Teljes verzió megtekintése : Vezetés, követés, ellentartás
Milyen a helyes ellentartás? Mik a szabályai? Mik azok a pontok, amikre figyelve tökéletes táncpartnerek lehetünk?
Gondolom minden fiú találkozott olyan lánnyal, akivel táncolás után komoly izomláz lépett fel, vagy esetleg komoly sérüléseket okozott a könyököd mivel a kezét forgattad, a teste meg meg sem mozdult... Extrém esetben balra akarod forgatni, és jobbra fordul...
Igen, a fiúk sem tökéletesek! Vannak, akik rángatják a lányokat komoly fájdalmakat okozva a vállban. És be kell vallanom, hogy nekem sem ártana beiratkoznom egy anatómia szakkörbe, mert pár vállat én is mehúztam már :( (ezúton is bocsi).
Mindenki csinálta azokat az egyszerű gyakorlatokat, amikor egymást húzzuk toljuk annak érdekében, hogy érezzük, milyen is a jó ellentartás.
Én már több lánynak próbáltam elmondani, megmutatni, hogyan is kell. Kb. így:
- tartsd meg a kezed!
- jó
- azért tudjam mozgatni a kezed
- most akkor tartsam, vagy ne tarsam????
Tehát a szabályok szerintem:
- a könyököd nem mehet a tested középvonala mögé. felelmelt kéz esetében egy kicsit előrébb, a látómező szélén kell megfogni.
- a karod nem lehet teljesen kinyújtva (kb. 150 fok)
- a két állapot között a kar mozoghat (sőt! mozognia kell)
- ezt az egészet a bi- és tricepsz, valamint az alkar izmaival érjük el, a váll csak kicsit dolgozik, hogy fel tudjuk emelni a kezet.
- a karok mindig kb. a váll vonalában vannak: tehát ha kifelé tolom a kezed, akkor nem a könyököd, hanem az egész tested szeretném forgatni.
Van még valami? Vagy az egészet rosszul tudom?
És a legfontosabb: hogyan lehet ezt megtanítani? Ha valaki nem tudja nyomjak a kezébe egy ilyen kártyát?
Ki hogyan tanulta meg a vezetést, követést?
a tanítványaidnak ez az egészet be kell magolnia?:D én először baromi nehezen vezethető voltam, a fiúknak görcs állt a karjukba 1-1 forgatás után..aztán sokat jártam bulizni, és 1re lazább lett a karom, és 1re többet tanulok a vezetési jelzésekből..sztem ez csak sok gyakorlás kérdése..
igazából a fiúk vezetésével uolyan problémák vannak, mint a lányok vezethetőségével..nem ártana nekik is 1 ilyen kártya..:p
Én nem tanítok, csak tanulok. De ha izomlázat kapok egy lánytól, akkor igyekszem neki elmondani, hogyan kéne. De nem szeretném hülyeségekkel félrevezetni, ezért megpróbáltam összeszedni, szeritem hogyna van.
Igaz lehet, hogy a sok bulizás, gyakorlás sokat számít. De szerintem egy ilyen szabályrendszert érdemes felállítani, és elmondani a lányoknak. Így már órákon, tanulás közben is tudnak erre figyelni, és talán bátrabban mennek el bulizni, ahol tökéletesíthetik a tudásukat.
Ha már felhoztad a fiuk vezetését: írd le a tapasztalataidat! Szerinted hogyan lehetne a mi technikánkat finomítani?
Háááááááát felvetetted a lányoknál felmerülő legnehezebb kérdést a salsával kapcsolatban, legalábbis tegnapig még azt hittem, hogy ez nehéz kérdés... Tegnap viszont kaptam néhány hasznos instrukciót egy nagyon jó táncostól, ajánlom minden lány figyelmébe:
- a KAROK LEGYENEK MINDIG NAGYON LAZÁK, annyira, hogy ha a fiú felemeli a lány karját egy figuránál, majd elengedi, akkor a lány karja szinte essen le
- a VÁLLAK IS LEGYENEK LAZÁK, le kell engedni őket
- ELLENTARTANI NAGYON RITKÁN KELL (ez meglepő volt számomra...), ha lazák a karok és a vállak, szinte bármit le lehet követni (és tényleg... :D)
Még egy nagyon fontos dolog (erre egy másik jó táncos hívta fel a figyelmemet): VÉGIG LEGYEN SZEMKONTAKTUS a táncpartnerrel (ne más pasikkal!!!), sokkal könnyebb így követni a figurákat és tapasztalataim szerint inspirálja is a partnert ;)
Persze nem mindig ilyen könnyű a lányok dolga, nagyon nehéz követni pl. ha a fiú "lagymatagon" vezet...
A MEGOLDÁS: ÉJJEL-NAPPAL TÁNCOLNI KELL, LEHETŐLEG MINÉL TÖBB TÁNCPARTNERREL :D:D
És az sem baj, ha oda-vissza jelezzük a partnernek, hogy mit csinál rosszul. Feltéve, ha vagyunk olyan viszonyban. De még akkor is csak nagyon óvatosan...
Hú Balázs,
most egy új tudományág születésének lehetünk szemtanúi? :)
Legyen a neve SE - SalsaErgonomia :)
Az általad leírtakkal egyet értek, a kéznek előrébb kell lennie, hogy a lány látómezejében benne legyen.
És igen: legyen benne ellentartás!!! Amikor elkezdtem a táncot, fanyalogtam azon, ha egy lány ellentartott, ma már inkább szeretem, ha van némi ellentartás, mert akkor van lendület, akkor lehet forgatni.
Persze vannak néhányan, akik mindezt túlzásba viszik és velük szabályszerűen küzdeni kell.
De - szvsz. - az ellentartás mértékének változnia kell, adott figurához, forgáshoz idomulóan.
És van, amikor nincs szükség belőle csak annyira, hogy ujjból, ujjvégből lehessen vezetni, de ezt sajnos nagyon ritkán lehet kivitelezni.
És mindezeket szerintem még sok minden befolyásolja: hogy mennyire illenek össze a táncosok, mennyire tudnak egymásra hangolódni, milyen a pillanatnyi fizikumuk, állóképességük.
btw: És még két dolog, ami eszembe jutott:
- a lányok soha, de sohase kapaszkodjanak. Ez elég gyakori hiba..
- lépjék ki a lépéseket és forogják ki/meg a forgásokat..
Nekem is az jutott még eszembe, hogy mindig ki kell lépni a lépéseket, ez mindenkire vonatkozik!!!!
És persze nem olyan könnyű a folyamatos lazaság, nálam legalábbis függ a lelki-fizikai állapottól és a partnertől is. De gondolom, ezzel mindenki így van..
Azt hiszem, hogy beindult a levelezőképzés... :eek:
jaj gyerekek, ez tök jó, h. ilyenekről beszélünk..
nekem ezek jutottak eszembe: 1.ellentartással (általában véve) sztem tényleg nem lehet salsázni..én legalábbis nem szoktam, v. nem tudatosan, bár tegnap 1 srác azt mondta, h. azért tud velem táncolni, mert lazák a kezeim és feszültség (ti. ellentartás) is van bennük, amikor szükség van rá..szóval nemtom..ez csak úgy kezd jönni 1 idő után..
2. a szemkontaktus sztem is nagyon fontos (persze néha nem azzal, akivel táncolok, de ilyenkor megpróbálom ösztönből nyomni a táncot..:D ) sajna a táncpartner vérpezsdítősége is sokat nyom a latba, h. legyen állandó eye contact..;)
3.én azt nem bírom, ha bűnnek kell éreznem, ha elszúrok 1 figurát, v. nem pont úgy jön ki, ahogy a srác gondolta..ilyenkor sztem az a normális, ha összenevetünk, és bulinak fogjuk fel az egészet..
4. 1ébként azt látom, h. iszonyú fontos a partnerek összeillősége..nagyon tud különbözni 2 ember stílusa, temperamentuma (ily módon a mozgásának ritmusa, lendülete), játékossága stb. nagyon-nagyon kevés sráccal táncoltam eddig, akivel teljes volt az összhang..
5.főleg a fiúk nem lépik ki a lépéseket, mert baromi lusták! :p tényleg..
6.a vezetésről: ha 1 pasi lagymatag, fel szoktam szólítani, h. erőteljesebb legyen, h. tudjam, mit akar..ez gyakran használ. :) meg h. ne magyarázza el a figurát tánc közben, hanem határozottan vezesse le..
7. úgy, ahogy ebben a kultúrában ma nehéz megtanulni, h. a nők irányítható, NŐK legyenek, addig a srácoknak is, h. irányító FÉRFIAK. én ezeket gondolom.
3.én azt nem bírom, ha bűnnek kell éreznem, ha elszúrok 1 figurát, v. nem pont úgy jön ki, ahogy a srác gondolta....
A kezdok a masikban keresik a hibat - a haladok magukban...;)
Eszter, ezt úgy értettem, h. amúgy is bénának érzem magam, ha véletlen vmit elcseszek, pláne ha a srác még pofákat is vág..
Eszter, ezt úgy értettem, h. amúgy is bénának érzem magam, ha véletlen vmit elcseszek, pláne ha a srác még pofákat is vág..
Nyilvan, mindig en vagyok, aki elbélázza*, de elofordult mar - teljes dobbenetemre -, hogy a tancpartnerem elnezest kert tolem egy hiba miatt, amit en kovettem el - o magat okolta, merthogy nem tudta jol levezetni. ilyen is van :)
*en kezdo vagyok es kicsinyhitu :p
Én mindig elnézést kérek, ha elbénázok egy figurát. És sokszor rám szólnak, hogy ne kérjek elnézést, ez csak tánc, nem kell véresen komolyan venni... :) Végül is az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat tánc közben, az meg nem feltétlenül a figurák tökéletességén múlik... ;)
Látom felpezsdült az élet!
Én sem úgy gondoltam, hogy a lánynak folyamatosan ellentartania kell, de az nagyon fontos, hogy felismerje, ha szükség van rá. Ezért próbáltam inkább végállapotokat leírni, mi az a terület, amin belül mozoghat a kéz.
Az ellentartás a kézben és a testben azért is fontos, mert az igazán szép figurákat csak úgy lehet megcsinálni. Nem kezdhetek bele egy erőteljes, intenzív figurába, ha attól kell félnem, hogy összetöröm szegényt...
És igen, fontos megtalálni az összeillő partnert. Mert én pl. nem szoktam sok díszítést belerakni a táncomba, mivel szerintem nálam nem néz ki jól, viszont egyes lányok sokat raknak bele. Ilyenkor próbálok olyan figurákat táncolni, ahol kiélheti ezirányú vágyait. De szerintem ebben is alaklamzkodni kell a partnerhez: ha veset csinál visszaveszünk, ha sokat, akkor mi sem fogjuk vissza magunkat.
Én mindig elnézést kérek, ha elbénázok egy figurát. És sokszor rám szólnak, hogy ne kérjek elnézést, ez csak tánc, nem kell véresen komolyan venni... :) Végül is az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat tánc közben, az meg nem feltétlenül a figurák tökéletességén múlik... ;)
"Nincs elrontott figura, csok olyan, amit eddig nem tanultál" :D ;)
El Tiburon
06-08-11, 17:53
Háááááááát felvetetted a lányoknál felmerülő legnehezebb kérdést a salsával kapcsolatban, legalábbis tegnapig még azt hittem, hogy ez nehéz kérdés... Tegnap viszont kaptam néhány hasznos instrukciót egy nagyon jó táncostól, ajánlom minden lány figyelmébe:
- a KAROK LEGYENEK MINDIG NAGYON LAZÁK, annyira, hogy ha a fiú felemeli a lány karját egy figuránál, majd elengedi, akkor a lány karja szinte essen le
- a VÁLLAK IS LEGYENEK LAZÁK, le kell engedni őket
- ELLENTARTANI NAGYON RITKÁN KELL (ez meglepő volt számomra...), ha lazák a karok és a vállak, szinte bármit le lehet követni (és tényleg... :D)
Még egy nagyon fontos dolog (erre egy másik jó táncos hívta fel a figyelmemet): VÉGIG LEGYEN SZEMKONTAKTUS a táncpartnerrel (ne más pasikkal!!!), sokkal könnyebb így követni a figurákat és tapasztalataim szerint inspirálja is a partnert ;)
Persze nem mindig ilyen könnyű a lányok dolga, nagyon nehéz követni pl. ha a fiú "lagymatagon" vezet...
A MEGOLDÁS: ÉJJEL-NAPPAL TÁNCOLNI KELL, LEHETŐLEG MINÉL TÖBB TÁNCPARTNERREL :D:D
És az sem baj, ha oda-vissza jelezzük a partnernek, hogy mit csinál rosszul. Feltéve, ha vagyunk olyan viszonyban. De még akkor is csak nagyon óvatosan...
Egyetértek. Minden egyes szóval.
Sziasztok!
Vezetés ide, vagy vezetés oda egy dolgot ne felejtsetek el érezni a zenét és élvezni azt, hogy táncolsz rá. A figyelem, hogy úristen vajon most a fiú mit szeretne csinálni... Nos ez koncentrációhoz vezet, ami a spontaneitásnak a halála.
Krisztivel egyetértek én akkor kezdtem el igazán táncolni, amikor elkezdtem lejárni bulikba. Ilyenkor kisimul a technika, amit órán tanultál és a mozdulatok így lesznek igazán a sajátjaink.
És igen, nagyon fontos, hogy nézz a másik szemébe elvégre azért táncoltok együtt, mert EGYÜTT táncoltok...
Ne csak az legyen ebből, hogy a srác néz kifelé a többi lányra, hogy "Figyu milyen jól csinálom..." de szegény partnerével meg egyáltalán nem törődik...
Ez ilyet megette a fene.
A másik pedig a félénk férfi esete, aki esetleg lefelé néz a lábakra...
Férfitársaim!
Mi azért vagyunk férfiak, mert erősek vagyunk, bátrak merészek, a nő részben ezért is néznek fel ránk...
Akkor emeljétek a tekinteteteket azokra a gyönyörű, vágyakozó női szemekre és kérlek benneteket mosolyogjatok is közben...
Vászilákondoszmánosz... :) :) :) :)
Tapasztalatom szerint a lány v. akkor koncentrál nagyon tánc közben, ha a fiú nem elég határozottan v. pontosan vezeti, és a lány nem tudja ösztönösen lekövetni, v. ha a srác több olyan új figurát dob be, amivel a lány még sose találkozott, és ezért meglepetésszerűek..ez sztem 1 pozitív koncentráció, mert szellemi izgalom is.:D
Hát, ez klassz téma! Kezdő salsásként meg kellett érjem azt, hogy 15 év hobbitáncos múlt kéztartása nem sokat ér (standard és latin táncok, boogie-woogie). Merthogy ezekben alapvető fontosságú a félig-meddig merev, ellentartásos kéz, ahonnan ellöki magát a lány, ahol megtorpan a lány, amitől érzi, hogy most meg kell állni, forogni kell, vagy épp rögtönözni. Sajnos az ebből fakadó lassabb salsatanulás alatt volt, hogy egy-két csoporttársam azt a következtetést vonta le, hogy holt béna vagyok a salsához, és nem tudok táncolni. Azóta sem kérnek fel. Pedig... pedig a figurákat gyorsabban és alaposabban tanulom/lesem el, és azóta (bár bemelegítés kell) nagyon klasszul el tudom engedni magam és a kezemet!
Szerintem a salsatanulásban a kéztartás megtanulása azoknak nehezebben megy, akik előtte más tánccal foglalkoztak! És aki salsa után akar megtanulni egyéb táncot, nos, az is nehézségekbe fog ütközni.
Sose felejtem el, amikor pár hónap salsatanulás után elmentem boogiezni a Forgáchba. Úgy nézett rám szegény srác, mint egy hülyére: a lábam tökéletesen hozta a megfelelő 8as alaplépést, de a kezem!!! :) No, amiatt sokat röhögcséltünk a parketten! :)
Én se tudok olyanokkal táncolni, akik eredetileg latinosok és 1 csipetnyit salsáznak (alaplépés, 1-2 alapfigurával) (ők 1ébként rögtön bátran állítják, h. tudnak salsázni, minthogy latint is magas szinten táncolnak), mert iszonyú erőteljesen vezetnek, tőlem is elvárják, h. "tartsam a kezem" :) , és néha leszúrnak, h. magamat vezetem (pl. miután több alaplépésen keresztül készültek a sombreróra, sajnos tudom, mi következik, így fenn áll a veszélye, h. szinte megcsinálom magamnak..:D ) jó, ez nem csak latinosoknál fordulhat elő..de tudom, én vagyok túl domináns.:)
Az alábbi üzenet forrása egy másik részen született, de ide kívánkozik.
Tapasztalatok szerint azok a srácok, akik ruedában tanulnak lassabban fejlődnek, mert nem tanulnak meg sokáig (vagy soha) vezetni. Ruedában ugyanis a lány hallja, hogy mit kell csinálni és emeli a kezét, a srácra nincs is igazán szüksége.
Párostáncban pedig már az elején is szükség van a vezetésre, különben elmarad a tánc. (Bár van aki pótolja szöveges utasításokkal :D .. )
Persze attól, hogy salsázik valaki nem kötelező lemondani a ruedáról.
Vannak helyek, ahol nem ilyen formában tanítanak, de külön tanfolyam keretében megtanítják azt is.
Így nem csak a szabadtánc fog jobban menni, de ruedázni is tud majd az illető. :) (Persze salsa-alapokkal nem tart sokáig a tudást rendszerré szervezni, és pár hónap alatt megtanulnak ruedázni is.)
Szavazatom a "nem ruedában" oszlopba kerül... :)
---------------
Összes hozzászólás: 11
Hát ez egy tök jó téma: ruedában tanulni, vagy nem ruedában tanulni??? Szerintem kubai salsa legszebb pontja a szabdság, és itt pl a haladások mértékére is gondolok. Ezeket a rueda nem engedi (kivéve a flegma complicado ) És igazán csak a szabályok mellőzésével, az érzések által tudsz salsázni.
Ruedás oktatás mellet az szól szerintem, hogy a bulikban nagyon jó szórakozás lehet, talán könyebb megtanítani az alap figurákat, de egy bizonyos szint fölött már nem közösségi, hanem társastáncnak kéne lennie.
Én nem foglalnék ennyire szélsőségesen állást. Bár inkább efelé húz az én szívem is.
Szerintem:
a) párost kell elkezdeni, és egy bizonyos szint után (kötelező?) legyen egy rueda kurzus
b) az iskolák legalább az alap figurákban egyezzenek meg!!!! -> teljesen kiakadok, mikor egy-egy rueda figurát teljesen másként táncolnak egy másik iskola diákjai, mint ahogy én az tanultam....
Ezen nem kell kiakadni, nem nagyon szokták máshogyan táncolni, inkább akkor van a gond, ha más az adott figura elnevezése. De ilyen külföldön is előfordul (exchibela = sacala)
OK, én sem "fagyok le" ilyen esetben. Csak hülyén néz ki, hogy én tapsikolok egyedül :( De már megszoktam :D
Beckhambaby
06-08-23, 10:58
Igazad van! Tényleg az a jó, ha nevetve tudsz tanulni a hiábidból!:) Mondjuk ehhez partner is kell.
Meg ha netán olyan figcsit vezet, amit nem ismertem és nem éppen a legegyszerűbb volt, akkor legyen benne annyi, hogy elmagyarázza 2 szóbal, hogy mit kellett volna és hogyan... Szerintem mindenkiben megvan az egészséges tanulni vágyás.
Jajaja. Amikor egy olyan figurával találkozom, amit nem ismerek, és kellett volna vmi extrát csinálni, pl. vmit másképp, mint ahogy megszoktam (és nemcsak szimpla követés), akkor én is érdeklődően megkérdezem, h. mit kellett volna..erre pedig kaptam már olyan nice answert, h. 'Mindegy.' és egy lesajnáló mosoly..:) még jó, h. én is csupa profi salseróval futok össze..:D
(1ébként láttam, h. a diabolicában oktatnak olyat, h. a felkérés illemtana...erről mit mondanak? érdekelne, tényleg!)
El Tiburon
06-08-23, 14:25
Sokat kell táncolni, bárkivel.
Rueda, páros, egyre megy.
Már ismerem a különböző tánciskolák figuráinak elnevezésést, és nem lepődöm meg semmin.
Ha meg vmi új van, azt a leader mindig megmutatja ott, elsőre hamar levesszük, és go go go.
Jó dolog a rueda, csak némelyek képtelenek újítani, és elfogadni a mást, mert vmit már megtanultak, és azt hiszik, hogy az úgy van, pedig nem, és ahogy ati mondta, ezzel megölik az egész szabadságát. :)
Ezer éve nem ruedáztam (Jó jó, a tegnap esti carmenes csúsztatott nem számít, mert az ökörködés volt), és csak néha hiányzik. :)
A SD-ban a következőt tanította rozso:
Odalépsz a lányhoz, nyújtod a kezed. Bemutatkozol (ha nem ismered), a lány hasonlóképp tesz.
Megkérded,szabad-e(mármint táncolni). Elviszed a lányt a perkettre, és addig táncoltatod, míg meg nem köszöni. Lehet, hogy egész este meg sem nyikkan. (na az gáz). Ha megköszöni(lehet, hogy már fél perc után), akkor visszakíséred a helyére, nem hagyod ott a tánctér közepén.
Most 7végén végre tanultam ruedázni, és tegnap be is álltam, és annyira-annyira nagy élmény!:) Mondjuk tényleg tök más hatású, mint a páros..a rueda baromi klassz közösségi élmény, a páros viszont sokkal intimebb, játékosabb (tud lenni)..pl. mert a ruedában több szemkontaktusod van a leaderrel, mint azzal, akivel épp táncolsz..:) Meg hát a pasi baromira nem arra figyel, h. jól vezesse a csajt, hanem h. megcsinálja azt, amit kell..és ilyenkor lehet, h. a csaj is besegít (pl. ha jobban tudja v. jobban hallja a figurát:) ), mert különben lemaradnak..szóval itt inkább a szociális szempontok dominálnak.:)
Most 7végén végre tanultam ruedázni, és tegnap be is álltam, és annyira-annyira nagy élmény!:) Mondjuk tényleg tök más hatású, mint a páros..a rueda baromi klassz közösségi élmény, a páros viszont sokkal intimebb, játékosabb (tud lenni)..pl. mert a ruedában több szemkontaktusod van a leaderrel, mint azzal, akivel épp táncolsz..:) Meg hát a pasi baromira nem arra figyel, h. jól vezesse a csajt, hanem h. megcsinálja azt, amit kell..és ilyenkor lehet, h. a csaj is besegít (pl. ha jobban tudja v. jobban hallja a figurát:) ), mert különben lemaradnak..szóval itt inkább a szociális szempontok dominálnak.:)
Kedves Bogi!
Az ember tarsas leny. Mindenhol igy a tancban, a salsaban is az egy jo dolog, ha tobben tudjak azt csinalni, a rueda is valahogy igy alakult ki.
En szemely szerint nagyon szeretek parost tancolni es, ha ugyes lannyal teszem, akkor igen nehez figurakat is ossze lehet hozni. Ugyanakkor semmi penzert nem mondanek le a reudarol.
Bar aza szep, ha minenki egforma figurakat tancol le, ha a leader olyan figurat mond be, amit mindenki ismer megis az a lenyeg, hogy egyutt vagyuk es egyutt tancolunk...
Legkozelebb, ha tancolunk ruedat, akkor szivesen behozlak, hogy megint erezd ezt a csodas erzest...
Édes vagy, köszönöm!:) :)
Buenas tardes Salseros y Salseras!
Az elmúlt 6 évben 3-féle táncstílust próbáltam ki és gyakoroltam bizonyos szinten (latin versenytánc, argentín tangó, most salsa).
A legviccesebb, hogy minden tánccal foglalkozó fórumon rendkívül rövid idő alatt felbukkan egy hasonló, vagy inkább ugyanilyen téma, és mindegyik esetben maratoni, de inkább végtelen viták szoktak zajlani az ügyben.
Vezetni-követni a legnehezebb, főleg a mostanában sajnos eléggé elférfiasodott világunkban, ahol a Nőket nem is mindig olyan nagyon könnyű rávenni arra, hogy akár csak tánc közben is visszaváljanak olyan igazi Nővé, ami megfelel a klasszikus nemi szerepeknek.
Szerintem (és ezzel nem a Nőket hibáztatom) a legnagyobb baj ezzel van!!!
Kiirtottuk a világból a természetesen nemi szerepeket!!!
A mostani Lányok közül sokan még tánc közben sem tudnak kilépni abból az emancipációs taposómalomból, amit a társadalom rájuk erőltet. Nem mernek igazi Nők lenni, aki nőiesen "gyenge" (vagy inkább gyengéd), aki hagyja magát vezetni. Már nem a természetes az, hogy Nőként bíznak egy másik emberi lényben, egy Férfiban, nem merik teljesen rábízni Magukat.
Ez tényleg nem a Lányok és Nők hibája! Ez egy tudattalan dolog, amit sajnos már észre sem veszünk.
Ezenkívül biztos, hogy 1000 és 1 egyéb dolog van, ami segíthet jól vezetni vagy követni, de szerintem ez a legfontosabb!
Szóval:
Lányok, Nők! Legyetek igazi Nők, legyetek gyengédek, és hagyjátok Magatokat "elvarázsolni"!
Fiúk! Férfiak! Nekünk meg igazi Férfinak kell (esetben inkább kéne lenni :D ), és varázsoljuk már el azokat az igazi Nőket!
Adíos!
G.
El Tiburon
06-08-27, 18:30
minden este varázsolok :D
-Salsamágus
Különben asszem a pasik nem az extrahaladó lányoktól fogják megtudni, h. jól vezetnek-e, olyanoktól, akik maguktól is megcsinálják, amit a srác csak gondolatban vezet le..akkor tudják meg, h. mennyire jók, ha a tök kezdő lánykákat is könnyedén meg tudják tanítani salsázni.. (nekem vannak ilyen ismerőseim, klassz srácok! :) )
Kedves Pelydzs, ez az elvarázsolás-elvarázsoltatás pedig sztem 1 pszichológiailag elég bonyolult folyamat (bár nemtom ki vagy, de ha gondolod, 1szer majd személyesen kifejtem, ezt hogy gondolom)..és pl. 1etlen tánc alatt nem is tud végbe menni.:)
Egy extrahaladó lány igazából csak akkor fogja megcsinálni a figurát, ha azt levezetik, ha nincs vezetés szépen tartja a lépést, a ritmust, és nem megy sehova. Pontosan ez az a szint, ahol már mindenki tisztában van azzal, hogy a gondolatolvasás nem működik, hiszen egy kezdésben ezerféle lehetőség rejlik. A repertoár szinte végtelen.
Véleményem szerint, pontosan a kezdő lányok azok, akik tudni vélik, milyen figurát akar a fiú és sokszor ők maguk emelik a kezüket és kezdik előre lelépni a figurát. De ilyenkor ez még természetes. Ez egy ördögi kör. Ezért nagyon nehéz a fiúk dolga és megy lassabban a haladás kezdő szinten, mint a lányoknak.
A fiú lassú, mert még figyeli a ritmust, figyeli, hogy melyik lábbal lépjen, még nem automatikus hogy hogyan kezdődik az a figura, és hogy kell elinditani illetve levezetni azt a bizonyos figurát. A lány segiteni akar, kicsit türelmetlen is talán.......
Szóval szerintem egyszerűen csak türelmesnek kell lenni mindkét részről és rengeteget kell eljárni táncolni a tánciskolákon kivül is, és bátran próbálkozni kell mindenkivel táncolni, mindegy, hogy az a fiú vagy lány kezdő, KH, H, extraH vagy másik tánciskolába jár.
És csatlakazom az előttem szólóhoz, a férfi vezessen, a nő kövessen, de legalább ugyanolyan fontos, hogy élvezzék a táncot, a zenét.
Nem tudom, de én 1 csomó olyan lagymatag karral találkozom, hogy olyankor kb. a hatodik érzékemre kell hagyatkoznom, h. a fiú milyen figurát akar, határozott mozdulatokra nem igazán tudok..a lagymatag kar alatt azt értem, h. olyan laza, mint az enyém!!! (és ezek elvileg nem kezdő srácok, és én se vagyok elvileg kezdő)
nem benned van a hiba úgy tűnik. én speciel, ha a fiú keze ennyire "lagymatag" akkor sem próbálom meg kitálni, hogy vajon milyen figurát is akar, legfeljebb egyhelyben táncizunk, előbb utóbb kapcsol, hogy valami nem stimmel. Bár lehet, hogy magában konstatálja, hogy de béna ez a csaj. Mert ugye a a legtöbben, másan szokták keresni a hibát.
Bár nekem az a tapasztalatom, hogy 1. vagy más stilust tanul, nem kubait, 2. vagy a fiú hozzászokott a táncsuliban, hogy a lányok "önműködöen" mozognak, és a buliban is többnyire a már megszokott "saját" tánciskolás lányokkal táncol.
El Tiburon
06-08-28, 04:13
Kedves Pelydzs, ez az elvarázsolás-elvarázsoltatás pedig sztem 1 pszichológiailag elég bonyolult folyamat (bár nemtom ki vagy, de ha gondolod, 1szer majd személyesen kifejtem, ezt hogy gondolom)..és pl. 1etlen tánc alatt nem is tud végbe menni.:)
Fél perc alatt sikerül. Az harminc (30) másodperc. Hidd el! Tapasztaltam.
Nő, igazi. ;)
El Tiburon
06-08-28, 04:17
Egy extrahaladó lány igazából csak akkor fogja megcsinálni a figurát, ha azt levezetik, ha nincs vezetés szépen tartja a lépést, a ritmust, és nem megy sehova. Pontosan ez az a szint, ahol már mindenki tisztában van azzal, hogy a gondolatolvasás nem működik, hiszen egy kezdésben ezerféle lehetőség rejlik. A repertoár szinte végtelen.
Véleményem szerint, pontosan a kezdő lányok azok, akik tudni vélik, milyen figurát akar a fiú és sokszor ők maguk emelik a kezüket és kezdik előre lelépni a figurát. De ilyenkor ez még természetes. Ez egy ördögi kör. Ezért nagyon nehéz a fiúk dolga és megy lassabban a haladás kezdő szinten, mint a lányoknak.
A fiú lassú, mert még figyeli a ritmust, figyeli, hogy melyik lábbal lépjen, még nem automatikus hogy hogyan kezdődik az a figura, és hogy kell elinditani illetve levezetni azt a bizonyos figurát. A lány segiteni akar, kicsit türelmetlen is talán.......
Szóval szerintem egyszerűen csak türelmesnek kell lenni mindkét részről és rengeteget kell eljárni táncolni a tánciskolákon kivül is, és bátran próbálkozni kell mindenkivel táncolni, mindegy, hogy az a fiú vagy lány kezdő, KH, H, extraH vagy másik tánciskolába jár.
És csatlakazom az előttem szólóhoz, a férfi vezessen, a nő kövessen, de legalább ugyanolyan fontos, hogy élvezzék a táncot, a zenét.
Ezzel nagyon egyetértek, de sajnos nem mindehol így megy. Gondolok itt a szintekre, és a ki vezet kit-re. Sok lánnyal táncolok, és 85%-os pontossággal meg tudom mondani, hogy ki melyik suliban tanul, és milyen szinten lenne a helye.
A lagymatag kézhez meg csak annyit, hogy magas szinten nem fog senki erőlködni, mert belátja, hogy felesleges. Kezdő lánnyal sem erősebben kell táncolni, nem kell vért fakasztani az ujjából, csupán szélesebb mozdulatokkal kell jelezni, hogy mit akar az ember, és ez működik.:cool:
Sajnálom, nekem a férfi attól férfi, h. érzem, h. ő az erősebbik nem (és nem egyformán nőiesek vagyunk, már bocsánat..:D) és a salsa attól (is) salsa, h. tüzes, dinamikus. és egy lagymatag karban nem érzem sem a tüzet, sem a dinamizmust, igazából akkor érzem jól magam a salsában, amikor azt tapasztalom, h. a másik egész testével adja az impulzusokat, és nem baromira lusta megmozdulni, és iszonyúan unott, amiért velem kell táncolnia..what??? fel kéne h. pörgessem, és ha felpörgött, akkor tud engem is felpörgetni! a csúcs az, amikor elkezdem rázni a fenekem, és a pasi észre se veszi, mert közben nézelődik.. lehet h. menő a flegmaság (én nem annak neveznem), de tudjátok, srácok, a nők attól érzik magukat királynőknek, ha minimum 100%ban rá figyeltek.. no ennyi.
El Tiburon
06-08-28, 14:38
asszem' félreérthettél vmit...
Hidd el, hogy finoman is lehet határozottan vezetni.
Én speciel nem kondizni megyek salsa buliba, és van 1 rossz hírem: nőként neked kell alkalmazkodnod a pasihoz, úgy táncolni, ahogy ő vezet. :cool:
A sex sem attól lesz tüzes, hogy nekivág a pasi izomból a falnak. ;)
A kubai és puerto ricoi stílusban épp az a jó, hogy lendületből (hinta -palinta) táncolnak, azért van minden forgás előtt ellentétes irányba nyitás.
A ny-i stílusban csak simán rángatnak, mint a versenytáncban.
LA-t is lehet finoman, szépen táncolni.
Szép napot!:)
Sziasztok,
lány oldalról szeretnék pár gondolatot felvezetni, csak hogy gyarapítsam a hozzászólásokat/és persze esetleg izzítsam a vitát:
Kezdő lányoknak pár irányvonal tapasztalataim alapján: Ha nem beszél magyarul a táncpartner, jobb ha arra készülsz, hogy nagyrészt neked kell forogni, a férfi max. felemeli a kezedet, és kb. 3 cm-es oldalirányú kézmozdulattal jelzi, merre szeretné, hogy forogj. Se erő, se feszültség, csak impulzus. Ne lepődj meg, hanem élvezd, hogy teret engednek neked is, és használd ki, hogy esetleg plusz mozdulatokat, játékosságot, kacérkodást is bevihetsz a lépések mellé.
Ha beszéde /esetleg kinézete/ alapján magyar alapvetően kb. 4 nagy csoportba lehet sorolni a férfi vezetési stílusokat:
1. Ha törik, ha szakad, úgy kell táncolnod, ahogy ő hajdan megtanulta a figurát/lépést/tánctartást. Ha nem tudod a figurát, majd ő kitöri a karod, de levezeti. /Nagyon ritka, de előfordul/.
2. Szeret táncolni, de még nem tudja, neki mit jelent/adhat a salsa. Amit tanult, levezeti, kisérletezni viszont még nem tud, spontán befejezések (pl. egy figura közben megakad és alternatív lépésekkel zár le) nem várhatóak el tőle. Ha azonban a lány hibázik (ami persze nem hiba, csak nem azt lépi, amit a partner gondolt), széles mosollyal jelzi, hogy nem történt semmi, esetleg felajánlja, hogy ha a lány szeretné, megmutatja mit kellett volna másképp csinálni (adott tánc közben, vagy utána). Ideális partner kezdő lányoknak.
3. Szeret táncolni, élvezi, ha tánc közben csak rá figyelnek, és nagyrészt ő is tartja a kontaktust. Felméri, milyen szinten mozog a lány és max. egy kis kihívásnyit még rávezet. Attól függően fejt ki vezetőerőt, mennyire tart ellen a lány. Remélem, sok férfi ide szeretne eljutni.
4. Bár sohasem lehet befejezni a tanulást, nagyon sokan kb. középhaladó szinten járnak el bulizni. Szerintem itt is, mint sok esetben, metsszünk aranyat: Mindenki mérje fel, milyen személyiség. Ha tudja magáról, hogy idegesíti, hogy esetleg tanácsokat adhatnak neki, inkább táncoljon hasonló szinten táncoló partnerrel, vagy tanulja meg kikommunikálni, hogy neki ne adjanak tanácsokat. Ha szeretne minél többet tanulni, táncoljon kihívást jelentő partnerrel és kérjen tőle néha tanácsot, ha látja, hogy a lány szeretne valamit változtatni.
DE: Nagyon sokan egyszerüen csak táncolnak egymással és nagy erőkkel élvezik, ha valami esetleg nem jön elsőre úgy össze, ahogy gondolták, jót nevetnek rajta!! Hál istennek, elég sokan vannak.
OK, ennyi, nem kell megijedni, hosszú oldalak vannak ebben a témában, majd apránként adagolom.
Zárásként: Ne gondold azt egy lányról rögtön, ha erős a karja/ellentartása, esetleg úgy érzed, hogy vezetni akar, hogy téged minősít (negatív előjellel). Lehet, hogy csak fél attól, hogy mi lesz, ha eltértek adott sémától (tanult lépés/figura) és a lányoknak ahhoz, hogy vezetni hagyják magukat, meg kell bízniuk a partnerben. De ha látják, hogy a partner figyel rájuk, lazulni fognak.
Krisztián, nem úgy gondoltam, h. a Fekete Lacival szeretnék salsázni..hanem hogy 1 kis dinamizmus..
A bizalom-dologgal 1etértek..volt, h. emberileg megrendült kicsit a bizalmam vkiben, máris nem működött úgy a tánc, mint korábban..érdekes dolog ez..
Fél perc alatt sikerül. Az harminc (30) másodperc. Hidd el! Tapasztaltam.
Nő, igazi. ;)
Go Tiburon!
Én még nem vagyok akkora király, mint Te (még igazából semekkora sem vagyok), de 30 ms tényleg elég, akkor ha tényleg az a Nő, akivel...
Adíos!
Az a baj, hogy néha Fekete Lacinak kell lennünk, hogy (szerencsére kevés ilyen van) néhány lánnyal táncolni tudjunk. Mert nem veszik észre, hogy van ott valaki, aki (többé-kevésbé) vezetni próbál.
Nagyjából csak aerobiknak fogják fel a bulikat, nincsenek ott lélekben.
Nem lehet - ahogy Ati mondaná - mélyen a szemükbe nézni... :D De lehet, hogy csak bennam van a hiba, és gyakorolonom kell a 30 mp-es varázslást ;)
El Tiburon
06-08-28, 20:46
No akivel 1x már összefutottam a parketten, és a 90 kilómmal nekifeszülve sem tudtam megmozdítani, azt többet az életbe nem kérem fel.
Van ilyen, nem is egy, és egyikük sem túlsúlyos.
Van ugye a betonkéz, meg a pudingkéz, ezt mindenki tudja. A kettő között meg alkalmazkodni kell. Ennyi.
Balázzsal annyiban egyetértek, hogy sok lány gyakorolni jár el, nem bulizni, és izzadni akarnak. Ilyen esetben 1 perc után már ömlik rólam a víz, és azt nagyon nem kedvelem, a lány pedig nem érti, hogy miért köszönöm meg az első tánc után... whatashame :cool:
30 mp...hm..erre szokták mondani, h. a férfiak azt hiszik, h. elég, pedig igazából nekik elég..:p
El Tiburon
06-08-29, 03:18
ehhe :D
még nem ismersz, látom:D
Sajnálom, nekem a férfi attól férfi, h. érzem, h. ő az erősebbik nem (és nem egyformán nőiesek vagyunk, már bocsánat..:D) és a salsa attól (is) salsa, h. tüzes, dinamikus. és egy lagymatag karban nem érzem sem a tüzet, sem a dinamizmust, igazából akkor érzem jól magam a salsában, amikor azt tapasztalom, h. a másik egész testével adja az impulzusokat, és nem baromira lusta megmozdulni, és iszonyúan unott, amiért velem kell táncolnia..what??? fel kéne h. pörgessem, és ha felpörgött, akkor tud engem is felpörgetni! a csúcs az, amikor elkezdem rázni a fenekem, és a pasi észre se veszi, mert közben nézelődik.. lehet h. menő a flegmaság (én nem annak neveznem), de tudjátok, srácok, a nők attól érzik magukat királynőknek, ha minimum 100%ban rá figyeltek.. no ennyi.
Szia Bogi!
Csak megemlíteném, hogy én szeretek gyors zenére dinamikusan táncolni, viszont vannak olyan hölgyek, akik ezt nem szeretik, jó egy kis lötyögés, meg egy kis cici rázás, semmi egyéb, mert az fárasztó. Nos ez lehet nagyon erotikus is. Én elfogadom az egyik ember ilyen, a másik olyan.
Kedves Boglárka!
Szerintem nekünk táncolnunk kellene együtt...
Rigó Péter
SD
Ui:
Valaki mondja már meg, hogy hogyan tudom a képemet a nevem mellé varázsolni?
Nem tudom, de én 1 csomó olyan lagymatag karral találkozom, hogy olyankor kb. a hatodik érzékemre kell hagyatkoznom, h. a fiú milyen figurát akar, határozott mozdulatokra nem igazán tudok..a lagymatag kar alatt azt értem, h. olyan laza, mint az enyém!!! (és ezek elvileg nem kezdő srácok, és én se vagyok elvileg kezdő)
Kedves Bogi, szerintem te keversz kulonbozo dolgokat: egy vezetes lehet hatarozott akkor is ha a vezetonek laza a karja.
A hatarozottsag azt jelenit, hogy pontosan tudja, hogy mit akar, es ezt az informaciot ugy tovabbitja, hogy az a koveto szamara vilagos, sot kellemes legyen.
Egy jo vezeto hatarozottan vezet, de nem a kezevel, hanem az egesz sajat testevel, a karjanak pedig igenis lazanak kell lennie.
Hali Chris,
A középső mondatoddal tökéletesen egyetértek, a 3.nak pedig az 1. felével.. de csak hogy értsétek, h. miről beszélek..sokszor többen dicsértétek már az Alexis mozgását..na ha dinamizmus, akkor őt említeném példaként..de mondhatnám a Faluvégi Andrást is. na ők igazán táncolnak...:) jó, 1-2 ilyet látok a szórakozóhelyek parkettjein is..
Péter, asszem vmi logós opció lesz, de megnézem..ja, és lehet h. ismerlek látásból (de persze semmi nem tuti:) ), és Ok, majd táncoljunk!
pusz
Péter: expressz-beállítások módosítása-logó módosítása
Hali Chris,
A középső mondatoddal tökéletesen egyetértek, a 3.nak pedig az 1. felével.. de csak hogy értsétek, h. miről beszélek..sokszor többen dicsértétek már az Alexis mozgását..na ha dinamizmus, akkor őt említeném példaként..de mondhatnám a Faluvégi Andrást is. na ők igazán táncolnak...:) jó, 1-2 ilyet látok a szórakozóhelyek parkettjein is..
Péter, asszem vmi logós opció lesz, de megnézem..ja, és lehet h. ismerlek látásból (de persze semmi nem tuti:) ), és Ok, majd táncoljunk!
pusz
Mar tancoltunk parszor. ;) Pl. a Puerto Cafeban es a Buddha beachen augusztus elejen.
Aszittem, h. Péter a Vega4..v. Chris te is Péter vagy? v. Chris nem is úgy értetted, h. velem táncoltál, hanem a Péterrel, aki nem is te, hanem a vega4, aki lehet, h. te vagy, v. 1általán?! kicsoda ki a csuda???:confused: :D
Aszittem, h. Péter a Vega4..v. Chris te is Péter vagy? v. Chris nem is úgy értetted, h. velem táncoltál, hanem a Péterrel, aki nem is te, hanem a vega4, aki lehet, h. te vagy, v. 1általán?! kicsoda ki a csuda???:confused: :D
Sorry. Elneztem. En nem vagyok Peter. IRL Krisztian vagyok.
Hali Chris,
A középső mondatoddal tökéletesen egyetértek, a 3.nak pedig az 1. felével.. de csak hogy értsétek, h. miről beszélek..sokszor többen dicsértétek már az Alexis
Sajnos meg kicsit ugyetlen vagyok a forum hasznalataban, igy a valasz lenyegi resze az elobb lemaradt:
En igy tanultam olyasvalakitol, aki lathatolag kepben vag tancugyileg:
A vezeto (es persze koveto) karja es valla is laza. Idealis esetben a ket tancos teste egy szimmetrikus, dinamikus rendszert alkot. A vezetotol szarmazik a szandek, de a fizikai megvalositas az egesz egyseges rendszer kozos feladata.
Nem allitom, hogy en optimalis lennek ennek megvalositasaban, de nincs okom ketelkedni a tanarom szakertelmeben.
istenem! olyan tudományosan próbálja némelyitek megközeliteni a dolgot, hogy ember legyen a talpán, aki azonnali olvasásra felfogja. (bár lehet, hogy én vagyok kicsit lasabb felfogásu?!)
istenem! olyan tudományosan próbálja némelyitek megközeliteni a dolgot, hogy ember legyen a talpán, aki azonnali olvasásra felfogja. (bár lehet, hogy én vagyok kicsit lasabb felfogásu?!)
Sajnalom, de matematikus vagyok. ;)
Mellesleg a fenti infot nem a sajat kutfombol, hanem a tanctanarnomebol meritettem, aki pedig egy kifejezett muveszlelek.
Meg egy kis adalek, kicsit konkretabban:
Alaphelyzetben mind a vezeto mind a koveto kezei lazak. Amennyiben a vezeto egy mozdulatot indukal, azt a kovetonek mint a vezeto kezenek termeszetes kiterjesztesekent illik vegrehajtani. Ez tobbek kozott azt is jelenti, hogy a koveto karjaban ugyanolyan meretu feszultsag keletkezik, (Persze ez a pontos geometria fuggvenye is.) ezt jelentette a szimmetria.
A feszultseget azonban mindket reszrol a minimalis szinten kell tartani, azaz a keletkezo feszultseg tisztan a dinamika es a terbeli elhelyezkedes kovetkezmenye, nem pedig mesterseges izommunka.
Hogy a ket tancos egy kozos dinamikus rendszert alkot az azt jelenti, hogy a kettojuk kozott levo kapcsolat (eroatvitel,connection) segitsegevel egymas egyensulyi helyzetet, kinetikajat a sajatjukkent erzekelik. Ez persze a vegtagok megfelelo pozicionalast, es megfelelo erzekenyseget igenyel mind a ket reszrol.
Mindez persze bizonyos mertekig kivalthato azaltal, ha az egyik fel mesterseges erohatasok (izommunka) segitsegvel kelt ehhez hasonlo erzeteket a masikban. Ez szukseges lehet, de nem optimalis, ha a partner nem kepes megfeleloen hangolodni, pozicionalodni.
A megfelelo elhelyezkedest erzekenyseget pl. ugy lehet gyakorolni, hogy az ember a fal melle all a sarkat egeszen minimalisan megemelve, es probal ugy a falnak tamaszkodni, hogy ezt a legkisebb erofeszitessel tegye.
A tanc eseten mind a ket tancosnak egy ilyen lathatatlan falat kell egymas koze kepzelni pontosan feluton. Ez a szimmetria garantalja, hogy a partnerek pontosan erzik egymast. Minel nagyobb a tamaszkodasba fektetett erofeszites annal jobban elvesznek az apro finom reszletek (erok) amelyeken keresztul a partnerek egymas testet szinte a sajatjukkent erzekelik.
Kedves Krisztián, te vagy az, aki Amerikában él, és a Balázs tesója, és Los Angeles-it nyom? :)
nem kicsit nagyon komplikált ez a leírás..? (olyan ez nekem, mint a receptek meg a térképek..azokat se értem meg..:D ) akkor már 1szerűbb gyakorlati úton tanulni, nem?
El Tiburon
06-08-30, 05:14
hubaz....
chris nem semmi szöveget kanyarintott ide
asszem inkább csak táncolok, és meg sem próbálom értelmezni, és levezetni az egészet akár matematikai, akár filozófiai úton, mert szerintem képtelenség, és ezt különben is érezni kell
a kulcsszavak: intuíció, ritmusérzék, sexualitás, elegancia, és ingerek
csókolom :)
Kedves Krisztián, te vagy az, aki Amerikában él, és a Balázs tesója, és Los Angeles-it nyom? :)
nem kicsit nagyon komplikált ez a leírás..? (olyan ez nekem, mint a receptek meg a térképek..azokat se értem meg..:D ) akkor már 1szerűbb gyakorlati úton tanulni, nem?
Jaja, en vagyok.
Amit irtam, nem receptnek szantam, de vegulis szerintem eleg ontopic vagyok. En csak azt adtam tovabb amit a tanctanarnom mondott.
hubaz....
chris nem semmi szöveget kanyarintott ide
asszem inkább csak táncolok, és meg sem próbálom értelmezni, és levezetni az egészet akár matematikai, akár filozófiai úton, mert szerintem képtelenség, és ezt különben is érezni kell
csókolom :)
Nos én villamos mérnök vagyok és ha azt mondják nekem, hogy 200 méter, akkor az itt a fejemben megjelenik, el tudom képzelni, míg exfeleségem képes volt 3 km után megkérdezni volt ez már 200 méter?
Másik vagyunk ezt el kell fogadni, Chris-nek így értelmezhető, de a másik Krisszel tökéletesen egyetértek mérnök létemre...
csókolom
zóval kedves Chris értelmezd úgy a vezetést, ahogyan szeretnéd, de Krisz kulcsszavai is lebegjenek előtted és kérlek ilyenkor próbáld meg használni a másik agyféltekédet... Tudod a nem racionálisat, azt hiszem az a bal...
Vagy csak vaze' megszólal a zene érezd a lábadban a ritmust, kapd el az első csajt, aki melletted van és úgy érzésből keményen rázzatok egyet...
;)
Hi!
Vega4 nagyon szereti a csillagokat ezért lett Vega, egyébként ő Péter...
Húúúú!
Egyes szám harmadik személyben beszélek magamról...
Hol van egy pszichológus????
Bogi!
Én két éve táncolok és volt már úgy, hogy táncoltam olyan lánnyal, aki csak két hónapja táncol.
Láttam rajta teljesen össze van rezzenve, feszült és legszívesebben futna el...
Mondtam neki, kedves most pedig finom kis alaplépéseket táncolunk és tudod mi a lényeg...
Halld a zenét és élvezd a ritmust.
Nos volt ott előre-hátra, oldal-oldal, hátra-hátra és bepakoltam a kezemet a nyakába, meg az ő kezét az én nyakamba...
Hát igen sok múlik azon, hogy milyem a partner...
Én azért táncolok, mert írtóra élvezem és szeretném, hogy akivel táncolok az is írtóra élvezze...
csókolom
;)
Szerintem meg 42 ;)
Oszinten szolva kisse furcsalom a reakcioitokat: a topikban mar volt 50 hozzaszolas az enyem elott. Ha ot szoval le lehetne zarni a temat, akkor ezek mind foloslegesek, les mindenki aki a fenti varazsigek birtokaban van csodalatos vezeto/koveto lenne. Sajnos sajat tapasztalatom alapjan allitom (most jottem haza egy salsa bulibol), hogy bar tegnap este ota ezeket tudom, es probaltam megszivlelni, megis van hova fejlodnom.
En nem allitottam, hogy amit irtam az egy recept, aminek alapjan meg lehet tanulni vezetni/kovetni, sot hogy olyannak aki nem tancolt konnyen ertelmezheto. Ellenben az ertelmezesehez nem szuksegeltetik a semmifele tudomanyos eloismeret.
Szerintem egy tancos fejlodesenek igenis szukseges (de nem elegseges) osszetevoje az onvizsgalat, fontos elvek megertese, (meg akkor is, sot foleg akkor, ha ezeket neha at akarja hagn.) es igenis vannak olyan konkret ismeretek es praktikus gyakorlatok amelyek segitsegevel tovabb lehet lepni.
Elobb utobb persze a tudatos ismeretek es a gyakorlas eredmenye beleivodik az emberbe, pont ugy mint ahogy azt sem KELL szamolni, hogy 1-2-3 5-6-7. Ez persze nem jelenti azt, hogy jo az, ha az ha szukseg eseten nem TUDSZ szamolni. Ugyanigy van ez minden mas technikaval is.
Szerintem meg 42 ;)
Oszinten szolva kisse furcsalom a reakcioitokat: a topikban mar volt 50 hozzaszolas az enyem elott. Ha ot szoval le lehetne zarni a temat, akkor ezek mind foloslegesek, les mindenki aki a fenti varazsigek birtokaban van csodalatos vezeto/koveto lenne. Sajnos sajat tapasztalatom alapjan allitom (most jottem haza egy salsa bulibol), hogy bar tegnap este ota ezeket tudom, es probaltam megszivlelni, megis van hova fejlodnom.
En nem allitottam, hogy amit irtam az egy recept, aminek alapjan meg lehet tanulni vezetni/kovetni, sot hogy olyannak aki nem tancolt konnyen ertelmezheto. Ellenben az ertelmezesehez nem szuksegeltetik a semmifele tudomanyos eloismeret.
Szerintem egy tancos fejlodesenek igenis szukseges (de nem elegseges) osszetevoje az onvizsgalat, fontos elvek megertese, (meg akkor is, sot foleg akkor, ha ezeket neha at akarja hagn.) es igenis vannak olyan konkret ismeretek es praktikus gyakorlatok amelyek segitsegevel tovabb lehet lepni.
Elobb utobb persze a tudatos ismeretek es a gyakorlas eredmenye beleivodik az emberbe, pont ugy mint ahogy azt sem KELL szamolni, hogy 1-2-3 5-6-7. Ez persze nem jelenti azt, hogy jo az, ha az ha szukseg eseten nem TUDSZ szamolni. Ugyanigy van ez minden mas technikaval is.
Figyu Chris!
Egy picit revidiálom a nézeteimet.
Amikor egy hónapja táncoltam nem találtam a ritmust, a lábaimat néztem, próbáltam a lában és a felső testem mozgását összekoordinálni.
Amikor három hónapja táncoltam próbáltam a lában és a felső testem mozgását összekoordinálni és akkor gyötrődtem azzal mikor is kezdjem el a figurát... Hova is tegyen a kezem.
Amikor egy éve táncoltam próbáltam a megtanult figurákat variálni és esetleg összefűzni őket.
Szóval így a második év küszöbén nem figyelek a lábamra, nem figyelek arra mikor hva nyissak, milyen figurát vezessek, egyszerűen jön, így maradhat az, amit Krisz mondott...
Igazad van amikor a véreddé válik a mozgás, akkor már tudod élvezni a zenét, tudsz a lányra figyelni 100 %-osan, ez talán már egy másik szint... Talán...
:) :) :)
El Tiburon
06-08-30, 16:06
Rigó Pétert hallották.
És még igaza is van. ;)
Chris, ha adhatok egy tanácsot, ne elméletet gyárts, hanem táncolj, táncolj és táncolj.........Az elmélet fontos, de csak a gyakorlatba átvitellel ér valamit. Bár nem is tudom, te milyen stilust is táncolsz? los angeles-it? Ott nem ugyanaz a szisztéma, mint a kubainál.
Amikor egy hónapja táncoltam nem találtam a ritmust, a lábaimat néztem, próbáltam a lában és a felső testem mozgását összekoordinálni.
Amikor három hónapja táncoltam próbáltam a lában és a felső testem mozgását összekoordinálni és akkor gyötrődtem azzal mikor is kezdjem el a figurát... Hova is tegyen a kezem.
Amikor egy éve táncoltam próbáltam a megtanult figurákat variálni és esetleg összefűzni őket.
En majusban kezdtem el igazan salsa-zni, es a tanctanarnom szerencsere szandekosan nem nagyon tanit figurakat, hanem csak aprobb epitoelemeket, es azt, hogy azokat hogyan lehet osszefuzni, mikor passzolnak.
Augusztus elejen voltam rovid idore Magyarorszagon es felkertem egy lanyt, aki egeszen elviselhetoen tancolt, de eleinte valahogy nem ereztem igazan a kapcsolatot. Fel perc utan leallt es elkezdett parazni, hogy ezt a figurat nem ismeri, tanitsam meg neki. Erre en mondom, hogy sajnalom, de en sem ismerek figurakat, de ha tanulni akar, akkor en vezetek, o pedig kovessen. Erre szepen lehiggadt es erdekes modon a kapcsolat is egyre javult, es a tanc is lassan elvezhetove valt, mert nem allandoan azon gorcsolt, hogy kitalalja, hogy mi az most epp jon.
Chris, ha adhatok egy tanácsot, ne elméletet gyárts, hanem táncolj, táncolj és táncolj.........Az elmélet fontos, de csak a gyakorlatba átvitellel ér valamit. Bár nem is tudom, te milyen stilust is táncolsz? los angeles-it? Ott nem ugyanaz a szisztéma, mint a kubainál.
Ez egy beszelgetos forum. (Az online tancolas sajnos meg technikailag kivitelezhetetlen.) A tema pedig a vezetes/kovetes. Engem meg erdekel, es szivesen beszelgetek errol. Mi itt a problema?
Egyebkent tenyleg LA-t tancolok, legalabbis valami hasonlot. ;) Ami engem itt megragadott a tancban, hogy rengeteg gyokeresen kulonbozoen stilusu tancost latok. Sokan nagyon jol csinaljak, de teljesen egyenien. Pont ez a szep a salsa-ban, hogy sokkal nagyobb teret ad az egyeni fantazianak, mint a hagyomanyos tancok.
Bár nem is tudom, te milyen stilust is táncolsz? los angeles-it? Ott nem ugyanaz a szisztéma, mint a kubainál.
En szemely szerint (mivel nem tudok sokat a kubairol) nagyon orulok, ha kicsit konkretebb osszehasonlitast adnal.
Chris, 1ébként azóta se, senkitől se kaptam olyan nagy bókokat a salsázásomra vonatkozóan, mint tőled.:)
Figyelj csak, nem akarsz ide benyomni infókat arról a sok-sokféle stílusról, stíluskeveredésről, amivel találkozol kinn (amikről meséltél is), akár képi, akár szöveges formában?
Chris, 1ébként azóta se, senkitől se kaptam olyan nagy bókokat a salsázásomra vonatkozóan, mint tőled.:)
Ezen oszinten csodalkozom. Most is ugy emlekszem vissza, hogy a rengeteg tanc kozul (6 partiben voltam egy het alatt) veled volt a legnagyobb "fun", pedig emlekszem volt dolgom par (bar nem tul sok) nalad technikasabb csajjal is, de a buli hangulatod uberelhetetlen.
Figyelj csak, nem akarsz ide benyomni infókat arról a sok-sokféle stílusról, stíluskeveredésről, amivel találkozol kinn (amikről meséltél is), akár képi, akár szöveges formában?
Sajnos nincs pofam a tancteremben videofelveteleket csinalni. Igaz, engem nem zavar, ha videoznak, de nem biztos hogy mindenki dijazza. Aztan a vizualis stilusrol levelezoforumban ertekezni meg a vezetesi elveknel is sokkal nehezebb. :(
Chris, tök jó fej vagy! :D mondjuk, ha nem is tudok rendesen táncolni, buli hangulatom mindig van.:)
lehet, h. a diskurzust ezekről a stiláris dolgokról privátba kéne folytani, mer engem tényleg részletekbe menően érdekel..(privát: ld.wiw, vagy több más elérhetőségem..)
pá!
mondjuk, ha nem is tudok rendesen táncolni, buli hangulatom mindig van.:)
Remelem ezt (vagy legalabbis az elso felmondatot) nem az en hozzaszolasombol desztillaltad. Masreszt viszont az onmagunkkal valo elegedetlenseg a fejlodes garanciaja, tehat nem akarlak errol lebeszelni. ;)
Masreszt kicsit finomitanam amit az elobb irtam: szerintem nagyon klassz veled tancolni, a buli hangulattol fuggetlenul is, de tancoltam olyan lanyokkal akiknel olyan kvalitasokat talaltam, amiket nalad nem. Nalad meg olyanokat, amiket naluk nem. Eppen ezert szeretek sok partnerrel tancolni: elvezem a valtozatossagot.
Hogy visszaterjunk a topic eredeti temajahoz, a vezetes/koveteshez, elmeselem egy tegnap delutani elmenyemet:
Megint maganorat vettem a tanarnomtol, most eloszor az augusztus eleji europai latogatasom ota. Par percig tancoltunk, es nagyon meg volt lepodve, hogy mennyit fejlodtem amiota nem talakoztunk: vegig meg volt a kapcsolat es jol ereztuk egymast, de a forgatasaimmal meg mindig nem volt elegedett. Kb. husz percig kiserleteztunk, ami alatt tobb kisebb-nagyobb felig-meddig szisztematikusan fellepo balfogasra derult feny. Vegul egyszerre csak radobbent: a konyokom nem eleg laza! Miutan ezt eszrevettuk, a forgatasok teljesen kisimultak: szep konnyed, folyamatos dinamikussa valtozott mind.
Szoval ennyit szamit, hogy a vezetonek eleg laza e a karja.
Rigó Pétert hallották.
És még igaza is van. ;)
Hi!
Nagy Krisztiánt hallották és még igaza is van...
:D
http://www.tosalsa.com/guide/guide0105.html#1.5.2
altémák itt: How long will it take me to become a good dancer?
Levels of Salsa
I already have dance background, will I learn quicker?
Do guys and girls learn salsa at a different pace?
Do girls need to take lessons ?
Am I ready to progress?
Igazából ilyesmikről már mi is fórumoztunk, de azért érdekes lehet..
Hogy kicsit feldobjam a vitat, talaltam egy jopofa oldalt tangosoknak:
http://www.milonga.hu/tango_etikett.html
Nyilvan a tancteremben valo korbehaladasrol szolo szabalyok nem ertelmezhetok a salsara. A higieniat illeto tanacsok pedig relevensak az osszes fajta (paros-)tancosra.
Mit gondoltak a tobbi szabaly kozul melyeket kell a salsa-soknak is megszivelelniuk, melyeket nem?
El Tiburon
06-09-04, 16:52
néhány javaslat saját tapasztalataim alapján, amikről sajnálatos módon beszélni kell :
- uraknak ujjatlan pólót, és bruszvilliszes atlétatrikót NE! (az izzadtság nem csak a partnernőn, de a többi táncolón is elkenődik) + szerény izzadásgátló javasolt
-hölgyek ujjatlan felsőben lehetőleg hónaljkutya nélkül érkezzenek + szerény izzadásgátló
- lehelletfrissítés céljából célszerű a cukorka/rágó
- tömött szórakozóhelyen az urak figyeljenek a többi párra, ne akarjanak meghalni egy figurában, ne akarják tartani az irányokat (ruedában történő oktatás hátránya), mert leverik a másikat. ha éppenséggel nőt, az kellemetlenebb
- ha előbbi megtörténik, azonnal kérjen elnézést a figyelmetlenségéért
- nőt felkérni 2 szám között illik.(folyamatos mixelés esetén is, hiszen már kisujjunkban van legtöbb helyen a zene- sajnos :( )
- felkéréskor szemkontakt, mosoly, és jobb kéz előre nyújt (szerintem)
- amennyiben a nő a felkérést megköszöni, és nemet mond, ne győzködjük, ne essünk térdre, felesleges, és arra a számra már ne kérjünk fel mást, inkább igyunk egyet
- nőt táncoltatni addik illik, míg meg nem köszöni (ha ismeretlen, és kezdő, akkor gáz van, de ha kellőképp dekoratív, akkor azért az urak kompromisszumkészsége is megnövekszik ;))
- részemről, ha nő kér fel, az teljesen rendben van (külföldön megszokott)
- miután a hölgy megköszönte a táncot, illik visszakísérni a helyére, nem a parkett/tánctér közepén hagyni
- a partner tánctudását leszólni nem illik (gyengébb úrnak a szám végén illik megköszönni, gyengébb hölgy pedig ha nem veszi észre magát - gyakran előfordul-, meg lehet hívni egy italra ;))
- ruedában uraknak a leadert kell figyelni, és követni, közben a nőt vezetni
- ruedában a hölgyeknek nem a leadert kell figyelni, és maguktól a figurát letáncolni, hanem az urakra tessék hagyatkozni
-ruedába seggel betolatni, észrevétlen beslisszolni nem illik, a leader tekintetét keressük, és jelezzük neki, hogy beállnánk. Ha beenged, akkor hajrá, ha nem, akkor nem.
- rueda közepére nagyfokú illetlenség partnerrel bekocogni, és ott ruedán kívüli páros táncot folytatni
- a buli végén ha még beszélgetsz, és a kidobó azt mondja, "vége van, ájjá fel", nem illik udvariasan visszakérdezni "parancsolj?", mert erre a válasz jó esetben eltorzult arccal a következő lesz: "nem parancsolok! fáradjá kifele"
És valljuk be, nem igen hiányzik egy 60 kilós bérszámfejtőre rázuhanó százkilónyi kőkemény prevenció..
mára ennyi
Igaz, ez a téma egy másik topicot érdemelne, de a következőkkel mélységesen egyetértek:
-hölgyek ujjatlan felsőben lehetőleg hónaljkutya nélkül érkezzenek + szerény izzadásgátló
- lehelletfrissítés céljából célszerű a cukorka/rágó
- tömött szórakozóhelyen az urak figyeljenek a többi párra, ne akarjanak meghalni egy figurában, ne akarják tartani az irányokat (ruedában történő oktatás hátránya), mert leverik a másikat. ha éppenséggel nőt, az kellemetlenebb
Néha teljesen elképedek azon, hogy - bocsánat a kifejezésért - az emberek milyen szintű igénytelenséggel, illetve az alapvető higiénia teljes mellőzésével jönnek le bulikba. Figyeljünk erre jobban!
Pl. Egy izzadásgátló stift nem kerül sokba, mégis kellemesebb lesz a közérzetünk. És nem is fognak kerülni minket..
Ezzel szintén 1et értek:
ha nő kér fel, az teljesen rendben van (külföldön megszokott)
Szóval, hajrá lányok!.. :)
Fec
Nem hiszem, hogy az ujjatlan felsot el kene varni a holgyektol. Szerintem ez egyaltalan nem kriterium.
- amennyiben a nő a felkérést megköszöni, és nemet mond, ne győzködjük, ne essünk térdre, felesleges, és arra a számra már ne kérjünk fel mást, inkább igyunk egyet
Na jo, ez nem vet ram jo fenyt, de akkor minden este berugnek. (Bar azt nem irtad, hogy mit is illik inni... ;) ) Masreszt pedig teljesen normalis, ha eldontottem, hogy egy szamra tancolni fogok, akkor nem fogok egy kosar miatt lelepni, masreszt tenyleg nem a mellette allo baratnojevel fogok tovabbprobalkozni, bar ez is kisse helyzetfuggo.
A gyozkodes altalaban tenyleg eleg hulyen nez ki es ertelmetlen, de attol is fugg, hogy mi a kfogas. En mar tobbszor talalkoztam lannyal, aki oszinten bizonytalankodott, mondvan, hogy nem tud eleg jol tancolni. Szerintem ilyenkor lehet probalkozni, bar kerdes, hogy erdemes e. Augusztusban Magyarorszagon volt ilyen parbeszedem:
- Felkerhetlek egy tancra?
- Bocs, sajnos nem nagyon tudok tancolni.
- Lattalak az elobb, nagyon szepen tancoltal.
- A, csak imitaltam
- Imitaljunk egyutt!
Es veletlenul megerte, mert egesz jot imitaltunk... Persze, ha nyilvanvalo az elutasitas, akkor nincs mese. Elofordult az is, hogy egy lany eleg atlatszo kifogasokat mondott, amikre mindig mondtam valami poen valaszt, de nem volt hajlando tancolni. Aztan feloraval kesobb odajott bocsanatot kert es felkert. En persze oszinten mondtam, hogy nincs miert szabadkoznia, viszont ez plane megerte mert ez a lany nem csak optikailag volt rendben :). Szerintem egy altalanos szabaly, hogy csak akkor erdemes gyozkodni, ha a lany tenylegesen bizonytalan, es azt is csak lazan odavetett poenokkal/bokokkal.
- nőt táncoltatni addik illik, míg meg nem köszöni (ha ismeretlen, és kezdő, akkor gáz van, de ha kellőképp dekoratív, akkor azért az urak kompromisszumkészsége is megnövekszik ;))
Errol a szabalyrol nem tudtam, igy ezt rendszersen athagtam. Amerikaban eleg egyertelmu: egy tanc es meg/elkoszones, esetleg lehet kerni meg egyet, de ez ritkasag, csak jo ismerosok kozott fordul elo. Masreszt viszont szerintem ez tenyleg eleg gaz, mert Magyarorszagon tobbszor volt, hogy husz perc, felora utan dobtam be a torulkozot, pedig a lany relative jol tancolt, de szerintem nem elvarhato tolem, hogy egesz este egy vadidegen lanyt szorakoztassak. Az italra meghivas nem ugrott be, majd legkozelebb, ha arra jarok... ;)
- részemről, ha nő kér fel, az teljesen rendben van (külföldön megszokott)
Ennek szerintem is normalisnak kene lennie. Nekem Magyarorszagon meg olyan is elofordult, hogy a csaj pasija kert meg, hogy tancoljak a baratnojevel, de lattam, hogy ez a lanynak csoppet ciki volt. Vegulis jot szorakoztunk, mert szerencsere mindenki elegge poenra vette a figurat.
A tobbivel nagyjabol egyetertek.
De hogy visszaterjunk a topok tenyleges temajahoz, arra lennek kivancsi, hogy nektek mi a velemenyetek a tango etikettben talalhato vezetesi/kovetesi szabalyokrol?
Mennyiben alkalmazhatok ezek a salsaban? Sot szerintem jobb kerdes, hogy melyek nem, es ammennyiben valami nem ervenyes, mit lehet mondani helyette?
http://www.milonga.hu/tango_etikett.html
részemről, ha nő kér fel, az teljesen rendben van (külföldön megszokott)
A múltkor haveri alapon felkértelek, de visszautasítottad..lehet h. ez azzal a mondatoddal függ össze, h. te megválogatod, kikkel táncolsz..?
Ezt hogy passzintanád az etikettbe, kedves El Tiburon?
bboglárka: ez pofonegyszerű: ahogy a lány mondhat nemet - ezért vagy azért - a fiúnak, úgy a fiú is megteheti. Szerintem mindez természetes.. :)
Chris!
Nem azt írta, hogy ujjatlan felsőben, hónaljkutya nélkül....
(magyarul nem volt vessző tehát, ha már ujjatlan felsőben mennek, akkor szedjék le a szőrt, mert gusztustalan!!! )
legalábbis szerintem .... (mert így van értelme:))
Chris!
Nem azt írta, hogy ujjatlan felsőben, hónaljkutya nélkül....
(magyarul nem volt vessző tehát, ha már ujjatlan felsőben mennek, akkor szedjék le a szőrt, mert gusztustalan!!! )
OK figyelmetlen voltam: Igy valoban joval ertelmesebb.
Mar epp javasolni akartam Boginak, hogy legkozelebb probalkozzon ujjatlan felsoben, ha El Tiburonnal szeretne tancolni. ;)
bboglárka: ez pofonegyszerű: ahogy a lány mondhat nemet - ezért vagy azért - a fiúnak, úgy a fiú is megteheti. Szerintem mindez természetes.. :)
Termeszetes, de szerintem nem tul batorito. Hagyomanyosan szerintem egy lany szamara bantobb a visszautasitas, foleg hogy Magyarorszagon a holgyvalasz nem annyira termeszetes, igy tiszteletremeltobb batorsagot igenyel.
Az en szemelyes etikettem, hogy holgyet soha nem utasitok vissza, ammenyiben nem igertem el tancot. Pedig volt mar itt olyan is, hogy egy extra alacsony idos neni kert fel, amikor eppen teljesen ki voltam utve...
El Tiburon
06-09-06, 15:50
köszi Dönczi, ott a pont, mert nincs vessző ;)
Boglárka!
Visszautasítottalak. Nem azért, mert katasztrofálisan táncolsz, nem is azért, mert szagod volt, nem azért, mert szőrös vagy, és még sorolhatnék millió indokot..... (Nagyon remélem, ezek egyikét sem veszed magadra!)
Mosolyogva megköszöntem, és kész.
Nem tetszett a zene (nem illik azt mondani, hogy szar a zene), vagy épp nem volt kedvem táncolni. Nem veled, senkivel.
Jó zenére szeretek mozogni, és nem minden számra, de az már egy másik topic.
Kevés lány bátor, aki fel mer kérni, de akad, ráadásul a dekoratív/jól táncoló fajtából.
Előfordult, nem egyszer, hogy pasi (néha ismerős csaj) jött oda, h táncoljak a barátnőjével. Fura szitu, de nem ígérek semmit ilyenkor... néha így, néha úgy
Részemről a kérdést lezártnak tekintem, nem szenvedtem életre szóló sérüléseket, vagy mi. :)
Más: ha vki gondolkozik rajta h. melyik suliba menjen, a liliéket tudom ajánlani.. nagyon tudnak táncolni, és minden szempontból nagyon Ok.. és hogy a zenéhez is hozzászóljak :) : reggaetonra melegítünk be, és timbára gyakorlunk. :)
Figuralista 1 portugál oldalon:
http://www.overdance.net/ruedario/passos.htm
(milyen az a 70 mission impossible?:) jól hangzik.. :D )
Egy eleg jo osszefoglalo a vezetes/kovetes targyaban:
http://www.danza.hu//index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=67
kb ilyen összefoglalókra gondoltam az elején
Egy eleg jo osszefoglalo a vezetes/kovetes targyaban:
http://www.danza.hu//index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=67
Ez tényleg jó összefoglaló a latin versenytánc (és a ballroom salsa) vezetéshez:
Nem szabad hagyni, hogy a könyökök elmozduljanak a test mellől. Az izmokban elegendő tónus szükséges a pozíció megtartásához
És itt - azt gondolom, hogy – nemcsak a karizmokról, hanem az egész testről van szó.
Klubsalsát, casinot szerintem lazán, szabadon érdemes táncolni – a vezetésnél időt hagyva a lánynak a követésre.
El Tiburon
06-10-10, 08:26
Figuralista 1 portugál oldalon:
http://www.overdance.net/ruedario/passos.htm
(milyen az a 70 mission impossible?:) jól hangzik.. :D )
nem könnyű figura, és a lánynak a válla bánhatja ;)
jaj de jókat találok..!:) újabb figuralista, magyarázatokkal: http://www.absolutesalsa.com/list.htm
Naggyon jóóóó!
Szerintem nyiss egy ruedás topicot, és rakd be ezeket oda. Ez már nem tartozik szorosan az alap témához, viszont mások könyebben megtalálják majd :D
Szombaton volt egy nagyon kellemetlen táncélményem.
Egy olyan sráccal táncoltam, akin érződött, h. a mindene a legbonyolultabb figurák, és kéjes mosollyal nyugtázta, h. le tud vezetni nekem bonyolult karcsavarásos-karrántásos figurákat, ezért csavarta és rántotta is lelkesen..(mozgás, tűz ilyesmi nem sok volt, sőt..:( ) és mivel salsaton volt, a reggaeton résznél megálltam, és elkezdtem reggaetonozni, mert hát a zene azt adja..erre agresszíven megrántott és belekényszerített vmi extra figurába megint...kicsit olyan volt, mint egy megerőszakolás. persze lehet h. én vagyok hiperérzékeny.
aztán hazajöttem.
:(
Szombaton volt egy nagyon kellemetlen táncélményem...
Jaj Bogi, ez csoppet sem hangzik jol! Masreszt viszont kicsit csodalkozom, hogy annyira megrazo volt, hogy emiatt hazamentel. Bar ha veletlenul epp a buli vegefele szivtal, akkor igencsak peches vagy. Remenykedj, hogy legkozelebb nem futsz ossze a sracal, vagy ha igen, akkor jo elore keszits elo valami udvarias kifogast!
Szombaton volt egy nagyon kellemetlen táncélményem.........kicsit olyan volt, mint egy megerőszakolás. persze lehet h. én vagyok hiperérzékeny.
aztán hazajöttem.
:(
Szia Bogi van egy barátom Kriszti aki nem tud salsa-t de szeret táncolni velem is és egyszer ugyanezt mondta nekem egy srácról. Bár itt nem figurák hanem görcsös mászás volt. Én sokat táncoltam vele és pont az volt a jó hogy szeret kibontakozni sőt én imádom ha a lányok elvannak önállóan is ha élvezi valaki a zenét tud magában is táncolni ez nem feltétlenül a pasi ignorálása szerintem. Én Mint fiu pont sokszor azt nem értem hogy miért van ha elengedek egy lányt és kicsit szólózok :) akkor az miért van zavarban olyan jó kis figurák vannak lehet poénkodni pörögni persze mindenkinek mást jelent a salsa valaki inkáb csak magára figyel és rángatja a lányt egyre bonyolultab figurákba azt a végén már nem is a zenére táncol. Én még kezdő vagyok remélem én nem esek ilyen "hibába" később.
Szoval fel a fejjel ne keseredj el én is kicsit lehangolodok pl ha valaki táncközben arcokat vág vagy elszivja az energiámat a passzivitásával és utána egy jó tánc ugy feldob el is felejtem az előbbit :))
Zoli
Sziasztok!
De sok jó dolgot írtatok itt össze. :)
Chris, a leírásodból végre meg tudtam fogalmazni én is, amit eddig nem.
Villamosmérnökök megértik egymást. :D
Ez a dinamikus egyensúly, ez hiányzott.
Nekem a táncról, a vezetésről, az az örökmozgó jut eszembe, aminél sok golyó van felfűzve egymás után, és egyszer elindítod, és a golyók átadják az impulzust (Éljen a fizika. :D) és az "megmarad" a tánc végéig, és ide-oda adódik, hol forgásba, hol helycserébe. A kontaktus biztosítja, hogy ha az egyik akar valamit, azt a másik érezze. Ennek alapjáraton nem kell erősnek lenni, hogy a kisebb jelzést is észrevegyük.
Rueda vagy páros? Szerintem egyszerre a kettő. Tanítani szerintem könnyebb ruedában, mivel a tanár úgy tudja mutatni a dolgokat, hogy mindenki mindent lát, és mellette a diákok szokják a rueda irányait, és a tanár tudja szabályozni a megfigyelései alapján, hogy mit kell még gyakorolni. Tény, hogy hallják a lányok is, hogy mit kell csinálni, és emiatt a fiúk kevésbé tanulnak meg vezetni, a lányok meg követni, ha a lányok lelépik maguktól - ez tényleg nagy probléma sztem - ezért órán is kell párban gyakorolni, mondjuk, amikor már átvettük az új figurákat. Nálunk bejött.
Én annó kezdő kurzusra iratkoztam be, többév társastánc meg hobbi versenytánc után, és unatkoztam az elején, de tudtam, hogy türelmesnek kell lennem a fiúkkal szemben, mert nekik nehezebb dolguk van, és lassabban fejlődnek az elején. Mostanára olyan jó kis csoportunk kerekedett. Sztem ha nem ruedában tanulunk, akkor nem alakul ki ilyen jó közösség. Buliban meg úgyis párost táncolunk.
Akik nem ruedában kezdik, azoknak utána furcsa a kötöttség, és azért nem is mindig szeretnek ruedázni.
Illemtanból, csak ismételni tudnálak benneteket.
Talán még egy dolog, hogy szám közben nem igazán illik otthagyni egy lányt. Fiút se, de legalább ő tud utána mást felkérni.
A megköszönésről egy másik táncos fórumon már vitatkozunk. Ott az volt a kérdés, hgoy minden szám végén meg kell-e köszönni, és újra felkérni a lányt.
Mondjuk ez nem "csak salsás" hanem "vegyes táncos" helyen volt, ahol a számok közt nagyobb az eltérés, és lehet, hogy azt a táncot épp a másik nem is szereti, vagy nem is tudja.
Bocs chris, matematikus vagy. Vega volt a villmérnök.
Na mindegy, reál reál. ;)
Nekem a táncról, a vezetésről, az az örökmozgó jut eszembe, aminél sok golyó van felfűzve egymás után, és egyszer elindítod, és a golyók átadják az impulzust (Éljen a fizika. :D) és az "megmarad" a tánc végéig, és ide-oda adódik, hol forgásba, hol helycserébe. A kontaktus biztosítja, hogy ha az egyik akar valamit, azt a másik érezze. Ennek alapjáraton nem kell erősnek lenni, hogy a kisebb jelzést is észrevegyük.
Jo hasonlat. Bar hozza tennem, a vegso lenyeg nem maga a fizikai folyamat, hanem a szubjektiv erzes. Ennek mondjuk elofeltetele a jo technika, ami a nelkulozhetetlen eszkoz. Szerintem egy jo kapcsolat onmagaban jo erzes, es minel erzekenyebbek a partnerek (igen, ez ket iranyu kommunikacio!), a legfinomabb mozdulatok is elvezetesek tudnak lenni. A kedvenc partnereimmel, ha a zene megengedi, gyakran nem is szoktam atmenni nyilt pozicioba, csak kavargunk a zenere, finom testmozgasokat vegzunk.
Bocs chris, matematikus vagy. Vega volt a villmérnök.
Na mindegy, reál reál. ;)
OFF: Chiptervezeshez talalok ki algoritmusokat, igy nem vagyok olyan tavol a villamosmernoksegtol.
Naná, hogy az érzés a lényeg. :) Olyan jó, amikor már kicsit összeszokott két ember (valakinél akár 30 mp alatt :D), hogy nem arra kell figyelni, hogy mit hogyan vezet, hanem csak azt hogy mit és a kontaktust - de már ezt se tudatosan - és élvezni a táncot.
Csak valamit válaszolni kell akkor is, ha megkérdezik, hogy milyen a jó vezetés-követés. :) Sokszor nem tudtam mit mondani a kezdőknek, amikor kérdezték. Akkor megpróbáltam megmutatni nekik, amit volt aki megértette, és volt aki nem. Nehéz dolog elmagyarázni, azt amit nekem sose kellett magyarázni. Nem tudom, hogy csináltam, de nálam vagy automatikus volt, vagy nagyon hamar kialakult vagy nem tudom. :)
Sokszor nem tudtam mit mondani a kezdőknek, amikor kérdezték. Akkor megpróbáltam megmutatni nekik, amit volt aki megértette, és volt aki nem. Nehéz dolog elmagyarázni, azt amit nekem sose kellett magyarázni. Nem tudom, hogy csináltam, de nálam vagy automatikus volt, vagy nagyon hamar kialakult vagy nem tudom. :)
Hogy mutattad meg? Te vezettel?
Egyebkent a totalisan ujonc lanyok egy jelentos hanyadanal alapbol megvan a kepesseg, hogy kovessenek egy esszeruen jo vezetot, amig a tancoran aztan el nem vesztik ezt a kepesseget ;)
Mult vasarnap is tancoltam egy nagyon aranyos kezdovel, aki az alaplepest sem tudta, de jobban kovetett mint sokan, akik mar egy honapja tancolnak. Vicces, hogy gyakran az elso ora utan mar rosszabbul kovetnek, mert arra figyelnek, hogy a az alaplepest helyesen jarjak, ahelyett, hogy az erzeseikre hagyatkoznanak. Ezt sulyosbitjak meg azok a csoportos tanctanitasok is, ahol vegig arrol van szo hogy egyes figurakat hogyan kell kivitelezni, a lenyeg meg megy ki a furdovizzel...
Sajnos a fiuknak sokkal nehezebb dolguk van, mert mig egy lanynak sok alkalma van hogy tapasztaltabb vezetoket kovessen, addig a vezetest nagyon nehez csak ugy felszedni. Az is problema hogy a lanyok kenyszerusegbol beallnak "autopilot" uzzemmodba, aztan a fiu azt hiheti, hogy minden a legnagyobb rendben. Aztan ha sikerul is a figurakat optikailag jol kinezoen levezetni, nehez eldonteni, hogy a partner mit erzett, azaz a kozvetlen visszacsatolas hianya miatt nagyon nehez a vezetesi kepessegeket bulikban felszedni.
Igen, az egyik kezdő csoportban beálltam fiúnak :), mert legalább addig is tanulok valami újat, és azt tapasztaltam, hogy a lányok több mint felét nem lehet vezetni. Valamelyik kapaszkodik, és nagyon merev a csuklója, valamelyik meg rongybaba, és nem monzdul meg testtel.
Kezdő srácoknak meg az ellentartást, húzás-tolást szoktam mutatni. Volt is akinek segített. Szoktam mondogatni nekik, amikor valamiért nem tudok odaérni, és nem kényelmes a figura, hogy talán hol lehet a hiba, és találjuk ki - próbálgatunk, és vagy sikerül kitalálni vagy nem. Szerintem fontos nekik a visszajelzés, és sokat segíthet. Tényleg nehezebb a dolguk, mert míg a lánynak csak a lábára, meg az impulzusokra kell figyelni, addig a fiúnak rögtön a kezekre is - ami rendesen össze tud gabalyodni még az elején. :) Meg sok fiú nem nagyon csinált előtte ilyesmi finomabb mozgást, hanem mondjuk focizott vagy karatézott, ami kicsit más, és még a finomabb mozgást is meg kell szokni. :D
Én sokat tornáztam, művészi torna, meg szertorna is suliban amatőr szinten, meg hip-hop tánc is volt egy ideig az életemben. Ahol tükör előtt tanultunk, és egy-másfél év elég volt rá, hogy megtanuljam használni a tükröt, és egész jól leképezni más mozgását az enyémre. Társastánc nekem csak utána jött.
Először női tanárhoz jártam egy fél évig. Ő mindig beszélt a vezetésről.
Utána rá 1-2 évre újrakezdtem egy olyan tánciskolában, ahol a vezetésről-követésről szinte semmit nem mondtak. (Férfi tanár volt.) De pár hónap buliba-járás után már egész jól ment, mert felkértek jobban táncoló fiúk. Kiderült, hogy egy rakás csoporttársam jár oda táncolni. :D
Viszont a kezdő fiúk nemigen fogják felkérni a jobban táncoló lányokat, mert félnek, hogy beégnek.
Az is probléma szerintem, hogy ha nem tanítják meg az alap vezetési technikákat, akkor kitalálnak a fiúk maguknak, amit egy hozzászokott pár nem ért félre - de egy ismeretlen, aki mondjuk egy másik párhoz szokott, az totál félre tud érteni. Ez a salsánál mondjuk kevésbé jellemző.
Ja, meg ritmusra is kell lépni. Na az tud még nagy zavart okozni a pár srácnál az elején.
A lányok lehet, hogy jártak aerobikozni. ;) ezért nekik könnyebb. :D
Igen, az egyik kezdő csoportban beálltam fiúnak, mert legalább addig is tanulok valami újat, és azt tapasztaltam, hogy a lányok több mint felét nem lehet vezetni. Valamelyik kapaszkodik, és nagyon merev a csuklója, valamelyik meg rongybaba, és nem monzdul meg testtel.
Vannak trukkok, hogy mihez lehet kezdeni ilyen esetekben: peldaul gyakran eleg ha a lany alkarjat elforgatod ugy, hogy a tenyere fuggoleges sikban alljon, aztan az alkart kicsit kiforgatod, hogy mondjuk 45 fokban elfele alljon a testtol a konyok meg bekerul a csipo melle. Igy a puha kezu lanyok is valamelyest vezethetove tehetok.
A legnehezebb szitu szerintem az, ha a lany osszevissza szaladgal: az nagyon faraszto... :)
Kezdő srácoknak meg az ellentartást, húzás-tolást szoktam mutatni. Volt is akinek segített. Szoktam mondogatni nekik, amikor valamiért nem tudok odaérni, és nem kényelmes a figura, hogy talán hol lehet a hiba, és találjuk ki - próbálgatunk, és vagy sikerül kitalálni vagy nem. Szerintem fontos nekik a visszajelzés, és sokat segíthet.
Gondolom ez nem trivialis, mert meg az intelligensebbje is hajlando besertodni, ( magambol indulok ki... :( ) pedig altalaban tenyleg a vezeto a hibas, meg akkor is ha nem kezdo. Egyebkent tenyleg eleg nehez kitalalni: az en tanctanarnom, aki nagyon tapasztalt, neha tiz percig probalkozott amig rajott hibaimra. Foleg akkor nehez a szitu, ha "Heisenbug" (azaz nem determinisztikusan elofordulo)
Tényleg nehezebb a dolguk, mert míg a lánynak csak a lábára, meg az impulzusokra kell figyelni, addig a fiúnak rögtön a kezekre is - ami rendesen össze tud gabalyodni még az elején.
Szerintem a topologiat gyorsan megertjuk. Az igazi problema az elvezheto kivitelezes. Egyebkent pont ez az amin a lanyok is fejleszthetnek. A vezetes helyes olvasasa csak az elegsegeshez eleg. Az igazi kihivas, hogy jo erzest kell biztositani a fiu szamara, es ezen rengeteget lehet javitani, csak sokkal nehezebb megtanulni. Es ebben vilagok vannak a kovetok kozott, bar ez kivulrol teljesen lathatatlan, de ha kezbe veszek egy lanyt, egy masodperc alatt kiderul, hogy milyen. Pl. egy viszonylag halado szinten a lanyok gyakran tul konnyuve kezdenek valni, ami a jo erzes rovasara megy.
Meg sok fiú nem nagyon csinált előtte ilyesmi finomabb mozgást, hanem mondjuk focizott vagy karatézott, ami kicsit más, és még a finomabb mozgást is meg kell szokni. :D
Khmmm, khmmm... Azert ellenpeldanak jut eszembe mas olyan "sportag" amit mi is uzunk...
Viszont a kezdő fiúk nemigen fogják felkérni a jobban táncoló lányokat, mert félnek, hogy beégnek.
Ez csak az erem egyik oldala. Egy kezdo vezeto szamara tenyleg nem elvezetes egy tulzottan jo koveto, mert az minden hulyeseget lekovet, amit a fiu nem is akart vezetni, pl. megall egy figura kozepen, ha eltunik a kapcsolat, stb. Ez nem csak eges, de nagyon faraszto is egy kezdonek, sot esetleg veszelyes a partnernek.
Az is probléma szerintem, hogy ha nem tanítják meg az alap vezetési technikákat, akkor kitalálnak a fiúk maguknak, amit egy hozzászokott pár nem ért félre - de egy ismeretlen, aki mondjuk egy másik párhoz szokott, az totál félre tud érteni. Ez a salsánál mondjuk kevésbé jellemző.
Igen, ez nagyon igaz. Nekem is pont ez volt a problemam, amikor meg kizarolag a felesegemmel tancoltam. Aztan mindig totalis beeges volt, amikor massal kellett tanconi, pedig vele egesz jol (ugy ereztem legalabbis) elboldogultam.
Gondolom ez nem trivialis, mert meg az intelligensebbje is hajlando besertodni, ( magambol indulok ki... :-( ) pedig altalaban tenyleg a vezeto a hibas, meg akkor is ha nem kezdo. Egyebkent tenyleg eleg nehez kitalalni: az en tanctanarnom, aki nagyon tapasztalt, neha tiz percig probalkozott amig rajott hibaimra. Foleg akkor nehez a szitu, ha "Heienbug" (azaz nem determinisztikusan elofordulo)
Hát, buliban én se szoktam érte szólni (csak ha mondjuk már fáj a csuklóm :), inkább órán teszem meg. Akkor egyébként is azért vagyunk ott, hogy tanuljunk. :) Néma gyereknek meg anyja se érti a szavát. :)
Az igazi kihivas, hogy jo erzest kell biztositani a fiu szamara, es ezen rengeteget lehet javitani, csak sokkal nehezebb megtanulni. Es ebben vilagok vannak a kovetok kozott, bar ez kivulrol teljesen lathatatlan, de ha kezbe veszek egy lanyt, egy masodperc alatt kiderul, hogy milyen. Pl. egy viszonylag halado szinten a lanyok gyakran tul konnyuve kezdenek valni, ami a jo erzes rovasara megy.
Sejtem mire gondolsz. Mesélték már ismerőseim, hogy vannak olyan lányok, akiket szinte nem is kell vezetni, és nem nagyon tudnak velük mit kezdeni.
A jó érzés meg szubjektív, és tényleg fontos szempont. Nehéz lehet megtalálni, melyik lánynak mi tetszik...
A végén még megsajnálom a fiúkat. :)
Khmmm, khmmm... Azert ellenpeldanak jut eszembe mas olyan "sportag" amit mi is uzunk...
Hát attól függ, ki mikor kezdi a táncot, meg azt a másik sportágat. :)
Ez csak az erem egyik oldala. Egy kezdo vezeto szamara tenyleg nem elvezetes egy tulzottan jo koveto, mert az minden hulyeseget lekovet, amit a fiu nem is akart vezetni, pl. megall egy figura kozepen, ha eltunik a kapcsolat, stb. Ez nem csak eges, de nagyon faraszto is egy kezdonek, sot esetleg veszelyes a partnernek.
Furcsa, amikor tudom, hogy az illető mit tud, és mit nem (kezdő csoportból valaki pl), akkor nálam valahogy úgy működik a dolog, hogy nem várok bonyolultabb figurákat. Ha meg mégis csinál egyet, akkor elrontom. :) Megszokás - nem tudatos, csak felfedeztem - mondjuk próbálom magamat leszoktatni róla.
Amikor ismeretlennel táncolok nincs mire hagyatkozni. Meg már szoktunk imprózni elég sokat pár csoporttársammal, náluk mindenre számítok.
//De rossz, nem lehet, csak 4 smileyt írni egy üzibe? :S
Hát, buliban én se szoktam érte szólni (csak ha mondjuk már fáj a csuklóm :), inkább órán teszem meg. Akkor egyébként is azért vagyunk ott, hogy tanuljunk. :) Néma gyereknek meg anyja se érti a szavát.
En is ugy gondoltam, hogy oran vagy leginkabb kettesben. Ismerek olyan (standard) tancost, aki azt mondta, hogy a baratnojevel szokott ugyan tancolgatni, de sose o a komoly gyakorlopartnere, mert a tancon valo vitatkozas elrontotta mar par kapcsolatat. A problema (ha visszagondolok) akkor az volt, hogy ha en mondjuk csinaltam egy 10-es sulyossagu hibat, a felesegem, meg mondjuk egy 3-asat, mind a ketten meg voltunk gyozodve, hogy a masikon mulik a dolog. Ezt kulso behatas nelkul nehez megoldani. Amiota kozosen vettunk maganorat, szerencsere mind a ketten magunkon probalunk eloszor javitani.
A jó érzés meg szubjektív, és tényleg fontos szempont. Nehéz lehet megtalálni, melyik lánynak mi tetszik... A végén még megsajnálom a fiúkat. :)
Azert nem teljesen szubjektiv. Ahogy az ember fejlodik, ugy fejlodik az izlese is. Emlekszem, tavaly osszel lelkendeztem a tanctanarnomnek, hogy az egyik partnerrel milyen pehelykonnyu erzes tancolni (de azert meg van a jo kapcsolat), milyen jol lehet vezetni... Azota mar latom ennek a hatulutoit is. (mellesleg szerencsere azota a lany is fejlodott).
(Utolagos szerkesztes) : a "tul konnyu" nem azt jelenti, hogy a vezethetoseg rovasara megy, csak hogy a tanc elveszti az izet, dinamikajanak egy reszet. Ez kivulrol altalaban nehezen lathato, mert nagyon szep dolgokat le lehet vezetni, csak nincs meg az a hangulata. Tipikus pelda, hogy mondjuk forgatashoz elkezdem emelni a kart, de tul konnyunek tunki, mert besegit. Ha csak egyszeruen ellazitaja a karjat es hagyja a konyoket logni, akkor pl. sokkal stabilabb tengelyt biztositana a forgatashoz. Magyarul a folosleges segitseg a koveto resszerol gyakran a joerzes rovasara megy. Egy masik hiba a bazis hianya: ha a lany "tul magasan tancol" (ez fiunal is hiba lehet) akkor sokkal konnyebnek tunik, de elvesz egyfajta stabilitaserzet.
A joerzes pedig nem csak azert fontos mert segiti a figurak helyes kivitelezeset, hanem mert ettol lesz elvezetes a tanc. Vannak jol vezetheto lanyok, akikkel nem annyira kellemes tancolni, mert valami megis hianyzik. Persze a szemelyes vonzalom sokat szamit es ez nagyon szubjektiv, de jo technikaval mindenkeppen sokat lehet javitani.
Furcsa, amikor tudom, hogy az illető mit tud, és mit nem (kezdő csoportból valaki pl), akkor nálam valahogy úgy működik a dolog, hogy nem várok bonyolultabb figurákat.
Mellesleg jegyzem meg, hogy pont ez az ami meg lassitja a fiuk fejlodeset. Nem hibaztatni akarlak, megertem, ha tul akarod elni a tancot, megis lehet, hogy sikerulne elgondolkodtatnod par fiut, ha brutalis egyszeruseggel azt csinalnad amit per pillanat vezet (vagy nem csinalod amit nem vezet), fuggetlenul mindenfajta figuratol, es prekoncepciotol ;)
Persze van amikor ez nem helyenvalo. Lehet olyan szituacio, amikor egetesnek veheti, de az is elofordulhat, hogy elkezdi elvezni, kiserletezni es rakap az izere.
(Utolagos szerkesztes) : a "tul konnyu" nem azt jelenti, hogy a vezethetoseg rovasara megy, csak hogy a tanc elveszti az izet, dinamikajanak egy reszet. Ez kivulrol altalaban nehezen lathato, mert nagyon szep dolgokat le lehet vezetni, csak nincs meg az a hangulata. Tipikus pelda, hogy mondjuk forgatashoz elkezdem emelni a kart, de tul konnyunek tunki, mert besegit. Ha csak egyszeruen ellazitaja a karjat es hagyja a konyoket logni, akkor pl. sokkal stabilabb tengelyt biztositana a forgatashoz. Magyarul a folosleges segitseg a koveto resszerol gyakran a joerzes rovasara megy. Egy masik hiba a bazis hianya: ha a lany "tul magasan tancol" (ez fiunal is hiba lehet) akkor sokkal konnyebnek tunik, de elvesz egyfajta stabilitaserzet.
Azt hiszem értem mire gondolsz. Ezt fiúként :) is tapasztaltam még, hogy nem jó, ha emelik a lányok a kezüket. Kimondottam zavaró.
Mellesleg jegyzem meg, hogy pont ez az ami meg lassitja a fiuk fejlodeset. Nem hibaztatni akarlak, megertem, ha tul akarod elni a tancot, megis lehet, hogy sikerulne elgondolkodtatnod par fiut, ha brutalis egyszeruseggel azt csinalnad amit per pillanat vezet (vagy nem csinalod amit nem vezet), fuggetlenul mindenfajta figuratol, es prekoncepciotol
Értem, és így szokott lenni. Mondjuk olyanra értem, hogy nem szoktak pl duplát forgatni, és ha mégis megteszik, akkor nem azért nem tudom megcsinálni, mert nem megy, hanem csak azért mert váratlan. Meg órán mondjuk nem csak azzal vagyunk elfoglalva, hogy egymásra figyeljünk. :)
...Nem is túlélni akarom legtöbb esetben - legalábbis most hirtelen így érzem, bár néha tényleg nincs már türelmem az órák vége felé - csak olyankor valahogy köteleségemnek érzem, hogy figyeljek arra, hogy mit csinál a másik és hol lehet javítani. (A fene enné meg néha a maximalizmusomat. :) )
Bár mostanában úgy le vagyok terhelve mindenfélével, hogy már, nincs rá energiám, hogy figyeljek, kikapcsol az agyam fullra, úgyhogy náluk is inkább csak követek. Közben meg észrevettem, hogy már náluk is élvezem a táncot. :) (Azért is talán, mert közben sokat fejlődtek, és már nem feltűnőek a hibáik - ha vannak :) .)
Szaisztok!
Ha van kivel gyakorolni, lányok becsukják a szemüket és csak a táncpartnerükre figyelnek. Kölcsönösen tanulhat ebből a fiú is és a lány is.
Kiderülnek a vezetésnél a turpisságok, rossz beidegződések, kéztartás, vállmozgás, ritmushibák a fiúk oldalán, a lányok pedig szembesülhetnek azzal, hogy eddig mennyi minden mással el voltak foglalva ahelyett, hogy megvárták volna az indításokat. Ha időközben felveszitek a táncot még jobban ki lehet elemezni minen félreértést.
Szerintem a tánc párbeszéd férfi és nő között, így nem árt ha megtanulunk választékosan fogalmazni. Az meg teljesen mindegy, hogy a nyelvtani szerkezet felől - tecnikák, szabályok - vagy az élő nyelve -gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás - felől közelítetek.
Mindezzel együtt ez jó móka is!
Üdv és szép napot!
sziasztok-nem tudná valaki megmondani hogy a tánclépések,figurák neveit hol tudnám megnézni illetve ilyen oktató filmeket hol lehet nézni,mert nekem az okoz nehézséget hogy mire eszembe jut a sok spanyol kifejezés közül a megfelelő addigra lekéstem egy ütemet-előre is kösz-üdv Jenci:confused:
Szia!
Ezt az oldalt ajánlom, nagyon profi!
http://salsavideo.hu/content/view/248/49/
Üdv, Oti
Múlt héten táncoltam először olyan srácokkal, akiket még hírből sem ismertem, abszolút felettem álló tudással rendelkeztek. halálra válva mondtam igent a felkérésükre. Természetesen volt, hogy pár pillanatra leblokkoltam, amikor ismeretlen figurával futottam össze. De legnagyobb meglepetésemre, ezek a srácok sokkal türelmesebbek és segítőkészebbek voltak, mint némelyik "csapattársam". Ha zavarba jöttem, leblokkoltam, velem együtt nevettek, és ha kellett, ötödszörre is levezették a figurát, csak hogy ráérezzek. :) Őszintén hálás vagyok nekik! :*
Múlt héten táncoltam először olyan srácokkal, akiket még hírből sem ismertem, abszolút felettem álló tudással rendelkeztek. halálra válva mondtam igent a felkérésükre. Természetesen volt, hogy pár pillanatra leblokkoltam, amikor ismeretlen figurával futottam össze. De legnagyobb meglepetésemre, ezek a srácok sokkal türelmesebbek és segítőkészebbek voltak, mint némelyik "csapattársam". Ha zavarba jöttem, leblokkoltam, velem együtt nevettek, és ha kellett, ötödszörre is levezették a figurát, csak hogy ráérezzek. :) Őszintén hálás vagyok nekik! :*
Igen, ekkor mutatkozik meg a salsa varázsa, ha a "bakikon" is ugyanolyan jól szórakozunk mint egy jó viccen. Tiszta öröm és bódottág :)
Nem szeretem, amikor arcokon azt látom, hogy valaki egy pöccintésre nem fordult még 3-at, vagy nem hagyta becsavarni a karját és erre a fiú gyilkos arccal és undorral felel.
Mellesleg bulin nem az a lényeg, hogy mindenképp lenyomjunk egy figurát a lányok torkán, ha nem megy nem kell eröltetni. Kivéve, ha azt a hölgy kifejezetten kéri, hogy mutassa meg az illetö hogy is van.
Igen, ekkor mutatkozik meg a salsa varázsa, ha a "bakikon" is ugyanolyan jól szórakozunk mint egy jó viccen. Tiszta öröm és bódottág :)
Nem szeretem, amikor arcokon azt látom, hogy valaki egy pöccintésre nem fordult még 3-at, vagy nem hagyta becsavarni a karját és erre a fiú gyilkos arccal és undorral felel.
Mellesleg bulin nem az a lényeg, hogy mindenképp lenyomjunk egy figurát a lányok torkán, ha nem megy nem kell eröltetni. Kivéve, ha azt a hölgy kifejezetten kéri, hogy mutassa meg az illetö hogy is van.
Én ebből a szempontból nagyon érdeklődő és tanulni vágyó típus vagyok, szóval ha a partner hajlandó tanítani, én örömmel és lelkesen tanulok... ;)
salsamania
08-08-14, 12:58
Miután végig olvastam az összes hozzászólást, én is írok 2 gondolatot.
Valahol szerepelt, hogy a táncos/mozgásos előképzettség néha jó, néha rossz. Véleményem szerint nem a táncos múlt a fontos. Általában azok az emberek tudnak gyorsabban haladni a mozgástanulásban (legyen az tánc vagy sport - egyre megy), akiknek a mozgáskoordinációjuk magasabb szinten van. (Én nem választanám élesen külön a táncot és sportot, mert a sport is egyfajta tánc: van ritmikája, tervezhető mégis érezhető is, kreatívan végig vihető stb. Ha nem így lenne, akkor minden sportoló ugyanarra a teljesítményre lenne képes.) Azért mert valaki karatézott - most hazabeszélek -, nem jelenti azt, hogy csak brutál mozdulatokra képes, sőt. Én mindent a karaténak köszönhetek, amit a mozdulataimról tudok, mert soha máshol annyit nem foglalkoztam a testem érzékelésével, megfigyelésével, mint ott. Ettől még nem jelenti azt, hogy iszonyat mennyiségű információt futtatok végig az agyamban tudatosan, hogy egy mozdulatot kivitelezzek. Ezt nem ragozom tovább, mert értitek.
Azok, akik aktívan foglalkoznak a saját mozgásukkal, mozdulataikkal, képesek olyan szintre fejleszteni a mozgásos énképüket, hogy tényleg le tudnak másolni ránézésre egy mozgást, különösebb magyarázat nélkül. Persze ettől még minőségi fejlesztést ők is igényelnek. A másolás hatalmas segítség lehet a tánctanulásban, és szerintem azért érezhetjük, hogy valaki gyorsabban halad, mert többmindent tud kezdeni a látott információkkal. Akik nem sportoltak, táncoltak, mozogtak, azoknak először mozgásos élmények tömkelegét kell átélniük, hogy megtanulják saját magukat. Ezeket az élményeket lehet nem tudatosan is beszerezni: ez az, amikor táncol az ember, akivel csak lehet, amikor csak lehet.
A testünk rengeteg mozdulatot jegyez meg. Ezen bevéséseket pedig a sok-sok tánccal tudjuk elérni. Hangsúlyozom, már más is említette, hogy nem feltétlenül a figurabevésés a lényeg.
Sokszor írtátok, hogy érezni kell a zenét és a táncot. Nos, van a kreatív ember, akinek gőze nincs a táncról, csak meghallja a zenét, és elindul benne egy alkotó folyamat, aminek az eredménye lesz maga a tánc. Ők a spontán táncolók. És vétek őket elrontani tánciskolában szerintem. Támpontokat lehet adni nekik, de nincs értelme feldarabolni nekik a táncot.
Sajnos alaphelyzetben már kreatív emberrel elég nehéz találkozni a parketten. (És mielőtt felhoznátok, a fiúk között is vannak, akik tudnak úgy táncolni, hogy nem tanulták, hanem "csak" alkotnak.)
A másik út kicsit rögösebb, de szerintem ez a gyakoribb. Kevésbé kreatív emberek a figurák segítségével megtapasztalják saját testüket, megismerik a mozgások alkotóelemeit, és egyszer csak (HA ELEGET TÁNCOLNAK BULIBAN, SOK LÁNNYAL) átesnek egy holtponton, és képesek lesznek a kreatív táncra.
Amikor valakivel arról beszélgetek, hogy mit jelent nekem a tánc, mit szeretek érzni, mikor jó valakivel táncolnom, akkor ezt szoktam mondani:
Nekem akkor jó valakivel táncolnom igazán, ha azt érzem, hogy a fiú rajzol velem a parketten. Ebben minden benne van: benne van, hogy a fiúnak fognia és vezetnie kell a ceruzát; nem csak hallania, hanem minden érzékszervével éreznie kell a zenét; a ceruza nem lehet fűszálból, de súlyos sem lehet, mert akkor ő húzná maga után a kezet; és nem utolsó sorban az írásnak is van ritmikája... és még sorolhatnánk.
Természetesen volt, hogy pár pillanatra leblokkoltam, amikor ismeretlen figurával futottam össze. De legnagyobb meglepetésemre, ezek a srácok sokkal türelmesebbek és segítőkészebbek voltak, mint némelyik "csapattársam".
Nyugodt lehetsz, hogy azok a fiuk nem azert olyan jok mert nem vettek ki a sajat reszuket a szivasbol, korrigalasbol... ;)
Nem csak a tancban da mejdnem minden temakorban jellemzo, hogy a kezdok sokkal tobbet kepzelnek magukrol mint a haladok, es el kell jutni egy bizonyos szintre hogy lassuk milyen sokat nem tudunk meg. Aki pedig eljutott erre a szintre nyilvan toleransabb is a masikkal.
Masreszt persze a tancolas kozbeni viselkedesnek is megvannak a technikaja, illemtana, igy aki sokat tancol nyilvan ennek elsajatitasara is fektet hangsulyt, jobban erti ennek a fontossagat.
Azért mert valaki karatézott - most hazabeszélek -, nem jelenti azt, hogy csak brutál mozdulatokra képes, sőt. Én mindent a karaténak köszönhetek, amit a mozdulataimról tudok, mert soha máshol annyit nem foglalkoztam a testem érzékelésével, megfigyelésével, mint ott.
Nagyon igaz, nagyon sok nagyon jo (sot hires) salsa tancos, pl. Frankie Martinez uzott korabban harcmuveszeteket (Pl. o is karatet), de ket tanctanar akitol vettem maganorat mellesleg harcmuveszetet is tanit. Nyilvan amit mondasz az a legfontosabb.
Szerintem meg egy masik komponens sem elhanyagolhato: sok harcmuveszetben central az "ellenfel" mozgasanak akaratunknak megfeleloen torteno manipulacioja, minel kisebb erofeszites igenybevetelevel. Ebben viszont nem nehez raismerne a vezeteshez szukseges kepessegre. Igaz persze, hogy a tancpartner kollaboralni probal, de ha valaki olyan figurat akar levezetni amit a partner nem ismer, akkor csak magara hagyadkozhat :)
Sokszor írtátok, hogy érezni kell a zenét és a táncot. Nos, van a kreatív ember, akinek gőze nincs a táncról, csak meghallja a zenét, és elindul benne egy alkotó folyamat, aminek az eredménye lesz maga a tánc. Ők a spontán táncolók. És vétek őket elrontani tánciskolában szerintem. Támpontokat lehet adni nekik, de nincs értelme feldarabolni nekik a táncot.
Evvel viszont nem igaz ertek egyet. Tobb nagyon profi tanctanarral szoba kerult az a tema, es az altalanos velekedes, hogy a "szuletett tancos" legjobbb esetben is csak legenda. Nyilvan vannak olyanok, akik alapbol jobban mozognak sok olyannal akik evekig nyomattak, de meg ok sosem lesznek olyan jok mint akik tudatosan fejlesztettek magukat egy magas szintre. Lehet, hogy ki tudjak fejezni megukat, de ahhoz hogy igazan szuper erzest tudj biztositani a partnerednek ennel precizebb technikakra van szukseg.
salsamania
08-08-15, 11:41
Igen, Chris! Lehet, hogy nem fogalmaztam pontosan. A támpontadásnál a következőkre céloztam:
Az a legjobb, ha a születettség és a tudatosság párosulni tud. Abból lehet a legnagyobb "műalkotás".
Ebben az a nehéz, hogy sok "született" táncos elveszti a tanulással a születettségét. Véleményem szerint (mint sokszoros pedagógusnak) ilyenkor a tanár a hunyó. A tanárnak kell észrevennie valakiben a "születettséget", és a tanárnak bizony ilyenkor különösen oda kéne figyelnie az ilyen diákra, hogy ne kezdje el szabványosítani. Mindebben pedig az a nehéz, hogy a tanár számára ez bizony külön munka, plusz energia. Mennyivel egyszerűbb sablonokat tanítani... Számomra az ilyen sablontanítás maga a struccpolitika.
"Látom-látom, hogy milyen tehetséges vagy, de ki a fene akar külön felkészülni az órára, hogy neked másképp tanítson."
És mivel a "született" táncos is meg tudja csinálni, amit a tömeg, így szép lassan betagozódik a sorba, és volt "született" táncos, nincs "született" táncos. :(
És mivel a "született" táncos is meg tudja csinálni, amit a tömeg, így szép lassan betagozódik a sorba, és volt "született" táncos, nincs "született" táncos. :(
Nem igazan lattam erre meg peldat. Ha a "szuletett tancos" hagyja magat igy bedaralni, akkor nagyon gyenge egyeniseg.
Ami tipikus szerintem, hogy az ember egy kritikus adag tachnikai tudas birtokaban egyszerre csak rabred arra, hogyan is kell szabad utat bir engedni a benne lakozo termeszetes zeneisegenek. Es ehhez meg csak nem is kell kulonlegesnek szuletni, csak figyelmesen sok zenet hallgatni.
Az viszont szerintem teny, hogy (foleg Europaban) tul nagy hangsulyt helyeznek a figurak tanitasara a zene interpretalasa helyett. Igazan jo tanarok nagy sulyt helyeznek a zeneiseg fejlesztesere is. Persze ez nem annyira egyszeru, hiszen sokkal kevesebb egyertelmu atadhato recept van.
salsamania
08-08-16, 11:51
Chris, el se tudod képzelni, hány tehetséges ember hagyja magát bedarálni. :( Kb. 15 éve tanítok különböző tantárgyakat. Általános iskolában, középiskolában, egyetemen, és legnagyobb sajnálatomra mindenhol működik ez a daráló.
A mai iskolák többsége (mindegy, hogy táncról vagy bármi másról beszélünk) a kényelem felé megy, és nem minden embertől várható el, hogy árral szemben ússzon. Ugyanis az iskolákban egyéniségnek lenni azt jelenti, hogy az ember önként hajtja a fejét a bitó alá és bevállal egy csomó nehéz, szivatós helyzetet mind a tanárok, mind a diákok részéről. Ehhez nagyon erősnek kell lenni, mert alapból kevés segítséget kap ilyenkor az ember. Persze vannak "régi" elveket valló tanárok minden területen, és ők jó esetben nem hagyják elveszni a tehetséget, és segítenek neki elviselni a különc helyzetét. Mert legnagyobb sajnálatom a társadalom se nézi jó szemmel azokat, akik nem birkák.
Vannak tehetséges táncosok, akik számára kiderül a saját tehetségük, de esetleg nem jelent nekik annyit a tánc, hogy küzdjenek az ár ellen. Ettől még nem biztos, hogy gyenge emberek, csak mást várnak a tánctól.
Természetesen mindezek alól vannak kivételek, de azt nézem, hogy 15 év alatt óraadóként kb. 40 iskolában fordultam meg, és láttam rendkívül érdeklődő gyereket néma csendben végig ülni egy órát, aztán pedig közölte, hogy ő nem kérdezhet az órákon, mert megintették, hogy állandóan, szándékosan akadályozza a haladást. És ehhez hasonlók... Elképesztő.
És a tanárokat se értem: tegyük fel, hogy kényszerből választotta a pályát. Attól még lehetne élvezni a tanítást, és pont talán pont a tehetséges diákoktól kaphatná meg azt a pluszt, ami miatt esetleg nem csak szenvedve menne be az órákra.
Interpretálás: Tökéletesen egyetértek veled abban, hogy a táncolás lényege ne a figura legyen. Az interpretáláshoz a zenében nem csak az 1-2-3, 5-6-7-et kéne észrevenni, hanem a zene építőelemeit, a hangszereket, a ritmusképleteket. Hogy ezeket valaki kihallja, ahhoz nem kevés zenét kéne hallgatnia. És még ebben is segíthetne a tanár, hiszen a zenehallgatást is lehet tanítani. Én azt tapasztaltam, hogy azok az emberek tudnak jól interpretálni, akik a fülükkel építőelemeire tudják szedni a zenét (és most mindegy, hogy azért képesek erre, mert reggeltől estig salsát hallgatnak, vagy azért, mert valaki tudatos folyamat újtán megtanította őket a zenehallgatásra).
Hétköznapi nyelven a zenét mindenki hallja, de nem mindenki érzékeli.
Az mindig nagyon jó és izgalmas nagyobb tudásúval táncolni.Akkor van baj ha ezt a nagyobb tudással rendelkező kellemetlenül érezteti a partnerével.Persze van olyan is hogy a kissebb tudással rendelkező túl nagyot képzel magáról.Szerintem a Fiúknak kéne a Lányokat elkápráztatni a tudásukkal de úgy hogy a Lányok is meg tudják mutatni hogy mit tudnak.Ez a legnehezebb a társastáncban.A partnerrel eggyé válni és megtalálni egy közös csodálatos harmóniát.Ezt kívánom minden táncosnak.
Az mindig nagyon jó és izgalmas nagyobb tudásúval táncolni.Akkor van baj ha ezt a nagyobb tudással rendelkező kellemetlenül érezteti a partnerével.Persze van olyan is hogy a kissebb tudással rendelkező túl nagyot képzel magáról.Szerintem a Fiúknak kéne a Lányokat elkápráztatni a tudásukkal de úgy hogy a Lányok is meg tudják mutatni hogy mit tudnak.Ez a legnehezebb a társastáncban.A partnerrel eggyé válni és megtalálni egy közös csodálatos harmóniát.Ezt kívánom minden táncosnak.
Na igen, az összhang és harmónia...
Hálistennek, találkoztam már nem egy sráccal, akivel az első pillanattól kezdve jelen volt és működött... :)
Na igen, az összhang és harmónia...
Hálistennek, találkoztam már nem egy sráccal, akivel az első pillanattól kezdve jelen volt és működött... :)
Egy erdekesseg, amire sok ido kellett hogy rajojjek: a harmonia fogalma relativ.
Ami az egyik partner szamara harmonianak tunhet, az a masiknak esetleg szenvedes. Vannak nyilvanvalo esetek, amikor egyszeruen nincs meg az osszhang es ezt mindketten erzekelik. Maskor (pl. ha az egyik tancos sokkal tapasztaltabb) pedig van, hogy az egyik partner nagyszeruen erzi magat, mig a masik nagyon farasztonak talalja a tancot a legkulonbozo okoknal fogva.
Egy erdekesseg, amire sok ido kellett hogy rajojjek: a harmonia fogalma relativ.
Ami az egyik partner szamara harmonianak tunhet, az a masiknak esetleg szenvedes. Vannak nyilvanvalo esetek, amikor egyszeruen nincs meg az osszhang es ezt mindketten erzekelik. Maskor (pl. ha az egyik tancos sokkal tapasztaltabb) pedig van, hogy az egyik partner nagyszeruen erzi magat, mig a masik nagyon farasztonak talalja a tancot a legkulonbozo okoknal fogva.
Gyémántot csak gyémánttal lehet csiszolni... :D ;)
Gyémántot csak gyémánttal lehet csiszolni... :D ;)
:D Frappansan hangzik, de szerintem szerencsere ez a tancban nem teljesen igy van.
Ha a vezeto szempontjabol nezem, kifejezetten jo gyakorlat nem annyira tapasztalt kovetokkel is tancolni: stabilan tartani a ritmust, nem engedni tulzottan eltavolodni, stabilan, egyertelmuen vezetni, akkor is ha a visszajelzesek nem annyira tisztak. Megtalalni azokat a mozdulatokat, amiket kenyelmesen, jo erzessel lekovet.
Nagyon jo kovetoket is kihivas vezetni, csak ott mas jellegu dolgoktol kell tartani: peldaul vigyazni kell, hogy a vezetesi jelek tisztak legyenek, nehogy felreertelmezze, hiszan az igazan jo kovetoknek nagyobb a repertoarjuk, igy ha valamit kicsit maskepp vezetek konnyen egy masik mozdulatnak ertelmezhetik, ami katasztrofikus eredmennyel jarhat.
Gondolom a koveto szempontjabol is hasonlo a helyzet: ha a fiu nem pontos idoben forgat akkor is megtartani az egyensulyt. Rogtonozni valamit, ha nem tiszta es felremegy a vezetes, stb...
Egy nagyon erdekes tapasztalat, hogy a legszuperebb kovetok akik messze, magasan a szintem folott tancoltak, rendelkeznek meg egy erdekes kepessegel: csillogo tekintettel ugy nezni a partnerre, mint ha o lenne a salsa istene, akkor is ha ugy nez ki mint egy szornyeteg es ugy tancol mint egy vizilo. ;)
csillogo tekintettel ugy nezni a partnerre, mint ha o lenne a salsa istene, akkor is ha ugy nez ki mint egy szornyeteg es ugy tancol mint egy vizilo. ;)
:D Ez jó...
Egy nagyon erdekes tapasztalat, hogy a legszuperebb kovetok akik messze, magasan a szintem folott tancoltak, rendelkeznek meg egy erdekes kepessegel: csillogo tekintettel ugy nezni a partnerre, mint ha o lenne a salsa istene, akkor is ha ugy nez ki mint egy szornyeteg es ugy tancol mint egy vizilo. Ha különféle okok vannak az probléma.Harmónia szóba se jöhet.A tánc nem oldja meg az okokat és problémákat.Ha itt és most van,jó zene és egy inteligens partner,az okok meg problémák meg máshol.Akkor talán létrejöhet a harmónia.Mint írod vannak szuper követők,én róluk beszélek amikor az inteligenciára gondolok.GOndolom a fiúk között is vannak.
[QUOTE=CArlosHa különféle okok vannak az probléma.Harmónia szóba se jöhet.A tánc nem oldja meg az okokat és problémákat.Ha itt és most van,jó zene és egy inteligens partner,az okok meg problémák meg máshol.Akkor talán létrejöhet a harmónia.Mint írod vannak szuper követők,én róluk beszélek amikor az inteligenciára gondolok.GOndolom a fiúk között is vannak.[/QUOTE]
Szerencsere tokeletlenek vagyunk es minel kezdobb valaki, annal kevesbe erzi az ember, hogy mi nem mukodik, igy ha ket kezdo talalkok estleg nagyobb "harmoniat" erzekelnek, mint het kicsit kulonbozobb szintu (vagy stilusu) haladobb tancos, akik sokkal jobban tancolnak. De okok attol majdnem mindig vannak, csak lehet, hogy nem erzekeljuk oket.
Tapasztalatom, hogy nehez olyan kovetok akikkel kifejezetten jol, osszhangban ereztem magam 3 honap tancolas utan, most kifejezetten borzalmasnak tunnek, olyanok meg a kikkel nem birtam mit kezdeni lassan kedvencekke valtak.
Ha sokat táncolsz valakivel akármilyen jól táncoltok egy idő után lehet hogy unalmas lessz.Ez a csodállatos a salsában hogy sokan táncolják és az egyik jobban mint a másik.Ezért írom hogy a problémákat félre kell tenni és csak a partnerre a jó zenére kell figyelni és akkor (talán) kialakul a harmónia.
Sziasztok!
Bár már jó ideje nem érkezett hozzászólás ehhez a témához, mégis úgy döntöttem, hogy regisztrálok, és a segítségeteket kérem (így talán másoknak is segítve).
7. hete járok salsázni (még soha nem táncoltam előtte). Imádom ezt a táncot! Kifejező, beszédes, tüzes, érzéki, csábító, szenvedélyes (...és még folytathatnám a jelzőket).
De csak akkor lesz ilyen, ha a férfi tudja vezetni a nőt (úgy értem a tudás és a tapasztalat birtokában van)!
Olvastam itt egy hozzászólásban, hogy akkor vezeti igazán jól a férfi a nőt, ha a nő úgy érzi, hogy a férfi rajzol vele táncparketten. Egy csoporttársam szavaival élve pedig az az ideális, ha a nő úgy érzi, hogy egy keretben mozog (van mozgatva).
De ehhez az kell, hogy a férfi TUDJON vezetni.
Mivel még csak 7 órán táncoltam (és a köztes napokon minden hajnalban gyakorlok, valamint a munkahelyen, ha nem látnak :) ), ezért úgy gondolom, hogy nem reális elvárás, hogy tudjam, hogyan is kell vezetni. Még csak az első pár alapfigurát tanulgatjuk. Most még mindenki a lépésekre koncentrál.
De ettől függetlenül én már szeretném tudni, hogy hogyan is kell vezetni. Szeretném megtanulni. A meglévő (egyenlőre csak nagyon alap) tudásomat is szeretném maximálisan ki- és felhasználni a táncparketten. Bulikra, bálokra értem, nem pedig az órákra, hisz ahogyan már írtátok is, ott mindenki a tanár utasításait követi (ami természetes). De szeretnék bulikban is táncolni, a lehetőségeimhez képest jól és élvezetesen táncolni (úgy, hogy a partneremnek is élvezetes legyen.)
Az eddig tanult figurákat minden hajnalban gyakorlom, és egyre jobban mennek (persze tudom, hogy akármilyen jónak is érzek egy-egy figurát, attól függetlenül mindig gyakorolni - és gyakorolni, és gyakorolni... - kell). Úgy érzem, hogy tudnám önállóan is kombinálni őket, amit a táncórákon rendre meg is próbálok a szabad percekben.
De sajnos nem tudok vezetni. Fogalmam sincs, hogy hogy kell, nem tudom, hogy hogyan éreztessem (fizikálisan, és főleg időben) a lánnyal, hogy mit szeretnék következőnek. Az elején még megy, mivel a verbális kommunikáció előnyeit kihasználhatom, hall engem a halk zene mellett. De amint nem mondom többet a következő tervezett figurát, és megpróbálom "irányítani", a kezemmel (vagy épp a felső testemmel) jelzést küldeni neki, egyből jön a félreértés (pontosabban a meg nem értés).
Az órákon még rendben van, hogy a figura neveivel operálok, de igazság szerint már itt is jó lenne a vezetés elméletét alkalmazni, gyakorolni.
Oda is mentem a tanárhoz óra végén, és megkértem, hogy magyarázza el nekem, hogy hogyan kell a nőt vezetni. Milyen mozdulatokkal, milyen apró és finom jelzésekkel kell a nő tudtára adnom, hogy mivel szeretném folytatni.
Mivel nem volt sok ideje (már ott volt a következő csoport), ezért a következő dolgot mutatta: szembe állt velem, megfogta a kezem (szimulálva a férfi-nő viszonyt - ezen a lányok jót nevettek :) - lévén mindketten férfiak vagyunk :D ), kis terpeszállásba állt(unk), és egymásnak ellentétes irányban "himbálózni" kezdtünk. Első "lépésként" egy apró, de határozott mozdulattal maga felé húzott egy pillanatra, majd ennek a lendületével eltávolodtunk egymástól (közben egy helyben állva), egymást tartva hátra dőltünk, majd vissza. A visszadőlés végén újra az apró, egymás irányába történő húzás, amiből ismét hátra, és így tovább.
Most még nem tudom, hogy mi lesz belőle, de a tanácsát követve gyakorlom, és a következő órán folytatjuk.
Arra szeretnélek kérni Titeket, hogy ajánljatok szakirodalmat (elmélet, gyakorlat), linkeket, könyveket, dokumentumokat, videókat (stb.), aminek segítségével megtanulhatom, hogy hogyan is kell a férfinak vezetni a nőt. (Úgy gondolom, hogy vannak olyanok, akik mindenféle tanulás nélkül tudják ezt csinálni, érzik, a "vérükben van"; én viszont tanításra szorulok, és hiszem és tudom, hogy meg lehet tanulni.)
Egy korábbi hozzászólásban volt egy link, amiről azt írtátok, hogy nagyon jól össze vannak szedve benne erről a témáról a tudnivalók (http://www.danza.hu//index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=67), de sajnos ez az oldal már nem elérhető. Ha valakinek esetleg megvan ennek a tartalma, kérem, hogy küldje el!
Köszönöm!
Taci
Egy kis plusz, most találtam:
VEZETÉS - KÖVETÉS
A NÕ OLDALÁRÓL: A hölgyek táncközbeni legfontosabb feladata a férfi táncpartner követése, illetve vezethetõvé válni. Ez roppant egyszerû, ha van mi alapján, azaz jelez a táncosunk megfelelõ helyen és idõben. Vagyis, mikor a nõt irányítják, akkor Õ arra megy és azt lépi, amit táncpartnere szeretne neki levezetni. Ez minden esetben érezhetõ, jelzés értékû irányítás a háton, vagy a kezeken. Sok nõ szeretné irányítani férfi táncpartnerét, amely nem túl szerencsés. Egyet ne felejtsünk el, a legkiválóbb alkalmat a tánc nyújtja arra, hogy bebizonyítsuk a nõ NÕ, mert itt igazán az lehet. A mai rohanó világban már nem sok helyen engedheti meg magának ezt egy a nõies mivoltát elnyomó vezetõ beosztású hölgy. Ám itt az alkalom, ki lehet próbálni, hogy mit is jelent egy kis mozgáskultúra, néhány tánclépés, olyan mozdulatok, melyek tele vannak nõies bájjal, netán erotikával. Mind ehhez hozzájárul a kifejezéssel teli arc – smink, a vonalakat kiemelõ ruha, amit tudni kell hordani. A hajról tudni illik, hogy sokkal többet árul el rólunk, mint azt mi gondolnánk. A megjelenésmódunk tükrözi a személyiségünket. Visszakanyarodva a tánchoz elmondanám, ez komoly önkifejezõ eszköz. Azzal, hogy vezetni hagyja magát egy nõ, tudatja férfi partnerével, alkalmas a táncpartner kapcsolatra, képes odafigyelni rá, tudomásul veszi az Õ elképzeléseit. A vezethetõséget tanulni lehet, sõt kell. Tánciskolámban az elsõ táncmagánórák tanagyagai között szerepelnek a vezetés és követés elemei. Aki elsajátította mindezt, át fogja élni ennek örömeit és elõnyeit. Garantált a sikere és így biztosan fel fogják máskor is kérni. Gondolat menetemet azzal zárnám: a jól összehangolt páros mindig gyönyörû látvány, sokan irigylik Õket. A férfi és a nõ számára egy kellemesen áttáncolt este után olyan feledhetetlen élményeik lesznek, melyre mindig szívesen emlékeznek vissza.
A FÉRFI OLDALÁRÓL: Az urak tánc közbeni legfontosabb feladata a nõi táncpartnernõ vezetése. Ez a mozdulat csak akkor kivitelezhetõ, ha már nem kell odafigyelnie a tánclépésekre, hanem már majdnem rutinszerûen lépeget. azt. A hölgyek nagyon szeretik azt az érzést, mikor a férfi táncpartner jelzi, hogy mit szeretne levezetni az Õ számára, azaz vezet határozottan. Így lehet ugyanis elérni azt, hogy folyamatosan, lendületesen, vagy éppen a legfinomabb mozdulatok is kijöjjenek a táncospár mozdulataiból.
Szerintem tokeletesen jo iranybe haladsz. Pont a vezetes/kovetes az az ami a (tarsas) tancot tarsassa teszi. Sok jo gondolatot leirtal, hadd adjak itt egy-par tippet amelyek szerintem nem arthatnak:
1) Eleinte nem baj, ha nem tudsz meg jol tancolni. Jarj el buliba, es probalj gyakorlatban vezetni. Eleinte nagy szivas lesz es igen vastag borre lesz szukseged, de ez kesobb ezerszeresen megterul.
2) Mindenkepp talalj egy (vagy ha lehet, tobb) stabil tancpartnert akivel tudsz gyakorolni hetente legalabb 1-2X, akar csak ora utan.
3) Ha kettesben gyakorolsz, kerd meg a lanyt, hogy csak azt csinalja amit erez. Nem baj, ha hulyeseg sul ki. Esetleg teljes kudarc, de amit nem tudsz verbalis jelzes nelkul vezetni, azt egyszeruen nem tudod. A tanc celja nem az, hogy a mozdulatsor vegrehajtodjon, hanem hogy a vegrehajtas minosege es zeneisege oromet okozzon.
4) Gyakorolj nagyon nagyon lassan! Lassitsd le a zenet a felere vagy egyharmadara, es figyelj oda, hogy a mozdulatsor vegig tokeletes es a kivetelezes kozben semmi furcsat nem erzekelsz. Foleg partnerrel egyutt nagyon hasznos. Nehezseg: hasonloan megszallott partnert kell hozza talalani.
5) Kamerazz: vedd fel magad (pl web-) kameraval es csekkold, hogy ugy nez e ki ahogy akarod. Ez nagyon frusztralo tud lenni, de ha tenyleg javitani akarsz akkor talan az egyik legjobb modszer.
6) Ne szamits arra, hogy gyorsan nagyon jo leszel. Az ut szamit... Elvezd a fejlodest! Meg a legszuperebb tancosok is tudnak akar olyan egyszeru dolgokon javitani, hogy hogyan kell jarni...
7) Ha van penzed maganorara: vegyel. Megeri. Jelentosen lecsokkenti a szivassal eltoltott idot. Viszont jol valaszd ki a tanart: annal ne maradj, akinel ugy erzed nem kapsz eleget!
8) Hegyezd ki az erzekeidet! Meg ha nem is tancolsz probald meg tudatositani hogy pontosan milyen testtartasban vagy, milyenek a mozdulataid, stb. Pl. figyeld hogy tudod a legkisebb erofeszitessel kinyitni az ajtot. Probald meg a mozdulataidat gazdasagossa es letisztultta tenni.
9) Gyakorold a kovetkezot: tukor elott hunyd le a szemed! Kepzelj el egy pozt probald meg azt realizalni (csukott szemmel). Nyisd ki a szemed es ellenorizd, hogy tenyleg abban a testtartasban vagy ahogy gondoltad!
10) Probalj meg egyre novekvo mozdulatsorokat fejben vizualizalni. Eloszor belulrol aztan kivulro, vegul a partner szemszogebol. Ugy mintha egy mozit latnal leperegni magad elott. Meglatod ez sokkal nehezebb, mint elso hallasra tunik, de rengeteget segit
11) Halgass sok zenet, es mindig szamolj ra fejben. Kulonosen, ami az 1 es 5-kozotti kulonbseget illeti. Ha mar jol megy, tekergess veletlenszeru helyekre es probald meg az 1-et minel gyorsabban ujra megtalalni.
12) Halgass sok zenet es probald meg a zenei reszleteket felterkepezni, a hangszereket megerteni. (Hallod kulon a tumbaot, a klavet, a basszust, stb ?) Tanuld meg a zenei frazisokat erezni, megjosolni, megfelelo pillanatokban megallni 1-2 utemre. Tanulj meg eltolva (2-re,3-ra vagy 4-re) lepni. Mindez egy sok-eves projekt, es vegsosoron arra megy ki a jatek, hogy megtanuld szabadon rogtonozve kitancolni, es a partnereddel kitancoltatni a zenei reszleteket, finomsagokat. Ehhez persze meg kell tanulnod erteni, elore latni a zenet, es azt is hogy az elgondolasaidat fizikailag hogy adod a partnered tudtara.
SalsaGábor
09-03-14, 10:58
Érdekes lehet az az iskola, ahol ezt nem tisztázzák már az elején legalább alapvető szinten!?
chris nagyon jó tanácsokat adott érdemes megfogadni minden szavát! A 10. pont külön tetszett mivel én is hasonlóképp tanulok, szintén sok év küzdősport után. Mesterünk nagy hangsúlyt fektetett a meditációra és a vizualizált gyakorlásra, amit eleinte túlmisztifikált marhaságnak tartottam, de később rájöttem, hogy rengeteget segít.
A Shi Toh Ryu-ban az alapfilozófia, hogy az ellenfelet a saját erejével győzzük le, mégpedig úgy hogy a lendületét minél kisebb erővel módosítva más irányba tereljük…
Nincs ez másképp a táncban sem :-)
A legegyszerűbb vezetési módszer a salsában hogy ne szegülj ellene a lánynak, hanem próbáld meg inkább kijelölni az utat számára.
Ha végiggondolod egy figurában milyen pályát ír le a lány teste, onnan már csak egy lépés hogy ezen az íven végighúzva a kezed, folyamatos gyengéd húzással pontosan tudod közölni mit is szeretnél. Egy szép nagy folyamatos ívet „rajzoló” vezetést könnyű követni.
Egy jó táncoslány tökéletesen követi a testével a kezét az alapmozdulatokban, mivel a következő lépését meghatározza a testiránya. Persze mindehhez megfelelő ellentartás szükséges a lány részéről.
Hölgyeknek:
A folyamatos ellentartás a közhiedelemmel ellentétben nem a kőmerev kezet jelenti, hanem azt hogy a hölgy a testtömegéből kb. 20 dekát átad a férfi számára, ezzel húzó/toló ellenállást kifejtve. Éppen az ellenállásával segítve a férfit a mozdulatok kivitelezésében.
A tegnapi buliból okulva ahol két lány is a közismert „aerobic salsát” táncoló iskolában tanult, a húzó/toló ellenállás NEM húzást és tolást jelen, hanem passzív ellenállást. Mindkét lány már rég és nagyon jól táncolt de a karomat majd kitépték, sajnos nekik bizony ellen kellett állnom, de legalább ma nem kell lemennem gyúrni :-)
Privátban elárulod kiket értesz aerobic salsát oktató suli alatt? :) csak kíváncsi vagyok :)
Most végeztem a topiccal, pár órámba telt végigolvasni, de érdemes volt. Én csak pár hónapja kezdtem a salsát, az alapokat tanultam meg 2 hét alatt, aztán csak és kizárólag buli, heti 4-5 este is... mindehhez volt egy erős alapom, és most stílus órákra járok, de vezetéstechnikát sosem tanultam. Mégis, nálunk első órán elhangzott, hogy a férfi a főnök, a nő csak követ, ha nem érzem amit a partner vezetni szeretne, ne lépjem le magamtól a figurát. A mai napig igyekszem így tenni, bár néha ha kezdő fiúval táncolok, előjön a pedagógus énem, és segíteni próbálok, nem tudom még mindig, hogy jobb-e, ha inkább megállok, vagy azt lépem amit "félrevezet", vagy pedig ha gondolatolvasok. Azt hiszem az előbbi a helyes út, bár sokszor meglepődnek, csúnyán néznek, de talán előbb utóbb rájönnek, hogy egy elrontott figura nem hiba, csak egy lehetőség valami más befejezésre, a kreativitás felébresztésére. Sajnos vannak haladó táncosok is, akik így reagálnak, de ezzel nem tudok mit kezdeni... Alapvetően én is a kreatív táncosokkal élvezem már (szinte csak velük) a táncot, azokkal, akik valami egyedit, szokatlant, váratlant mutatnak. Minden segítő tanácsot örömmel fogadok, nem szeretem ha tánc közben kritizálnak, de nálam pl. a buli nem csak szórakozás, hanem maga az "iskola" ahol folyamatosan szedem fel az ismereteket. Szerencsére már kinőttem az első pár hét teljeítménykényszeréből, telhetetlenségéből, az új kulcsszavaim: intuíció, impulzus, interpretáció... tehát ösztönösen követve a jelzéseket, zenével összhangban, azzal eggyé válva táncolni...
visszatérve a topicindítóra: Még az elején volt egy srác, aki állandóan a követéstechnikámat kritizálta, meg valami ellentartást hiányolt, amiről azt sem tudtam mi, mivel sosem táncoltam társast. Utánaérdeklődtem, és azt mondták, a salsában ilyen nincs. Úgy éreztem, és azt a visszajelzést kaptam, hogy vezethető vagyok, de most visszagondolva, valóban igaza lehetett, mert néha előjönnek olyan figurák amikre határozottan emlékszem, hogy besokkoltam az elején, a laza kezeim miatt. Mostmár tudom, hogy van amikor hagyni kell, hogy csak az ujjaink érjenek éppen össze, van amikor igenis meg kell fognom a fiú kezét, hogy a komolyabb cifrázásoknál se szakadjunk el, és ugyanez a helyzet az ellentartással is. 1 hónapja tanította először egy latinos srác, ezt a tolós-húzós gyakorlatot, meg hogy mindig tartsam ki a kezem oldalra, így ő bármikor bárhol van érzékeli, hogy én hol vagyok éppen. Érdekes pluszt adott a dolog a táncomnak, szerintem jó dolog más táncok technikáit is beépíteni a salsába, mindenki azt amit úgy érez, hogy a saját mozgását könnyíti, fejleszti. Szóval a lényeg szerintem, hogy kísérletezzünk, próbálkozzunk, és nem szabad kudarcként megélni 1-2 elbénázott próbálkozást :) Azokkal a partnerekkel a legjobb a tánc, akikkel tudunk nagyokat nevetni egymás bénázásain, és az ezekből adódó vicces pózokon, összegabalyodott karokon, lábakon :D Már csak ha leírom is vigyorgok, előjönnek az emlékek, mert ezek a táncok megmaradnak, míg az egyszerűen szépen kivitelezett helyesen lekövetett figurázás nem hagy akkora nyomot, legalábbis bennem...
Köszönöm a tanácsokat, mindenképp meg fogom fogadni őket!
Pár héttel ezelőtt már megkértem egy lányt (ugyanabból a csoportból), hogy gyakoroljunk együtt az órán kívül is. Vele hetente kétszer találkozom így.
Pont a legutóbbi gyakorláson próbáltam ki az itt (és egyéb helyeken) olvasott elméletet a gyakorlatban is, és a következőkre jöttem rá (kérlek javítsatok ki, ha tévednék):
- Ha az alaplépést vesszük (1-2-3-pont, 5-6-7-pont - nekünk így tanították), akkor az alaplépéstől eltérő figurára való áttérést (tehát magát a vezetést) a 'pont'-nál kell (vagy érdemes) jelezni. Így elég idő marad a lánynak is arra, hogy felkészüljön a következő figurára.
- Ahogy egy korábbi idézetben is volt, úgy kell ezt felfogni, mintha (az autókat például véve) az alaplépés lenne a motor alapjárata. Ez teljesen a lány "feladata". Ő lépi az alaplépést, ütemesen, dinamikusan, készen arra, hogy a megfelelő jelzés hatására egy új "fokozatba", egy figurát lépjen. A férfinak csak akkor kell beavatkozni, ha az alaplépéstől eltérő dolgot szeretne.
- Ahogy a tanár is mutatta (a korábbi hozzászólásomban már említett) az egymást közel húzó és távol toló gyakorlatot, ennek gyakorlati alkalmazásából azt a következtetést vontam le (a gyakorlás során), hogy pl. ha az alaplépést lépjük, és következőnek az oldalra lépéséket szeretném csinálni (fiúnak balra kezdve - értelemszerűen lánynak jobbra), akkor a 'pont' résznél a lány jobb kezét az én bal kezemmel finoman de határozottan befele (nekem jobb, neki bal) mozdítom, ebből ő tudni fogja, hogy ezzel a mozdulattal ellentétes irányban kezdődő figura fog következni, jelen esetben az oldalra lépés.
- Ugyanezzel a módszerrel vissza az alaplépéshez is. Forgásnál pedig azt vettem észre, hogy a lány úgy érzékeli, hogy forgás következik (a 'pont' ütemnél a forgás irányával ellentétes irányú finom, de határozott kézmozdulaton kívül), hogy a kezem felemelem (természetesen az övével együtt :) ). (Ezt is a forgás előtti ütemrésznél). Ebben még logikát is látok, hiszen ha forgatom a lányt, akkor nem csípőmagasságban fogom :) (bár lehet van ilyen figura is.)
Nos, a múltkori gyakorlásom alatt ennyit sikerült leszűrnöm. Ha valamit rosszul látnék, kérlek javítsatok ki!
És még egy, számomra fontos dolog lenne, amiben a segítségeteket kérném:
Nem tudok máshogy elindulni, csak ha beszámolok (az órán nagyon hozzászoktam). De ez így nem jó. Nyilván ezt is irányítással, egy apró mozdulattal kellene elérni. De ezt kigyakorolni nem tudtam. Hogyan kell ezt kivitelezni? (Próbáltam pár fajta jelzéssel, de valahogy mindig más jött ki, mint amit szerettem volna)
Ebben kérném még a segítségeteket!
Köszönöm!
Kiegészítés:
Erre a leírásra gondoltam (mégsem másoltam be korábban):
"A táncban az alap energiát és mozgékonyságot a nő alaplépése (mint egy generátor) szolgáltatja. Minél nagyobb energiával lépi a nő az alaplépést, annál inkább kisebb erők elegendőek a vezetéséhez. Olyan ez, mint az autónk motorja, amelyik folyamatosan jár, miközben (mi férfiak) a vezetésünkkel csak megmondjuk, hogy merre menjen. Az alaplépést a kellő energiával (járó motor lendületével) egyedül a nőnek kell ellátnia, mert a férfi csak az alaplépéstől eltérő dolgokat (a változásokat) látja el vezető energiájával és nem feladata a nő alaplépésének lendületébe "besegíteni"."
Most így hirtelen a forgatásra reagálnék:
Ennél azért szofisztikáltabb a dolog, nem elég ha felemeled a kezed, az kb olyan mintha azt mondanád "forogj" :D nem vicc, sajnos találoztam már ilyen fiúval, azt hittem rosszul hallok... De én nem is értem, hogy ezt órán hogyhogy nem tanuljátok? A tanár nem mutatja a figurát, csak magyarázza? vagy ő is úgy csinálja ahogy Te leírtad? Mi ez a suli??...
Szóval, több módon is tudod jelezni, ha forgatni szeretnél. Igen, nyilván felemeled a kezed, de ezután azt is tudatni kéne, merre szeretnéd, hogy forogjak. HA ez nem egyértelmű, meglepően lehet, hogy pont a másik irányba teszem majd, mint akartad :) ami nem gáz, haladó fiúkal is előfordul. Egy egyszerű csuklómozdulat a dolog, finoman elkezded tekerni a lány kézfejét abba az irányba amerre forgatni szeretnéd, és ha jó követő, akkor már egyből pörög is. Kezdésnek szerintem ezt gyakorold, rengeteg dolgot le lehet csak egy apró mozdulattal vzetni, de ha nem elég,akkor rá lehet erősíteni. Például a lány vállát a másik kezeddel finoman megtolod. Nálam kezdő koromban ezek működtek, javítsatok ki ha hülyeséget beszélek :)
...Ennél azért szofisztikáltabb a dolog, nem elég ha felemeled a kezed, az kb olyan mintha azt mondanád "forogj" :D...
...Szóval, több módon is tudod jelezni, ha forgatni szeretnél. Igen, nyilván felemeled a kezed, de ezután azt is tudatni kéne, merre szeretnéd, hogy forogjak.
Pont ezt írtam én is az előző hozzászólásomban :) :
"Forgásnál pedig azt vettem észre, hogy a lány úgy érzékeli, hogy forgás következik (a 'pont' ütemnél a forgás irányával ellentétes irányú finom, de határozott kézmozdulaton kívül), hogy a kezem felemelem (természetesen az övével együtt ). (Ezt is a forgás előtti ütemrésznél)."
Csak nem a legérthetőbb módon fogalmaztam meg. Arra akartam utalni, hogy úgy tapasztaltam, hogy abból, hogy felemelem a kezünket, arra következtet a lány (helyesen), hogy forgás következik. A "forgás irányával ellentétes irányú finom, de határozott kézmozdulatból" pedig következik az, hogy az ezzel a mozdulattal ellentétes irányba indul a forgás (ergo lendületet adok neki).
Szóval szerintem egyről beszélünk, csak elvesztem a szavak erdejében... :D
A tanár természetesen mutatja is a figurákat, egészen lassan is, úgy, hogy mindenki be tudja gyakorolni, és normál ritmusban is, hogy a végén hogyan kellene kinéznie.
Szerintem is jó lett volna, ha az első órák valamelyikén bevezet minket a vezetés-követés alapjaiba, de lehet más módszer alapján dolgozik, vagy csak simán elfelejtette. Ember, ezáltal hibákat követhet el ő is. (Vagy ez a tanítási módszere, nem tudom.)
@nic: Igen, tudom, hogy ez egyértelmű egy olyan embernek, aki tud táncolni, akibe már beleivódott a tánc; én sajnos még az elején vagyok, és úgy vettem észre magamon, hogy az a legjobb, ha mindent aprólékosan begyakorlok (akár a legelemibb mozdulatokra is lebontva), azért, hogy később már csak a zenére és a partneremre kelljen figyelnem.
Vannak szerencsések, akiknek ez természetes és veleszületett; nekem tanulnom kell és gyakorolnom. De rajta vagyok... ;)
@nic: Igen, tudom, hogy ez egyértelmű egy olyan embernek, aki tud táncolni, akibe már beleivódott a tánc; én sajnos még az elején vagyok, és úgy vettem észre magamon, hogy az a legjobb, ha mindent aprólékosan begyakorlok (akár a legelemibb mozdulatokra is lebontva), azért, hogy később már csak a zenére és a partneremre kelljen figyelnem.
Vannak szerencsések, akiknek ez természetes és veleszületett; nekem tanulnom kell és gyakorolnom. De rajta vagyok... ;)
Nem úgy értettem ahogy gondolod, hiszen mindenki elkezdte valahol, és dícséretes ha megvan a szorgalmad hozzá hogy kigyakorold a dolgokat :) Egyszerűen csak nekem annyira ösztönös dolgok ezek, hogy hiába próbálom leírni mit hogy, nem megy, és azt sem teljesen tudom felfogni ahogy mások leírják. Szerintem bármit is írunk itt, a legjobb ha a tanárod kéred, hogy segítsen, vagy a lányokat, akikkel táncolsz. Gyakorlatban minden sokkal könnyebb :)
- Ha az alaplépést vesszük (1-2-3-pont, 5-6-7-pont - nekünk így tanították), akkor az alaplépéstől eltérő figurára való áttérést (tehát magát a vezetést) a 'pont'-nál kell (vagy érdemes) jelezni. Így elég idő marad a lánynak is arra, hogy felkészüljön a következő figurára.
Azért ezt ne vedd készpénznek, bár a logika nagyjából helyes. De ha pont a forgatást nézzük, egy vacila forgást NEM a pontnál, sőt nem is az egynél kezdesz vezetni, hanem egyre a jobb lábára lépteted a lányt, és kb kettőre forgatod :)
És még egy, számomra fontos dolog lenne, amiben a segítségeteket kérném:
Nem tudok máshogy elindulni, csak ha beszámolok (az órán nagyon hozzászoktam). De ez így nem jó. Nyilván ezt is irányítással, egy apró mozdulattal kellene elérni. De ezt kigyakorolni nem tudtam. Hogyan kell ezt kivitelezni? (Próbáltam pár fajta jelzéssel, de valahogy mindig más jött ki, mint amit szerettem volna)
Köszönöm!
A standard eljaras a kovetkezo: a tancot kezdd zart tanctartasban egy nagyon vilagos hatarozott, stabil kerettel. Csak akkor kezdj el lepni, ha vilagosan erzed a partnert. Amikor elkezdesz lepni, ne arra koncentralj, hogy hova lepsz, hanem, hogy allandoan erzed e a vilagos mechanikai visszejelzest. Ha nem erzed vilagosan a partnert, akkor csokkentsd a mozgasod ampiltudojat es fokuszalj a megfelelo kapcsolatra.
Nem kell feltetlen alaplepessel kezdened, a legjobb, ha csak helyben testsulyathelyezessel, ugy hogy a labad fel sem emelkedik a padlorol (nem mintha egyebkent igazan fel kene emelkednie). Ha erzed, hogy a partner atvette a ritmusodat, akkor folytasd palmerio-val, es csak ha a zene tenyleg beindul, akkor valts alaplepesre (ha egyaltalan)
Az allando pontozasrol szerintem erdemes minel hamarabb leszokni. Arra ugyan nagyon jo, hogy az ember ne siesse el az 1-et (ne sikkadjon el a 4), de ha mar jol meg az alap, akkor erezned kell ezt anelkul is. Ha a pontozast el tudod hagyni, akkor arra tartogathatod, hogy bizonyos figurak kezdetet, pl. a vacillat jelzed vele.
Szuperul haladsz! Igy most partnerrel biztos vagyok benne, hogy nagyon gyorsan fejlosz. Mindenekelott az elso dolog, hogy ne kenyelmesedj el: ahogy ugy erzed, hogy a ritmusod tobbe kevesbe stabil, kezdj el rogotn tancolni jarni. Ez hatalmas lokest fog adni, hogy tenyleg gyakorlatban elsajatitsd azokat a dolgokat, amiket meg partnerrel gyakorolva is lehetetlen.
Azért ezt ne vedd készpénznek, bár a logika nagyjából helyes. De ha pont a forgatást nézzük, egy vacila forgást NEM a pontnál, sőt nem is az egynél kezdesz vezetni, hanem egyre a jobb lábára lépteted a lányt, és kb kettőre forgatod :)
Ez technika kerdese, a technika amit en ismerek, hogy 4-nel a pontozas es nyitas (ha jol van csinalva) a lanyt ennek tukrozesere keszteti, ami megadja a vacillahoz a megfelelo lenduletet. Lehet enelkul is vezetni, de akkor az elsietettnek es felkeszites-nelkulinek hathat. Persze abban teljesen igazad van, hogy 4-re nem szabad elkezdeni forgatni, pont ellenkezoleg ...
"Forgásnál pedig azt vettem észre, hogy a lány úgy érzékeli, hogy forgás következik (a 'pont' ütemnél a forgás irányával ellentétes irányú finom, de határozott kézmozdulaton kívül), hogy a kezem felemelem (természetesen az övével együtt ). (Ezt is a forgás előtti ütemrésznél)."
Igen, ez jo leiras. De ne felejtsd el, hogy a jo vezetok nem a kezuket mozgatjak, hanem a testukkel, centrumukkal vezetnek. Igazan jo vezeto ugy is lazan levezeti a vacillat, hogy kezet a hata mogott tartja es csak a testet pozicionalja megfeleloen.
Amennyiben a kapcsolat megvan, akkor is fontos, hogy a mozdulat ne a kezbol induljon, hanem csak a test poziciojat tovabbitsa. Ha ez nem igy van, az akarmilyen gyenged, a partner szamara puszta rangatasnak fog tunni.
Szóval, több módon is tudod jelezni, ha forgatni szeretnél. Igen, nyilván felemeled a kezed, de ezután azt is tudatni kéne, merre szeretnéd, hogy forogjak. HA ez nem egyértelmű, meglepően lehet, hogy pont a másik irányba teszem majd, mint akartad :) ami nem gáz, haladó fiúkal is előfordul. Egy egyszerű csuklómozdulat a dolog, finoman elkezded tekerni a lány kézfejét abba az irányba amerre forgatni szeretnéd, és ha jó követő, akkor már egyből pörög is. Kezdésnek szerintem ezt gyakorold, rengeteg dolgot le lehet csak egy apró mozdulattal vzetni, de ha nem elég,akkor rá lehet erősíteni. Például a lány vállát a másik kezeddel finoman megtolod. Nálam kezdő koromban ezek működtek, javítsatok ki ha hülyeséget beszélek :)
Mondjuk velem tobb tanctanar is sokat veszodott, hogy leszoktasson a csuklomozdulatokkal valo vezetesrol. Sajnos nem 100% sikerrel. :(
Altalaban a vezetes akkor ellenalhatatlan, ha az egesz test jol mozog, a keret stabil es megkerdojelezhetetlen. Ilyenkor a partner ugy erzi, hogy puha, sima, de hatarozott ingerek erik, amikre osztonbol, helyesen tud reagalni, sot nincs is mas lehetosege. Pl. a forgatasok eseten a legjobb, ha a vezeto felso teste megfeleloen mozog, a karok a kez csak ezt a "lehengerlo" mozdulatot tovabbitjak.
A csuklobol torteno vezetes nagyon furcsa erzes a partner szemszogebol, egyszerre hatarozatlan es durva.
Lehet nem érted mire gondolok, valószínűleg nem táncoltál még lányt :) A határozott vezetés nem azt jelenti, hogy az egész teste energiájával "rámnehezedk", bevallom nem értem ezt a felsőtest-magyarázatot amit írsz... A határozott az egyszerűen határozott, nem akkor hezitál amikor már félig egy forgásban vagyok, hogy utána hasra essek a saját összeakadt lábaimban. Ettől még lehet puha és finom, bár én pl azt nem nagyon szeretem.
Nehéz ezt leírni, érzékletesen, sajnos szerintem nem elég kifejező a szókincs hogy egy ilyen bonyolult mozdulatsort leírjunk, vagyis az enyém legalábbis :D
SalsaGábor
09-03-17, 13:40
nic írta:
Most így hirtelen a forgatásra reagálnék:...
...Egy egyszerű csuklómozdulat a dolog, finoman elkezded tekerni a lány kézfejét abba az irányba amerre forgatni szeretnéd, és ha jó követő, akkor már egyből pörög is...
Gyerekek, ez most kubai salsa amiről beszéltek?
nic Te tényleg tanítassz és így? Ezt kitől tanultad? :confused:
Megboldogult latinos koromban is gáz volt ez a kézfejcsavarás.
Kubaiban a lányt húzóerővel illik irányítani, amivel a test irányát módosíthatod akár folyamatosan, hogy pl. kilépjen egy Vacilát folyamatosan előre húzva egy köríven körbesétáltatod.
Az Exhibelát pedig: elindítod a lányt, húzod előre miközben a kezed egy felfelé ívelő kört ír le. 5-re átlendül a felső hodponton amitől a lány megfordul és indul a kéz lefelé húzva a lányt vissza...
Táncoljatok kubai lányokkal pl. a Mangó-ban péntek este jónéhány csinos megfordul :)
nem, nem tanítok. fél éve sem táncolok salsát, és már az elején leszögeztem, hogy azt próbáltam megfogalmazni, nálam mi működött az elején, ugyanis buliban tanultam. Nem táncolok fiút, így csak a másik oldalról tudom elmondani, miből érzek egy forgatást. megfigyeltem, és rengeteg partnerem így forgat, nem kezdők... valszeg mind "gáz"ok, mert nem kubaiak... vagy csak valami mást értesz az alatt amit én leírtam, szerintem inkább ez a helyzet, de mindegy, nem vitázom. Látom tanár vagy. Viszont most, hogy megnéztem a videóid, már értem miért nem vagyunk közös nevezőn, nagyon nem azt táncolod amit én...
SalsaGábor
09-03-17, 16:03
Bocsánat összekevertelek valakivel :-)
Régóta kubait táncolok, amit láttál a videókon az kicsit más...
... de engesztelésül ezennel felkérlek táncolni és olyan stílust táncolunk amilyet Te szeretnél. Engem megismersz, nyugodtan gyere oda és vasald be rajtam bármikor...
Ezzel az a bibi, hogy nem kérek fel pasit, kizárólag 1-2 közeli barátot:) én minden este lennt vagyok, de nem emlékszem, hogy láttalak volna, ha mégis, akkor majd egy bemutatkozásra odamegyek:)
Lehet nem érted mire gondolok, valószínűleg nem táncoltál még lányt :) A határozott vezetés nem azt jelenti, hogy az egész teste energiájával "rámnehezedk", bevallom nem értem ezt a felsőtest-magyarázatot amit írsz...
Hol irtem, hogy ra kell nehezedni a partnerre? Ez is egy tipikus hiba, amit majdnem minden kezdo (es sok halado, beleertve sok lanyt is) elkovetnek, hogy neha tusagosan elol van a testsuly, foleg a figurak befelyezesenel. Egy masik jellemzo hiba, (szinten mindket felnel), hogy hatralepesnel "hatraasnek", tulsagosan hatra viszik a testsulyt. A "lehengerlo" vezetes alatt azt ertettem, hogy a lany osztonosen ugy erezze, van egy (de csakis egy) kellemes ut, es akarmi mast csinalni furcs erzes lenne.
Vicces egyebkent, hogy kifejezetten szeretek kovetni: a felesegemmel rendszeresen gyakorlunk szerepet cserelve, es ha maganorat veszek, ott az ido jelentos kovetem a tanctanart. A jo tanarok altalaban elmagyarazzak a fiunak azt is hogy miert kell valamit bizonyos modon csinalni, nem csak azt, hogy hogyan. Rengeteget segit, ha a vezeto megtapasztalja, hogy egyes aprosagnak tuno rossz szokasok milyen kellemetlen erzeseket tudnak ebreszteni az ellenkezo oldalon.
Az egesz testtel valo vezetes azt jelenti, hogy pl. a vezeto forgataskor enyhen elforgatja a testet es ezt az impulzust tovabbitja a karjan keresztul.
A figurakat, pedig altalaban (jo vezetesnel/kovetesnel) igenis egy enyhe de hatarozott altalaban ellentetes iranyu, lenduletet gyujto impulzus ("prep") elozi meg. Meg a dlie que no-t is, bar ennek a kovetotol kell jonnie: az igazan jo kovetok 4-re enyhen visszafogjak a mozgasukat es egeszen enyhen, de erezhetoen adnak egy kis hatrafele iranyulo nyomast, es az elore indulast pedig lehelletnyit kesleltetik.
Hasonlo az eset az enchuflanal, csak ott ezt gyakorlatilag mindket partner csinalja. A legnehezebb (de talan a legfontosabb) az elokeszitest vacilla eseten jol csinalni.
En oszinten szolva nem hiszek abban, hogy minden technikat csak ugy osztonosen tancolgatva el lehet sajatitani. Az igaz, hogy a kovetok az elso fel-egy evben rengeteget tanulhatnak kizarolag azaltal, hogy eljarnak bulizni, de attol hogy egy alapszinten rutinossa valnak, meg nem feltetlen jelenti, hogy tenyleg igazan jo erzes veluk tancolni. Rengeteg apro trukk, alapelv, tudas tesz egy tancost olyanna, hogy a partner tenyleg specialisan kellemesen erezze magat. Ezeket a finomsagokat csak tudatos gyakorlassal, aprolekos munkaval lehet elsajatitani.
A fiiuknak pedig 1000X nehezebb a dolguk: a vezetest egyaltalan nem lehet csak ugy tancolgatva elsajatitani. A gyakorlas, buliba jaras alapveto fontossagu, de a fejlodeshez tudatos munkara, tanulasra, gyakorlasra van szukseg. Es a lenyeg egyaltalan nem az hogy az ember milyen vagany, trukkos figurakat tud begrehajtani, hanem az, hogy milyen az alapveto mozgasminosege.
Nem tudok hozzászólni, mert fel sem fogom ezeket a leírásokat :) próbálkozom, többször nekifutok, de nekem magas:)
Másik: én pedig hiszek abban amiben te nem, élő példa vagyok az ellenkezőjére, és az egyre több állandó partnerem pedig arra tanú, hogy mégis élvezetes egy "ösztöntáncossal" táncolni :) Elfogadom a véleményed, az adottságok, az "előélet", a szorgalom, a munka mind együtt tesz valakit jó táncossá, ezek aránya változó, van aki gyorsabban halad van aki kevésbé.
Másik: én pedig hiszek abban amiben te nem, élő példa vagyok az ellenkezőjére, és az egyre több állandó partnerem pedig arra tanú, hogy mégis élvezetes egy "ösztöntáncossal" táncolni :) Elfogadom a véleményed, az adottságok, az "előélet", a szorgalom, a munka mind együtt tesz valakit jó táncossá, ezek aránya változó, van aki gyorsabban halad van aki kevésbé.
Ahogy irtam, lanyoknal 100%-ig normalis, hogy a kezdeti idokben (elso fel/egy evben) tobbet profitalnak a tanconi jarasbol mint a tanorakbol.
Gyakorlatilag a lanynak majdnem minden relative okes fiuval valo tanc szinte olyan mint egy tancora. Forditva ez nincs igy: a vezetes nem ragad ra csak ugy az emberre. :(
Mellesleg az hogy egy lannyal szivesen tancolnak a fiuk az rengeteg mindent jelenthet, de a legritkabb esetben azt, hogy nincs tovabbi fejlodesi lehetoseg. ;)
További fejlődési lehetőség mindig van, nem létezik az a pont amikor valaki azt mondhatja "mindent tudok". Sose fogok megállni, maximum megunok egy táncot, de akkor megyek tovább, jöhet a következő, és ez így szép :) és igen, igazad van, a fiúknak nehezebb megtanulni a vezetést, viszont azért nekünk sem egyszerű. Legalábbis én igyekszem mindig a partneremhez idomulni, felvenni az ő stílusát, alakítani a sajátom hozzá, összhangot teremteni. Meg aztán, egy fiú annyit gyakorol, amennyit szeretne, ha akarja végigtáncolja az éjszakát, biztosan akad szabad lány. Az elején volt, hogy 2-t táncoltam egy este, buli elejétől végéig vártam, de nem kértek fel, lehetőségem sem volt a gyakorlásra. Aztán szerencsére ez mára változott, és már nekem sem teljesítménytúra egy este, és tényleg csak azokkal táncolok akiket szeretek:) És ez a legjobb az egészben, ez a szuper közösség ami itthon kezd kialakulni, nem adnám semmiért... végülis ez a lényeg, ne felejtsük el, hogy ez az egész a szórakozásról szól, nem a tökéletességről :)
sushimókus
09-03-18, 02:52
Brühüm brühüm Chrisnek felesége van... Csupa felkavaró hír van ma a fórumon!
Brühüm brühüm Chrisnek felesége van... Csupa felkavaró hír van ma a fórumon!
Latom sikerult leszurnod a hozzaszolas lenyeget...
(Oszinten szolva be kell vallanom, sokat filoztam azon hogy tudassam veled ezt az infot, ugy hogy a legkevesbbe bantsalak meg. Sajnalom, hogy csak ennyire futotta...)
sushimókus
09-03-18, 16:06
Nem bántottál meg, csak meghatódtam. Szívem mélyén boldog vagyok, hogy van legalább egy olyan nő a világon, aki boldog lehet. ;)
A vezetés dologban veled kell egyetértenem. Azt hiszem, aki alapvetően tehetséges, az gyorsabban tanul, de egyetértek azzal, hogy "a zseni 90% szorgalom, és csak 10% tehetség". Ha nincs meg a szorgalom és az alázat, akkor vége a fejlődésnek, még a legtehetségesebbek esetében is.
El Gigante
09-03-18, 16:07
sushimókus has exceeded their stored private messages quota and can not accept further messages until they clear some space.
El Gigante
09-03-18, 16:08
Bocsánat, hogy így üzenek. De máshogy nemtudok.
Nem bántottál meg, csak meghatódtam. Szívem mélyén boldog vagyok, hogy van legalább egy olyan nő a világon, aki boldog lehet. ;)
Barcsak a masfel eves lanyom is ilyen tolerans lenne.... ;)
Sajnos egyre nehezebb tancolnom a felesegemmel, mert a pici mar nem turi, ha massal tancolok a jelenleteben. Igaz egyedul sem nagyon hagy gyakorolni, mert altalaban rogton felkeredszkedik, es manapsag mar azt sem hagyja hogy harmadik becsatlakozzon...
Nos, megvolt az első salsa bulim, az első táncom egy nálam sokkal képzettebb lánnyal, az első sikerélményem, valamint az első (durva) csalódásom és pofonom (átvitt értelemben).
A pozitív élményekről most nem írok, mert az úgyis egyértelmű. Viszont a negatívat szeretném megosztani, mert nem tudok túllépni rajta:
Egy (salsás) csoporttársam is ott volt a buliban. Előtte már két lánnyal táncoltam, aztán úgy gondoltam, hogy felkérem őt is. Rosszul tettem...
Azt mondta, hogy nem fog táncolni velem, mivel még kezdő vagyok és nem tudok vezetni........... Ezzel azt hitte, hogy újat mond? Persze, hogy nem tudok vezetni, hisz' kezdő vagyok, ezért járok az órákra.
Vagy akkor aki nem tud vezetni (tehát az ő szavait alapul véve még nem profi táncos), az ne járjon addig salsa buliba?
A buli végén megjegyeztem neki, hogy azt a kevés önbizalmam is elvette ezzel, ami eddig volt. Erre jött a következő pofon: nem érti, hogy eddig mire fel volt önbizalmam............
Én komolyan nem értem, hogy mire volt ez jó... Teljesen összezavarodtam, és lassan már egy hete a lépéseket sem gyakoroltam (ami nem jó dolog, tekintve, hogy minden nap csináltam...). Nem tudom, hogy mit gondoljak. Próbáltam építő jellegű kritikának felfogni, de egyszerűen nem lehet, mert ez csak simán szemétség, egy aljas megjegyzés.
Az biztos, hogy önbizalmilag most nullán állok (ok, azóta már kezdek helyrerázódni, de közöm nincs az egy héttel korábbi önmagamhoz).
Nektek mi a véleményetek?
Nektek mi a véleményetek?
A véleményem az, hogy a lány meglehetősen bunkó és buta. Bunkó és buta emberek véleményére pedig nem kell adni. Kár, hogy nem írtál a pozitívakról. Mert pont, hogy azokat kell megragadni, és az önbizalmad felépíteni :) Nem szabad hagyni, hogy ilyen szűklátókörű emberek letiporjanak, a beszólásából ítélve ez a lány sosem lesz táncos. Nem tudom vajon milyen szinten lehetett, lényegtelen is, mert alapvető hozzáállásbeli bajai vannak, az alázat és a tolerancia hiányzik csak belőle, ami a jó táncos alaptulajdonsága. Ne foglalkozz vele, lépd át, gyakorolj szorgalmasan, és hidd el, eljön majd az idő, amikor baromira örülne majd a csajszi, ha felkérnéd:) Amikor már az összes fiú elkerüli a nagyképűsége miatt... Mert nem csak a tudás a lényeg, de ha szeretnél a csapat tagja lenni, akkor viselkedni is tudni kell. Én azt mondom, bátran próbálkozz, talán te is meg tudod már állapítani ki az a lány aki egy szinten van Veled, kérd fel nyugodtan akkor is ha idegen. Mindenkitől picit tanul az ember. Fiúkhoz is odamehetsz kérdezni, szerintem nem fognak elhajtani, vagy ha igen, akkor legalább feltérképezed kik a bunkók, és ezentúl nagy ívben elkerülöd őket :) Kitartás, és nehogy egy rossz élmény miatt törjön le a lelkesedésed mert irgumburgum:) Igenis sok-sok kezdő lány még annak is örül, ha egy olyan fiú felkéri aki "nem tud vezetni" de legalább azt a pár figurát lehet vele gyakorolni. Hajrá!!!
Én csak egyszerűen csatlakozom Nichez, mert nem tudok jobbat és többet írni :)
Taci nem magadban keresd a hibát! Nic tökéletesen megfogalmazta a lényeget. Az nem lehet jó táncos, aki ilyen viselkedést tanúsít, ha pedig nem jó táncos, akkor milyen alapon becsmérelt Téged?!
Mindenesetre az ilyenfajta véleménynyílvánítás a "hölgy" részéről szégyenteljes emberi viselkedés. Ez függetlenül attól, hogy az illető akár táncol, akár nem.
Taci, jól sejtem, hogy az illető hölgy a cosmonemzedék oszlopos tagja? :|
cosmonemzedék? én is olvasok cosmót de az még nem jelenti azt, hogy neveletlen és beképzelt lennék, ez nem ok-okozat.
Az jutott még közben eszembe, hogy azt írod csoporttársad, tehát kezdő ő is, hát akkor meg végképp nem tudom hogy mondhat ilyet. Az a minimum, hogy a saját csoporttársaimat segítem a fejlődésben! Ha meg úgy érzem, magasabb szinten vagyok a csoportomnál, akkor lehet feljebb lépni, vagy más iskolába menni, de egy kezdő csoportban nem kéne még játszani az eszét az embernek akármilyen jónak is képzeli magát. Nekem nem is az az igazán bántó, hogy nem ment el Veled táncolni és azzal indokolta, hogy nem tudsz vezetni ( szerintem az őszinte "nem" még mindig jobb egy végigszenvedett táncnál ), hanem az, hogy azt mondta nem érti mire volt eddig önbizalmad. Ez tánctól függetlenül egyszerűen szégyen és modortalanság. Egy szó mint száz, ne foglalkozz a csajjal többet (a szememben nem hölgy), táncoltasd azokat akik örülnek Neked, és élvezd a táncot! Mindenre rá fogsz idővel érezni :)
a kivétel erősíti a szabályt, ugroggyunk. Mindenesetre jó, hogy kivétel vagy. ;)
Köszönöm a bíztató szavaitokat! Nagyon jól esnek!
Megpróbálok ennek szellemében túllépni ezen.
Egyébként a leírtakat nem azért írtam, hogy a lányt "járassam le", esetleg őt minősítsem, mivel felmerült bennem az is, hogy mi van akkor, ha tényleg igaza van. És ezért voltam kiváncsi a véleményetekre.
Tényleg köszönöm a lelkesítést!
Köszönöm a bíztató szavaitokat! Nagyon jól esnek!
Megpróbálok ennek szellemében túllépni ezen.
Szerintem felig meddig halasnak kell lenned a csajnak: Ez csak az elso pofon egy hosszu rogos uton. Lesz rengeteg masik, ha hajlando vagy belevagni. Foleg az elejen nagyon nehez, de minel hamarabb kezded el, annal hamarabb leszel tul az igazan nehezen. Szerintem 1-2 honap eleg ahhoz, ha szorgalmasan jarsz bulizni, hogy legalabb a kezdoknek pozitiv elmenyt tudj nyujtani. Ez hosszu es nehez idoszak, de tele ertekes elmenyekkel: a tanc olyan mint a minire zsugoritott elet, es ha itt megtanulod elviselni a megrazkodtatasokat, akkor az a valo eletedre is sokkal erosebbe, hatarozottabba fog tenni.
Ha hagyod magadra zudulni a csapasokat, elobb utobb eljon az a pont, amikor nem igazan faj es teljes lelkinyugalommal es hatarozottsaggal tudsz bemenni egy vadidegen orszagban egy vadidegen klubba, es felkerni a macho latin srac csodalatosan tancolo baratnojet, nem azert mert olyan szuperul tancolsz (par evig meg valoszinu nem fogsz), pusztan azert mert tudod, ket realis lehetoseg van:
a) nemet mond es odeballsz
b) beleegyezik: tancoltal egy jot, es tapasztalatban tudasban novekedtel
Hú, na ezt nevezem lelkesítő beszédnek!!! :)
Köszi!!!
Hú, na ezt nevezem lelkesítő beszédnek!!! :)
Köszi!!!
Mellesleg ha visszaolvasod a tiz napja adott, legelso valaszomat a 138-as hozzaszolasbol. Elso tanacskent ezt irtam (vastag betuk nelkul):
"1) Eleinte nem baj, ha nem tudsz meg jol tancolni. Jarj el buliba, es probalj gyakorlatban vezetni. Eleinte nagy szivas lesz es igen vastag borre lesz szukseged, de ez kesobb ezerszeresen megterul."
Lehet, hogy nem fejeztem ki magam eleg hatasosan, igy kicsit elsiklott a kiemelt mellekmondat.
Masreszt lathatod, hogy amit irtam, komolyan gondoltam: Uvegbura alatt lehetetlen tapasztalatokra szert tenni. Adjon viszont erot az abban valo remenykedes, hogy talan az ezerszeres megterulest sem csak megtevesztesnek szantam... ;)
Nos, megvolt az immáron harmadik salsa-bulim is. Az első kettőt nagyon élveztem, jó hangulatban telt, a tánc is nagyjából úgy ment, ahogy elképzeltem (egy felállított -és reálisnak vélt- mércéhez képest).
Viszont a mostani buli nagyon keserűre sikeredett. Felkértem egy (láthatóan haladó) lányt táncolni (ha már ott volt, akkor miért is ne?), de sajnos teljes csőd lett a vége. Ő beszélt hozzám a tánc közben, kérdezgetett, én meg (udvarias ember lévén :) ) próbáltam válaszolgatni. De hamar rá kellett jönnöm, hogy a tánc és a beszéd nem megy egyszerre. Aztán amikor ezt ő is észrevette és hagyta a beszédet, sajnos akkor jöttem rá, hogy (lehet, hogy csak éppen ott és akkor -- legalábbis remélem) még a tánc sem.
Akkor nem esett le, hogy mi volt a baj, de gondolkodtam, és végülis hamar rájöttem: fejben nem tudtam összerakni a táncot. Megvannak a (már ismert) figurák, megvannak a lépések, de fejben egyszerűen képtelen vagyok egymás után rakosgatni őket úgy, hogy azt a végén táncnak hívhassam.
Nem foghatom arra sem, hogy gyors volt a zene, mert pár igazán lassú szám is volt, amire (számomra) normális tempóban tudtam volna táncolni.
Mint ahogy már említettem is, arra sem foghatom, hogy beszélgetnem "kellett".
Egyszerűen csak nem tudtam a figurákból táncot csinálni.
Ez "normális" dolog? Másnak is volt ilyen "gondja"? Vagy én várok túl sokat magamtól? Mert igazság szerint úgy gondoltam, hogy a betanult figurákat képes leszek majd tánccá "konvertálni".
Kérlek, adjatok tanácsot ezzel kapcsolatban.
Lehet, hogy furcsa kérdés, de: Ti tudtok úgy táncolni, hogy a tánc kezdetén még nem tudjátok, hogy mi lesz belőle? Hanem gondoltok egyet, elkezditek valahogy, aztán eszetekbe jut valami, beleépítitek, majd arra gondoltok, hogy az aktuális figurát egy másik módon is be lehet fejezni, ezért úgy csináljátok.
Várhatok én ilyet magamtól 10 hét után? (Pontosabban én várnék, de úgy tapasztaltam, hogy ez nem reális elvárás.)
Arra gondoltam még, hogy talán úgy tudnám "átvészelni" a kezdeti időszakot, hogy betanulom a figurák egy sorrendjét, és a táncok alatt ezt ismételgetem. Így nem kellesz amiatt aggódnom, hogy fejben nem tudom majd követni a "történéseket". Kiegészítem majd az új figurákkal, és ha esetleg tánc közben nem úgy jön ki a lépés, ahogy kellene, akkor egy bizonyos ponttól újrakezdem.
Erről mit gondoltok?
Tudom, hogy nagyon száraznak és "gépiesnek" tűnik, de a múltkori bulin nagyot csalódtam magamban, olyannyira, hogy úgy gondolom, hogy inkább elkerülöm a bulikat egy darabig, mert nemhogy nem fejlesztenek (bármilyen téren), hanem inkább visszavetnek. (Főleg magabiztosságilag.)
Elég tanácstalan vagyok, bár úgy érzem, hogy a fentebb említett 'figurák egymás utáni betanulásának' talán van létjogosultsága és értelme is.
Kérlek, erősítsetek, vagy épp cáfoljatok meg ebben.
(Egyébként azt az infót kaptam meg, hogy a vezetés-ellentartás tanítása csak a középhaladó kurzusokon lesz beépítve az órákba.)
És még egy gondolat: korábban úgy gondolom, hogy nem megfelelően fogalmaztam a vezetés-követés-ellentartás témakörében feltett kérdéseimben: úgy kérdeztem, mintha a figurák véghezviteléhez szükséges vezetési mozdulatokat nem értettem volna, de lényegében arra akartam utalni, hogy amit nem értek (és nem tudok), az az, hogy milyen mozdulatokkal tudok két figurát összekapcsolni. Mert az kb. érthető, hogy hogyan vezetem a lányt az adott figurák alatt, mert az "jön" magából a figurából. De amint vége van, és a következő figurát akarom elindítani, milyen mozdulatot (irányítást) kell tennem ahhoz, hogy a lány is ugyanarra a figurára gondoljon (és azt is kezdje el, velem együtt).
Köszönöm!
Ez "normális" dolog? Másnak is volt ilyen "gondja"? Vagy én várok túl sokat magamtól? Mert igazság szerint úgy gondoltam, hogy a betanult figurákat képes leszek majd tánccá "konvertálni".
Kérlek, adjatok tanácsot ezzel kapcsolatban.
Jól gondoltad, a figurák egymás után rakása az bezony a tánc. :) Hm, igen, lehet hogy túl sokat vársz magadtól, arra figyelj eleinte, hogy a zenéből ne csússz ki, és hogy a lány is élvezze a dolgot. Tökmindegy, mennyi és milyen figurát tudsz. Sok jó és gyakorlott táncos elvanmintabefőtt 8-10 figurával egész este, de élvezi!
Lehet, hogy furcsa kérdés, de: Ti tudtok úgy táncolni, hogy a tánc kezdetén még nem tudjátok, hogy mi lesz belőle? Hanem gondoltok egyet, elkezditek valahogy, aztán eszetekbe jut valami, beleépítitek, majd arra gondoltok, hogy az aktuális figurát egy másik módon is be lehet fejezni, ezért úgy csináljátok.
Várhatok én ilyet magamtól 10 hét után? (Pontosabban én várnék, de úgy tapasztaltam, hogy ez nem reális elvárás.)
Nem, ez most még tényleg nagyon nem reális elvárás! Amit leírsz, én kb azt nevezem improvizációnak, azaz véletlenszerű táncnak. Ehhez egyrészt sok alapfigura elemet kell ismerni, és szinte ösztönszinten kell érezni, hogy az adott (test)helyzetből mit lehet kihozni, hogy lehet kijönni pl egy szoros ölelésből... Vagy, hogy lehet benne maradni, és még szorosabbra fűzni ;)
Ezzel párhuzamosan jönni fognak a tanult és ösztönös díszítések, szépítgetések, stb.
Arra gondoltam még, hogy talán úgy tudnám "átvészelni" a kezdeti időszakot, hogy betanulom a figurák egy sorrendjét, és a táncok alatt ezt ismételgetem.
Szigorúan szerintem:
Én nem javasolnám, akkor a többi figura elkallódik, és TE fogod megunni a dolgot, méghozzá gyorsan. No meg rengeteg energiád elmegy a sorrendre. Hacsak nem agykontrollos memóriafogast használsz :D
(Egyébként azt az infót kaptam meg, hogy a vezetés-ellentartás tanítása csak a középhaladó kurzusokon lesz beépítve az órákba.)
Nocomment.
hogy amit nem értek (és nem tudok), az az, hogy milyen mozdulatokkal tudok két figurát összekapcsolni. Mert az kb. érthető, hogy hogyan vezetem a lányt az adott figurák alatt, mert az "jön" magából a figurából. De amint vége van, és a következő figurát akarom elindítani, milyen mozdulatot (irányítást) kell tennem ahhoz, hogy a lány is ugyanarra a figurára gondoljon (és azt is kezdje el, velem együtt).
Itt mintha két különböző dologról írnál, az egyik a figura figura után. Ezt csinálod ruedában is, vagy nyitással vagy hátraléptetéssel (enchuflával) kezded a figurák nagy részét. Ezen nincs mit szépíteni.
A másik a figurából figura... Ezt már nehezebb leírni, de minden figurában van egy csomó olyan pillanat, amikor végül is egy másik figura másik elemének elejánél vagy... Jellemzően a szünet vagy az egy ütemének pillanatában. Ha felismered, hogy itt és most egy olyan helyzetben vagytok a lánnyal együtt, amit egy másik figurában már megtapasztaltál, máris folytathatod a másik figura következő elemével :)
Először is köszönöm a részletes választ! Írtál pár megnyugtató dolgot, és ez jót tesz egy kicsit. :)
Viszont van egy rész a hozzászólásodban, amit nem értek. Azt javaslod, hogy a korábban megtanult figurákat ne tanuljam be (egy általam jónak vélt) sorrendbe (akár ismételve is őket -- sőt, egész biztosan ismételve, hiszen még nagyon keveset tudok), viszont pár sorral feljebb azt írod, hogy pár gyakorlott táncos 8-10 figurával elvan egész este. Akkor ők hogyan táncolják azt a 8-10 figurát? Mégiscsak improvizálnak? :)
Még egy kérdés felvetődött bennem: ha elrontok egy figurát, vagy nem úgy jön ki a lépés (esetleg a nem-jól-vezetésem miatt), ahogy kellene, akkor hogyan tudom "kompenzálni" ezt, hogy ne kelljen megállni, elveszteni a ritmust? Arra gondoltam, hogy esetleg eltolom a lányt magamtól (vagy én lépek el), és új lendülettel vágunk bele ismét (vagy akár egy másikba). Jó felé tapogatózok?
Egyébként én is érzem, hogy ez a sok kérdezősködés a tánc halála, olyan, mintha a szivárványt, mint jelenséget szeretném megmagyarázni, holott csak simán élvezni kellene; de igazság szerint amíg nem vagyok elég magabiztos, addig nem tudom élvezni, és addig egész biztos, hogy a partnerem sem tudja élvezni. És ezért megyek ilyen "furcsa" részletességgel bele.
A 8-10 figura... Ne betanult sorrendre gondolj, hanem (bizonyos fokú) improvizáltságra, ami itt sokféle díszítést, apró nyalánkságokt, az adott figurák máshogyan való letáncolását jelenti.
Hát, ha a figurát "elrontod" sokszor lehet korrigálni pl úgy, hogy másik figurát csinálsz belőle :) Mondjuk egy setenta elején nem sikerül elkapni a lány szabad kezét, és így vacila lesz belőle (asszem vacila, sajna nincs itt senki, akivel ki tudnám próbálni :( )...
Így ritmusban is maradsz, és nem is feltűnő.
Ha meg kiesel a ritmusból, megvonod a vállad és visszaállsz alaplépésbe.
1-2 témában én is leírnám a személyes tapasztalataimat és véleményemet.
Főként az "elkezdem és majd lesz belőle vmi" ügyben. Nos, én saját meglátásom szerint ha párban táncolok, akkor kb 90%-ban ezt csinálom. A maradék 10% pedig kimerül abban, hogy elindítom azt az 5-6 figurát amit leggyakrabban táncolok és abból haladok tovább aszerint ami épp abban a pillanatban eszembe jut.
De ha még jobban le akarom építeni, akkor táncolok vacila-t, enchufla-t, setenta-t, paseala-t, siete-t. Ilyen alapelemekből végtelen sok kombinációt tudsz összerakni kisebb-nagyobb módosításokkal. Lásd a létező 225 657 329 +/- 10 000 figura.
Hozzáteszem, hogy gyakran vannak kisebb-nagyobb hibák, félreértések a táncpartneremmel, mert néha én se tudom mit akarok épp táncolni. Viszont itt jön a képbe az, hogy nem mind1 kivel táncolsz. Ha vkivel első alkalommal táncolok nem fogok olyanokat levezetni amiből én se tudom mi fog kijönni. Ilyenkor még "fel kell térképezni" egymást, de ez így természetes.
Akivel már megszámlálhatatlanul sokat táncoltam, ott tényleg abszolút el tudom magamat engedni és amit érzek a zenéből, partneremtől azt próbálom letáncolni. Néha kicsit nevetséges kötések jönnek ki, vagy érdekes pózba keveredünk, de ilyenkor is szakadunk rajta a nevetéstől mert hát nem erről szól ez egész? Baromira nem érdekli egyikünket se, hogy nem sikerült di le que no-ba keveredni vagy akármilyen "alaphelyzetbe". Buliban nincs ott senki aki lepontozna, de ha lenne, akkor se érdekelne. Mit foglalkozik velem, inkább táncolna...
A másik az elvárásaid magaddal szemben. Nem tudom rendelkezel -e táncos múlttal, de ha magamból indulok ki, akkor 10 hét finoman szólva sem számít nagy időnek ez új tánc tanulásánál. Ismét hangsúlyozom, amiket leírok, azok a saját tapasztalataim és meglátásaim.
Anno a mi csoportunk 10 hét után a sombrero-nál tartott figurák nehézségében. A másik szempont, hogy én számottevő gyakorisággal több mint fél év tánctanulás után kezdtem el bulikba járni (ami a mai napig nagy hiba volt, úgyhogy járjál csak folyamatosan...).
Ennek tükrében amit leírtam az előző bekezdésben, ahogyan ma táncolok, az vmivel több mint 1 év, az első salsa táborom után kezdődött el. Őszintén megvallom, addig faltam a figurákat és semmi más nem érdekelt. Csakhogy abban az 1 hétben egy Kárpáti András nevű ember tartotta az órákat. Tőle tanultam az első díszítéseket és ő ébresztett rá először, hogy a táncom nem attól lesz szép, hogy a legkomplikáltabb über-fasza figurát letáncolom kilóra, hanem attól, hogy közben mit csinálok magammal és mire bíztatom a partneremet. Más topic-okban most van szó zeneiségről. Nos ami az ott leírtak szerint szempont, úgy érzem én ahhoz közeli úton haladok és ezen engem András indított el és azóta is mutatja az utat, úgy vélem helyes GPS koordinátákkal. Jah és még mielött bárki beszólna, ez a legutóbbi bejegyzés NEM A REKLÁM HELYE!!! volt.
Szumma szummarum:(Hogy a kérdésekre is válaszoljak) Visszagondolva nekem sok idő kellett (semmiképp nem 10 hét), mire eljutottam oda, hogy saját stílust próbáljak kialakítani és nem árt, ha vki hozzáértő felügyeli ezt. De ha vki kicsit is többre tartja a salsa-t egy testmozgásnál, annál sztem eljön az idő, amikor ráérez arra, hogy nem a 30-40 letáncolt figurából egy szám és képes lesz rá, hogy többet táncoljon érzésből, mint az agyában lévő figura katalógusból (ami idővel elkezd majd leépülni -> nem betanult figuráid lesznek, hanem olyanok ami talán csak egyszer táncolsz le és soha többet nem leszel képes reprodukálni -> improvizáció).
Megvannak a (már ismert) figurák, megvannak a lépések, de fejben egyszerűen képtelen vagyok egymás után rakosgatni őket úgy, hogy azt a végén táncnak hívhassam.
Mindenesetre a hozzaallasod tokeletes: figyelsz arra, hogy milyen vagy, erdekel a minoseg, es az hogy tenyleg milyen erzes. Szerintem az a legfontosabb, ilyen hozzaallassal biztosan gyorsan fogsz fejlodni.
En nem teljesen ertek egyet bandikaval, szerintem a tanc nem elsosorban figurak egymashoz fuzese. Sokkal inkabb a partnerek kozotti kapcsolat kialakitasa, es ennek az elmenye. Teljesen megertem a problemadat, nekem is van ilyen problemam, ha olyat probalok vezetni, amit nem gyakoroltam eleget. Az "eleg" gyakorlas, pedig szerintem sokkal tobb mint amire te szamitasz.
Ez alapveto, de az elejen nem erre kene fokuszalnod. A legegyszerubb ut efele, ha nem egesz figurakban "gondolkodsz", hanem puszta elemekben. Ez azt csinalom, ha tanitanak egy 12 utem hosszu figurat, akkor kiszedem belole azt az egy ket (egy ket utemes) elemet, ami ujdonsag es megprobalom a legkulonbozobb kontextusokban tancolni.
Tiz het utan igen, harom buli utan nem.
En tudtam 10 het utan improvizalva tancolni, de akkoriban hetente ugy 3-6X jartam bulizni. Szerintem jobb kerdes, hogy 40 buli utan utan elvarhato e....
Arra gondoltam még, hogy talán úgy tudnám "átvészelni" a kezdeti időszakot, hogy betanulom a figurák egy sorrendjét, és a táncok alatt ezt ismételgetem.
ROSSZ otlet. Szerintem bontsd le a figurakat egy-ket utemes szuper egyszeru elemekre, es probald meg ezeket tokeletesitgetni, egymashoz fuzni, es zenet figyelve vezetni.
mintha a figurák véghezviteléhez szükséges vezetési mozdulatokat nem értettem volna, de lényegében arra akartam utalni, hogy amit nem értek (és nem tudok), az az, hogy milyen mozdulatokkal tudok két figurát összekapcsolni. Mert az kb. érthető, hogy hogyan vezetem a lányt az adott figurák alatt, mert az "jön" magából a figurából. De amint vége van, és a következő figurát akarom elindítani, milyen mozdulatot (irányítást) kell tennem ahhoz, hogy a lány is ugyanarra a figurára gondoljon (és azt is kezdje el, velem együtt).
Erre van egy nagyon vilagos alapszabaly: lehetoleg semmi extra mozdulatot ne rakj be, ha figurakat akarsz osszefuzni. Probald meg hasznalni az elozo elem lenduletet, ugy mintha a ket figura szervesen osszeillene. Inkabb az akadalyokat mozgasd el uj mozdulatok beepitese helyett.
Pl. ha dqn utan csinasz egy enchuflat, akkor hasznald ki a lany eltavoladasanak lenduletet, es ez hasznald fel arra hogy az enchuflahoz lenduletet vegyetek.
Ha valamit, akkor azt gyakorold, hogy hogy tudod kiszedni az extra (folosleges) mozdulatokat, ahelyet hogy ujabbakat probalsz belerakni. Altalaban kezdokre (de meg haladokra is) jellemzo, hogy nem tul keveset csinalnak, hanem tul sokat. Altalaban a hibak forrasa 80%-ban az extra, ertelmetlen mozdulatok osztonos berakasa. A jo tancosok altalaban letisztultan, vilagosan, folosleges adalekok nelkul tancolnak.
Az egyik alapveto tevedes, amit latok nalad, hogy azt gondolod a lanynak tudnia kell milyen figurat akarsz vezetni. Ezt el kell felejtened, a lanyt ugy kell iranyitanod (legalabbis erre kell torekedned), hogy allandoan ugy erezze, kalauzolva van, nem csak a figura legelejen. A lanynal hiba ha megprobalja kitalalni a figurat es helyetted csinalni, foleg haladobb lanyok annyi folytatast tudnak elkepzelni akarmire, hogy nincs is ra eselyuk, hogy kitalaljak mit akarsz.
Nem beszelve arrol, hogy neked minden jogod meg van, hogy pl. lecsekkelj pl. egy exhibet miutan elkezdted forgatni, es a lany eppen feluton tart, stb.
Még egy kérdés felvetődött bennem: ha elrontok egy figurát, vagy nem úgy jön ki a lépés (esetleg a nem-jól-vezetésem miatt), ahogy kellene, akkor hogyan tudom "kompenzálni" ezt, hogy ne kelljen megállni, elveszteni a ritmust? Arra gondoltam, hogy esetleg eltolom a lányt magamtól (vagy én lépek el), és új lendülettel vágunk bele ismét (vagy akár egy másikba). Jó felé tapogatózok?
Sose allj meg!, Legalabbis emiatt ne! bandikaa jol irta: folytasd alappal amig helyrejon. Nem tul elegans, de a megallasnal sokkal jobb.
A leggyakoribb variacio az, hogy veletlenul atvaltodtok az ellenkezo iranyra (azaz 5-re ballal lepsz) valami zavar miatt.
Nos ilyenkor ket lehetoseg van: vagy hagyod ugy es utana forditott iranyba tancolsz, egeszen addig amig ujra el nem rontod :) Ezzel sincs kulonosebb baj, de vannak partnerek akik alergiasak erre. Vagy valami trikkel visszavaltasz. Talan a legegyszerubb, ha az egyik utemben paros sokat (kettot vagy negyet lepsz). A problema evvel csak az, ha nem tudsz jol vezetni, akkor a partner nem fog visszavaltani. Tehat ezt csak akkor tudod ezt ertelmesen megvalositani, ha jo a kapcsolat. Masreszt a partnert is irritalhatja: ha ot nem erdekli az 1 es 5 kozotti kulonbseg akkor nem fogja erteni, hogy miert csinaltad.
Igy ez egy nehez kerdes: nem tudod mi irritalja jobban a partnert a forditott iranyba tancolas vagy a valtas. Csak talalgatni lehet.
A körtánc (tehát az, hogy körbeállunk, párt cserélünk, és így a figuráknak két változatát [páros- és kör-] tanuljuk meg) az minden tánciskolában jelen van? Úgy értem, hogy mindenhol ez az oktatás alapja?
Nem tudom, hogy van-e köztetek debreceni, de a segítségeteket kérném: szerintetek melyik a legjobb salsát tanító tánciskola Debrecenben?
A körtánc (tehát az, hogy körbeállunk, párt cserélünk, és így a figuráknak két változatát [páros- és kör-] tanuljuk meg) az minden tánciskolában jelen van? Úgy értem, hogy mindenhol ez az oktatás alapja?
Egy másik topic-ban (azt hiszem "Jó Tanárok, Jó Táncsosok) volt erről szó hosszasan, ki hogyan tanít és Balázs hozta fel, hogy a Magyarországon működő kubai salsa tánciskolák igen nagy százaléka rueda "felállásban" tartja az órákat. Szóval igen, a körtánc igen elterjedt, de azt nem mondanám, hogy az oktatás alapja, inkább egy módja, eszköze.
A kubai salsa (casino) oktatasban dominal a rueda. En ahol eddig kubait tanultam nem nagyon lattam a figurakat ket valtozatban tanitani. Altalaban ami parosban OK, az korben is lenyegeben ugyanaz (csak persze egyes figurak vegerol az automatikus partner-csere lemarad), a kizarolag csoportos figuraknak persze ertelemszeruen csak csoportban van ertelme. A kubai salsanak ket alapveto osztalya van: a Miami es az eredeti kubai. A fo kulonbseg, hogy a miami salsaban a vacillara alapulo figurak dominalnak, mig az eredeti kubai salsaban ez az epitoelem nagyreszt hianyzik, nem tipikus. Magyarorszagon a Miami salsa a legelterjedtebb.
Van meg a vonalas salsa, annak is ket fo stilusiranyzata: a Los Angelesi es a New Yorki. Ugyan az alaplepes hasonlit valamelyest a kubaira, de a hasonlosag igazabol eleg felszines: mind a testtartas mind a helyezkedes logikaja mas. Ezt altalaban nem kortanc formajaban tanitjak, de az oktatas nagyon gyakran ott is korben allva, suru parcserevel de a parcsere altalaban nem ritmusra (nem a tanc reszekent) tortenik. A vilagon a vonalas salsa (Magyararoszaggal ellentetben) dominans.
Aztan salsanak titulaljak meg a kolumbiai salsat, illetve cumbiat. Ez utobbi foleg Kozep- es Del-Amerikaban elterjedtek, masutt nem igazan szamottevok.
Altalaban a zene meghatarozza a preferalando stilust: pl. timbara nehez New Yorkit tancolni, Johnny Polancora pedig nem akkora poen a kubai, de kubait altalaban kicsit konnyebb puerto ricoi stilusu zenekre tancolni mint forditva. Mindenestre a bulikon megfigyelheto, hogy az emberek tulnyomo resze azt az egy stilust tancolja amit tanult, es se a zenehez, se a partnerhez nem nagyon adaptalodik (nem is tud).
冬日里大多数都是黑色,灰色的,有没有想过穿一双洁白的靴子呢,会为暗淡的冬日带来很多色彩哦 http://img1.cache.netease.com/catchpic/2/2B/2B77110FD2A5B7D3F1F6A6B7E6BD2426.jpg (http://www.shoeshome.net/)http://img1.cache.netease.com/catchpic/9/9F/9FBD2A68890FF3E2A943BE5322DC0AD4.jpg (http://www.shoeshome.net/)buy ugg boots (http://www.shoeshome.net/womens-shoes/Buy-Ugg-Boots.html) ugg boots (http://www.shoeshome.net/womens-shoes/Buy-Ugg-Boots.html) Ugg boots (http://www.shoeshome.net/fashion-shoes/Ugg-boots.html)
Van szerencsénk bemutatni, idén is, a múlt évi nagy sikerre való tekintettel...
NAPFÉNY NYÁRI TÁBOR 2009
hogy gyermekeink ne csak jó kedvvel, de hasznosan is töltsék a nyári szünetet!
AKCIÓ!
Még nem tudod mit csinálj a nyáron? Mi segítünk ebben. Méghozzá ingyen!
Mást nem kell tenned, mint hozni magaddal valamelyik turnusra még 3 embert...
Ha ezt megteszed, INGYEN pöröghetsz nálunk!
TURNUSAINK
(1) 2009. június 29 - július 3.
08:00-17:00
VERSENYTÁNC TÁBOR
(2) 2009. július 6 -10.
VERSENYTÁNC ELŐKÉSZÍTŐ
(3) 2009. július 13 -17.
09:00-17:00
1/2 KEZDŐ TÁRSASTÁNC
1/2 ANGOL NYELVTANFOLYAM
(4) 2009. július 20 - 24..
1/2 KEZDŐ MODERN TÁNC
1/2 ANGOL NYELVTANFOLYAM
(5) 2009. július 27 -31.
1/2 KEZDŐ TÁRSASTÁNC
1/2 KÉZMŰVES SZAKKÖR
A kézműves szakkörről bővebben az alábbi linken kaphat felvilágosítást: LINK
(A dokumentum megtekintéséhez Adobe Reader ajánlott. Letöltése a www.adobe.com oldalról lehetséges).
(6) 2009. augusztus 24-28.
VERSENYTÁNC TÁBOR
Fontosabb tudnivalók
Étkeztetés:
A gyermekek napi két étkezésben részesülnek a nálunk töltött idő alatt. Az uzsonnát, az ebédet, valamint a napi friss gyümölcsöket (vitaminok) a részvételi díj tartalmazza!
Foglalkoztató tanáraink:
Filák-Darázsi Orsolya, Módy Júlia, Ollé Gabriella, Keskeny Anita, Juanita Borcelá és Janicsek Gábor
Részvételi díj:
25.000 forint / hét
TÁNCTANFOLYAMOK ÁRAI
Gyermek társastánc
bérlet / 8 alkalmas / 8 hét - ár: 9.000 Ft
bérlet / 4 alkalmas / 4 hét - ár: 5.000 Ft
Lány formáció / Orsi
Gyermek versenytánc
havi tagsági díj - ár: 6.500 Ft
Felnőtt társastánc kezdő
Felnőtt társastánc haladó
Hobby társastánc
Modern divattáncok
Salsa
bérlet / 8 alkalmas - ár: 9.000 Ft
bétlet / 4 alkalmas - ár: 5.000 Ft
Swing
bérlet / 8 alkalmas / 8 hét - ár: 7.000 Ft
bérlet / 4 alkalmas / 4 hét - ár: 4.000 Ft
alkalmi jegy - ár: 1.300 Ft
Orientális tánc és kultúra
Ovis balett
bérlet / 4 alkalmas - ár: 5.000 Ft
Nyugdíjas torna
bérlet / 8 alkalmas / 8 hét - ár: 4.500 Ft
bérlet / 4 alkalmas / 4 hét - ár: 2.400 Ft
.....
WELLNESS SZOLGÁLTATÁSOK
Pilates torna
bérlet / 8 alkalmas / 60 perc - ár: 8.500 Ft
bérlet / 4 alkalmas / 60 perc - ár: 5.000 Ft
Aqua-Detox méregtelenítés
alkalmi jegy (30 percre szól) - ár: 3.000 Ft
Szolárium
alkalmi jegy / 6 perc - ár: 500 Ft
alkalmi jegy / 9 perc - ár: 750 Ft
bérlet / 60 perc - ár: 4.000 Ft
bérlet / 90 perc - ár: 5.800 Ft
Infraszauna
alkalmi jegy / 30 perc / 1 fő - ár: 800 Ft
alkalmi jegy / 30 perc / 2 fő - ár: 1.200 Ft
alkalmi jegy / 40 perc / 1 fő - ár: 1.000 Ft
alkalmi jegy / 40 perc / 2 fő - ár: 1.600 Ft
bérlet / 5x30 perc / 1 fő - ár: 3.600 Ft
bérlet / 5x30 perc / 2 fő - ár: 5.400 Ft
bérlet / 10x30 perc / 1 fő - ár: 6.800 Ft
bérlet / 10x30 perc / 2 fő - ár: 10.000 Ft
bérlet / 5x40 perc / 1 fő - ár: 4.600 Ft
bérlet / 5x40 perc / 2 fő - ár: 7.400 Ft
bérlet / 10x40 perc / 1 fő - ár: 8.800 Ft
bérlet / 10x40 perc / 2 fő - ár: 14.000 Ft
Elérhetőségeink:
www.napfenytorna.hu
Napfény Táncstúdió
Budapest - 1082
Üllői út 82.
Telefon: +36.1.323.0319
Van szerencsénk bemutatni, idén is, a múlt évi nagy sikerre való tekintettel...
NAPFÉNY NYÁRI TÁBOR 2009
hogy gyermekeink ne csak jó kedvvel, de hasznosan is töltsék a nyári szünetet!
AKCIÓ!
Még nem tudod mit csinálj a nyáron? Mi segítünk ebben. Méghozzá ingyen!
Mást nem kell tenned, mint hozni magaddal valamelyik turnusra még 3 embert...
Ha ezt megteszed, INGYEN pöröghetsz nálunk!
TURNUSAINK
(1) 2009. június 29 - július 3.
VERSENYTÁNC TÁBOR
(2) 2009. július 6 -10.
VERSENYTÁNC ELŐKÉSZÍTŐ
(3) 2009. július 13 -17.
1/2 KEZDŐ TÁRSASTÁNC
1/2 ANGOL NYELVTANFOLYAM
(4) 2009. július 20 - 24..
1/2 KEZDŐ MODERN TÁNC
1/2 ANGOL NYELVTANFOLYAM
(5) 2009. július 27 -31.
1/2 KEZDŐ TÁRSASTÁNC
1/2 KÉZMŰVES SZAKKÖR
A kézműves szakkörről bővebben az alábbi linken kaphat felvilágosítást: LINK
(A dokumentum megtekintéséhez Adobe Reader ajánlott. Letöltése a www.adobe.com oldalról lehetséges).
(6) 2009. augusztus 24-28.
VERSENYTÁNC TÁBOR
Fontosabb tudnivalók
Étkeztetés:
A gyermekek napi két étkezésben részesülnek a nálunk töltött idő alatt. Az uzsonnát, az ebédet, valamint a napi friss gyümölcsöket (vitaminok) a részvételi díj tartalmazza!
Foglalkoztató tanáraink:
Filák-Darázsi Orsolya, Módy Júlia, Ollé Gabriella, Keskeny Anita, Juanita Borcelá és Janicsek Gábor
Részvételi díj:
25.000 forint / hét
TÁNCTANFOLYAMOK ÁRAI
Gyermek társastánc
Lány formáció / Orsi
Gyermek versenytánc
havi tagsági díj - ár: 6.500 Ft
Felnőtt társastánc kezdő
Felnőtt társastánc haladó
Hobby társastánc
Modern divattáncok
Salsa
bérlet / 8 alkalmas - ár: 9.000 Ft
bétlet / 4 alkalmas - ár: 5.000 Ft
Swing
bérlet / 8 alkalmas / 8 hét - ár: 7.000 Ft
bérlet / 4 alkalmas / 4 hét - ár: 4.000 Ft
alkalmi jegy - ár: 1.300 Ft
Orientális tánc és kultúra
Ovis balett
bérlet / 4 alkalmas - ár: 5.000 Ft
Nyugdíjas torna
bérlet / 8 alkalmas / 8 hét - ár: 4.500 Ft
bérlet / 4 alkalmas / 4 hét - ár: 2.400 Ft
.....
WELLNESS SZOLGÁLTATÁSOK
Pilates torna
bérlet / 8 alkalmas / 60 perc - ár: 8.500 Ft
bérlet / 4 alkalmas / 60 perc - ár: 5.000 Ft
Aqua-Detox méregtelenítés
alkalmi jegy (30 percre szól) - ár: 3.000 Ft
Szolárium
alkalmi jegy / 6 perc - ár: 500 Ft
alkalmi jegy / 9 perc - ár: 750 Ft
bérlet / 60 perc - ár: 4.000 Ft
bérlet / 90 perc - ár: 5.800 Ft
Infraszauna
alkalmi jegy / 30 perc / 1 fő - ár: 800 Ft
alkalmi jegy / 30 perc / 2 fő - ár: 1.200 Ft
alkalmi jegy / 40 perc / 1 fő - ár: 1.000 Ft
alkalmi jegy / 40 perc / 2 fő - ár: 1.600 Ft
bérlet / 5x30 perc / 1 fő - ár: 3.600 Ft
bérlet / 5x30 perc / 2 fő - ár: 5.400 Ft
bérlet / 10x30 perc / 1 fő - ár: 6.800 Ft
bérlet / 10x30 perc / 2 fő - ár: 10.000 Ft
bérlet / 5x40 perc / 1 fő - ár: 4.600 Ft
bérlet / 5x40 perc / 2 fő - ár: 7.400 Ft
bérlet / 10x40 perc / 1 fő - ár: 8.800 Ft
bérlet / 10x40 perc / 2 fő - ár: 14.000 Ft
Elérhetőségeink:
www.napfenytorna.hu
Napfény Táncstúdió
Budapest - 1082
Üllői út 82.
Telefon: +36.1.323.0319
vajonmilesz
09-05-24, 13:05
de hát már jársz egybe nem? :)
szerintem az egyikben jobb a hangulat,közösség,és bővebb a figuralista a másikban pedig jobb a rueda-páros tánc arány, és tán jobban odafigyelnek az egyénre. a harmadikba meg nem mennék. s van még a negyedik tán,ami nem kubait tanít, nno ott már régen voltam :(
amiket leírtam személyes vélemény, gondolom mielőtt elkezdtél volna salsázni,megnézted a debreceni iskolákat, s aztán döntöttél.
Nem tudom, hogy van-e köztetek debreceni, de a segítségeteket kérném: szerintetek melyik a legjobb salsát tanító tánciskola Debrecenben?
vBulletin v3.5.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.