Teljes verzió megtekintése : Kubai dömping Bécsben
A bécsi Floridita (www.floridita.at) megint kitesz magáért. Lesz Manolito (június 25.), Eddy K (július 2.), Adalberto (július 16.) és Revé (július 30.). Nálunk meg csak megint a Buena Vista brandből élő - amúgy tiszteletre méltó - zenészek nyomják a "vendéglátós" zenét horribilis összegekért (http://www.jegyelado.hu/index.php?page=rendezvenyek&rid=1414). Jó lenne azért legalább néhányat megint áthozni Bécsből...:o
Egy Manolito klip kedvcsinálónak: http://w13.easy-share.com/1145134.html
Néztem a koncertbeosztását, lesz 5 szabad napja a bécsi koncert után, mielőtt Németországba megy. Jó lenne idehozni. Mondjátok ti is Enriquének.
szerintem raboljuk el..
komolyan beszélek....
[ Jó lenne idehozni. Mondjátok ti is Enriquének.[/QUOTE]
Nem szívesen szólok hozzá, de ide kívánkozik. A Maraca koncerten még háromszáz fizető vendég se volt. No Comment. Esélytelen.
A Maraca-n nem voltam, de úgy hallottam, hogy nem voltak kevesen.
Ilyen sok VIP jegyet osztogattatok?
Nekem miért nem jutott???
Ha a Maraca-n nem is voltam, de előtte két koncerten ott voltam az Almássy-ban.
Azok elég jól sikerültnek tűntek.
Nehogy már leálljatok a szervezgetéssel!!!
Apropó!!!
Sergent Garcia-n kettő, azaz kettő salsas volt ott!!!
A barátnőm és én!!!
Senki nem tudja, hogy milyen jó kis timbakat, reaggetonokat meg cumbia-kat csinál egy kis reagge-val fűszerezve???
Vétek volt kihagyni, de lesz a Szigeten is!!!
G.
Apropó 2!
Róluk tudtok valamit?
http://www.salsa.hu/index.php?content=351
Érdemes lemenni???
Apropó 2!
Róluk tudtok valamit?
http://www.salsa.hu/index.php?content=351
Érdemes lemenni???
Hát minden tiszteletem a szegedi szervezőké, de tényleg csak erre van igény? Szép dolog a nosztalgiázás, az 50-es, 60-as évek, de közben annyi minden történt a kubai zenében... Mintha itt elmennél egy Korda György vagy Aradszky László koncertre...
A Maracán tényleg telt ház volt, nem értem. Mint ahogy azt sem, hogy a Floridita hogy csinálja belépő nélkül. De ha nem megy, hát nem megy. Akkor ki kell menni Bécsbe. Vagy Kubába.:)
Másodkézből kapott információként:
Az egyik barátom kint dolgozik és él Bécsben.
Hetente általában egyszer megy salsazni és a Floriditaban is volt párszor.
Véleménye: kegyetlenül drága!!!
Ha inni akarsz egy Mojito, akkor nem úszod meg 8-10 EUR alatt, ami a mostani erős HUF mellett is kerülgeti a 2.000 HUF-ot.
Pedig Bécs nem drágább olyan sokkal, mint Bp. (csak más az életszínvonal).
Valszeg jóval nagyobb a táncos (táncot-zenét értő) közönség, mint itthon.
Meg itthon azért megvan a jó kis magyar "sóherség", ami sajnos sok embernél nem ok nélküli (értsd: nem élnek jól), de aki megengedhetné magának sem költ mindig a hobbijára annyit, mint tőlünk Nyugatabbra (illetve sokan gáznak tartják, ha táncol (főleg egy férfi!) valaki).
Ez van!
G.
Tudom, hogy erről már voltak parázs viták korábban, de szerintem jobban kellene promotálni a Kubai zenéket, és akkor talán egy Maraca koncerten is többen lennének.
Bár, bevallom, őket én sem ismerem annyira: most szereztem be 2 cd-jüket. Addig csak 2 számot ismertem tőlük.
És, hát.. ismeretlen zenekar koncertjére nem szívesen megyek...
Lehet, hogy mások is így vannak ezzel.
Manolito - számomra legalábbis - más tészta de akkor visszakanyarodnék a mondandóm elejére: pl. 2-3 buli erejéig több Manolito szám... az emberek fülébe bele kell tenni.. és utána már nem csak azért mennek el a koncertjére (ha elmennek) mert "salsa zene", meg azért , mert "Géza/Béla mondta".. hanem mert ismerik, és tudják, hogy jó.
A Floriditába be sem férnek ennyien, mégis odamennek. Gyanús... Lehet, hogy ott csak pénzmosás folyik? Így támogatják a kubai ellenforradalmat?
[ Jó lenne idehozni. Mondjátok ti is Enriquének.
Nem szívesen szólok hozzá, de ide kívánkozik. A Maraca koncerten még háromszáz fizető vendég se volt. No Comment. Esélytelen.[/QUOTE]
Tudom, hogy erről már voltak parázs viták korábban, de szerintem jobban kellene promotálni a Kubai zenéket.
Azon vagyok. Nyáron még nincs értelme, de talán ősszel elindul a kubai kocsma... Csak timba meg reggaeton...
Reggaeton, nyaminyami. :)
(Nem vitatkozni akartam veled, csak nem olvastam rendesen végig a topicot. :) )
Lehet, hogy nem is lesz túl messze tőled...:)
U. i.: Barcelonában is minimum 8 euró egy Mojito egy salsa-buliban.
Hol???
Oda akarok menni nyaralni!!!
Sok helyen van salsa a környéken és mondjuk nemcsak Barcelonában???
Segíts!!!
G.
Manolito és a női különítmény (Anacaona).. Én még így is el tudnám viselni :)
http://www.muchoswing.com/downloads/2007_05_30/manolito_anacaona_dudas_ms.wmv
Jó...:) Bár egy kicsit lassan akar beindulni, tulajdonképpen csak az utolsó 1 perc pörgősebb, de a kubai zenéknél gyakran van ez.
A kilp elején meg az a kopaszodó, de hosszú hajú pasi egy humorista, voltam egyszer az előadásán Havannában. Érdekes itt látni...
Jó...:) Bár egy kicsit lassan akar beindulni, tulajdonképpen csak az utolsó 1 perc pörgősebb,
Nekem pont ez tetszett: elméláztam azon, hogy ez mennyire ideális zene egy fülledt nyári estéhez, amikor az ember épp egy koktélt kortyolgat. A végén meg táncol 1 percet :)
Ez a muchoswing.com egy aranybánya...:D Miért nem mondtad korábban :confused: Marha jó klippek vannak rajta, töltöm is le gyorsan...
Pl ez a Paulito (elfogultásot jelentek be :) ): http://www.muchoswing.com/downloads/2007_05_02/paulofg_pastacontostones_s12_ms.wmv
Köszi!!!
izé.. én már reklámoztam, de kutya se figyelt rám.
Én hetente felnézek. Eddig 2 dvd-nyi anyagot szedtem le.. :)
Bocs, csak találtam egy érdekes gondolatot ugyanezen a site-on (http://www.muchoswing.com/MS_CubaFever1.html). Bemásolom:
"So let's talk...
Cuban music and dance... does it get the respect it deserves outside Cuba?
Today, "salsa music" we can hear nearly anywhere ... but often stripped of all the rhythmic explosions, surprises, and transitions that get Cubans dancing. Why don't non-Cubans seem to appreciate the most delicious parts?
"Salsa dancing" we see often outside Cuba. But usually the dancers ignore what the musicians are doing and what the other dancers are doing... whereas in Cuba, the interplay is the fun. And why does "salsa" seem to translate to "acrobatics" in the hands of North American salsa schools, why do students not seem to notice the difference?"
Lefordítom:
"Akkor hát beszélgessünk...
A kubai zene és a tánc... vajon megkapja-e azt a tiszteletet Kubán kívül, amit megérdemel?
Manapság szinte mindenhol hallhatunk "salsa zenét"... de gyakran megfosztva a ritmikus robbanásoktól, a meglepetésektől, az átmenetektől, ami a kubaiakat táncra bírja. Vajon miért tűnik úgy, hogy a nem kubaiak épp a legfinomabb részleteket nem tudják értékelni?
"Salsa táncot" gyakran látunk Kubán kívül. De a táncosok általában nem figyelnek arra, amit a zenészek csinálnak, vagy amit a többi táncos csinál... míg Kubában épp a közös játék a buli. És vajon a "salsa" miért alakul át "akrobatikává" az észak-amerikai tánciskolák kezében, vajon a tanulók miért nem veszik észre a különbséget?"
Hmmm... És nem is én írtam :)
Húú de nagyon igaz!!!
De szerencsére Magyarország jó irányba halad :)!
:dance:
Balázs, ebben azért nem lennék biztos.. mindenki - szinte - a Miami salsa lovers szerint oktat...
Ami a sonero által idézetteket erősíti.. :(
A Floriditába be sem férnek ennyien, mégis odamennek. Gyanús... Lehet, hogy ott csak pénzmosás folyik? Így támogatják a kubai ellenforradalmat?[/QUOTE]
Lehet, hogy igazad van:p
Enrique-től tudom a nyáron nem valószínű, (bár nem kizárt) hogy lesz koncert.
Ősztől viszont újra beindul a koncertsorozat.
Addig is, nagyon kellemes nyarat Mindenkinek.:)
Balázs, ebben azért nem lennék biztos.. mindenki - szinte - a Miami salsa lovers szerint oktat...
Ami a sonero által idézetteket erősíti.. :(
Sztem a "Miami Salsa Lovers" megfelelő kezdet.
Egyszerű, tiszta és emiatt a kezdők is tudnak táncolni a kubai ritmusoktól megszabadított és ezáltal rendkívül unalmas zenére. Nem írok példákat mert lehet, hogy egyeseknek sértő lenne :).
Egyébként ahhoz, hogy az ember elkezdje ÉRTENI és SZERETNI az autentikus kubai zenét iszonyatosan sokat kell hallgatni és táncolni. Egyetlen hátránya van, ha megszereted, hogy utána már nem tudsz és nem is akarsz táncolni a szórakozóhelyeken játszott unalmas úgynevezett slágersalsára :(.
fiatalember..minden szava igaz.
Egyetlen hátránya van, ha megszereted, hogy utána már nem tudsz és nem is akarsz táncolni a szórakozóhelyeken játszott unalmas úgynevezett slágersalsára :(.
Teljesen igazad van. Az a paradox helyzet van, hogy jó szívvel most én sem ajánlanám senkinek, hogy beleszeressen a timbába, mert utána semelyik budapesti helyet nem találja izgalmasnak, legfeljebb otthon meg a kocsiban tud bulizni, meg ha néha kijut Kubába. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha nem kezdi el valaki népszerűsíteni, akkor kereslet sem lesz rá. Ördögi kör. Ebből szeretnék kitörni majd a kubai kocsmával, talán már ősszel. A koncepció kész, az előkészületek folynak, meglátjuk... :)
"Salsa táncot" gyakran látunk Kubán kívül. De a táncosok általában nem figyelnek arra, amit a zenészek csinálnak, vagy amit a többi táncos csinál... míg Kubában épp a közös játék a buli. És vajon a "salsa" miért alakul át "akrobatikává" az észak-amerikai tánciskolák kezében, vajon a tanulók miért nem veszik észre a különbséget?"
Ez most nem értem. Illetve azt igen, hogy Kubában a közös játék a buli és mindenki együtt él a zenével.
De Észak-Amerika tele van kubaiakkal meg kubai tánciskolákkal Miamitól Torontóig és még tovább. Az Egyesült Államok déli részén meg lassan a latinok vannak többségben. Ez a kijelentés az "akrobatikáról" inkább csak a legendás kubai öntudat megnyilvánulása.
Az más kérdés, hogy a tánciskolák igyekeznek megdolgozni a pénzért és minél több szolgáltatást nyújtani, vagyis minél több és bonyolultabb figurát megtanítani. Ha egy országban a versenyről szól minden, az meg nyilván tükröződik abban is, hogy hogyan táncolnak.
Egyébként ahhoz, hogy az ember elkezdje ÉRTENI és SZERETNI az autentikus kubai zenét iszonyatosan sokat kell hallgatni és táncolni. Egyetlen hátránya van, ha megszereted, hogy utána már nem tudsz és nem is akarsz táncolni a szórakozóhelyeken játszott unalmas úgynevezett slágersalsára
Az autentikus zene mit jelent, a népzenét? A guaguanco-t a son-t, vagy hol van a határ? A másik, meg hogy sokan úgy kezdtünk el táncolni, hogy azonnal az első pillanatban megszerettük és nem kellett sokat hallgatni. Nincs unalmas zene, csak unalmas táncos. Nekem a jó táncos az laza, fizikailag is és hozzáállásban is. Az meg már eleve egyfajta merevség, hogy a "slágersalsa" az nem kell. Ráadásul a timba slágerzene, nem komolyzene és nem is népzene, teljesen könnyen és azonnal érthető, csak éppen a tanult dolgokat érdemes egy kicsit elfelejteni. Nem kell keresni görcsösen az ütemet meg a lépésekre figyelni, elég szépen elmerülni a ritmusban. Szóval, Balázs és Sonero, kicsit nagyképűnek tűnik ez a szöveg és inkább elveszi az ember kedvét az, ha azt mondjátok, hogy a timbát "tanulni" kell meg felsőbbrendű a "salsához" képest. Nem lehet, hogy éppen ti vagytok kicsit begyepesedettek?
Ja, és hallottam a rádióban egy nagyon jó timbát Danny Rojo-tól "Pa' Que Lo Goce' Morena" ezúton is köszönet érte Oscar Luis Candela-nak, amit egyenesen úgy konferált, hogy "timba Puerto Rico-ból". Ami persze túlzás, mert Danny Rojo kubai, ott végezte el a zeneakadémiát, de 1992-ben "disszidált" és azóta Egyesült Államokban él. Itt lehet a lemezeibe belehallgatni (Real Audio):
http://cubanmusic.com/Bands/Danny_Rojo_Al_Rojo_Vivo.htm
http://cubanmusic.com/Bands/Danny_Rojo_En_Talla.htm
Azt se értem Sonero, hogy miért szólod le a "régi" kubai zenét. A Charanga Habanera is földolgozta a "Píntate los labios María"-t, itt bele lehet hallgatni a 2005-ös "El ciclon de la Havana" című lemezük összes számával együtt (egy kicsit várni kell a szám kiválasztása után amíg bejön a lejátszó): http://www.bebebum.com/browse/album_en/399&track=4871#tracks
Sziasztok.
Én csak annyit szeretnék megjegyezni félve, mert nem akarok megint elindítani egy végeláthatatlan értekezést a "kubai vagy nem kubai zene" körül, hogy az "egyszerű" magyar emberek nagytöbbségének teljesen mindegy, hogy kubai vagy az "unalmas" puerto ricoi salsa szól. Mert ők nem érteni akarják a salsát. Hanem táncolni, kikapcsolódni és nem azon görcsölni, hogy nagynehezen megtalálják a zenei 1-et.
Mindenkinek tisztelem a zenei ízlését, de nem érzem bűnnek ha valaki nem akar elmerülni példának okáért a Salsa mélyebb bugyraiban.
Mert egyszerűen szórakozni akar és tetszik neki ez a fajta zene.
Mert átestünk jó magyar szokás szerint a ló túlsó oldalára és ott tartunk, hogy megmagyarázzuk a latinoknak, hogy ő mitől latin (vagy nem eléggé) és mi már latinabbak vagyun a latinoknál.
-Csak szeretnénk.
-Az a különbség, hogy ők érzik, mi meg magyarázzuk.
Nem kéne azért ledegradálni a szórakoztatóipart mert nem elégíti ki a rétegigényeket.
Mert az a fajta autentikus kubai zene amiről szó van nagyon jó, lehet szeretni, de a magyar emberek körében rétegzene marad.
Ez meggyőződésem.
Persze ez csak egy vélemény, de én sok helyen megfordulok, és ahol bepróbálkoztam ezzel a zenével mindig kiürült a parkett ( egy két profit leszámítva aki számolásra zene nélkül is tud táncolni)
A kubai zenekarok között is sok van aki könnyebb zenét játszik.
Érdekes módon azt szeretik az emberek.
Mert nem a zenét megfejteni, hanem kikapcsolódni akar az emberek többsége.
A kubai kocsma jó ötlet.
Kívánok hozzá sok sikert.
És még csak anyit szeretnék mondani:
Ez valóban a Salsa Fórum ahol mindeki elmondhatja a véleményét, érvelhet, közkincsé teheti a Salsával kapcsolatos tudását.
Gondolom ezért jött létre.
De néha olyan érzésem van mintha ezen a fórumon csak a Kubai Salsát Istenítők Klubbja működne.
Egymást túllicitálni ki ért jobban a Kubai Salsához.
Mintha csak ez a vonal számítana és létezne.
Minősíteni másokat.
Azokat akik nem írnak a fórumra, mert nem rendelkeznek elegendő tudással a Salsával kapcsolatban ahoz, hogy merjenek hozzászólni.
Vagy akinek létezik Salsa zene a Kubai Salsa zenén kívül is.
Be sem meri vallani.
Mert azt hiszi ettől kevesebb lesz.
Mert csak az a Salsero aki ezt a vonalat képviseli. Minden más gagyi.
Mintha bűn lenne kimondani, hogy pl. szeretem a Puerto-Ricoi Salsát.
Igen, én pl. szeretem és ettől még nem érzem magam zeneileg igénytelennek.
Bármennyire unalmas is ez a zene.
Nem akartam senkit megbántani, csak már zavart egy kicsit ez az egyoldalú műhozsannázás és okoskodás kubai zenével (Salsával) kapcsolatban.
Tele vagyunk szakértőkkel.
Én nem vagyok az, egyszerűen csak szeretem a Salsa zenét.
Szeretek szórakoztatni, örömet szerezni az embereknek.
És akkor vagyok boldog ha ez sikerül.
Nem hiszem, hogy többet előfordulok ezen a fórumon.
Engem idegesít. Nem tehetek róla.
Ha valakit megbántottam bocsánatot kérek.
Nem volt szándékomban.
Ez csak egy vélemény volt. Az enyém. És ezt vállalom.
Callado, először is a magam nevében elnézést kérek, ha téged vagy bárkit akaratlanul megbántottam, mert nem állt szándékomban. Igazából csak érdekesnek találtam ennek a site-nak a véleményét, amit beidéztem, mert az ember szereti - így kisebbségben - viszontlátni a sajátját.
Ez most nem értem. Illetve azt igen, hogy Kubában a közös játék a buli és mindenki együtt él a zenével. De Észak-Amerika tele van kubaiakkal meg kubai tánciskolákkal Miamitól Torontóig és még tovább. Az Egyesült Államok déli részén meg lassan a latinok vannak többségben. Ez a kijelentés az "akrobatikáról" inkább csak a legendás kubai öntudat megnyilvánulása.
Igen, sokfelé vannak kubaiak. Magyarországon is, mégsem úgy viselkednek, mint Kubában. Nem akarom bántani őket, de ez van. Ha kimész Kubába, látod a különbséget. De mondhatod akár Miamit is, ott aztán tényleg sokan vannak, de az is messze van a kubai hangulattól. Voltam ott is, pont ezért, hogy lássam, mi van. Hogy miért van ez, ne kérdezd, nem tudom az okát.
Az autentikus zene mit jelent, a népzenét? A guaguanco-t a son-t, vagy hol van a határ?
Nem ez e lényeg. Nem az, hogy milyen műfajnak hívod. Kimész Havannába, sétálsz az utcán, és megtudod. (Tudom, ez most megint olyan "felsőbbrendűnek" hangzik, de tényleg nem annak szántam.)
A másik, meg hogy sokan úgy kezdtünk el táncolni, hogy azonnal az első pillanatban megszerettük és nem kellett sokat hallgatni.
A timbát viszont hosszabb ideig kell hallgatni, míg megfog. Elsőre szokatlan, sőt idegesítő, aztán ráérzel az ízére. Nálam legalábbis így volt, de másoktól is ezt hallottam.
Az meg már eleve egyfajta merevség, hogy a "slágersalsa" az nem kell.
Igen az, de kérlek, ne gondold azt, hogy ezt kifejezetten mások cukkolása miatt teszem/tesszük. Ez egy állapot. Olyan érzés, mint amikor rászoksz a Pilsner Urquellre. Akkor nem mondhatod azt, hogy de egyébként szereted a Borsodit is, csak azért mert azt többen isszák. És persze örülsz, ha összeakadsz egy másik Pilsner rajongóval. Elismerem, nehéz megtalálni azt a szűk ösvényt ennek közlésére, ami másra nézve még nem bántó (ezek szerint nekem nem sikerült), de próbálj meg te is nagyvonalú lenni a kisebbséggel szemben.
Ráadásul a timba slágerzene, nem komolyzene és nem is népzene, teljesen könnyen és azonnal érthető, csak éppen a tanult dolgokat érdemes egy kicsit elfelejteni.
Persze, hogy slágerzene (música bailable). Senki nem állította az ellenkezőjét. Hogy könnyen érthető-e, hááát... Ha jól emlékszem, korábban épp te írtad valamelyik topikban, hogy kerested a fogódzkodót valamelyik Charanga számnál (ez megint nem bántás akart lenni).
Szóval, Balázs és Sonero, kicsit nagyképűnek tűnik ez a szöveg és inkább elveszi az ember kedvét az, ha azt mondjátok, hogy a timbát "tanulni" kell meg felsőbbrendű a "salsához" képest. Nem lehet, hogy éppen ti vagytok kicsit begyepesedettek?
Fec is egyetértett...:) (Bocs, Fec, nem akartam árulkodni.) Mégegyszer: sajnálom, ha így csapódott le, nem voltam eléggé empatikus.
Ja, és hallottam a rádióban egy nagyon jó timbát Danny Rojo-tól "Pa' Que Lo Goce' Morena" ezúton is köszönet érte Oscar Luis Candela-nak, amit egyenesen úgy konferált, hogy "timba Puerto Rico-ból". Ami persze túlzás, mert Danny Rojo kubai
Nem tudtam, hogy Danny Rojo kubai. Mindig tanul az ember valamit. Jó kis timbát játszik, és mindig becsempészi a szövegeibe Puerto Ricot, ezért gondoltam én is, hogy egy Puerto Rico-i "fecske". Ákost (Oscar Luis Candela) pedig tényleg kedvelem, de az ízlésünk kicsit különbözik, attól függetlenül, hogy ő is timba rajongónak mondja magát (bár ő aztán tényleg mindeféle zenével - brazil, indiai - foglalkozik). Az a legfőbb problémám vele, hogy egy kitalált világban él, el kéne mennie végre Kubába, hogy lássa, miről szól az egész. De ez megint nem bántás akart lenni.
Azt se értem Sonero, hogy miért szólod le a "régi" kubai zenét.
Callado, ilyen az ízlésem. Most megint mondhatsz rám sok mindent, de én ezt a régi zenét Havannában csak a szállodák és éttermek teraszain hallottam a külföldi turistáknak játszva (én nem ültem be, mielőtt megkapom), valamint egy ottani nyugdíjasklub rendezvényein (oda viszont más miatt járok). Nem tehetek róla, meghallgatom, de nekem nem ez jelenti a kubai zenét. Ha a "vendéglátós" jelzőt kifogásolod, azt vállalom, tényleg erről van szó. Persze az újabb zene is szórakoztató (bailable) - mielőtt szóvá tennéd -, de az számomra frissebb, bulisabb, élvezhetőbb.
A Charanga Habanera is földolgozta a "Píntate los labios María"-t.
Na ezt ne mondd, mert sebeket tépsz fel. Amikor a Szilvuplében egyszer régebben Charangát kértünk (naiv korszak), akkor ezt tette be a lemezlovas. Sikerült neki kiválasztani. És nem értette a csodálkozásunkat. Mint ahogy nyilván te sem. Így tényleg nehéz kommunikálni... Vannak persze jó átiratok, de speciel ez elég gyenge. Csak Elio Revét tudnám idézni: ¿De qué estamos hablando? A Charangának ennél szinte csak jobb számai vannak, persze sok rosszat is sikerült előállítaniuk.
Szóval összegezve: amiről én írok az egy létező jelenség, nem akartam senkit személyében megbántani, vagy felsőbbrendűnek látszani. Szégyellem magam, hogy voltam párszor Kubában, és ilyen begyepesedett vagyok, de nem tehetek róla. Egyébként meg úgysem pörgött túlságosan a fórum. Talán hasznos a vita. De ha nem, persze visszavonulok.
Adalberto, sajnálom, ha nálad is így csapódott le a dolog. Mert te vagy az, aki egyáltalán betesz mondjuk Charangát, ha van rá közönségigény. Amit nagyon nagyra értékelek. Ráadásul te is szereted a kubai zenét. Valamit nagyon elrontottam, ha ilyen hatást váltottam ki mindenkiből. Azért válaszolok a véleményedre.
az "egyszerű" magyar emberek nagytöbbségének teljesen mindegy, hogy kubai vagy az "unalmas" puerto ricoi salsa szól. Mert ők nem érteni akarják a salsát. Hanem táncolni, kikapcsolódni és nem azon görcsölni, hogy nagynehezen megtalálják a zenei 1-et.
Teljesen igazad van, ezt már jó ideje én is belátom. Bár bőven van olyan kubai zene, ami nemcsak az ilyen megszállottakat elégíti ki, mint én, de a nagyközönség számára is táncolható (Van Van, Dan Den, Issac Delgado, stb)
Mert átestünk jó magyar szokás szerint a ló túlsó oldalára és ott tartunk, hogy megmagyarázzuk a latinoknak, hogy ő mitől latin (vagy nem eléggé) és mi már latinabbak vagyun a latinoknál.
-Csak szeretnénk.
-Az a különbség, hogy ők érzik, mi meg magyarázzuk.
Latinokról beszélsz, és nem kubaiakról. Nem felsőbbrendűek, de mások. Nem tehetnek róla. És amikor én leírom a véleményem, akkor az ő véleményüket is tolmácsolom. Már azokét, akik ide látogatnak, és nem itt élnek. Lehet, hogy eltáncolnak arra is, ami itt van (örülnek, ha kijutnak az országból), de azért elmondják a véleményüket. Legalábbis nekem. De ezzel nem bántani akarlak, tudom, hogy más közönségnek játszol, csak legalább magunkat ne csapjuk be.
Nem kéne azért ledegradálni a szórakoztatóipart mert nem elégíti ki a rétegigényeket. Mert az a fajta autentikus kubai zene amiről szó van nagyon jó, lehet szeretni, de a magyar emberek körében rétegzene marad. Ez meggyőződésem.
Egyetértek.
Persze ez csak egy vélemény, de én sok helyen megfordulok, és ahol bepróbálkoztam ezzel a zenével mindig kiürült a parkett (egy két profit leszámítva aki számolásra zene nélkül is tud táncolni)
Igen, most már én is úgy látom, hogy a hagyományos modellben - néha becsempészni egy-egy nehezebben táncolható kubai zenét - a dolog elég reménytelen. Az ilyen buliba ellátogató közönségnek nincs rá igénye, ezért a kudarc kódolva van, vagy legalábbis nagyon nehéz "küzdelem" - bár nem teljesen reménytelen az említett, könnyebben táncolható számokkal.
Mert nem a zenét megfejteni, hanem kikapcsolódni akar az emberek többsége.
Teljesen egyetértek. Csak vannak néhányan - és tényleg nem csak kizárólag magamról beszélek - akik nem tudnak elmenni sehova.
A kubai kocsma jó ötlet. Kívánok hozzá sok sikert.
Köszönöm. Komolyan.
De néha olyan érzésem van mintha ezen a fórumon csak a Kubai Salsát Istenítők Klubbja működne. Egymást túllicitálni ki ért jobban a Kubai Salsához. Mintha csak ez a vonal számítana és létezne.
Ez csak azért tűnhet így, mert talán én vagyok az egyik legaktívabb. Szóljon más is hozzá.
Minősíteni másokat.
Sajnálom, ha ez így jön át. A magam részéről elismerem korábbi hibáimat (meggondolatlan minősítések) és igyekszem fegyelmezett fórumozó maradni.
Azokat akik nem írnak a fórumra, mert nem rendelkeznek elegendő tudással a Salsával kapcsolatban ahoz, hogy merjenek hozzászólni. Vagy akinek létezik Salsa zene a Kubai Salsa zenén kívül is. Be sem meri vallani. Mert azt hiszi ettől kevesebb lesz. Mert csak az a Salsero aki ezt a vonalat képviseli. Minden más gagyi. Mintha bűn lenne kimondani, hogy pl. szeretem a Puerto-Ricoi Salsát. Igen, én pl. szeretem és ettől még nem érzem magam zeneileg igénytelennek. Bármennyire unalmas is ez a zene.
Megint félreértés. Jó a Puerto Rico-i salsa. Csak más. Elárulok egy titkot: a boogaloo is rohadtul tetszik, amióta Callado belinkelt egy ide egy táncklippet. Már ezért érdemes volt. Ez a kapcsolat a swinggel számomra teljesen új volt. Rohadtul élvezem. Én is sokat tanulok. És próbálom megosztani másokkal, amit én láttam, hallottam, de ezek szerint rosszul csinálom.
Nem akartam senkit megbántani, csak már zavart egy kicsit ez az egyoldalú műhozsannázás és okoskodás kubai zenével (Salsával) kapcsolatban. Tele vagyunk szakértőkkel.
Engem nem bántottál meg, csak azt nem értem, vajon miért okoskodás az, ha valaki szóvá teszi, mi nem tetszik neki a hazai gyakorlatban? Vagy ezen a fórumon csak dicsérni lehet?
Én nem vagyok az, egyszerűen csak szeretem a Salsa zenét. Szeretek szórakoztatni, örömet szerezni az embereknek. És akkor vagyok boldog ha ez sikerül.
Ebben teljesen biztos vagyok. Ezt senki sem vonta kétségbe.
Nem hiszem, hogy többet előfordulok ezen a fórumon. Engem idegesít. Nem tehetek róla.
Tényleg sajnálnám, ha így lenne. Budapesten a legjobb DJ-nek tartalak, ha ez jelent valamit.;)
hmmm...
Ja egy kicsit durván és félreérthetően fogalmaztam.
Ezért elnézést!
Az autentikus zene mit jelent, a népzenét? A guaguanco-t a son-t, vagy hol van a határ?
nem tudom nem értek a zenéhez... pl. a DAN DEN az az? mert az teccik
A másik, meg hogy sokan úgy kezdtünk el táncolni, hogy azonnal az első pillanatban megszerettük és nem kellett sokat hallgatni.
megszerettük? mit?
nem ismerek olyat, aki felnőtt fejjel azonnal megszerette az autentikus kubai zenét! Én sem szerettem, sőt, ha az órán berakta a tanárom néztem, hogy miért kell erre a szarra szenvedni, mikor senki sem tudja, hogy hol az "egy"! De az, hogy keresem az izgalmas ritmusokat, amit a "slágersalsában" nincs azt fejlődésnek tekintem!
Nem kell keresni görcsösen az ütemet meg a lépésekre figyelni, elég szépen elmerülni a ritmusban.
Hogy tud valaki szépen elmerülni a ritmusokban, ha nem hallja?
Épp erről beszéltem! Én még úgy sem hallom mindig az összetettebb zenében a ritmust, hogy azt szeretem és pont ezért kell a sokféle zene, hogy mindenki tudjon táncolni. Régebben, ha meghallottam egy nehezebb zenét gyorsan leültam, most pedig fordítva van.
A lényeg az, hogy most is vannak olyan kubai zenék, melyek kifognak rajtam és IGEN szégyen nem szégyen, nem tudok "elmerülni a ritmusban" mert nem találom őket!
Szóval, Balázs és Sonero, kicsit nagyképűnek tűnik ez a szöveg és inkább elveszi az ember kedvét az, ha azt mondjátok, hogy a timbát "tanulni" kell meg felsőbbrendű a "salsához" képest. Nem lehet, hogy éppen ti vagytok kicsit begyepesedettek?
?????????????????
A nagyképű az oké, biztos.
DE kinek veszi el és mitől az Én hozzászólásom a kedvét?
A salsát egy felnőtt embernek tanulnia kell. A kubai zenét is tanulni kell és idő kell hozzá, hogy el tudjon "merülni a ritmusokban", legyen az autentikus vagy nem.
Szia Adalberto!
Értem, hogy miért vetted magadra amit írtam, de nem a DJ-ket minősítettem hanem egy zenei irányzatot amire ráadásul szükség is van mert sokan szeretik.
Én is szerettem 1 évvel ezelőttig, de már nem!
Szal mégegyszer elnézést az összes DJ-től aki magára vette, valóban rosszul fogalmaztam :sad:...
Egyébként mikor este 8h-körül lemegyek a Szilvuba és megközelítem a DJ pultot, több ember arcán riadalom látható :). Szal Én tudom, hogy amit szeretek azt nem szereti mindenki és ezt tiszteletben is tartom.
Juteszembe Szilvu Hétfőn nem lesz, helyette a városligeti műjégpályánál lesz valahol a buli!!!
Sziasztok.
Bocsi Mindenkitől!
Természetesen maradok a fórumon, mert sokat számít és érdekel a véleményetek.
Tegnap rossz napom volt és úgy látszik érzékenyebb voltam a kelleténél, és itt csapódott le a fórumon.
Ezt sajnálom.
Bocsánatot kérek ha valakit megbántottam.
Adalberto, nem bántottál meg senkit, hisz' erről szól a fórum: mindenki elmondhatja a véleményét..
(csak nekünk nagy a p*fánk, és tényleg el is mondjuk :D )
Én, amellett, hogy nagyon szeretem, azért is preferálom a Kubai salsa-t, mert az általunk hallgatottak közül ez a legmostohább sorsú - hazánkban.
Persze szeretem a többi salsa-t is. A puerto rico-i pedig abszolúte nem egyhangú, sőt vannak számomra nagyon is kedvelt előadók, mint Edwin Bonilla.. vagy Michael Stuart (akit - bevalom - nemigen hallok a bulikban, pedig jó zenéi vannak..)
Az pedig, h. mi ilyen kis "okoskák" vagyunk.. hmm.. én úgy vagyok vele, hogy alapos ember lévén szeretem a dolgok hátterét is ismerni, de nem mondanám magam szakértőnek.
Pl.: vannak emberek, akik a számítógépen letöltik a levelüket, de a gépet ki-,illetve bekapcsolni sem tudják, mások pedig - habár nem dolgoznak az IBM-nél - olyan számítógépguruk, hogy szétszed/összerak/kikapcs/bekapcs/installál/hegeszt/ráolvas/ stb. - tehát mindent kennek-vágnak :)
Szóval, nálam alap, h. ha valami érdekel, akkor kicsit jobban beleásom magam. Más meg elmegy egy buliba, és elég neki, hogy salsa. És ennyi.. mivel vagy salsa szól vagy salsa :)
Nincs semmi baj, Adalberto :)
Még egy dolgot szeretnék csak hozzáfűzni a témához, aztán tényleg befejezem.
Szóval az OK, hogy idegesítő lehet másoknak az én Kuba-mániám. Ezt már megértettem. De akkor vajon mások miért reklámozzák magukat úton-útfélen kubai kelzővel, miközben egyébként annak, amit csinálnak, valójában nem sok köze van a mai, kinti kubai valósághoz, zenéhez. Mert addig hasznos, divatos, jól cseng a "kubai", amíg csak hívószóként használják, de ha valaki ezt esetleg számon is kéri, akkor rögtön rétegzenévé válik, amire nincs kereslet? Én legalább őszintén gondolom a dolgot. Szándékosan nem mondok példákat, mert nem erre akarom kifuttatni.
Igazad van.
Nálam ez biztos nem fordult elö, mások nevében nem szeretnék nyilatkozni.
Én mindig figyelem a társaság összetételét és az alapján állítom össze a zenei kínálatot.
Biztos nem mindig sikerül mindenkinek a kedvére tennem de törekszem rá. (Bár tisztában vagyok vele, hogy ez lehetetlen).
Szívesen játszom kubai zenét (Timbát, Charangát stb).
Az éppen adott buli igényei határozzák meg számomra, hogy mit játszom.
Volt már olyan is pl., hogy szinte csak Charanga ment egész este, mert erre volt ott épp akkor igény.
Csak arra szeretnék kilyukadni, hogy nem magamnak játszom, hanem a vendégeknek.
Mert nem ők vannak értem, hanem én őértük.
Legalábbis én így gondolom.
ERGO Ti szerkesztitek az estét:)
Ezzel csak arra utaltam, hol lehet reklamálni zenei ügyben:p :p :p
(Na jó ez egy kis csúsztatás volt)
De valahol azért ez így igaz.
Szerintem.
Persze, hogy slágerzene (música bailable). Senki nem állította az ellenkezőjét. Hogy könnyen érthető-e, hááát...
A slágerzene a könnyen érthető zene, ugyanaz a kettő. Az más kérdés, hogy ami mondjuk Magyarországon sláger, azt Kubában nem biztos, hogy mindenki azonnal értené és fordítva. Música bailable az inkább tánczene.
Ha jól emlékszem, korábban épp te írtad valamelyik topikban, hogy kerested a fogódzkodót valamelyik Charanga számnál (ez megint nem bántás akart lenni).
Ezt írtam: "Szeretem a kubai zenét, de a bonyolultaknál előfordul, hogy néha azt érzem, hogy kihúzták alólam a szőnyeget – egyszerűen nem találom az ütemet. Az ilyen számokat is szeretem, mert nagyon érdekesek - megállok és megvárom amíg újra összeáll a kép." Ez egyébként válasz volt valakinek - minden hátsó szándék nélkül - és a hangosítás minőségétől is függ.
Visszatérve a kubai zenére: A wikipédián írják, hogy a timba a kubai stílusokon kívül a komolyzene, latin dzsessz, a diszkó, a funky és a hip-hop elemeit is magában foglalja (Though as in salsa the roots of timba go back to the son montuno, it has incorporated several different styles and genres, including classical music, nueva trova, latin jazz, disco, funk and hip hop.). A www.timba.com pedig azt írja, hogy nehéz a timba ritmusát meghatározni, mert minden zenekar más hangszereken, más ritmusfelfogással játszik (It's hard to codify the Timba percussion style, because each group has its own unique combination of instruments and rhythmic approaches). Ugyanitt a casino-t emelik ki a timbára táncolt stílusok közül (Although many styles of dance are enjoyed with Timba, we will be focusing on Casino in this section).
Akit érdekel, hogy hogyan látják a kubai zene elmúlt tíz évét a legnépszerűbb kubai zenészek (köztük Juan Formell), elolvashatja a 2007. május 14-én a Gaceta de Cuba-ban megjelent hosszabb cikkben. Az angol változat elérhető itt:http://www.cubanow.net/global/loader.php?&secc=4&item=2573&cont=show.php
Két vélemény a cikkből:
Juan Formell: "Úgy gondolom, hogy (a kubai zene) sokszínű, új ritmusok, mint a rap és a reggaeton tűntek fel, miközben a timba, a songo és az úgynevezett salsa is tovább élnek."
David Blanco: "Mintegy tíz évvel ezelőtt (1997. körül) a kubai zene nagyon polarizált volt, a timbát vagy kemény salsát játszó zenekaraink uralkodtak. (...) De új irányzatok is kibontakozóban voltak, amik öt-tíz év alatt a zenei stílusok - mindegyikük kubai - nagyon változatos mozaikjához járultak hozzá, mint például a rap, rock, pop, latin dzsessz és a legújabb trova."
Most bukkantam erre a klippre, miközben kerestem az új Castro-interjút: http://video.msn.com/v/us/msnbc.htm?g=a16a3f99-8913-4c6d-960b-7281463b11ca&f=00&fg=
Azért az nem semmi, hogy az amerikai NBC élőben kapcsolja Havannát, ahol a Los Van Van számára ruedáznak a Katedrálisnál. Érdemes megnézni (az elején a reklámot bírjátok ki). Meg azon is elgondolkoztam, hogy ha mondjuk ezt a számot itt tennék be (egyébként nekem sem a kedvencem), Budapesten, táncolna-e valaki rá egyáltalán (a kérdés költői volt...:) )
Most bukkantam erre a klippre, miközben kerestem az új Castro-interjút: http://video.msn.com/v/us/msnbc.htm?g=a16a3f99-8913-4c6d-960b-7281463b11ca&f=00&fg=
Azért az nem semmi, hogy az amerikai NBC élőben kapcsolja Havannát, ahol a Los Van Van számára ruedáznak a Katedrálisnál. Érdemes megnézni (az elején a reklámot bírjátok ki). Meg azon is elgondolkoztam, hogy ha mondjuk ezt a számot itt tennék be (egyébként nekem sem a kedvencem), Budapesten, táncolna-e valaki rá egyáltalán (a kérdés költői volt...:) )
én költőileg is táncolnák rá, nekem tetszik a szám :p
vBulletin v3.5.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.