Teljes verzió megtekintése : Club Latino záró buli!
Dj_Enrique
06-12-18, 22:55
Kedves Ismerőseim!
Ezúton tájékoztatlak titeket, hogy holnap, azaz kedd este lesz a Club Latino záró bulija az Almássy Téri Szabadidőközpontban.
A zenét Dj Adalberto és a Patricio Baeza Band szolgáltatja, míg Emilio latin-amerikai ízekkel varázsolja még különlegesebbé az estét.
Kapunyitás: 21 órakor, a belépés INGYENES!
Mindenkinek Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok és remélem találkozunk a következő Latinos.hu által szervezett:
Elito Revé y su Charangón koncerten január 30-án!
Üdv. mindenkinek: Dj Enrique
Elito Revé y su Charangón koncerten január 30-án!
Despiertate Sonero!!!
Despiertate Sonero!!!
Már gratuláltam Enriquének, amikor mondta nekem pár hete. Tényleg óriási érdeme, hogy elhozza ezeket a zenekarokat Budapestre. Én igazából már a februárra beígért nagy meglepetést várom, drukkolok neki, hogy összejöjjön.
Elitót még nem láttam élőben, csak koncert dvd-n. Van egy-két kitűnő számuk, amit állandóan hallgatok az autóban is, de azért a kubai zenekarokon belül is vannak jók, jobbak meg még jobbak. :) Adalberto óta meg egyébként is egy picit óvatosabban lelkesedem előre. :o
Tudsz róla, hogy írtak egy dalt a nődről? Ráadásul jó régen. :)))
("Woman del callao")
Rögtön gondoltam, hogy jó régen írták. De talán majd lesz egy új feldolgozása
Elitót még nem láttam élőben, csak koncert dvd-n. Van egy-két kitűnő számuk, amit állandóan hallgatok az autóban is, de azért a kubai zenekarokon belül is vannak jók, jobbak meg még jobbak.
Sajnos Elio már nem jöhet, 1997-ben meghalt autóbalesetben. Elito (Elio Revé Jr.) viszi tovább a changui zenét az idén 50 éves zenekarban. Elio Revé egy kicsit olyan Kubában, mint Magyarországon Kodály Zoltán és az Illés zenekar együtt. Juan Formell (a Los Van Van alapítója) is a Revé y su Charangón-ban kezdte a pályafutását. Egy rövid összefoglaló Elio-ról és Elito-ról: http://www.timba.com/artists/reve
A www.salsa.hu-n olvastam:
Revé az úgynevezett changüí stílus képviselője, amely az Alvarez által játszott son elődjének tekinthető: 1860 körül alakult ki a cukornád ültetvényeken dolgozó rabszolgák körében, s legfőbb jellemzője - mely egyben a sontól is megkülönbözeti - az, hogy egyaránt tisztán kitapinthatóak benne az afrikai gyökerek és a spanyol hatások: a changüí zenekar fontos hangszere például az Afrikából származó - egyebek közt a bantuk által is ismert - marimbula, mely egy olyan különleges ütőshangszer, mely leginkább egy faládához hasonlít, s akár rajta ülve is meg lehet szólaltatni. E "doboz" amúgy a ritmusszekció szerepét tölti be a zenében - szemben a sonban szereplő basszusgitárral és kongával.
A son a XIX. században Oriente tartományból indult el afrikai, spanyol és francia gyökerekből, és a század végére érte el Santiagot és Havannát. A changui (changuy) pedig Guantanamo környékén alakult ki szintén a XIX. században. A son sokkal kedveltebb zene volt a kubai városokban, a changui-t kevésbé ismerték. Amikor Elio Revé az 1950-es években Havannába ment, ő kezdte el népszerűsíteni.
Az 1920-as években a “son sexteto” (hattagú son zenekar) hangszerei: a gitár, tres, bőgő vagy marimbula, bongo, maracas és a clave. Ehhez jött a 30-as évektől a trombita a “son septeto”-ban (héttagú son zenekar).
A konga csak a negyvenes évektől a “conjunto cubano”-ban jelent meg a son-ban.
Elio Revé megújította a changui hangszerelést, például a bongo helyett a timbal-ra tette át az alapritmust.
A basszusgitár pedig Juan Formell (Los Van Van) ötlete volt a hatvanas években, aki Elio Revé zenekarában játszott.
Forrás: www.chez.com, www.timba.com
Elio Revé egy kicsit olyan Kubában, mint Magyarországon Kodály Zoltán és az Illés zenekar együtt.
...Kodály, az Illés meg a Tankcsapda együtt. Voltál a koncerten? :D Viccen kívül, az öreg Elio Revé zongoristája, Juan Carlos Alfonso (aki most a Dan Den vezetője), Deep Purple rajongó (volt). Ez néhány kemény riffen érződik is, pl. a Rumberos latinoamericanos c. számban.
vBulletin v3.5.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.