PDA

Teljes verzió megtekintése : Miről szól a salsa?

Haka
06-12-18, 16:16
Amikor mi kezdők voltunk, viszonylag kevesen voltunk és tanáraink sokat elmeséltek arról, hogy miről is szól ez a tánc valójában... Amikor új ismerősökkel beszélek, néha úgy érzem, mintha erről keveset tudnának..

Engem egy lány vitt le táncolni és úgy kezdte, hogy jó ha tudom, hogy a salsa nem más, mint öt perc "szerelem". Ez így persze elsőre félreérthető, de a lényeg benne van. Addig az öt percig csak a táncpartnerek vannak egymásnak, a külvilágot kizárják. (Ez persze más táncokban is lehet így.) Ezért fontos, hogy a párok egymásra - főleg a fiúk a lányokra - odafigyeljenek. És az a legszebb az egészben, hogy amikor az öt perc letelik, a "szerelemnek" vége. Annyi és nem több. Olyan mint egy játék, mint egy flört. És ezt kezelni kell tudni. És azt is, ha több lesz, de ez már más téma.. :)

A táncélménynek állítom 50%-a csak maga a figurák kivitelezése és a mozgás. Legalább annyira számít a kedvesség, az odafigyelés, a charm/báj, hogy elvarázsold a partnert, mosolyogj rá. A salsában van intimitás, erre érdemes odafigyelni. Higyjétek el, haladó lány is fog kezdő sráccal táncolni, ha kedvesen megy oda, jópofa, figyel rá. Nem az ismert figurák darabszámán múlik a tánctudás és a partnerek hajlandósága a táncra... Persze mindig lesznek, akik versenyt csinálnak abból is, hogy ők kikkel táncolnak és csak a jókkal és a még jobbakkal és ettől érzik magukat valakinek... Na, ők nem értik a salsát, ne törődj velük.

Annyiszor látom, hogy "darálják" a fiúk a figurákat (még haladó szinten is a complicadókat), alig néznek a lányra, pláne nem mosolyognak, vagy szétgörcsölik magukat a koncentrálástól. Ha megbotlik is a lány a szomszédos pár egyik tagjában, nem érdekes, a figurát akkor is befejezi, vazze! Machos az biztos...dehát...szomorú. Arról nem beszélve, hogy másik pár is van a világon, ez egy közösség... A nagy darálásban ráadásul elvész a mozdulatok kidolgozottsága, finomsága. Nem überbonyolult, "kétszer kitekerem, háromszor áthúzom, átlépem" complicado-kat érdemes csinálni, inkább egyszerű, a lánynak is kényelmesen kivitelezhető figurákat, de azt szépen. A jó táncos -szerintem legalábbis- figyeli milyen a partnere, ha gyengébben táncol nála, nem hozza zavarba, próbál érthető szinten táncolni, hogy a másik is jól érezze magát...

FIGYELJ ODA A MÁSIKRA, NA!

Zene:

Középhaladó szinttől felfele, amikor már van egy kis rutinod, érdemes figyelni a zenére. A ritmusa gyakran változik, különböző hangulatok vannak egy-egy számon belül, amire tudsz reagálni. Ki lehet törni abból, hogy egy-két-há' négy-öt-hat...Lehet tekerni, játszani a zenével, szólózni, izolálni, trükközni...bármit...nem egy német sramlizenekar ütemére masírozunk. :)

Szoktam például nézni, hogy a szóló részekre a zenében, hányan szólóznak, ezen belül hányszor képes a lány lekövetni a fiút...zenében maradni, rendesen találkozni....Hát nagyon kevesen... :(

Azt is szeretem nagyon, hogy nekiállnak páran ruedázni és onnantól kezdve mindegy, hogy mi a zene, ruedáznak és kész. Nagyon szép, érzelmes, lassú számok vannak, azokra nem ruedázunk... Regaettonra ne ruedázzunk, cha-chára ne salsázzunk, pls.... Ilyet is láttam már... Ha bizonytalan vagy, nézz szét.

Ne feledd: az vagy ahogy táncolsz...sokat elárul még az is, hogyan kérsz fel valakit és az is, hogyan utasítod vissza..., hogy mennyi érzést viszel a táncba...Nem mellesleg ettől az érzéstől lesz hangulata az estének, ettől fogod jól érezni magad. Minél jobban odateszed magad, annál jobban fogják érezni magukat a többiek is, akik szintén még jobban odateszik magukat...és kész a buliii... Plusz kis napfény, meleg, jó társaság, esetleg egy Cuba Libre..és kész a Salsa-szósz. :)

Sokan mondják, hogy mi nem vagyunk kubaiak, úgysem érezzük át teljesen amit ők..,,ők nézzék meg ezt a felvételt (kubai állami televízió készítette), ahol egy kínai(!) srác táncol...na EZ a salsa...és tanulható..

Valahogy így kéne: http://www.youtube.com/watch?v=hBQGoSShv54

bboglarka
06-12-18, 21:13
Haka, ki vagy te?
Fantasztikus dolgokat írtál, egyetértek minden egyes szavaddal. :)

Balazs
06-12-18, 22:25
Haka, ki vagy te?
Fantasztikus dolgokat írtál, egyetértek minden egyes szavaddal. :)

Háát Ő a Haka ;)!

Szilvuból ismeritek egymást, tutira :)...

:dance:

callado
06-12-19, 10:34
És az a legszebb az egészben, hogy amikor az öt perc letelik, a "szerelemnek" vége. Annyi és nem több. Olyan mint egy játék, mint egy flört. És ezt kezelni kell tudni. És azt is, ha több lesz, de ez már más téma.. :)
Új tagként jól összefoglaltad, amit az elmúlt néhány hónapban párszor körbejártunk.
De egyrészt egy játék tét nélkül nem igazán izgalmas. Másrészt van akivel táncol az ember (mert ismeri, tánctanfolyamon, stb) de szó sincs szerelemről egy percig se. Semmi sem kötelező: se az öt perc szerelem, se az, hogy utána vége legyen. Színlelni nem érdemes. De ez csak kötekedés, az öt perc szerelem az jó hasonlat.

Középhaladó szinttől felfele, amikor már van egy kis rutinod, érdemes figyelni a zenére.
Ezzel egyáltalán nem értek egyet, mert a zenére már akkor is érdemes odafigyelni, ha valaki még egyáltalán nem tanult táncolni. Ha a zenére nem figyel valaki, akkor kizárt, hogy megtalálja az összhangot a partnerével.

Ki lehet törni abból, hogy egy-két-há' négy-öt-hat...
A NY salsában egy-két-hár öt-hat-hét :). De jobb, ha az ember számolás helyett a zenére figyel.

Lehet tekerni, játszani a zenével, szólózni, izolálni, trükközni...bármit...nem egy német sramlizenekar ütemére masírozunk. :)
Ezt nem értem: Mi köze az izolációnak a ritmikához? Lehet, táncolni salsát “izoláció” (mintha a csípő a válltól elkülönítve – izolálva – mozogna) nélkül is, van aki ilyen stílust tanít, de általában izolációval táncolják végig (cinturón, cuban hip motion). Vagy az izoláció valami egészen mást jelent?

Haka
06-12-19, 11:38
"Ezzel egyáltalán nem értek egyet, mert a zenére már akkor is érdemes odafigyelni, ha valaki még egyáltalán nem tanult táncolni. Ha a zenére nem figyel valaki, akkor kizárt, hogy megtalálja az összhangot a partnerével."

Nem mondod? :) Persze, hogy érdemes, de a kezdők (és gyakran a középhaladónak kinevezett kezdők) még nem tudnak a zenében megbúvó változásokra, váltásokra, (hangszerek megjelenésére például) odafigyelni, örülnek ha a zene alapritmusát megtalálják..Nem azt mondtam, hogy egyáltalán ne figyeljenek a zenére... Anélkül azért nehéz táncolni ugye. Evidenciákról ne vitatkozgassunk már, csak a vita kedvéért...De a zene "meghallásának" különböző szintjei vannak. Ezért nekik még korai ez a tanács. Ez sokaknak csak később jön. De fontos, hogy ha tehetik és szeretik, minél többi salsát hallgassanak, akkor is ha nem táncolnak.

"A NY salsában egy-két-hár öt-hat-hét :). De jobb, ha az ember számolás helyett a zenére figyel."

Könyörgöm, mondtam én, hogy számolgasson valaki? Arra utaltam, hogy törjön ki a monoton darálásból, ha tud.

"Ezt nem értem: Mi köze az izolációnak a ritmikához? Lehet, táncolni salsát “izoláció” (mintha a csípő a válltól elkülönítve – izolálva – mozogna) nélkül is, van aki ilyen stílust tanít, de általában izolációval táncolják végig (cinturón, cuban hip motion). Vagy az izoláció valami egészen mást jelent?"

Nem. Az izoláció megtanulásával képes vagy az egyes testrészeket külön mozgatni, de ez nem csak a csípőre és a vállra vonatkozik....Az a tapasztalatom, hogy a páros tánc közben, a figurákat kivitelezve (megint a kezdőkről van szó) sokan még nem figyelnek az izolált mozgásra. És mondjuk egy despelota, egy szóló közben erre sokkal több figyelmet tudnak szentelni... De az izolált mozgást is - jó esetben :P - ritmusra végzed...

A táncban nagyon fontos, hogy a mozgásod végig urald, érezd a tested, minden porcikád, tudd a mellkasod úgy megmozdítani, hogy a vállad nem mozdul (nyilván külön) vele, tudd a vállad úgy mozdítani, hogy a mellkasod nem mozdul vele, stb... a mozdulatnak legyen eleje és vége és akkor, amikor te akarod. Ez egyfajta tudatosság. Azoknak, akiknek nincsen táncos előképzettségük (pölö nekem) ezt(mármint az izolálást) külön elég sokat kellett és kéne ma is gyakorolni..Az izolált mozgás -megkockáztatom- minden tánc alapja.

callado
06-12-19, 12:21
Az izoláció megtanulásával képes vagy az egyes testrészeket külön mozgatni, de ez nem csak a csípőre és a vállra vonatkozik
A latin táncokban elsősorban a csípőre és a vállra, a hastáncban nyilván másképp van. De a lényeg az, hogy nekem mire jó az izoláció, ha táncolok? Nem akarok uralkodni a testem fölött. Sokkal inkább élettani szerepe van, az alhasi vérbőséget fokozza, bizonyos hormonok felszabadulását segíti. Kevésbé tudományosan: feldobja az embert.

A táncban nagyon fontos, hogy a mozgásod végig urald
Minden bizonnyal egy profi táncosnak fontos. Nekem pont fordítva, szeretnék föloldódni a mindennapi korlátok közül és hagyni a testem szabadon mozogni és nem megpróbálni az agyammal uralkodni fölötte. A salsában ez szerintem nem baj. Zavar, ha érzem, hogy a lány akivel táncolok “uralkodik a mozgásán” és nem természetesen mozog. Nyilván egy keringőben nem engedheti meg az ember, hogy szétessen a mozgása.

Az izolált mozgás -megkockáztatom- minden tánc alapja.
Szerintem a standard táncokban nincs izoláció.

Haka
06-12-19, 15:44
Hát, tőlem úgy táncolsz,a hogy jólesik. :)

De a felszabadultságnak semmi köze ahhoz, hogy irányítod tudatosan a mozgásod. Sőt, minél tudatosabb vagy, annál magabiztosabb, ezért természetesebb és lazább, hiszen tudod, hogy az történik, amit te akarsz...Szerintem akkor szép, akkor látványos a tánc, ha bizonyos képzettség azért van mögötte. Ha nincs, attól még remekül érezheted magad, egy percig sem vitatom. De ha törekszel arra, hogy jobb legyél, előbb-utóbb nem árt szembenézni ezzel a kérdéssel is.

Nem véletlen, hogy akik igazán látványosan táncolnak - most persze túl a született karibi vagy hazai zseniken :) - azok vagy valamilyen táncos előképzettséggel, vagy mozgáskultúrát adó sportmúlttal rendelkeznek.

Nem értek egyet, hogy csak a csípőnek, meg a vállnak kell izoláltan mozogni, vannak olyan lábtechnikák (ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=O0op5OBwR3Y nézd meg, a 20. másodpercben a srác milyen kis kört rúg ki a lábával...próbáld meg utána csinálni...nem fog menni.. csak ha tudod irányítani a lábad, ahhoz pedig gyakorolni kell... de megnézheted, hogy a karját hogy tartja fordulásnál...)és vannak mozdulatok, amihez nagyon is jó ha irányítottan tudod végrehajtani...Elég megnézni, milyen csúnyán "rúgják ki" sokan annál a bizonyos pontozásnál a "pontot"..ez is ezért van...vagy egy caminandot úgy csinálnak meg, mintha raklaphoz lenne szögellve a hátuk....(mondjuk páran olyan arcot is vágnak ;) )

Igazán nem azért, hogy a Carment fényezzem, de ott minden óra 5-15 perc izolálással kezdődött..éppen ezért...meg is lehet nézni a fellépős lányokat náluk, milyen letisztultan, szépen mozognak...

callado
06-12-19, 18:31
De a felszabadultságnak semmi köze ahhoz, hogy irányítod tudatosan a mozgásod.
Itt nagyon eltér a véleményünk. Megöli a tánc örömét, elveszi a lendületet, ha túlságosan tudatosan, a részletekre túlságosan odafigyelve táncolok. És az eredeti kérdésedhez visszatérve – miről szól a salsa – számomra pont az örömről és a lendületről szól.

Nem értek egyet, hogy csak a csípőnek, meg a vállnak kell izoláltan mozogni
Ezt nem is mondta senki. Semmit sem kell a salsában, viszont mindent lehet, ami jólesik.

meg is lehet nézni a fellépős lányokat náluk, milyen letisztultan, szépen mozognak...
Megnéztem őket május 1-én, elég ronda idő volt. A tudatosságot éreztem, a felszabadultságot nem. Szépen táncoltak, de nem éreztem azt az energiát, örömöt, lendületet, a páros és rueda résznél a táncosok közötti kapcsolatot ami miatt számomra egy bemutatót érdemes megnézni és amit más csoportoknál szoktam érezni.

Ja és mi az a caminando? Annyit tudok, hogy egy szám címe.

Haka
06-12-19, 22:26
Itt nagyon eltér a véleményünk. Megöli a tánc örömét, elveszi a lendületet, ha túlságosan tudatosan, a részletekre túlságosan odafigyelve táncolok. És az eredeti kérdésedhez visszatérve – miről szól a salsa – számomra pont az örömről és a lendületről szól.

Azért sem veszünk össze, szándékosan nem akarok neveket mondani, de van például egy szőke salsás démon..:) akit a Megatáncban is láthattál.. és hihetetlen örömmel és lendülettel táncol, úgy hogy még a fülét is mozgatja ha kell...minden egyes mozdulata tudatos... mondom, nincs összefüggés.. mert egy idő után, nem kell figyelned a részletekre, maguktól helyükre kerülnek...Egyébként én is a dinamikusan, lendületesen táncolókat szeretem elsősorban.

"Megnéztem őket május 1-én, elég ronda idő volt. A tudatosságot éreztem, a felszabadultságot nem. Szépen táncoltak, de nem éreztem azt az energiát, örömöt, lendületet, a páros és rueda résznél a táncosok közötti kapcsolatot ami miatt számomra egy bemutatót érdemes megnézni és amit más csoportoknál szoktam érezni."

Hát a fellépéseik nekem sem mindig tetszenek...A fellépés mindig más egy kicsit...567-szer előadták már...kérd fel bármelyiküket táncolni, olyan tűz van bennük...csak lesel...

"Ja és mi az a caminando? Annyit tudok, hogy egy szám címe."

Ezt úgy tudom elmagyarázni, hogy tánctartásban állsz (jó esetben egy lánnyal :) és nem léped ki az alaplépést, hanem ütemre csak egy helyben "magad alá" lépsz, miközben a mellkasod - sajna izoláltan - a lépő láb irányába, a lépő irányú váll enyhén felfele a másik enyhén lefele mozdul, a csípőd is a másik irányba mozdul el enyhén. Persze az "egy helyben" nem pontos, mert Caminandoval menni is lehet, kis lépésekkel. Amennyire tudom a caminar egyébként azt jelenti - járni. Caminando - határozói igenév, olyasmi lehet, hogy "járva". Ruedában lehet gyakrabban látni...de én páros táncban is szeretem. :)

sonero
06-12-20, 03:12
Callado, és mi van, ha a táncpartnered nem azonosul az általad itt leirt elvekkel?

Haka
06-12-20, 03:39
Jahh, ez lehet a ruedák klasszikus kezdeti lépése, a "para abajo" (lefelé, ha úgy tetszik, magad alá), ami egyébként állítólag a son-ból jön.
Nem az a jó a (főként kubai) salsá-ban, hogy nem olyan kimért, merev, mint a keringő, a tangó meg amit akartok, és mindenki azt mozgat benne és annyiszor amennyit akar, és úgy improvizál, ahogy akar...?
Mert szerintem igen. Javaslom megnézni a "Mindenem a tánc" című filmet erről a témáról.
És ettől kezdve minden szabály igaz, és egyik sem. :)

Sehol sem mondtam, hogy kimérten kell mozogni. Én sem bírom a "Savaria-táncfesztivál" stílust..ha az tetszene, azt csinálnám. :)

Mindegy, segíteni akartam, hogy aki akar, az hogyan tud fejlődni. Az izolált mozgás elsajátítása ebben segít, nem véletlen, hogy különböző workshopokon, congresseken a tudatos mozgás óriási előny a technikák tanulása és a lekövetés során..

Ajánlom mindenkinek, hogy nézzen ki egyszer komolyabb külföldi klubba vagy congress-re, kicsit átértékeli azt, ( a lényegében egy(!) Miami-salsa dvd-ről oktatott stílust és figuratárat) amit mi itthon salsának hívunk. ;)

Haka
06-12-20, 03:49
Vagy, most jut eszembe, amikor még a para abajo után pici lépésekkel sétálnak is, az a caminando? De ott végülis kilépik, csak piciben. (És amikor a másik lányhoz "előznek", az meg tarrito? Legalábbis egy tánciskolában.)

Igen, ugyanarról beszélünk, de a caminandóban egy ütemen belül minden lépésnek egy iránya van, vagy csak előre, vagy csak hátra.

callado
06-12-20, 09:58
Callado, és mi van, ha a táncpartnered nem azonosul az általad itt leírt elvekkel?
Milyen elvekre gondolsz? Arra, hogy érdemes a zenére odafigyelni? Vagy, hogy néhány hónap tánctanfolyam hasznos, ha az ember szeretné magát jól érezni? Vagy, hogy a lány legalább néha egy kicsit figyeljen rám? Nos, a legutolsó esetben – hogy egy kiváló táncost idézzek – "gáz" van.

Ezt úgy tudom elmagyarázni, hogy tánctartásban állsz (jó esetben egy lánnyal :) és nem léped ki az alaplépést, hanem ütemre csak egy helyben "magad alá" lépsz, miközben a mellkasod - sajna izoláltan - a lépő láb irányába, a lépő irányú váll enyhén felfele a másik enyhén lefele mozdul, a csípőd is a másik irányba mozdul el enyhén. Persze az "egy helyben" nem pontos, mert Caminandoval menni is lehet, kis lépésekkel. Amennyire tudom a caminar egyébként azt jelenti - járni. Caminando - határozói igenév, olyasmi lehet, hogy "járva".
Öröm, ha az ember kérdéseit ilyen komolyan veszik, pláne, ha ilyen komoly kérdésről van szó:)
Caminar: inkább megy, gyalogol, vándorol. Szerintem Puerto Rico-ban izolálnak mellkasból, Kubában inkább vállból. Az izolálásról tényleg a sajnos jut eszembe, mert egy tánctanfolyamon hónapokig ezt gyakoroltuk és nagyon untam. Ja és a lényeg lemaradt: a térdek felváltva hajlanak és ez hozza létre csípő rotációját és nem a csípő mozog.

Azért sem veszünk össze
Azért sem adom föl.

Bea
06-12-20, 13:07
Ruedában lehet gyakrabban látni...de én páros táncban is szeretem. :)
A caminando tipikus, párban használatos elem, de igen, ruedában is gyakran használják, hiszen - ha tényleg aszerint táncolsz, ahogy azt az első hozzászólásodban irtad - a zene megmondja, mikor kell caminandozni.
És ahogy azt a neve is mutatja menni kell vele

Haka
06-12-20, 15:45
A caminando tipikus, párban használatos elem, de igen, ruedában is gyakran használják, hiszen - ha tényleg aszerint táncolsz, ahogy azt az első hozzászólásodban irtad - a zene megmondja, mikor kell caminandozni.
És ahogy azt a neve is mutatja menni kell vele

Igen, lehet, hogy menni kell vele, de én aljas módon úgy szoktam csinálni, hogy közel húzom magamhoz a lányt, már ha úgy érzem, hogy a lány közel húzandó...és ő is úgy érzi, hogy megfelelő közelhúzó vagyok ;) és egy helyben lépek - ahogy ő is kénytelen ilyenkor. Ritmusban így elég jól össze lehet forrni. ;)

chris
07-01-31, 21:45
A latin táncokban elsősorban a csípőre és a vállra, a hastáncban nyilván másképp van. De a lényeg az, hogy nekem mire jó az izoláció, ha táncolok? Nem akarok uralkodni a testem fölött. Sokkal inkább élettani szerepe van, az alhasi vérbőséget fokozza, bizonyos hormonok felszabadulását segíti. Kevésbé tudományosan: feldobja az embert.

Minden bizonnyal egy profi táncosnak fontos. Nekem pont fordítva, szeretnék föloldódni a mindennapi korlátok közül és hagyni a testem szabadon mozogni és nem megpróbálni az agyammal uralkodni fölötte. A salsában ez szerintem nem baj. Zavar, ha érzem, hogy a lány akivel táncolok “uralkodik a mozgásán” és nem természetesen mozog. Nyilván egy keringőben nem engedheti meg az ember, hogy szétessen a mozgása.

Szerintem a standard táncokban nincs izoláció.

A standard tancok uzesehez is kell a megfelelo izolacio, csak mas jellegu mozgast kell kidolgozi (izolaltan).

Az izolacio nem egy konkret mozdulat, hanem az a kepesseg hogy bizonyos mozdulatelemeket egymastol elkulonitve, tisztan kidolgozva is vegre tudsz hajtani.

Az izolacio hasonlit a ritmushoz abban, hogy kedokent igenis fontos a testi tudatossag elsajatitasa, de megfelelo mennyisegu gyakorlas utan jo esetben automatikussa valik. Ha viszont alapbol nem figyelsz oda, akkor (hacsak nem vagy egy szuletett tanczseni) sosem fogsz olyan dolgokat megtanulni, megtapasztalni, amiket masok igen. Ez persze nem baj. Attol fugg mik a celjaid.

callado
07-01-31, 22:47
A standard tancok uzesehez is kell a megfelelo izolacio, csak mas jellegu mozgast kell kidolgozni (izolaltan).
Igazatok van, félreértettem, illetve pontatlan voltam. Én a csípő izolációról (hip isolation) írtam, ami a "latin" mozgás alapja és az nincs a standard táncban. Itt egy rövid leírás a csípő izolációjáról: http://www.ballroomdancers.com/Learning_Center/Lesson/1/

Ha viszont alapbol nem figyelsz oda, akkor (hacsak nem vagy egy szuletett tanczseni) sosem fogsz olyan dolgokat megtanulni, megtapasztalni, amiket masok igen. Ez persze nem baj. Attol fugg mik a celjaid.
Valamit valamiért. Ha alapból nem a párodra és a zenére figyelsz (hanem arra, hogy hogyan mozgatod a testrészeid), sosem fogsz olyan dolgokat megtapasztalni, amiket nem lehet megtanulni - mindig megmarad a távolság a zene és közted, és a partnered és közted.
Mindenki eldöntheti, hogy melyik a fontosabb a számára. Az biztos, hogy én nem táncolok szépen.

chris
07-02-01, 00:53
Valamit valamiért. Ha alapból nem a párodra és a zenére figyelsz (hanem arra, hogy hogyan mozgatod a testrészeid), sosem fogsz olyan dolgokat megtapasztalni, amiket nem lehet megtanulni - mindig megmarad a távolság a zene és közted, és a partnered és közted.
Mindenki eldöntheti, hogy melyik a fontosabb a számára. Az biztos, hogy én nem táncolok szépen.

Nem hiszem hogy testi ontudatossag kizarja, hogy a partneredre figyelj.

Kezdetben, ha a zenere, ritmusra figyelsz, akkor meg nem birsz 100%-ig figyelni a pertnerre. Amint a zenei erzek rutinna valik, egy ido utan nem igenyel tudatos odafigyelest. Hasonlokeppen van ez a testtartassal ez az izolacioval is. Egy ido utan, bar tudatosan erzekeled, ha akarod, megsem vonja el a figyelmet.

Sot tovabbmegyek: ahhoz, hogy a partnered testeben, egyensulyaban vegbemeno folyamatokat erzekelni, azokra reagalni tudj, eloszor a sajat testeddel valo tudatossagot kell elsajatitani.

callado
07-02-01, 10:48
Nem hiszem hogy testi ontudatossag kizarja, hogy a partneredre figyelj. .
Nem zárja ki csak kevés embernek van arra ideje, hogy évekig ezt gyakorolja. És nekem nem az a lényeg.
A tánc egy nyelv. Nyilván a kiejtést (tartást), a nyelvtant (ritmust) meg a szavakat (lépéseket, figurákat) az órákon gyakorolni kell. De ha valakivel beszélni akar az ember és még nem tudja tökéletesen a nyelvet, akkor szerintem jobb, ha kézzel-lábbal, sok hibával megpróbálja elmondani amit akar, mintha azt a néhány mondatot ismételgeti szünet nélkül a kiejtésre figyelve, amit az órán tanult.
Láttam már olyan táncost salsa bulin, aki tényleg nagyon szép, feszes testtartással, hatalmas lépésekkel –csipőizoláció nélkül - nagyon pontosan táncolta egymás után meghatározott sorrendben a legbonyolultabb figurákat és közben a párja gyönyörűen forgott kettőt-hármat is egy ütem alatt - és közben mindenkit kíméletlenül legázolt maga körül. Irigykedve nézi az ember, hogy milyen elegáns és tudatos, de ugyanakkor nyomasztó is.
Egy verseny vagy bemutató nyilván a tudatosságról, az ügyességről, és arról szól, hogy ki a legjobb. Egy buli az buli, ott mire jó a tudatosság??? A társastánc bulikon például gyakran éreztem rosszul magam, mert azt éreztem, hogy ki vagyok zárva belőle - mintha egy verseny lenne, ahol én vagyok a legutolsó. Pedig azt évekig tanultam.

Kezdetben, ha a zenere, ritmusra figyelsz, akkor meg nem birsz 100%-ig figyelni a partnerre. .
A zene csak eszköz ahhoz, hogy az összhangot, a közös nyelvet a párjával megtalálja az ember. Zene nélkül is lehet beszélgetni, csak az nem tánc.

Sot tovabbmegyek: ahhoz, hogy a partnered testeben, egyensulyaban vegbemeno folyamatokat erzekelni, azokra reagalni tudj, eloszor a sajat testeddel valo tudatossagot kell elsajatitani.
Ööööö… Hát, ha érzem, hogy a párom kiesik a ritmusból vagy elveszti az egyensúlyát és elránt vagy nem tud követni, akkor ez megzavarja az összhangot. A nyelvnél maradva, ez olyan, mintha valaki beszédhibás, hadar vagy kiabál. Az udvariasság a partnerrel szemben megkívánja, hogy hogy a tánc alapjait megtanulja az ember. De a tánc nekem csak közvetít, nem a test fölötti tudatosság a cél.

Haka
07-02-01, 18:15
"Láttam már olyan táncost salsa bulin, aki tényleg nagyon szép, feszes testtartással, hatalmas lépésekkel –csipőizoláció nélkül - nagyon pontosan táncolta egymás után meghatározott sorrendben a legbonyolultabb figurákat és közben a párja gyönyörűen forgott kettőt-hármat is egy ütem alatt - és közben mindenkit kíméletlenül legázolt maga körül. Irigykedve nézi az ember, hogy milyen elegáns és tudatos, de ugyanakkor nyomasztó is. "

Ez így van, bár én nem irigykedem erre. :)

Az meg sajna egy szint a tánctudásban amikor hátra/oldalra tudsz nézni, hogy hova fog érkezni a lány a figura végén és nem "taroltok". Ha kicsit többen csinálnák, kevésbé lenne ciki a helyhiány. Ami jobban zavar, hogy a legázolók nagy része (sajnos gyakran a lányok is) úgy tesz, mintha mi sem történt volna. :( Ezt nem szeretem. Nem kell diplomáciai jegyzéket váltani, de biccenteni lehet, hogy bocs. Kis viselkedés-kultúra. Vagy akkor menjen kajakra, full-contactra, azt is adom. :D Csak egy maradhat! :p

chris
07-02-01, 22:51
Láttam már olyan táncost salsa bulin, aki tényleg nagyon szép, feszes testtartással, hatalmas lépésekkel –csipőizoláció nélkül - nagyon pontosan táncolta egymás után meghatározott sorrendben a legbonyolultabb figurákat és közben a párja gyönyörűen forgott kettőt-hármat is egy ütem alatt - és közben mindenkit kíméletlenül legázolt maga körül.

Szerintem nem az a tipikus, hogy az ugyes jo technikaju tancos gazolja le a szomszedait. Ha ez a helyzet, akkor meg nem ura a testenek es a szituacionak. SZVSZ, ez nem tulzotton irigylesre melto.

Ööööö… Hát, ha érzem, hogy a párom kiesik a ritmusból vagy elveszti az egyensúlyát és elránt vagy nem tud követni, akkor ez megzavarja az összhangot. A nyelvnél maradva, ez olyan, mintha valaki beszédhibás, hadar vagy kiabál. Az udvariasság a partnerrel szemben megkívánja, hogy hogy a tánc alapjait megtanulja az ember. De a tánc nekem csak közvetít, nem a test fölötti tudatosság a cél.

Igen ez a 0-ik szint. De van meg par szint efolott. Egy jo vezeto (es ezt csak hallomasbol tudom, mert en sem vagyok ezen a szinten) pontosan erzi a partnere testtagjainak poziciojat dinamikajat, es ennek fuggvenyeben alakitja, formalja a tancot.

A tanc tenyleg egy parbeszed, de eppen ugy mint a verbalis kommunikacioban, nagyon fugg egy beszelgetes elvezeti erteke attol, hogy a partnerek milyen szinten reagalnak egymasra, mennyire ertik a felszavakba rejtett utalasokat, osszekacsintasokat.

Fed
07-02-24, 01:11
Öööö, engem ez az elméletgyártás mindig az iskolai verselemzésekre emlékeztet (boci, boci, tarka (http://home.fazekas.hu/b94/text/boci.html)).
Amit az odafigyelésről, koordinációról, egyebekről leírtatok, az a gyakorlásra lehet igaz (sőt).

De. A lényeg úgyis magától jön ha jönni akar, akkor is, ha nem ülsz fél órát lótusz-ülésben az esti buli előtt, magad elé mormolva a varázsszavakat: izolálás, könnyedség, ritmus.

Az én salsám: ha úgy mozgok is, mint egy falábú viziló, nem baj, ha mindenki jól szórakozik. ;) (Tudom, erről is volt szó, egyik post agyonvágta a másikat, jobb cím lett volna a "Miről szól a salsa gyakorlás?")

Peace:)

callado
07-02-24, 08:57
Fed, köszönöm, akkor most már megint le merek menni egy buliba:D

chris
07-02-24, 10:24
Öööö, engem ez az elméletgyártás mindig az iskolai verselemzésekre emlékeztet...

De. A lényeg úgyis magától jön ha jönni akar, akkor is, ha nem ülsz fél órát lótusz-ülésben az esti buli előtt, magad elé mormolva a varázsszavakat: izolálás, könnyedség, ritmus.

Persze az elmeleti megfontolasoktol nem fog jobban menni az esti buli, azt viszont fenntartom, hogy ha nem elemzed tudatosan a mozgasodat, technikadat, es itt nem meditaciora gondolok, hanem arra hogy konkretan tukor elott, vagy videorol vagy a partnered, tanarod visszajelzese alapjan megprobalod megtalalni a hibaidat es azokat korrigalod, akkor elobb utobb megrekedsz egy nem tul magas szinten.

Egyetertek avval, hogy a jo technika nem feltetlenul elofeltetele a jo bulizasnak, de az igenyek kulonbozok, es lehet, hogy a partnered igenyelni fogja, hogy jol vezess (/kovess), ertsd a zenet, olyan technikaval tancolj, amit o is elvezni tud. Az, ami neked buli, nem biztos, hogy neki is az, de az valoszinu, hogyha kifinomultabb a stilusod, akkor tobb partnerrel tudod megtalalni az osszhangot, bar ez szemelyes kemia kerdese is.

Nem allitom persze, hogy a technika minden. Mult szerdan tancoltam egy nagyon technikas csajjal, magasan az en szintem folott volt, vegig semleges arcot vagott, es, amikor valami hiba csuszott a vezetesembe, olyan fejet, vagott mint aki azt gondolja "Mikor jon mar a kovetkezo tanc?". Kesobb felkertem egy masik lanyt, aki objektiven nezve messze nem kovetett olyan jol, de vegig mosolygott, kedves volt es jokat hulyeskedett. Nem kerdes, hogy melyik tanc kozben ereztem jol magamat. A kedvenc partnereim persze azok, akik lazak, kedvesek es bulisak, es meg a technikajuk is jo. Ezek a komponensek egyaltalan nem zarjak ki egymast, de ha nem olyan jo a felhozatal, akkor en is sokkal de sokkal szivesebben tancolok egy lelkes kezdovel, mint egy szenvtelen mambottal.