PDA

Teljes verzió megtekintése : Salsa élet fellendítése

bboglarka
06-08-12, 03:36
1ébként sztetek nem lenne lehetőség mondjuk külföldi nagy salsások meginvitálására, akik tarthatnának pl. workshopokat..? v. nagyobb szabású salsafesztiválok megrendezésére..? csak hogy felpezsdítsük kicsit a hazai salsaéletet..:)

El Tiburon
06-08-12, 06:26
1ébként sztetek nem lenne lehetőség mondjuk külföldi nagy salsások meginvitálására, akik tarthatnának pl. workshopokat..? v. nagyobb szabású salsafesztiválok megrendezésére..? csak hogy felpezsdítsük kicsit a hazai salsaéletet..:)

Szia!

Ha jól tudom, a Salsa Diabolica a nyári táborába meghív külföldi oktatókat (pl Norika - samba workshop), illetve ha információim helyesek, a Carmen táncsuli idei táborába Németországból érkeztek oktatók.
A többi iskola nem tudom, hogy szervez-e ilyesmit. La Pasión biztosan nem, illetve tudtommal Salsa la Cubana(Lili eleve kubai), és a Salsa Caliente sem.

:)

bboglarka
06-08-12, 13:08
Nekem úgy tűnik, Mo.n (bár nem tudom, máshol ez hogy van..) 1es tánciskolákhoz tartozva hihetetlenül elhatárolódnak egymástól az emberek, és ehhez megvetés, lenézés, utálat stb. is járul a többi (v. esetleg kifejezetten 1 iskolával) szemben..de mi az ördög ez??? hát nem mindenkinek uaz a hobbija, hát nem mindannyian uúgy töltjük a szabadaidőnket, hát nem uaz a tűz hajt minket?:) ez a fórum pl. jó kezdeményezés ezeknek az embereknek az összefogására, de pl. kellenének sztem olyan rendezvények, amiken nemcsak 1-1 iskola, hanem akár mindegyik részt vesz, v. az emberek ne iskolánként legyenek ott, hanem BÁRKI, aki szereti a salsát..rosszul látom?

bboglarka
06-08-12, 13:50
pl. ilyenekre is gondoltam:
http://www.salsafestival.ch/en/index.asp
http://www.tallinnsalsafestival.org/main.php
http://www.salsacongress.no/eng/index.htm
http://www.salsamotion.nl/festival.asp
http://www.chicagosalsacongress.com/home.html

Vega4
06-08-14, 09:47
Nekem úgy tűnik, Mo.n (bár nem tudom, máshol ez hogy van..) 1es tánciskolákhoz tartozva hihetetlenül elhatárolódnak egymástól az emberek, és ehhez megvetés, lenézés, utálat stb. is járul a többi (v. esetleg kifejezetten 1 iskolával) szemben..de mi az ördög ez??? hát nem mindenkinek uaz a hobbija, hát nem mindannyian uúgy töltjük a szabadaidőnket, hát nem uaz a tűz hajt minket?:) ez a fórum pl. jó kezdeményezés ezeknek az embereknek az összefogására, de pl. kellenének sztem olyan rendezvények, amiken nemcsak 1-1 iskola, hanem akár mindegyik részt vesz, v. az emberek ne iskolánként legyenek ott, hanem BÁRKI, aki szereti a salsát..rosszul látom?

Drága Bogi!

Jól látod a dolgokat és hidd el nincs is baj.
Én nagyon jól kijövök a többi tánciskolásokkal. Van úgy, hogy még ruedázni is megpróbálunk együtt. Persze érdekes, amikor az egyik iskola leadere vezet, majd utána a másik. Kinek ez a figura, kinek az a figura ismeretlen, de megpróbáljuk ott a rueda közben megtanulni...

Tudod egy dolog az, ami igazán fontos, amit már itt valahol le is írtam Krisztinek.
Halld a zenét, forrjon a véred, táncolj és ezt élvezd...

Én amikor táncolok minden egyes másodpercét élvezem, engem ez hajt, imádom...

Pusznyák!

bboglarka
06-08-14, 10:09
Ti legalább ruedában tanultatok.. nálunk, minthogy az LA style-t nyomták (az 1ik tanár), csak párban táncoltatott minket (v. max. 3asával:) ), a másik, aki részben kubait tanított, utálta a ruedát.. így aztán sose tanultam meg azt, amit a bulikon is látni, de mindig vágyakozó szemekkel néztem..:D ja, és sürgősen be fogom pótolni.:)

vigb
06-08-14, 13:38
Hát ez egy tök jó téma: ruedában tanulni, vagy nem ruedában tanulni??? Szerintem kubai salsa legszebb pontja a szabdság, és itt pl a haladások mértékére is gondolok. Ezeket a rueda nem engedi (kivéve a flegma complicado :D ) És igazán csak a szabályok mellőzésével, az érzések által tudsz salsázni.

Ruedás oktatás mellet az szól szerintem, hogy a bulikban nagyon jó szórakozás lehet, talán könyebb megtanítani az alap figurákat, de egy bizonyos szint fölött már nem közösségi, hanem társastáncnak kéne lennie.

(Attól félek elindítottam egy flémet)

bboglarka
06-08-14, 16:06
Engem is a közösségi élmény, a bulifeeling miatt vonz..:)

rozso
06-08-14, 16:07
Hát ez egy tök jó téma: ruedában tanulni, vagy nem ruedában tanulni??? Szerintem kubai salsa legszebb pontja a szabdság, és itt pl a haladások mértékére is gondolok. Ezeket a rueda nem engedi (kivéve a flegma complicado :D ) És igazán csak a szabályok mellőzésével, az érzések által tudsz salsázni.

Ruedás oktatás mellet az szól szerintem, hogy a bulikban nagyon jó szórakozás lehet, talán könyebb megtanítani az alap figurákat, de egy bizonyos szint fölött már nem közösségi, hanem társastáncnak kéne lennie.

(Attól félek elindítottam egy flémet)

a téma jó.
nézzük mit gondolok erről én:
- van ugye a páros salsa meg van a rueda
- van ugye sex meg a gruppen sex
- lehet énekelni egyedül és kórusban
- versenytáncolni egyéniben és fotmációban.

bizony mindennek van előnye és hátránya. Én a ruedát szeretem. egy egész csapattal jól mulatni nagyobb kihivás. de talán igaz az is amit erről a dologról gondolok: aki tud ruedázni tud salsázni párosban, aki tud párosban salsázni nem biztos, hogy tud ruedázni (elő kubai példákat láttam erre).

a téma jó!

üdv rozso

Roland
06-08-16, 16:48
Szerintem is jó dolog a rueda...

Nekem volt régebben olyan, hogy annyi minden volt a fejemben, hogy hirtelen azt sem tudtam, mit táncoljak...

A rueda szerintem helyrerakja ezeket és egyébként is, ha biztosan tudsz egy figurát, akkor abból kiindulva sokkal egyszerűbben jönnek a variációk is.

Meg egyébként is nagyon jól sszoktam érezni magam rueda órákon, de buliban amúgy még sosem ruedáztam...

Fec
06-08-16, 17:41
Igen-igen, a rueda néha nagyon jó tud lenni.
Roland, no akkor a kedvedért pénteken ruedálunk egyet a puertoban :)

bboglarka
06-08-16, 20:22
elindítottam 1 fórumtopikot, és nem is tudtam róla..:D

Roland
06-08-16, 20:24
Igen-igen, a rueda néha nagyon jó tud lenni.
Roland, no akkor a kedvedért pénteken ruedálunk egyet a puertoban :)

Hádde pénteken nem jó, mert Tihanyban leszünk a fellépésen...bár utána még lehet, hogy benézünk, csak az már szerintem nagyon későn lesz... :(

vigb
06-08-17, 10:51
Aki tud páros salsát az nem tud ruedázni. Meg kell tanulni az irányokat, meg egy két specialitást. (Párosban dame dos??? :) )

Engem leginkább az zavar a ruedában, hogyha be szeretnék állni valahová, akkor először meg kell néznem melyik iskola táncosai vannak ott, melyik fajta ruedát kell táncolni. És itt nem arra gondolok, hogy milyen figurákat szoktak bemondani, hanem a figura melyik verzióját tánculják: pl.: enchufa után kell-e egy taps, vagy sem?

ati
06-08-23, 02:52
Húúú,Balázs,most aztán belenyúltál! :)

Azt aláírom,hogy aki tud salsázni,az még nem tud ruedázni.Én is voltam ebben a stádiumban,hogy viszonylag tudtam salsázni(amit azóta elfelejtettem),de a ruedáról fogalmam sem volt(most sincs).Mondjuk akkor még nagyon nem is volt rueda itthon.
De!
Aki tud ruedázni,az nem biztos,tud salsázni.Mert véleményem szerint az nem annyira salsa,amikor emberek párosban úgy kezdenek el táncolni,hogy paraelmedio-paraabajo-exhibela(néha doble)-d.q.n.-vacila,enchufe!!!!
Ez nekem fájni szokott-nagyon-mert ezek az emberek,pontosan amiatt,hogy ruedaban tanulnak,pont a salsa szabadságát nem élik át,nem használják ki,hogy végre kicsit kreatívak lehetnek.
Story:
Egy tanítványomat felkérte buliban egy nem annyira haladó fiú.Odáig még o.k. volt,amíg a srácnak eszébe jutottak a figurák,de utána megkérte a lányt,hogy mondjon már figurákat,mert ő csak úgy tudja.

Elismerem,ez egy nagyon ritka eset,de talán tanulságos.

A kubaiak nagy része nem táncol ruedát,mégis istenien táncolnak,olyan ízzel,amit elég nehéz visszaadni.Tőlük jobban csak CsákNorisz táncol!:D

Én azt gondolom,hogy a rueda nagyon-nagyon jó dolog.
Egy összeszokott csapatnak iszonyatos sikerélményt adhat,összekovácsolja az embereket,sőt,fejleszti a térérzéket(mert táncnál az nem árt,ha van),helyrerak egy csomó dolgot,és tényleg tök jó buli,igazi hangulat-fokozó!

De ugyanakkor megvannak a hátrányai is,ha valaki rueda keretein belül ismerkedik meg a salsával.
Azt tapasztaltam,hogy nem annyira mernek önállóan táncolni,és ezalatt azt is értem,hogy jobban érzik magukat a körben,mint kettesben egy ellenkező nem humanoiddal,meg azt is,hogy saját kútfőből,szabadon,improvizálva a zenére nem annyira megy a dolog.
Nyílván,az idő,és a tapasztalat segít nekik túllépni ezen,de ez is,mint minden eddigi,amit írtam nagyon függ az egyéntől.Hisz' nincs 2 1forma ember,nincs 2 1forma táncos!
Személy szerint én jobban élvezem amikor párban táncolunk,mondjuk nekem lételemem a szóló,és erre a rueda nem ad lehetőséget,de jól tudom érezni magam egy pörgős ruedában is!
Azt fűzném még hozzá,hogy én csak egy bizonyos szint felett javaslom a ruedát,de ezt úgyis eldönti mindenki!
Üdv nektek:
Attila
Ja! A téma tényleg jó!!!

El Tiburon
06-08-23, 05:54
Asszem itt most egyetértek atival a ruedatanulás vs. szabadságérzet páros táncban kérdéskörrel.
Maradéktalanul.
Respect!

Pelydzs
06-09-10, 00:14
Huh!

Végre megint egy jó téma!

Én még naggyon nem hosszú ideje tanulok salsat, de eddig 3 klubot megjártam, és szerintem megragadok 1 fixnél és 1 kiegészítőnél.
A legjobb az, hogy a két klubban pont az ellentétes módon oktatnak, és ez tényleg nagyon jó, mert van összehasonlítási alapom.

Vannak figurák, és főleg az alapfigurák, aminél nagyon jó (lenne), ha mondjuk viszonylag "sztenderd" módon ismerné és táncolná mindenki. Ezen nem kell azt érteni, hogy mindenki mint a gép ugyanúgy csinálná, de szerintem az alapoknál fontos lenne, hogy technikailag nagyon pontosan megtanulja mindenki, amire egy rueda jó eszköz tud lenni.

A bonyolult trükkök helye viszont tényleg nem egy rueda, mert ezeket nem csinálja az ember "fűvel-fával". Én pl. pont nem vagyok egy nagy "felkérekabulibanmindennőttípus", mert vannak páran akikkel szeretek táncolni, és vannak, akikkel annyira nem érzem jól magam. (Tudom, hogy ez nem jó hozzáállás, mert így nem tanul annyit az ember, de ha egyszerűen nem érzem jól magam tánc közben, akkor minek erőltessem!)
A bonyolult kombinációkhoz meg kell találni azt a partnert, akivel meg meri csinálni az ember, hogy néhány alapból életveszélyes figurát letáncol. A baj csak az, hogy egy tánciskolában nemigen lehet megoldani, hogy kizárólag ilyen kialakult párok járjanak (szerintem nem is erre való), úh. cserélgetni kell a partnert.

Lenne még egy közvetett véleményem, ami miatt szerintem keresztre fognak feszíteni, de nem érdekel.
(Én próbálok mindig nagyon önkritikus lenni magammal szemben, és az elmúlt pár év alatt megtanultam, hogy mik a korlátaim a táncban, és hogyan tudnám őket feszegetni. Mindig próbálom magam továbbfejleszteni, azaz soha nem gondolom, hogy tökéletesen megy.)
A lányok egy része úgy érzem nagyon hamar feljebb lép egy-két szintet, mivel úgy vélik, hogy majd úgyis vezetik, ezért ő már 2 hónap után haladó szinten táncol. Ez néhányukra igaz is, de a többségnek később nagyon hiányozni fog, hogy nem járták végig azt a "szamárlétrát", és gyakorolták az egyszerűbb követést hosszabb ideig.Ezt csak ezért írtam, mert mostanában belefutottam pár ilyenbe. (Szerintem én sem vezetek túl jól, de külön dolgozom ennek javításán!)

Adíos!
G.

dvbslc
06-09-18, 17:24
Szia Pelydzs,

hát, hát ... Akkor, ha megkérhetlek, légyszíves őszintén értékelni az én "haladásomat":confused: . Jogos a részvételem a haladó csoportban, vagy azért még inkább a technikámat kellene alacsonyabb szintü csoportban csiszolni?:fear:

Köszi a saját véleményt!:happy:

(P.S.: Valamikor aug. közepén táncoltunk együtt Custo-ban. Ha ez sem segít, akkor 2005/2006 szilveszterén elég sokat táncoltunk Arany10-ben):tea:

M.

Nicole
06-09-23, 22:06
Bogi ez a táma tényleg jo!
én azokkal a hozzászolokkal értek egyet, akik szerint a rueda nem salsazni hanem lépéseket tanít! a rueda nem tanít meg kreatívnak lenni, aki csak ruedában tanul nem tanulja meg azokat a szolo elemket, amik (szerintem) szintén fontos "részei" a salsanak.nem egyszer láttam már olyat, hogy a "csak ruedát tanult csajok" egyszerüen nem tudnak mit kezdeni magukkal ha a táncpartnerük elengedik a kezüket! valamint a fiuknak is meg kell tanulni kitalálni lépéseket (nem ujakra gondolok, hanem arra, hogy amiket tudnak összekössék)! a salsanak szivből kell jönnie,nem pedig valaki vezényszavát kell folyamatosan követni!
persze tény, hogy a rueda fantasztikus közösségi élményt nyujt, ha egy jo társaság verödik össze!

bboglarka
06-09-23, 22:15
A liléknél pl. az óra 2/3-a kb. szóló ill. páros, és max. 1/3-a rueda..ez sztem jó arány..
Egyébként imádom a sokszoros ruedákat!:) hihetetlen nagy élmény..:)

Nicole
06-09-23, 22:24
az tényleg jo arány, de 60 perc elég rá? én jobb szeretem a másfél orás edzéseket

bboglarka
06-09-23, 22:40
Kb. 10 perccel tovább szokta tartani..
de itt se a mennyiség számít..:D
jó, mondjuk bírnék tovább táncolni, de azér nem olyan katasztrófa h. csak ennyi..

Pelydzs
06-12-02, 14:24
Írok a fórumodra, mert annyira kedvesen "nyafogtál" az üzenőfalon.

Írás: ld. fent.

;-)
G.

El Tiburon
06-12-02, 17:45
nem egyszer láttam már olyat, hogy a "csak ruedát tanult csajok" egyszerüen nem tudnak mit kezdeni magukkal ha a táncpartnerük elengedik a kezüket!

ne is mondd...
oktatói szinten is van ám ilyen -nem is egy-, aki közölte velem, hogy no impro(maximum 2 exhibela, meg oldal-oldal lépés, azt csókolom), őt vezetni kell, és kész ;)
durva... :(