Teljes verzió megtekintése : Dumálda
Nagyon hiányoltam eddig egy olyan fórumot, ami amolyan passzív chatként funcionál, mindenki beírhat bármit (ami meg is marad a később érkezők számára), ami épp az eszecskéjébe jut. Így most létrehoztam egyet, hogy tovább kovácsoljuk a bandát összefelé, és mindenki maradandót alkothasson. Remélem nem baj. ;)
Szóval bátran helyezzétek gondolataitokat eme virtuális verbális vágódeszkára. :D
El Tiburon
06-08-22, 12:14
Dumálda helyett legyen inkább Gumiszoba :)
Kedves András Bogesz, ígértem, hogy megírom ide, hogy éreztem magam tegnap a szilvupléban..jól! jókat táncoltam! :)
Andras Bogesz
06-08-29, 17:13
Szia BBoglarka!
Ennek igazán örülök, remélem egy kis közöm van hozzá nekem is. :)
Jópofa :) Amúgy ott van az üzenőfal is erre a célra, ha valakinek az egyszerűbb :)
Sziasztok!
Van még valaki aki megy holnap a koncertre Nyíregyházára kocsival vagy anélkül? :)
Eddig nem találtam senkit és nagyon szeretnék menni!
Diana
El Tiburon
06-09-01, 06:52
ömm 50 fős busszal megyünk, és még sztem van hely, vedd fel a kapccolatot Siffel Krisztivel: 06(30) 435-41-14
Reggel 6-kor minek tájékoztatod szegényt félre? :)
Nem Eliades-re megyünk busszal tudtommal, hanem a jövő héten Yuri-ra!! :)
Hát holnap sztem senki sem megy...De 1 hét múlva igen :-)
Sziasztok!
Van még valaki aki megy holnap a koncertre Nyíregyházára kocsival vagy anélkül? :)
Eddig nem találtam senkit és nagyon szeretnék menni!
Diana
Nyitva van már a Kaméleon ma?
El Tiburon
06-09-01, 17:54
Nincs Kaméleon Még
Elvileg Szept 15-én Nyit.
Kiváló afro-brazil zene itt : http://olodum.uol.com.br/Template.asp?nivel=0009&identidade=9# (Radio Olodum) (ha nem játssza a következőt, be kell csukni a rádió ablakát, újra megnyitni, és aztán ff-fel lehet lépegetni..)
(írok, hadd örüljön a Roland, h. aktív vagyok:) )
Nem tudtam hová írjam, csak vhova el kell mesélnem.. Megtartottam életem első táncóráját! :) A diákjaimnak tanítok be eredeti terv szerint brazil szambát, most -mivel megőrültek a reggaetonért- úgy néz ki a brazil szamba koreo 1 ponton átmegy majd Gasolinába..tiszta izgi.. :)
no, remélem, sikerül megcsinálni.. (mert még a reggaeton koreót is most fogom megszülni..:o :cool: )
Nem tudtam hová írjam, csak vhova el kell mesélnem.. Megtartottam életem első táncóráját! :) A diákjaimnak tanítok be eredeti terv szerint brazil szambát, most -mivel megőrültek a reggaetonért- úgy néz ki a brazil szamba koreo 1 ponton átmegy majd Gasolinába..tiszta izgi.. :)
no, remélem, sikerül megcsinálni.. (mert még a reggaeton koreót is most fogom megszülni..:o :cool: )
Én ismerlek téged, tudom hogy táncolsz, szerintem az önkritika teljes hiánya, hogy azt gondolod olyan szinten vagy, hogy tanítanod kéne.. Fel kéne fogni, hogy azért, mert valaki mondjuk 2-es szinten van (10-es skálán), attól még finoman szólva elég messze van attól, hogy az 1. szinten levőket tanítsa...Bocs ha belegázoltam a lelkivilágodba, de ez az igazság.
Én ismerlek téged, tudom hogy táncolsz, szerintem az önkritika teljes hiánya, hogy azt gondolod olyan szinten vagy, hogy tanítanod kéne.. Fel kéne fogni, hogy azért, mert valaki mondjuk 2-es szinten van (10-es skálán), attól még finoman szólva elég messze van attól, hogy az 1. szinten levőket tanítsa...Bocs ha belegázoltam a lelkivilágodba, de ez az igazság.
Haka!
Qrvára nem tudom, hogy ki vagy.
A beceneved alapján nem ismerelek meg, de a személyesen ismernélek, akkor is a szemedbe mondanám, hogy ezzel a beszólásoddal simán Nobel-díjat nyerhetnél a "Seggfej" kategóriában...
Ja, és én legalább vállalalom az arcomat az egészhez, és nem bújok egy olyan rajzfilmfigura képe mögé, akinél csak saját magad vagy nagyobb seggfej.
Adíos!
G.
Hát ez is egy vélemény...
Szerintem pedig tegye, ha azt a tanoncok is akarják, és ő is élvezi.
Egyébként nem egy rossz ritmusvilág irányba kezdte el őket terelgetni.... :)
Haka, én se tudom, ki vagy te.
De szeretnélek látni brazil szambázni és reggaetonozni. Nem tudom, hogy azért nem emlékszem-e rád, mert eddig nem vettem észre, milyen jól táncolsz..
Srácok, köszönöm.:)
Bboglárka, én azt hiszem tudom ki vagy.:target:
Szeretem nézni ahogy táncolsz, mert látszik, hogy a szivedből jön.
Szerintem mindenki taníthat táncot, aki szeret tanítani. A salsa tanítás így indult Magyarországon és csak később lett üzlet is.
Persze, ha valaki hosszabb ideig akarja csinálni, akkor illik kicsit elmélyedni benne. Egyszer beszélgettem egy nagyon jó salsa táncossal, aki egy-két év után abbahagyta a tanítást, mert nem élvezte.
Majdnem mindenhol van ingyenes próbaóra vagy lehet csak egy órára befizetni - mindenki eldöntheti, hogy marad-e.
Lehet,hogy úgy tűnt, hogy Haka meg én vitatkoztunk, pedig csak leírtuk, hogy más dolgot jelent a salsa számunkra. És ez rendben is van így.
Megértem, hogy akinek a mozdulatok pontos kivitelezése a legfontosabb, az másképp nézi a táncosokat. Másfelől azt hiszem, hogy senki se mondhatja, hogy a tánctechnikája tökéletes.
Haka nem bántani akarta Bboglárkát, hanem szerinte aki nem táncol elég pontosan, az nem érti a salsa lényegét és ezért ne tanítson. És senki nem seggfej, aki leírja a véleményét.
Szerintem mindenki taníthat táncot, aki szeret tanítani. A salsa tanítás így indult Magyarországon és csak később lett üzlet is.
Persze, ha valaki hosszabb ideig akarja csinálni, akkor illik kicsit elmélyedni benne. Egyszer beszélgettem egy nagyon jó salsa táncossal, aki egy-két év után abbahagyta a tanítást, mert nem élvezte.
Majdnem mindenhol van ingyenes próbaóra vagy lehet csak egy órára befizetni - mindenki eldöntheti, hogy marad-e.
Lehet,hogy úgy tűnt, hogy Haka meg én vitatkoztunk, pedig csak leírtuk, hogy más dolgot jelent a salsa számunkra. És ez rendben is van így.
Megértem, hogy akinek a mozdulatok pontos kivitelezése a legfontosabb, az másképp nézi a táncosokat. Másfelől azt hiszem, hogy senki se mondhatja, hogy a tánctechnikája tökéletes.
Haka nem bántani akarta Bboglárkát, hanem szerinte aki nem táncol elég pontosan, az nem érti a salsa lényegét és ezért ne tanítson. És senki nem seggfej, aki leírja a véleményét.
De gyerekek, én nem tanítok salsát..
Callado, köszi, tényleg szívből táncolok. :)
De a Te esetedben se tudom, hogy ki vagy..:( rossz, hogy csak így arctalanul csevegünk.. ha látsz buliban, légyszi szólíts már meg, jó?..:)
Szerintem az tanítson aki TUD. Táncolni is és tanítani is. Különben azok rovására megy ez az "önmulattatás" akik tényleg szeretnének jól megtanulni táncolni, de csak egy kezdő lelkesedésével találkoznak.. és mivel ők maguk sem tudják, milyen egy rendes óra, sokáig nem is jönnek rá. Ez a "vak vezet világtalant" típusú helyzet...
A hozzászólásomból meg felesleges érzelmi kérdést csinálni. Boglárka nagyon kedves, vidám lány, bántani sem akarom, nem erről van szó, de a mozgáskultúrája nincs meg ahhoz sem, hogy közepes táncosnak nevezzük, hát még ahhoz, hogy tanítson. Majd idővel lehet, hogy meglesz neki is. De a lelkesedés nem pótolja a tudást.
Mióta salsázol Boglárka, ha nem vagyok indiszkrét? (Értem, hogy nem salsát tanítasz, csak kíváncsi vagyok.) És mikor táncoltál először sambát?
Haka!
Qrvára nem tudom, hogy ki vagy.
A beceneved alapján nem ismerelek meg, de a személyesen ismernélek, akkor is a szemedbe mondanám, hogy ezzel a beszólásoddal simán Nobel-díjat nyerhetnél a "Seggfej" kategóriában...
Ja, és én legalább vállalalom az arcomat az egészhez, és nem bújok egy olyan rajzfilmfigura képe mögé, akinél csak saját magad vagy nagyobb seggfej.
Adíos!
G.
Egy hozzászólásra való érdemi reakció helyett "leseggfejezni" a vitapartnert meglehetősen primitív megnyilvánulás...
Ha valamivel nem értesz egyet, netalántán szerinted Boglárka remek táncos és igazán tanárnak való és te mindenkinek csak ajánlod, hogy hozzá forduljon, akkor azt mondd. Bár nem kizárt, hogy ezzel kicsit nevetségessé válnál.
A személyes szembemondásra pedig nem kell majd sokat várnod, ezt megígérhetem.
Szerintem az tanítson aki TUD. Táncolni is és tanítani is. Különben azok rovására megy ez az "önmulattatás" akik tényleg szeretnének jól megtanulni táncolni, de csak egy kezdő lelkesedésével találkoznak.. és mivel ők maguk sem tudják, milyen egy rendes óra, sokáig nem is jönnek rá. Ez a "vak vezet világtalant" típusú helyzet...
A hozzászólásomból meg felesleges érzelmi kérdést csinálni. Boglárka nagyon kedves, vidám lány, bántani sem akarom, nem erről van szó, de a mozgáskultúrája nincs meg ahhoz sem, hogy közepes táncosnak nevezzük, hát még ahhoz, hogy tanítson. Majd idővel lehet, hogy meglesz neki is. De a lelkesedés nem pótolja a tudást.
Mióta salsázol Boglárka, ha nem vagyok indiszkrét? (Értem, hogy nem salsát tanítasz, csak kíváncsi vagyok.) És mikor táncoltál először sambát?
O.K., de azért ajánlanám, hogy elemezd ki egy kicsit a hozzászólásodat. Szerintem nem csak a Grétsy László érezne ki belőle maró gúnyt.
A jelzővel meg lehet (biztos!), hogy túllőttem a célon, de én már csak ilyen vagyok, ha olyanokkal találkozom, akik név és arc nélkül kritizálnak.
Ezenkívül idéznék a Bibliából (nem vagyok vallásos!):
"Az vesse rá az első követ, ki bűntelen közületek."
Szóval önmagában és a saját körében azt krizálhat az ember, és úgy, ahogy akar, de nyilvánosan nem kéne ilyet írogatni emberekről.
Ezt jelen esetben most én is elkövetettem, úh. megkövetlek ezért, de addig a helyedben nem kritizálnék senkit, amíg nem éred el mondjuk Lili Garces, Joel, Menyhért Attila, Ladányi Zoltán, Ács Bea, Kárpáti András, stb. szintjét.
Ja, és különben még soha nem táncoltam Bogival, és vagy 3-szor beszéltem eddig vele két mondatot, úh. nem lehetek túlságosan elfogult...
Adíos!
G.
"O.K., de azért ajánlanám, hogy elemezd ki egy kicsit a hozzászólásodat. Szerintem nem csak a Grétsy László érezne ki belőle maró gúnyt."
Szó nincs benne gúnyról, világosan, nyíltan, mindenféle hátsó szándék nélkül elmondtam, mit gondolok erről. Megkockáztatom: ehhez talán van jogom.
"A jelzővel meg lehet (biztos!), hogy túllőttem a célon, de én már csak ilyen vagyok, ha olyanokkal találkozom, akik név és arc nélkül kritizálnak."
A kritika lényege annak tartalmi mondanivalója nem pedig, hogy KI mondja. Mindig önmagában kell vizsgálni egy állítás igazságtartalmát. Attól még mert te "arccal" vállalod a mondanivalódat, logikailag nem jelenti azt, hogy igazad is van, ez szerintem evidens. Én nálam nem szinvonal az, ha valaki leseggfejez másokat, majd azzal kompenzálja, hogy ő arccal teszi. Ez nálam nem érdem. De mivel annyira rajta vagy ezen a témán, be fogok mutatkozni neked, ha látlak valamelyik buliban.
"Ezenkívül idéznék a Bibliából (nem vagyok vallásos!):
"Az vesse rá az első követ, ki bűntelen közületek.""
Nem vetettem követ, bocs. Elmondtam normálisan a véleményem, aki elsőként kezdett sértegetni az te voltál.
"Szóval önmagában és a saját körében azt krizálhat az ember, és úgy, ahogy akar, de nyilvánosan nem kéne ilyet írogatni emberekről."
Megismétlem, nem voltam sértő. És hogy kit hol kritizálhatok, ne haragudj, nem te fogod előírni.
"Ezt jelen esetben most én is elkövetettem, úh. megkövetlek ezért, de addig a helyedben nem kritizálnék senkit, amíg nem éred el mondjuk Lili Garces, Joel, Menyhért Attila, Ladányi Zoltán, Ács Bea, Kárpáti András, stb. szintjét."
Újabb logikai hiba. Semmi köze a tánctudásomnak ahhoz, hogy releváns, vagy igaz-e egy megállapításom avagy sem. Azért, mert én mondjuk gyengén táncolok, attól Boglárka nem fog jól táncolni...vagy nem lesz kiváló tanár...nincs összefüggés.
"Ja, és különben még soha nem táncoltam Bogival, és vagy 3-szor beszéltem eddig vele két mondatot, úh. nem lehetek túlságosan elfogult..."
Nem elfogult vagy, hanem vagdalkozol, ahelyett hogy gondolkoznál mielőtt megszólalsz.
Haka, sokadszorra kérdezem, ki a franc vagy te?? mert én nem ismerlek..!
És most kérem, álljál le... mert egy pszichopata vehemenciájával akarod tönkretenni az embert, még akkor is, ha szilárdabb ennél az önbecsülésem..
Tényleg primitív dolog, amit művelsz, és legyél oly kedves, ne számoltass el engem semmivel, ne vonj kérdőre, ne boncolj szét, hanem nyugodjál le..
Én senkinek-senkinek a tánctudását nem elemeztem még itt ki, még azokét se, akikről tudom, hogy (olykor) tanítanak, mert az mindenkinek a saját élete.. És én is a Pelydzs által említett tanárokat méltányolom..
Haka, és ne merj nekem többet ide írni, írtam neked privátot, bírjál arra válaszolni. Kösz.
"Ne merj nekem többet ide írni, írtam neked privátot, bírjál arra válaszolni. Kösz".
Ne merjek írni? Ez aranyos. :) Persze ha tied a fórum, vagy moderátor vagy, akkor elérheted, hogy ne írjak ide, vagy kitiltsanak de amúgy nem értem miért ne tehetném. Ki vagy te, hogy előírod nekem? :)
Eszemben sincs "tönkretenni" téged. Te írtad be, hogy órát tartasz, ha nem írod be, soha nem merült volna fel bennem, hogy kritizáljam azt, ahogy táncolsz. Mint mondtam, nem kéne ebből érzelmi kérdést csinálni, mert ez szakmai kérdés. Ha szakmailag védhető lenne amit csinálsz, te se próbálnád más síkon megvívni a küzdelmet és személyes sértettségi kérdést csinálni belőle...
SZVSZ egy önmaga szórakoztatására táncoló táncos érezze jól magát bulikban, vagy órán, ahogy akarja....De egy tanárnak felelőssége van. A szinvonal megtartása és javítása érdekében a teljes salsa-közösség és főleg a kezdők érdeke, hogy valóban képzett tanárok tanítsanak, ne lelkes amatőrök.
Javaslom menj oda az általad méltányolt tanárok bármelyikéhez, tarts egy rövid bemutatót nekik és kérdezd meg, hogy szerintük kész vagy-e arra, hogy taníts.
Mielőtt bárkinek eszébe jutna, hogy táncot tanítson első szűrőként forduljon HAKAhoz, aki jó minősítés esetén tovább küldi egy oktatóhoz, hogy ott kérjen további engedélyt, hogy taníthasson.
Ne felejtsétek el közben benyújtani hozzá a küldetéstudatról szóló vázlatot is!
És ezt ő még komolyan is gondolja??????? Megdöbbentő...
SZVSZ egy önmaga szórakoztatására táncoló táncos érezze jól magát bulikban, vagy órán, ahogy akarja....De egy tanárnak felelőssége van. A szinvonal megtartása és javítása érdekében a teljes salsa-közösség és főleg a kezdők érdeke, hogy valóban képzett tanárok tanítsanak, ne lelkes amatőrök.
Javaslom menj oda az általad méltányolt tanárok bármelyikéhez, tarts egy rövid bemutatót nekik és kérdezd meg, hogy szerintük kész vagy-e arra, hogy taníts.
Mielőtt bárkinek eszébe jutna, hogy táncot tanítson első szűrőként forduljon HAKAhoz, aki jó minősítés esetén tovább küldi egy oktatóhoz, hogy ott kérjen további engedélyt, hogy taníthasson.
Ne felejtsétek el közben benyújtani hozzá a küldetéstudatról szóló vázlatot is!
És ezt ő még komolyan is gondolja??????? Megdöbbentő...
Én semmi ilyet nem mondtam. Ha nem tudsz érvelni az ellen amit mondok, eltúlzod, szándékosan félreértelmezed, hogy abba már beleköthess. Elég piti dolog ez. Persze az is lehet, hogy szövegértési nehézségeid vannak. Ha az én ítéletemben nem bízik Boglárka, akkor azokéban akiket sokra tart, biztosan igen. Tőlük elfogadja amit tőlem nem. Ha meg azt mondják, hogy rajta csinálja, akkor felteszem a kezem..
Amúgy meg minden botlábú szerencsétlen, aki már vagy három hónapja is táncol és ki tudja lépni az alaplépést, rohanjon tanítani, esetleg nyisson tánciskolát, mert az aztán remek lesz. :D
És aki nem tapsol ennek, az legyen a közellenség. Mehehe. A tükör a hibás, ha belenézel és a képed ferde, mi? :)
Jó, én biztos hülye vagyok, de azért ha egy ismerősöm táncolni akar tanulni, képzett tanárokhoz fogom küldeni..
Azon is érdemes lenne eltöprengeni, miért van az, hogy pölö a sportszövetségek engedélye és edzőminősítése nélkül nem lehet bizonyos sportágakban edzői munkát végezni... Jéééé.... Mert ez garantál egy szinvonalat és ez mindenki érdeke a közösségben? Ja bocs, a Mekk-mestereké nem...
A piac mindet szelektál. Nem kellene hozzá átvenni a (salsa)világ irányítását senkinek. Szerintem ez utóbbi a hibás elképzelés.
Az én arcom teli van görbületekkel... A tiéd talán kockaformájú??? :)
Neeeem, hanem minden botlábú szerencsétlen, aki már vagy három hónapja is táncol és ki tudja lépni az alaplépést, rohanjon tanítani, esetleg nyisson tánciskolát, mert az aztán remek lesz. :D
És aki nem tapsol ennek, az legyen a közellenség. Mehehe. A tükör a hibás, ha belenézel és a képed görbe, mi? :)
Tisztelt Mindenki!
Szeretném megragadni az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek, hogy Haka-t olyan jelzővel illettem, amit az egyik hozzászólásomban olvashattok.
Nem állt szándékomban senkit sem megbántani, és nem szoktam ilyet csinálni.
Azonban kezdem úgy érezni, hogy a véleményemmel nem vagyok egyedül...
Ennyi és . (pont).
Hasta luego!
G.
De Haka, az egész salsa mozgalom úgy indult (több újrakezdés után) 11 éve a Trocaderoból, hogy néhány lelkes amatőr elkezdett tanítani.
A salsa tanárok közül ma már soknak van valamilyen táncos vagy tánctanár hivatalos végzettsége vagy legalábbis versenyeket nyert, de a tanárok nagy része ma is egyszerűen csak tanít mindenfajta papír nélkül.
Igazad van, tényleg nagyon nagy felelősség a tánctanítás: sok sikert, vagy kudarcot jelenthet a tanítványoknak.
De milyen alapon mondod TE bárkinek, hogy ne tanítson? Milyen háttérrel mondod azt, hogy "szakmailag nem elég felkészült"?
Lehet, hogy akit valaki a legfelkészültebb tanárnak tart, másokat halálosan idegesít a "magamutogató, mesterkélt, kicsavart" mozgásával (ez csak elméleti példa).
A PIAC dönt és nem TE, nagy a verseny a tánciskolák között.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy mitől kőrözte le a salsa a társastáncot az elmúlt 10 évben, holott a társastánc tanárok sokkal képzettebbek, a latin társastánc zenék is nagyon jók szerintem - és mégis.
Kár belekeverni ebbe a történetbe olyanok nevét, akiknek semmi köze az egészhez.
Bboglárka, ha vállalod, hogy tanítasz, akkor a kritikákat is vállalod - ez így működik. Ha ügyesen válaszolsz, akkor ez nemcsak fenyegetés, hanem lehetőség (Éljen a SWOT!).
Most jelent meg egy cikk az internetes kommunikáció durvaságának okairól, én egy kicsit magamra ismertem benne: http://index.hu/tech/net/taho070302/
Szabito, bocs, közben látom te már előbb leírtad, amit én is akartam:)
Hehe!
Ez tényleg igaz Callado!
G.
A piac mindet szelektál. Nem kellene hozzá átvenni a (salsa)világ irányítását senkinek. Szerintem ez utóbbi a hibás elképzelés.
Az én arcom teli van görbületekkel... A tiéd talán kockaformájú??? :)
Eszembe sincs átvenni bármit is. :) De azért ez a dolog tényleg meghökkentett. Szerintem nyugodtan ki lehet mondani bizonyos dolgokat.
Köszönöm, fiúk, mégegyszer..
Én nem kívánok többet a vitába belefolyni, nem látom sok értelmét.. A stílus szerintem intelligencia-függő, akármi is a mondanivaló tartalma, illetve tudni kell elcsöndesedni is, nemcsak kiabálni.
De eseteleg majd Haka kedvéért megkérdezem a Lilit (a tanáromat), hogy hogy reggaetonozom, és Pimentát (a szamba tanáromat), hogy hogy szambázom.
Egyébként ami riaszt és taszít engem is ebben a salsás világban, az az, hogy tényleg kezdenek az anyagi érdekek a legeslegfontosabbak lenni. És ezt csak úgy írtam, semmihez nem kapcsolódóan.
Minden jót mindenkinek.
Valóban kezdők kezdték a tanítást, de akkor nem is volt más...és azért sokat fejlődött ez a világ azóta...Most már nagyon jó iskolák és tanárok vannak... Szerintem az igényesség legyen cél.
Nem tiltottam meg Boglárkának, sem senki másnak, hogy tanítson... Csak szerintem ez nem jó és az se jó, hogy senki nem mondja ezt meg neki..
Annyira meg érzem magam rutinos táncosnak, hogy megállapítsam ki mennyire táncol jól. Négy év salsa után azért már nem kell megkérdeznem ehhez senkit... Mondok egy másik példát, az egyik diabolicás tánctanárnénivel táncoltam egyik este és ő mutatott nekem egy srácot...kérdezte hányra lép a srác...próbáltuk kitalálni...abban maradtunk, hogy körülbelül "pí-re", 3,14-re.. :) Na jó, ez nem igaz, mert az egy konstans érték a srác meg folyamatosan változtatta ezt az értéket.. :) Aztán elmondta, hogy a pasi kezdő salsásokat tanít... :confused: Az ütemet nem találta el...de tanít.. Tényleg azt akarjátok mondani, hogy ez jó?
Amúgy meg kicsit jobban figyelhetnétek arra, hogy mit írok. Nem véletlenül használom azokat a szavakat, kifejezéseket amiket használok...Nem szeretek azzal vitatkozni, amit ti gondoltok, hogy gondolok...azzal tessék vitatkozni amit leírtam, ne az érzéseitekkel.
Ja és több mint tíz éves múltam van internetes fórumokon, többek között az Index politika fórumában edződtem, ismerem a fórumok kommunikációs szabályait..Ez itt nem mindenkiről mondható el... Előfordult olyan is, hogy IRL (In Real Life) kellett elintéznem nézeteltéréseket...Ezért sincs fent képem többek között.
Alapmű: http://www.uni-miskolc.hu/~bolantro/informalis/tartalom.html
Különös tekintettel javaslom a "hibák"-ra vonatkozó részek tanulmányozását. :) De ezek is érdekesek:
6. Érvelési hibák
6.1. Az érzelmekre apellálás esetei
6.1.1. Szánalomra apellálás
6.1.2. Fenyegetésre apellálás
6.1.3. A többiekre hivatkozó érvelések (ezt Pelydzs-nek ajánlom)
6.2. A hitelességet érintõ érvelések
6.2.1. Személyeskedés
6.2.2. Tekintélyre hivatkozás
Jó olvasást!
"Szeretném megragadni az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek, hogy Haka-t olyan jelzővel illettem, amit az egyik hozzászólásomban olvashattok.
Nem állt szándékomban senkit sem megbántani, és nem szoktam ilyet csinálni."
Részemről bocsánatkérés elfogadva, a dolog el van felejtve. Megjegyzem ha valakit megsértesz, úgy elegáns ha a bocsánatkérést ugyanúgy neki címzed (és nem mindenkinek) mint a sértést. De ez már csak szőrszálhasogatás. ;)
"Azonban kezdem úgy érezni, hogy a véleményemmel nem vagyok egyedül..."
Bocs, ha közönséges leszek, meg ne sértődjetek ezen is, mert lefáradok teljesen, de van egy ilyen graffiti:
"Egyél szart, tízmillió légy nem tévedhet". :)) Remélem érted. :)
Dír Boglárka!
Nem hiszem, hogy gond lenne akár az intelligenciámmal, akár a stílusommal. Más kérdés, hogy nem tetszik neked, amit írok, nem akarod elfogadni még azt sem, hogy igaz lehet..Ha rám gondolsz, nem kiabáltam. Én teljesen nyugodt vagyok, védhetőnek gondolom az álláspontom minden szavát.
Örülök ha megkérdezed a tanáraidat, akik biztos nem fogják elvenni a kedved...mert sem anyagi sem egyéb érdekük nem fűződik ehhez ugye..., de ha esetleg arról kérdeznéd meg őket, hogy tanítanod kéne-e, talán máshogy reagálnak..
"Egyébként ami riaszt és taszít engem is ebben a salsás világban, az az, hogy tényleg kezdenek az anyagi érdekek a legeslegfontosabbak lenni."
Hát ha azt gondolod, hogy én nekem anyagi érdekem az, hogy te ne taníts szambát, akkor eléggé el vagy tévedve. :D
Én az ELTE Bölcsészkarán fél évig tanítottam kommunikációt, részben ide tartozó témából írtam a szakdogám, az otdk-m és a tudományos ösztöndíjpályázatom, mégse egózom. az emberi értékekhez nem ez az, ami hozzáad bármit is.
no, ez csak egy mellékgondolat.
Én az ELTE Bölcsészkarán fél évig tanítottam kommunikációt, részben ide tartozó témából írtam a szakdogám, az otdk-m és a tudományos ösztöndíjpályázatom, mégse egózom. az emberi értékekhez nem ez az, ami hozzáad bármit is.
no, ez csak egy mellékgondolat.
Egy szóval nem beszéltem az emberi értékeidről, hogy jön ez ide?
Nem vonom kétségbe őket, sőőőt. Mondom, ismerlek. :) Szeretem elnézni, amilyen lelkesen, boldogan táncolsz.
De ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyire vagy képzett táncos. Más téma.
Azt hiszem, hogy erről a "PIAC DÖNT" típusú kérdésről is kicsit más véleményen vagyunk. Egyrészt a piac ideális körülmények között "dönt", de erről a valóságban ritkán van szó. Nagyon sokan -a tökéletlen információ-áramlás miatt nem az alapján választanak tánciskolát, hogy melyik a "legjobb" (ha van ilyen), hanem az alapján, hogy melyik van a legközelebb, hol a legmegfelelőbb számukra az időbeosztás, stb. És ez így van jól. (Részben ezért is tartom értelmetlennek az iskolák közötti nagy versengést.)
Szóval olyan piacon ahol a piaci szereplők nem rendelkeznek kellő információval egy tánciskola simán elvegetálhat úgy, hogy a világ leggázabb kurzusait tartja...
SZVSZ egy újonc, amikor jelentkezik egy tánciskolába, bizalommal van az iskola iránt, feltételezi, hogy valóban csak olyanok tanítanak ott, akik értik a mesterségüket. Mint ilyen kiszolgáltatott. Általában csak hosszú hónapok vagy évek után jön rá, vagy amikor más tánciskolába járókkal találkozik, hogy vannak más stílusban, más módon, más tánc-stílust oktató tanárok és iskolák és eddig ő talán nem jó úton járt. Ezért szerintem minden iskola felelőssége, hogy a lehető legjobbat próbálja átadni, a lehető legjobb tanárokkal. Azokban az iskolákban, amiket én ismerek (Diabolica, Carmen, José így hirtelen) ezt véresen komolyan is veszik. Van ahol meg nem.. És ne felejtsük el, hogy a diákok fizetnek ezért a szolgáltatásért, méltán várhatják el a lehető legjobb színvonalú képzést..
mmm.. beleolvasgattam a témákba és 1-2 észrevétel:
Callado:
- Haka nem tiltotta meg hogy Boglárka tanítson.. Ő csak ajánlott, javasolt..
Régóta benne van ebben a körben, tehát rendelkezik olyan rálátással, hogy mindezt megtehesse..
Gergő:
- Azért, mert valaki megírja a véleményét - főleg, ha az egy őszinte vélemény
nem hiszem, hogy s**fej jelzővel kellene illetni.
Másrészt, azért mert valaki "szívéből táncol", az nem jelenti azt, hogy jól is táncol...
Ennek a fordítottja viszont igaz: vannak profik, akik az évekbe belefásultak már, ők valszeg ritkán táncolnak szívből, inkább a megélhetésért csinálják, mégis profin tanítanak.. mert értenek hozzá...
Fec, ha Haka személyesen mindezt elmondja Bboglárkának, akkor rendben van. Így - jó sokszor, nyilvánosan megismételve - ez már nem javaslat és nem ajánlás, hanem valami más. Elismerem, tényleg nem tiltotta meg, hogy tanítson.
Az, hogy "régóta" az persze relatív:), viszont önmagában nem érdem. Itt bárki hozzászólhat, bármekkora a rálátása.
Számomra az, hogy a "szivéből táncol" pont azt jelenti, hogy jól táncol. De ez csak egy rajongói vélemény.
Kár volt belekeverni ebbe olyan tanárok, tánciskolák nevét, akiknek semmi köze ehhez a történethez - ez így nem etikus.
Ami viszont nagyon meglepett, az Haka-nak az a megjegyzése, hogy személyes konfliktusai voltak abból, amit leírt. Én az elmúlt tíz évben elég sokszor írtam salsáról, de soha nem tapasztaltam ilyesmit.
Sziasztok!
Átolvasgattam a fórumot és szeretnék hozzászolni.
Én ismerem Bogit és tudom hogy táncol sambát. Mivel ezt is tanítja most a diákjainak, azt gondolom nem számít, hogy a salsát hogy táncolja, és nem is tudok erről véleményt alkotni.
Haka:
Te elfogadtál egy bocsánatkérést, és elegánsnak tartod.
Ha te egy véleményt abban a stílusban közölsz, ahogy tetted és ezzel akarva vagy akaratlanul megbántasz valakit, akkor nem úgy az elegáns (a te szavaddal élve), hogy elnézést kérsz?
Azt gondolom, ha Bogi nem tudná érdemlegesen átadni a tudását, nem is kapott volna rá lehetőséget egy tánciskolánál is a diákok tanítgatása mellett. Nekem ez elég ahhoz, hogy megnyugodjak.
Illetve, ha már más iskolák és tanárok elérhetőségénél és az információ áramlásánál tartunk, ahhoz a helyhez közel tanít az én tanárom is (Bogi is nála táncol). Ez esetben azt hiszem, aki egy profibb tudással rendelkező tanárhoz szeretne menni, megkapja a maximális segítséget hozzá.
Nem mellesleg, a diákokon remekül le lehet mérni, milyen is a tanár... és mivel ezt már mind két oldalról volt alkalmam tapasztalni, a forrás hiteles.
Szerintem a mi kedves Bogink tudja mire vállalkozik, nem tanít vakon. Kikéri annak a véleményét, akiére igazán adhat.
Haka:
Ha ismered Bogit és azt hogy sambázik, biztos Pimentát is ismered. Az ő engedéjével azt gondolom már lehet tanítani. Eddig még soha nem adta rossz dologhoz a nevét.
Az pedig, h vki mióta táncol nem határozza meg azt, hogyan táncol.
Személyes példával élve én 1 hónap után színpadon táncoltam, ami valljuk meg...egy fellépő csapat esetében igen is fellelősség, éppúgy, mint tanítani.
Kedves mindenki!
Kritizálni véleményt alkotni mindenkinek és mindenkor lehet, akár még azt is mondom, hogy mindenről.
Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy az, miként tesszük ezt, megmutatja milyenek is vagyunk.
Ez esetben talán érdemes lenne átgondolni, ha mi véleményt alkotunk valamilyen stílusban, azt visszakapva nekünk hogy tetszene.
Ha pedig még ez után is megbántunk másokat, gondoljuk át újra mit és hogyan mondtunk írtunk és beszéljük meg; még egy elnézést is beleférhet.
Értelmetlen tovább vagdalkozni és szaporítani a szót.
Szép napot mindenkinek:)
"Te elfogadtál egy bocsánatkérést, és elegánsnak tartod.
Ha te egy véleményt abban a stílusban közölsz, ahogy tetted és ezzel akarva vagy akaratlanul megbántasz valakit, akkor nem úgy az elegáns (a te szavaddal élve), hogy elnézést kérsz?"
Nagyon szívesen megteszem, ha megmondod melyik volt az az "abban a stílusban" tett kijelentésem ami miatt bocsánatot kellene kérnem. Arra is megkérlek, hogy röviden kommentáld miért nem megfelelő a stílusa. Köszönöm.
"Azt gondolom, ha Bogi nem tudná érdemlegesen átadni a tudását, nem is kapott volna rá lehetőséget egy tánciskolánál is a diákok tanítgatása mellett."
Ezt hívják úgy, hogy önmagába visszamutató érvelés. Ezzel a logikával, bárki aki tanítani kezd egy tánciskolában, alkalmas tanárnak, ami nyilvánvalóan nem igaz következtetés.
"Ha ismered Bogit és azt hogy sambázik, biztos Pimentát is ismered. Az ő engedéjével azt gondolom már lehet tanítani. Eddig még soha nem adta rossz dologhoz a nevét."
Tőlem bárkinek az engedélyével vagy anélkül lehet tanítani, nem ismerem Pimentát. Én párszor láttam Boglárkát a Szilvupléban szambázni és regeattonozni, illetve salsázni abból vontam le a következtetésemet.
"Az pedig, h vki mióta táncol nem határozza meg azt, hogyan táncol."
Ez egy irányban igaz. Önmagában az, hogy régóta táncolsz, nem jelenti azt, hogy jól táncolsz. De ha kevés ideje táncolsz, nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy jól táncolsz...
"Személyes példával élve én 1 hónap után színpadon táncoltam, ami valljuk meg...egy fellépő csapat esetében igen is fellelősség, éppúgy, mint tanítani."
Irigylésre méltó önbizalmad van.
"Fec, ha Haka személyesen mindezt elmondja Bboglárkának, akkor rendben van. Így - jó sokszor, nyilvánosan megismételve - ez már nem javaslat és nem ajánlás, hanem valami más."
Azért ismételtem meg, mert senki nem azzal vitatkozott amit állítottam. Megjegyzem aztóta sem hallottam olyan véleményt ami az ellenkezőjét állította volna az enyémnek. Minden másról szól ez a vita azóta is (főleg rólam, meg hogy miért vagyok szemét) csak az alapállításomról nem.
"Az, hogy "régóta" az persze relatív:), viszont önmagában nem érdem. Itt bárki hozzászólhat, bármekkora a rálátása."
Eddig csak én voltam az, akinek a hozzászólásait szerették volna korlátozni. ("Ne merjek írni" meg hasonlók.)
"Számomra az, hogy a "szivéből táncol" pont azt jelenti, hogy jól táncol. De ez csak egy rajongói vélemény. "
Erre már írtam: a lelkesedés nem pótolja a tudást.
"Ami viszont nagyon meglepett, az Haka-nak az a megjegyzése, hogy személyes konfliktusai voltak abból, amit leírt. Én az elmúlt tíz évben elég sokszor írtam salsáról, de soha nem tapasztaltam ilyesmit."
Nem salsához kapcsolódó történet ez. Nem akarok belemenni, valaki hibázott, azt hitte úgysem találom meg. Tévedett.
Az a tapasztalatom ezzel a salsás közeggel, hogy nagyon sok hiperérzékeny, sérült, gyenge kommunikációjú, pszichésen nem teljesen okés ember van itt, akik nem ritkán a "valódi életben" átélt kudarcaikat ebben a világban próbálják feledni, magukat kiélni.(Itt most nem a jelenlevőkre gondolok, alig ismerek innen valakit is.)
Ami részben rendben is van, de van egy olyan következménye is, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítanak egy-egy észrevételnek, sok mindent azonnal személyes sértésnek vesznek. (Ezért is szoktam le arról, hogy bárkinek próbáljak segíteni, inkább nem táncoltam az illetővel többet...) Ráadásul torzult az énképük és teljesen tévesen ítélik meg saját jelentőségüket, képességeiket, illetve a szűkebb-tágabb közösségen belül elfoglalt szerepüket. Aztán ha valaki ezekben a játszmákban nem vesz részt, és mer nem csak tapsolni, akkor egyszerűbb az illetőt mindennek elmondani, mint a saját képzelt világukkal ellentétes mondanivalón akár csak elgondolkodni. (Ajánlott irodalom: Elliott Aronson: Társas lény - kognitív disszonancia.) Millió ilyet láttam már, általában jókat mosolygok rajta.
Sajnálom, bennem nincsen megfelelési kényszer sem feléjük, sem senki más felé. Inkább vállalom, hogy az ő világukban én rossz fej vagyok. Majd túlteszem magam ezen valahogy. ;)
Haka: én nem vagyok sértődékeny, sem érzékeny.
De nem volt szép, hogy múltkro cikizted a bőrszerkómat, meg a sérómat...
Haka:
Ha valakinek magyarázni kell, miért kérjen bocsánatot az már régen rossz. Így ezt sem most sem a későbbiekben nem kívánom megtenni. Ha jó kommunikációs képességgel rendelkezel, rájössz magadtól is.
Én már csak nevetni tudod ezen a tanárosdin. Ha egy tánciskola ad magár, és miért ne tenné, akkor csak olyan kezdhet tanítani nála, akit alkalmasnak tartanak mind hozzáállásában, mind tudásában.
Pimenta Brazíliából jött Magyarországa évekkel ezelőtt és több helyen is tanít. Így van gyakorlata már abban, ki mire alkalmas. Ha neked az ő véleménye nem elég se baj.
Ha azt hiányolod, hogy nem foglal állást senki az alap állításban, akkor csak neked, csak most:
Ahogy Bogi regeattonozik azt gondolom, hogy jó és tanítható. Mivel a csípőjét nagyon erősen, határozottam mozgatja az afro táncokhoz ez kiváló.
Az önbizalomra vonatkozót bóknak veszem és köszönöm, mivel tudjuk jól, hogy az önbizalom nem elég önmagában semmire. Sem tanítani, sem fellépni.
Legyen szép napja mindenkinek!
Az a tapasztalatom ezzel a salsás közeggel, hogy nagyon sok hiperérzékeny, sérült, gyenge kommunikációjú, pszichésen nem teljesen okés ember van itt, akik nem ritkán a "valódi életben" átélt kudarcaikat ebben a világban próbálják feledni, magukat kiélni.
Akik szeretik a művészeteket, azok sokszor érzékenyebbek az átlagnál, a táncosokra talán ez még jobban igaz. A salsa mindenkit befogad, nem számít a bőrszín, vallás, vagy ha valaki, ahogy írod, "nem teljesen okés". A tánc gyógyít - terápiában is használják - erőt, energiát ad. Ha csak a valódi élettől való menekülés lenne, akkor nem lenne jobb, mint az alkohol vagy a drog.
Cronio, aki pszichológus volt, segíteni próbált mindenkinek, például optimista klubot szervezett. És ritkán, de felbukkanhatnak olyanok is, akik kifejezetten azt élvezik, hogy a hiperérzékeny emberekre rászállva milyen reakciókat érnek el.
Ráadásul torzult az énképük és teljesen tévesen ítélik meg saját jelentőségüket, képességeiket, illetve a szűkebb-tágabb közösségen belül elfoglalt szerepüket.
Ahogy írtad is, a tánc nem a "valódi élet".Ennélfogva nagyon tág határok között mindenki olyan szerepet választhat magának amilyet akar. Nincsenek "téves szerepek", amíg nem gázolsz bele másokba. Írtam már (Csukás István után szabadon): a táncban mindenki zseni. Érezhetem azt, hogy én vagyok a legjobb táncos akkor is, ha úgy mozgok, mint egy csimpánz. Miért zavar ez bárkit?
Régebben kisebb volt a társaság, ismertük egymást, mindenki el tudott helyezkedni a közösségen belül. Most csak néhány tánciskolán belül van ilyenfajta társasági élet, ezért valóban nehezebb lehet a szerepeket megtalálni.
Aztán ha valaki ezekben a játszmákban nem vesz részt, és mer nem csak tapsolni, akkor egyszerűbb az illetőt mindennek elmondani, mint a saját képzelt világukkal ellentétes mondanivalón akár csak elgondolkodni.
Mert betör a mások álmaiba, a hálószobájába. És miért próbálja az álmokat összetörni?
Az a tapasztalatom ezzel a salsás közeggel, hogy nagyon sok hiperérzékeny, sérült, gyenge kommunikációjú, pszichésen nem teljesen okés ember van itt, akik nem ritkán a "valódi életben" átélt kudarcaikat ebben a világban próbálják feledni, magukat kiélni.(Itt most nem a jelenlevőkre gondolok, alig ismerek innen valakit is.)
Es hol nem?
Valoszinu nem olvastad az "Adaptation to Life" cimu konyvet. Ez egy nagyon nagyratoro pszichologia mu. A tanulmany lenyege, hogy egy amerikai elit iskola egyik osztalya diakjainak eletet koveti vegig es azt probaljak megallapitani hogy mi a kulcsa a sikeressegnek. Sikeresseget nem kizarolag anyagi ertelemben, hanem az egesz leny boldogulasat, pszichologiai allapotat figyelembe veve probaltak osztalyozni, valamint azokat a mechanizmusokat megallapitani, amik evvel korrelaltak. Az egyik nyilvanvalo megallapitas, hogy otven eves koraig majdnem mindenki sulyos lelki seruleseket szenvedett: betegseg, halalesetek a csaladban, valas, munkahelyi kudarc, stb. A legboldogabbak sem voltak ebbol a szempontbol kivetelesek.
A boldogulas kulcsa lathatolag az volt, hogy milyen pszichologiai mechanizmusokat hasznaltak fel a krizisekkel valo megbirkozasra. A konyv konkluzioja, hogy a boldogulas nagyreszt ennek volt a fuggvenye: a legeretlenebb modszer az apatia es aggresszio, ezek az emberek eletukben alultejesitettek es boldogtalanok lettek. A szupresszio valamint racionalizalas egy fokkal jobbak, de ezek az adaptacios technikak is tartos serulesekhez vezettek. A legsikeresebb adaptacios mechanizmusnak a szublimacio bizonyult: hogy az oket ert csapasokat (szamukra es es kornyezetuk szamara) pozitiv tevekenysegek vegzesevel dolgoztak fel. Ok lettek a legelegedettebek es legmegbecsultebbek, pszichikailag legegeszsegesebbek.
Ami részben rendben is van, de van egy olyan következménye is, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítanak egy-egy észrevételnek, sok mindent azonnal személyes sértésnek vesznek. (Ezért is szoktam le arról, hogy bárkinek próbáljak segíteni, inkább nem táncoltam az illetővel többet...)
Hmmmm.... Miert kene akarkinek segitened ahhoz hogy tancolni tudj vele?
Masreszt szamomra kicsit fura, hogy nem erdekel hogy kornyezeted hipererzekeny 90%-a (szerintem ez alcso becsles) milyen testresznek tart... Nehezen tudom ezt elkepzelni. SZVSZ, szerintem csak jatszod itt a machot.
Az önbizalomra vonatkozót bóknak veszem és köszönöm, mivel tudjuk jól, hogy az önbizalom nem elég önmagában semmire. Sem tanítani, sem fellépni.
Errol csak az jut eszembe, hogy hogyan szuletett Google. Meg a kilencvenes evek vegen ket Stanfordi diak Sergey Brin es Larry Page elhataroztak, hogy letoltik a gepukre az egesz internetet. Mondanom sem kell, hogy nem jartak sikkerel. Fuggetlenul ettol, az egeszseges onbizalom nem artott meg nekik... ;)
"Ha valakinek magyarázni kell, miért kérjen bocsánatot az már régen rossz. Így ezt sem most sem a későbbiekben nem kívánom megtenni. Ha jó kommunikációs képességgel rendelkezel, rájössz magadtól is."
Figyike, nem akarlak megbántani, ezért szándékosan visszafogottan írok, de teljesen hibás az érvelésed megint. Kicsit uncsi már ez. Ezért linkeltem be az informális logika és a racionális vita alapszabályait.. Még egyszer utoljára elmagyarázom, hogy mi a baj azzal amit állítasz:
1. Te azt állítod, hogy nekem bocsánatot kell kérnem.
2. Megkérdezem, hogy miért?
3. Szerinted bárki aki nem érti, hogy miért kell bocsánatot kérni, már régen rossz.
---
Ezzel az erővel bárkinek mondhatnám mostantól hogy kérjen bocsánatot és ha megkérdezi miért, csak annyit mondanék neki, hogy már régen rossz ha vissza kell kérdeznie...És mindig igazam van. Ez egy zárt és teljesen szubjektív rendszer. Ugyanezt végtelen számú esetben el tudom játszani és sosem kell indokolnom. Ez nem érvelés. Ez önmagába visszamutató logika megint, teljesen hibás. Logika tanszéken repülnél pótvizsgára.
Szóval az a probléma, hogy a te véleményed (mint kinyilatkoztatás) bár kétségtelenül méltánylandó, önmagában csak akkor fogadható el, ha alátámasztod...Ne haragudj, de én ilyen primitív módon tudok csak vitatkozni...Csak azért mert valaki azt mondja, nem kérek bocsánatot. Főleg úgy, hogy már az első hozzászólásomban jeleztem, hogy nem személyes éllel teszem és nem akarom megbántani...
Persze lehet ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyni (tudom, olvasni fárasztó :P ), és enélkül vitatkozni, csak felesleges. Ugyanis ezzel a vita irracionálissá, mint olyan értelmetlenné válik, mert az érzelmeiddel, a hiteddel nem tudok és nem is akarok vitatkozni. Egyszerűbb lenne elismerni, hogy nem találtál kifogásolni valót... Az is elegáns dolog - ha már így az orrom alá dörgölted..
"Én már csak nevetni tudod ezen a tanárosdin. Ha egy tánciskola ad magár, és miért ne tenné, akkor csak olyan kezdhet tanítani nála, akit alkalmasnak tartanak mind hozzáállásában, mind tudásában."
Elmagyaráztam már, nem ismételném meg többször.
"Pimenta Brazíliából jött Magyarországa évekkel ezelőtt és több helyen is tanít. Így van gyakorlata már abban, ki mire alkalmas. Ha neked az véleménye nem elég se baj."
Ismerek évekkel ezelőtt Magyarországra jött latin fiút, aki több helyen is tanít és hát már nyilvános fórumon is kimondták róla, hogy khmm...nem kéne...sokkal inkább beiratkozni kezdő kurzusra...és azt a véleményt is osztom...Nem ismerem Pimentát, látnom kéne, hogy táncol, hogy tanít. Amúgy eddig csak te mondtad, hogy ő javasolta Boginak a tanítást, Boglárka azt mondta, majd megkérdezi.
"Ha azt hiányolod, hogy nem foglal állást senki az alap állításban, akkor csak neked, csak most:Ahogy Bogi regeattonozik azt gondolom, hogy jó és tanítható. Mivel a csípőjét nagyon erősen, határozottam mozgatja az afro táncokhoz ez kiváló."
Ennyit kellett volna mondani a kezdet kezdetén és lett volna két egymásnak ellentmondó álláspont. Rendben te így gondolod, én nem értek egyet. Szerintem ugyanis a csípő erőteljes, határozott mozgatása tudatos mozgás nélkül nem elég készség. Én meg kellően tudatos mozgást nem tapasztaltam Boglárkánál és pont az idő az amit a táncban a tudatosságot meghozza. Ennyi. Négy éves tánctudással ha visszanézek az egy éve táncoló énemre pontosan tudom miről beszélek. Ezt az idő hozza meg (bár van akinek az sem. :).
"Az önbizalomra vonatkozót bóknak veszem és köszönöm, mivel tudjuk jól, hogy az önbizalom nem elég önmagában semmire. Sem tanítani, sem fellépni."
Vedd annak, ha jólesik. Van egy olyan graffitit:
"Milyen kár, hogy az ostobák olyan magabiztosak, az okos emberek meg tele vannak kétségekkel." Már ha világos az analógia. :)
"Akik szeretik a művészeteket, azok sokszor érzékenyebbek az átlagnál, a táncosokra talán ez még jobban igaz. A salsa mindenkit befogad, nem számít a bőrszín, vallás, vagy ha valaki, ahogy írod, "nem teljesen okés". A tánc gyógyít - terápiában is használják - erőt, energiát ad. Ha csak a valódi élettől való menekülés lenne, akkor nem lenne jobb, mint az alkohol vagy a drog. "
Ebben teljesen egyetértek veled.
"És ritkán, de felbukkanhatnak olyanok is, akik kifejezetten azt élvezik, hogy a hiperérzékeny emberekre rászállva milyen reakciókat érnek el."
Ha rám gondolsz szó sincs erről. Ezt elég kicsinyes dolognak is tartanám, akinek stílusa van, nem tesz ilyet. Nekem semmilyen többletet nem jelent, ha kimondom valakiről, hogy nem jó és ugyanolyan könnyen és szívesen kimondom valakiről ha azt gondolom, hogy jó. És mindig is örültem, ha azok akiket sokra tartok megmondták, hogy figyi ezt ne így csináld már, vagy ez nem jó...Mert tudtam, hogy nem bántani akarnak. A visszajelzésekből fejlődik az ember. A szakmai visszajelzésekkel szembe kell tudni nézni, nem sértettségi, ego-kérdést csinálni belőle. Különben mindig mindenki mindnekit szembe dícsérne és az udvariaskodás miatt sose tanulna meg senki táncolni.
A véleményem kinyilvánításának jogáról nem mondok le, különösen, hogy pont az általam is ismert tények és érzékenység miatt szándékosan hangsúlyoztam, hogy nem bántó éllel teszem. Tudok úgyis vitatkozni, néha kedvem is lenne bemutatni, hogy kicsit markánsabban érezzétek a különbséget, de visszafogom magam, mert alapvetően jóindulatú társaságnak tartom magunkat (bár vannak kötekedős kivételek -és itt nem rád gondolok- ).
"Ahogy írtad is, a tánc nem a "valódi élet".Ennélfogva nagyon tág határok között mindenki olyan szerepet választhat magának amilyet akar. Nincsenek "téves szerepek", amíg nem gázolsz bele másokba. Írtam már (Csukás István után szabadon): a táncban mindenki zseni. Érezhetem azt, hogy én vagyok a legjobb táncos akkor is, ha úgy mozgok, mint egy csimpánz. Miért zavar ez bárkit? Régebben kisebb volt a társaság, ismertük egymást, mindenki el tudott helyezkedni a közösségen belül. Most csak néhány tánciskolán belül van ilyenfajta társasági élet, ezért valóban nehezebb lehet a szerepeket megtalálni. "
Ezt aláírom az utolsó betűig (Csukás Istvánt imádom), amíg csak TÁNCOL valaki. De ha TANIT, akkor már nem igaz, sajnos.
"Mert betör a mások álmaiba, a hálószobájába. És miért próbálja az álmokat összetörni?"
Mert ez az álmodozás mások -kezdős tanulók- rovására megy. Álmodozni addig van jogod, amíg nem töröd össze mások (például jól táncolni megtanulni akarók) álmait..
[QUOTE=chris]Es hol nem?
"Valoszinu nem olvastad az "Adaptation to Life" cimu konyvet. Ez egy nagyon nagyratoro pszichologia mu. A tanulmany lenyege, hogy egy amerikai elit iskola egyik osztalya diakjainak eletet koveti vegig es azt probaljak megallapitani hogy mi a kulcsa a sikeressegnek. Sikeresseget nem kizarolag anyagi ertelemben, hanem az egesz leny boldogulasat, pszichologiai allapotat figyelembe veve probaltak osztalyozni, valamint azokat a mechanizmusokat megallapitani, amik evvel korrelaltak. Az egyik nyilvanvalo megallapitas, hogy otven eves koraig majdnem mindenki sulyos lelki seruleseket szenvedett: betegseg, halalesetek a csaladban, valas, munkahelyi kudarc, stb. A legboldogabbak sem voltak ebbol a szempontbol kivetelesek. "
Nem olvastam valóban, de megpróbálom megszerezni. Egyébként erre a következtetésre magam is eljutottam és messzemenően igaznak tartom. Megkockáztatom, hogy egy nagyon kicsi, szűk és valóban nem reprezentatív csoportra ez mégsem igaz és ezt személyes tapasztalat alapján mondom.
"A boldogulas kulcsa lathatolag az volt, hogy milyen pszichologiai mechanizmusokat hasznaltak fel a krizisekkel valo megbirkozasra. A konyv konkluzioja, hogy a boldogulas nagyreszt ennek volt a fuggvenye: a legeretlenebb modszer az apatia es aggresszio, ezek az emberek eletukben alultejesitettek es boldogtalanok lettek. A szupresszio valamint racionalizalas egy fokkal jobbak, de ezek az adaptacios technikak is tartos serulesekhez vezettek. A legsikeresebb adaptacios mechanizmusnak a szublimacio bizonyult: hogy az oket ert csapasokat (szamukra es es kornyezetuk szamara) pozitiv tevekenysegek vegzesevel dolgoztak fel. Ok lettek a legelegedettebek es legmegbecsultebbek, pszichikailag legegeszsegesebbek."
Ezek nagyon jó gondolatok, igazak is. És szerintem is sokkal jobb, ha feldolgozzák az emberek, miért olyan nehéz differenciáltan gondolkodni és megérteni, hogy NEM azt mondtam, hogy ne táncoljon soha többet menjen haza és inkább áruljon ceruzát az utcasarkon és depizzen, hanem azt, hogy szakmailag nem érett ahhoz, hogy TANíTSON.
"Hmmmm.... Miert kene akarkinek segitened ahhoz hogy tancolni tudj vele? "
Egy idő után, már jólesően/kényelmesen csak akkor tudsz táncolni valakivel, ha komplexebb, nem iskolában tanult kombinációkat is le tud követni...És néha én szeretem kitáncolni ami eszembe jut. Van aki ezt tudja követni, van aki nem. Azok közül, aki nem, van olyan(a tehetségesebbje) aki gyorsan ráérez, ha pár apróságot elmondasz. Ennyivel is több lesz és másnál sem jön zavarba ha találkozik vele. Nem szokták bánni.
"Masreszt szamomra kicsit fura, hogy nem erdekel hogy kornyezeted hipererzekeny 90%-a (szerintem ez alcso becsles) milyen testresznek tart... Nehezen tudom ezt elkepzelni. SZVSZ, szerintem csak jatszod itt a machot."
A számomra fontos emberek véleménye érdekel. A többieké nem, bocs. Rövid az élet ahhoz, hogy érdekeljen annyi ember véleménye és igyekezzek megfelelni nekik. Ráadásul alapvetően, kevés kivételtől eltekintve nem tartom valami sokra az embereket, sem szellemi képességeik sem jellembeli vonásaik alapján. Ezzel persze lehet vitatkozni (mert miért ne lehetne), nekem 30 évesen ez a tapasztalatom. A "fontosságot" pedig ki lehet érdemelni, stílussal, intellektussal, jellemmel, szakmai hozzáértéssel(!) és közös lövészárokban eltöltött huzamosabb idővel. :D
Mondjátok meg, miért érdekeljen olyan emberek véleménye például, akik egy vita normális szabályaival sincsenek tisztában és annyi érdeklődsét sem mutatnak, hogy megismerjék, vagy egy vitát végigolvassanak,mielőtt hozzászólnának. Arról nem is beszélek, hogy megpróbálják megérteni a másik véleményét és nem érzelmi-küldetéstudatos "énjólmegvédemámabarátnőmet" stílusban nekem essenek.... És akkor még ott nem is tartunk, hogy megnézzem a tartalmi részét...Az önmagában nem érdem, ha valakinek véleménye van..az minden hülyének van...ha valaki alá tudja támasztani amit mondani akar a lehető legtárgyilagosabban, racionális, a logikának megfelelő érvekkel és meggyőzi az indokok alatt meghajlót az a második legnagyobb dolog egy vitában. Na AZ valami. A legnagyobb az, ha képes vagy meghajolni...A többi vélemény olyan mint a por. Elszáll a szélben.Megjegyzem amit te csinálsz Chris, az valódi vita, nem burkoltan célozgatok.
Errol csak az jut eszembe, hogy hogyan szuletett Google. Meg a kilencvenes evek vegen ket Stanfordi diak Sergey Brin es Larry Page elhataroztak, hogy letoltik a gepukre az egesz internetet. Mondanom sem kell, hogy nem jartak sikkerel. Fuggetlenul ettol, az egeszseges onbizalom nem artott meg nekik... ;)
Megpróbálták volna pornó nélkül, elfért volna az egész egy kisebb vinyón. :D
Egy idő után, már jólesően/kényelmesen csak akkor tudsz táncolni valakivel, ha komplexebb, nem iskolában tanult kombinációkat is le tud követni...És néha én szeretem kitáncolni ami eszembe jut. Van aki ezt tudja követni, van aki nem. Azok közül, aki nem, van olyan(a tehetségesebbje) aki gyorsan ráérez, ha pár apróságot elmondasz. Ennyivel is több lesz és másnál sem jön zavarba ha találkozik vele. Nem szokták bánni.
Bulinak hangzik: csaj ugyetlenkedik, te megmondod a tutit, aztan mindenki boldog. ;)
Na jo, nem akarlak szivatni, de komolyan: szerintem a salsa buli nem a tanctanitas helye. Lehet ugyan kolcsonos megegyezes utan egyutt gyakorolni, tanitgatni, de ez valoszinuleg a kivetel.
A vezetesben pont az tetszik, hogy nagyon szubtilis manipulacios technika: ha jol vezetsz (ami rohadt nehez) akkor a lany nem fogja erteni miert, de ugy fogja erezni, neki az a legkenyelmesebb, hogy azt csinalja amit akarsz.
Es igenis vannak technikak arra nezve is, hogy hogy lehet kezdoket ugy vezetni anelkul, hogy szamolod neki, hogy 1-2-3 cross-body-lead... ;)
Tavaly nyaron csodalkozva tapasztaltam hogy a magyar salsa elet mennyire a figurak korul forog. Sajnos en nem nagyon ismerek konkret figurakat, gyorsan elfelejtem oket es mindig aszerint alakitom a tancot, ahogy a zene/hangulatom alapjan erzem, egyszer a Buddha Beach-en tancoltam egy lannyal. Fel perc utan elkezdett parazni, Kb. ez volt a parbeszed:
- Ezt a figurat nem ismerem...
- Milyen figurat?
- Amit vezettel. At vehetnenk lassan?
- Nem tudom. Nem ismerek figurakat.
- Akkor hogy tancoljunk?
- En vezetek, te kovetsz..
A vicc, hogy a parbeszed utan a lany teljesen lehiggadt es sokkal lazabban kezdett tancolni mint elotte. Elotte nyilvan azt hitte, ki kell talalnia mi fog jonni, mert csak ugy tudja igazan jol tanconi.
Ez persze teljesen más téma, szerintem is ideje már, hogy váltsunk. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de azért ügyetlen lányokkal nagyon ritkán szoktam táncolni. Nem vezetek kezdőket. Nem élvezem én sem, ő sem. (Én legalábbis tuti nem. :P ) Azok meg akik jobbak, nem jönnek zavarba, ha mondasz olykor valamit. Nem vagyok egy nagy magyarázós, meg csajon-lógós. Én is mosolygok a sok önjelölt tanáron. Meg nem szeretem elb..ni más estéjét sok szöveggel, főleg, hogy nem szoktam senkivel egynél többet táncolni, csak a kedvenceimmel.
Nem hiszem, hogy figura-centrikusan táncolnék, kombinációk alatt inkább a lányok által nem tanult, számukra szokatlan átkötésekre gondolok. Szeretek kettőket is pörgetni a lányokon, van hogy többet...amihez néha kell egy kis ritmusváltás és érzék és mivel a lányok fix "figurarendhez" vannak szokva ilyenkor elég érdekes arccal tudnak nézni. :) Pedig hidd el, le tudom vezetni. Ez, hogy "te vezetsz" jól hangzik, de nem mindig igaz. Ha egy lány nem felkészült arra és nem szokott hozzá, hogy pölö kettőket pörögjön, nem fog, hiába töröd el a kezét. Én meg azt nem szoktam. :) Inkább az első után megkérdezem, hogy ezt hanyagoljuk-e. Általában azt mondják nem..És utána érdekes módon (pedig ugyanúgy vezetem) meg is csinálják..és tetszik is nekik.
De mondom leszoktam még erről is. Nem olyan rég meg kellemes meglepetés volt, hogy egy Anna nevű carmenes fellépő lány mutatott néhány trükköt bachataban meg LA-style vezetésben. Az utóbbit amúgy nem táncolom sajna, csak érdekes volt a kontraszt..Tanulni jó szerintem.
Persze ismerem a jelenségeket amit mondasz, de van ennél jobb is.
Eccer táncoltam egy zsúfolt helyen, egy kábé középhaladó kurzus elején levő nagyon csinos lánnyal és bár mindent megteszek, hogy tartsuk a távolságot és egyértelmű legyek, egy kisebb forgás végén sikerül majdnem kivernie a szemem... A beállt kisebb technikai szünetben - amire szükség volt, hogy lepergett életem filmkockáit újra sorrendbe rakjam és a légzésem rendezzem - mondom neki, hogy oldjam a bakijából eredő szitut (nyilvánvalóan nem tudott egyet sem forogni stabilan, pedig nem ütöttem-vágtam valami durván gyors zenére): "Ne haragudj, ezt elnéztem..sokan vannak itt." Erre mondja édesen:"Semmi baj: táncolunk még egyet, addigra belejössz. :D" Akart vele még egyet táncolni akinek hat anyja van... Na ez a dupla cumi, pedig mindenki jóindulatú volt. :)
Ez persze teljesen más téma, szerintem is ideje már, hogy váltsunk. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de azért ügyetlen lányokkal nagyon ritkán szoktam táncolni. Nem vezetek kezdőket. Nem élvezem én sem, ő sem. (Én legalábbis tuti nem. :P )
Nalam ez szemelyfuggo. Ha a csaj aranyos, vidam es kedves akkor szivesen hulyulok vele, meg ha tancnak nehezen is nevezheto. (Mellesleg, meg ha a legjobb formamat hozom, az is csak lotyoges jopar "igazi" tancoshoz kepest, miert ne lotyogjek kicsit jobban? ;) ) Errol jut eszembe a japan kozmondas:
"We're fools whether we dance or not, so we might as well dance."
Nem hiszem, hogy figura-centrikusan táncolnék, kombinációk alatt inkább a lányok által nem tanult, számukra szokatlan átkötésekre gondolok.
Nem is rolad beszeltem, csak a hozzaszolasodban volt egy megjegyzes, ami alapjan erre asszocialtam..
Ez, hogy "te vezetsz" jól hangzik, de nem mindig igaz. Ha egy lány nem felkészült arra és nem szokott hozzá, hogy pölö kettőket pörögjön, nem fog, hiába töröd el a kezét. Én meg azt nem szoktam. :) Inkább az első után megkérdezem, hogy ezt hanyagoljuk-e. Általában azt mondják nem..És utána érdekes módon (pedig ugyanúgy vezetem) meg is csinálják..és tetszik is nekik.
Attol fugg mit ertessz azon, hogy "igaz". En vezetek (bar erre is volt mar ellenpelda: neha szeretem a masik iranybol is megtapasztalni a dolgokat, ebbol rengeteget lehet tanulni), de mind a ketten csinalunk bakikat. Altalaban sem a vezeto sem a koveto nem tokeletes, megis az altalanos filozofiai kerdes, hogy mi fele torekszunk. Vannak akik szeretik kiugralni magukat, masok komplikalt mozgassorozatok lebonyolitasaban lelik oromuket, szamomra speciel a tarsastancban a partnerek kozti fizikai kolcsonhatasok altali kommunikacio a fo elvezeti forras, erre torekszem kepessegeim legjobb kihasznalasaval. Ebbol a szempontbol elonyben reszesitek egy lanyt, aki esetleg nem koveti le a tripla fordulatokat, de a mozgasa harmonikus, jo erzes kezben tartani, finom testsulyathelyezesekre, mozdulatokra erzekenyen adekvatan reagal.
Ettol fuggetlenul megfelelo hozzaallasu kezdovel tancolni kulon, masfajta elvezet: nyilvan mashogy kell vezetni, mint egy bejaratott csajt. Van amikor egyfajta rodeora emlekeztet, megis megvan a varazsa: kulon kihivas az akaratomnak megfeleloen manipulalni. Szerintem nagyon jo gyakorlas, es neha a vezetesbeli hianyossagaim is jobban napfenyre kerulnek, mint az olyan lanyoknal akik automatikusan helyesen mozognak, akkor is ha csak nagyjabol lehet valamit sejteni a vezetesembol. Cserebe nagy orom, amikor egy ujonc elcsodalkozik, hogy je ezt is meg birta csinalni. Tegnap este is volt ket-harom jopofa tancom olyan lanyokkal, akik eloszor voltak, es ha nem hazudtak nagyot, akkor elveztek (en legalabbis tuti igen.) ;)
Haka, hogy a konkrét kifogásoddal kezdjem: szerintem is felesleges azon izgulni, hogy ki tanít, ki nem, a piac úgyis elválasztja a jókat a rosszaktól, még a tökéletlen információáramlás ellenére is. A tanítvány életében meg feltehetően csak átmeneti törést okoz majd, ha rossz helyre iratkozott be, hiszen ha komolyan érdekli és elmegy buliba, úgyis látja, mások hogy csinálják.
Egyébként viszont én nem látok semmi sértőt a felvetésedben, és én is indokolatlannak tartom ezt a túlérzékenységet, amit kiváltott. Tényekre és érvekre tényekkel és érvekkel kell válaszolni. Mondjuk én is belefutottam már ezen a fórumon egy hasonló felháborodásba. Úgy tűnik, itt mindent be kell csomagolni szép, udvarias fordulatokba, mert a nagy többség nem értékeli az őszinte, szókimondó beszédet, hanem személyes sértésnek veszi. De mindegy, én tanultam belőle, azóta visszafogom magam.
Az megint más kérdés, Haka, hogy önbizalmadat inkább ahhoz a másik hozzászólóéhoz hasonlítanám, aki egy hónap után fellépett tánctudásával. Az átlagosnál kétségtelenül kifinomultabb gondolkodással rendelkezel, de azért harminc évesen így osztani az igazságot némi merészségre vall (javaslom, tedd el ezeket a hozzászólásokat, és olvasd el tíz év múlva). Amellett, hogy másokon egyébként joggal kéred számon az érveket, te írod, hogy igazából nem tartod sokra az emberek véleményét. Akkor vajon minek vitázol ezen a fórumon? Te írtad, hogy „Milyen kár, hogy az ostobák olyan magabiztosak, az okos emberek meg tele vannak kétségekkel." Nekem úgy tűnik, ez éppenséggel rád is igaz lehet. Én ezt magamnak korábban úgy fogalmaztam meg, hogy minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy milyen keveset tud. Mondok egy példát. Amikor valaki először megy Kubába (de akár más országba is, csak én ott voltam viszonylag többször), akkor tutira átverik, leveszik a pénzét, hülyének nézik. Az 5.-10. út után kezd egyre inkább magabiztossá válni, kezdi átlátni, hogy működik a rendszer, hol vannak a buktatók, megtanul kommunikálni (nem nyelvi szempontból) a helyiekkel. Sokan vannak ebben a stádiumban, és rendkívül elégedettek önmagukkal. Aztán a következő fokozatban rájössz arra, hogy te sok mindent tudsz, de bizonyos dolgokból mégis kimaradsz, mégiscsak yumának (külföldinek) tartanak, hiába próbálod meg eljátszani, hogy ismered a helyi dörgést. Én jelenleg itt tartok. És igencsak jót szoktam mulatni a kettes kategórián. Persze van egy további fokozat is, amikor már teljesen befogadnak, de ahhoz tényleg huzamosabb időt kell kint tölteni.
Mindezt csak azért írtam le, mert eszembe jutott, kubai barátaim valószínűleg jót szórakoznának – ha egyáltalán értenék – az itteni vitákon (figyelem: nem kell megint senkinek megsértődnie!). Ők „csak” táncolnak, buliznak, csajoznak, pasiznak, erről szól az egész. Ha valaki sok figurát tud, azt persze ők is értékelik, van egy egészséges verseny ezen a téren. De a legfontosabb és a lényege az egésznek mégiscsak a „sabor”, ehhez pedig – bár előny, de - nem feltétlenül kell túl képzettnek lenni (viszont a biztos alapok elengedhetetlenek). Hogy mi a sabor? Szavakkal nehéz leírni, de (a férfi szempontjából) valami olyasmi, hogy boldoggá tenni nőt, hogy élvezze és később is akarja, hogy megszűnjön a külvilág, csak te meg én, és buli, buli, buli. Félreértés ne essék, nem vagyok annyira elfogult, hogy azt állítanám, minden kubai „con sabor” táncolna, dehogy, erre itthon is van negatív példa. De az biztos, hogy Magyarországon még a nagyon jó technikai tudással rendelkező táncosoknál is ritka ez a képesség. És bizony, Haka, amiket leírtál táncélményeidről, nekem úgy tűnik, ez hiányzik belőled is. Attól még persze lehetsz jó táncos. Magyarországon.
"Az megint más kérdés, Haka, hogy önbizalmadat inkább ahhoz a másik hozzászólóéhoz hasonlítanám, aki egy hónap után fellépett tánctudásával. Az átlagosnál kétségtelenül kifinomultabb gondolkodással rendelkezel, de azért harminc évesen így osztani az igazságot némi merészségre vall (javaslom, tedd el ezeket a hozzászólásokat, és olvasd el tíz év múlva)."
Nem érzem, hogy "osztanám az igazságot". Ugyanis el tudom fogadni más igazát is, nem hiszem, hogy az enyém valamilyen megkédőjelezhetetlen felsőbb vélemény lenne. Állok elébe minden tételes cáfolatnak, ha olyan elfogadom. Akkor kérhetnéd számon a "merészséget", ha ez nem így lenne. Nincs meg bennem a fiatalság szemtelen, mindent jobban tudó lendületes pimaszsága, már régen. De attól még az ostobaságot és az értelmetlenséget sem tolerálom valami jól.
"Amellett, hogy másokon egyébként joggal kéred számon az érveket, te írod, hogy igazából nem tartod sokra az emberek véleményét. Akkor vajon minek vitázol ezen a fórumon?"
Általában nem tartom sokra az emberek véleményét, mint írtam pár kivételtől eltekintve. Kivételeket pedig mindenhol, akár itt is lehet találni. Szoktam is találni, ha ez érdekel bárkit. ;-)
"Te írtad, hogy „Milyen kár, hogy az ostobák olyan magabiztosak, az okos emberek meg tele vannak kétségekkel." Nekem úgy tűnik, ez éppenséggel rád is igaz lehet."
Sok mindenben van kétségem, de ha meglátok egy ostobán magabiztos, önkritika nélküli embert, általában elég gyorsan felismerem. ;-) Saját magam nem tartom ilyenek, de ahogy jóatyám szokta volt mondani: Minden bunkó azt hiszi magáról, hogy ő zászlórúd.. ami nagy igazság és akár rám is igaz lehet.
A kubai példád kevésbé értem, ha egyszer felismerted (mondjuk a Maslow piramis alapján ami messze nem teljes, de azért nem rossz séma), hogy mi motiválja az embereket, nem ér felkészületlenül, ha bárhol bármilyen kontextusban "le akarnak húzni", "meg akarnak dugni", lelki szemetesládának, ego-feltöltőnek akarnak használni, vagy bármi egyéb módon "hasznosítani szeretnének". Már nem nagyon szoktam rácsodálkozni erre.
Az utolsó szakaszról csak annyit írnék, hogy ha te pár hozzászólás alapján meg tudod állapítani, hogy én boldoggá teszem-e a nőt akivel táncolok, vagy nem, irigylésre méltó képességeid vannak. :-) Ha ez a vélelmezés velem kapcsolatban boldoggá tesz, mert lám én is csak kevesebb vagyok valamiben, ám legyen így. :-) Higyjétek el, jópár dolog van amiben többek vagytok nálam, ki ebben, ki abban. Hogy pont ez az a dolog-e az, nem tudom.
Én azért azt hiszem, vannak nők, akik boldogok ha táncolnak velem, és HA akarom valóban boldoggá tudom tenni a nőt akivel táncolok. Királynőt tudok belőle csinálni. :-) De nagyon flegma és örömtelen is tudok lenni, amilyennek mondjuk Boglárkát még sosem láttam. Ez tény, tudom is magamról.
Most bizonyos okok miatt csak egy nő van, akit boldoggá akarok tenni és újabban szinte csak egymással táncolunk, de ezt tudjátok be a kései kamaszkorunknak :-) De azért ha nincs ott, igyekszem a többiekre is figyelni...
Én nem szeretek kezdőkkel táncolni, más kérdés, hogy nagy ritkán szoktam, mert velem is táncoltak, amikor kezdő voltam és valahogy meg kell tanulni.... De feszít belülről,ha nem tudok olyan szabadon, önfeledten mozogni, ahogy szeretek.
"Attol fugg mit ertessz azon, hogy "igaz". En vezetek (bar erre is volt mar ellenpelda: neha szeretem a masik iranybol is megtapasztalni a dolgokat, ebbol rengeteget lehet tanulni), de mind a ketten csinalunk bakikat. Altalaban sem a vezeto sem a koveto nem tokeletes, megis az altalanos filozofiai kerdes, hogy mi fele torekszunk. Vannak akik szeretik kiugralni magukat, masok komplikalt mozgassorozatok lebonyolitasaban lelik oromuket, szamomra speciel a tarsastancban a partnerek kozti fizikai kolcsonhatasok altali kommunikacio a fo elvezeti forras, erre torekszem kepessegeim legjobb kihasznalasaval. Ebbol a szempontbol elonyben reszesitek egy lanyt, aki esetleg nem koveti le a tripla fordulatokat, de a mozgasa harmonikus, jo erzes kezben tartani, finom testsulyathelyezesekre, mozdulatokra erzekenyen adekvatan reagal. "
Persze, ez teljesen oké, de ha pont az jött rád, hogy szeretnél triplát forgatni, akkor mit csinálsz, ha amúgy a lány nem felkészült rá..(pedig meg tudja csinálni...)? Jól tévedek, hogy valószínűleg "lágyan", könnyen vezetsz, nem erővel? A "jó érzés kézben tartanit" nem kell magyarázni. ;)
De feszít belülről,ha nem tudok olyan szabadon, önfeledten mozogni, ahogy szeretek.
Evvel nem vagy egyedul. En viszont szeretem a kihivasokat is, es nem feltetlenul mindennek tokeletesnek lennie. Azt nezem, hogy mibol mit tanulhatok. Altalaban azaltal fejlodik az ember, ha szembenez azzal ami nehezen megy es javit rajta. Masfajta kihivas egy kezdot vezetni mint egy haladot, nem feltetlenul nehezebb vagy konnyebb. Emlekszem tavaly tavasszal kerultem az igazan jo kovetoket mint a tuzet, mert a legkisebb poccintesre valami szamomra varatlan mozdulattal reagaltak, esetleg megalltak a forgas kozepen, ha nem volt teljesen levezetve. A tancot (tobbek kozott) egy kommunikacios csatornanak tartom: tobb tancossal es magasabb szinten fogok tudni erintkezni (es ezaltal magamrol is tobbet megtapasztalni) ha a vezetes kulonbozo dialektuasait jol elsajatitom.
Persze, ez teljesen oké, de ha pont az jött rád, hogy szeretnél triplát forgatni, akkor mit csinálsz, ha amúgy a lány nem felkészült rá..(pedig meg tudja csinálni...)? Jól tévedek, hogy valószínűleg "lágyan", könnyen vezetsz, nem erővel? A "jó érzés kézben tartanit" nem kell magyarázni. ;)
Nem ertem, mi az, hogy "nem felkeszult, pedig meg tudja csinalni".
Azert elmeditaltam a kerdeseden, es ha belekepzelem magam egy tancba, akkor ugy tunik ez ugy zajlik, hogy a tanc soran felepul bennem egy kep a partnerrol, es olyan dolgokat ven kedvem csinalni vele, amiket jol csinal, mert nekem is az a jo erzes. Tehat triplat is akkor vezetek, ha eppen ugy erzem "milyen klassz lesz evvel a lannyal ebben az utemben egy tripla". Minden partner egy kulon vilag, kulon masfajta tanc. Ez is egy nagy oromforras a salsaban: az est izgalmas megjosolhatatlansaga. Nem erzek teljesnek egy partit, ha nem tancoltam par uj arrcal is.
A vezetesemet pedig igyekszem a koveto igenyehez idomitani: hatarozottan de nem erosen vezetni. A tanc egy ket iranyu kommunikacio, ha a lany osszevissza szaladgal nagy mozdulatokkal (mert esetleg kezdo), ezert nem kezdem rancigalni, de csakazertis egy helyben maradok: engem aztan ne rancigaljon! ;) Ha lany tul konnyu (egy tipikus hiba), poccintesre reagal, akkor foleg csak pocogetem, bar nem akkora nagy elvezet, de jobb mint szivni. A kedvenc kovetoim, akiknek van sulyuk, de lazak, es jol hagyjak magukat testtel vezetni.
Haka, hogy a konkrét kifogásoddal kezdjem...
Vicces, tegnap en is elkezdtem irni egy hozzaszolast, amibe egy az egyben ugyanazokat a pontokat cimeztem meg mint a tied elso ketharmada.
Nehezen megmagyarazhato okoknal fogva megis ugy dontottem, hogy nem kuldom el.
Nem, nem azert mert kozben megvaltozott a velemenyem...
Vicces, tegnap en is elkezdtem irni egy hozzaszolast, amibe egy az egyben ugyanazokat a pontokat cimeztem meg mint a tied elso ketharmada.
Nehezen megmagyarazhato okoknal fogva megis ugy dontottem, hogy nem kuldom el.
Nem, nem azert mert kozben megvaltozott a velemenyem...
Ez nekem kissé ködös. :) Kicsit bővebben?
Fiúk, szuper, ahogy igy kielemezitek a tánc mélységeit, de figyelem, mi lányok is olvassuk, és néha az az érzésem, mi csak holmi tárgyak vagyunk a ti fejetekben. Feltételezem ez igazából nem igy van, de nekem fura érzés, amikor olvasok egy egy ilyen eszmefuttatást. Igazából melegfront van, lehet, hogy csak ezért ez az érzékenység. Tudjátok be ennek.
Ez nekem kissé ködös. :) Kicsit bővebben?
Hadd fogalmazzak igy: soneroval szinte teljesen egyetertek, egeszen addig a pontig, hogy volt e ertelme a hozzaszolasat elkuldeni.
Annyi erdekesebb tema van X, Y, Z es stb. egojanal. Es nem veszem rossz neven ha a valtozokba konkret neveket (pl. az enyemet) helyettesititek.
Es hogy Bogit se hagyjam ki, ot kicsit sajnalom: lelkesen megosztotta az oromet, aztan mi lett belole... :( Masreszt kotve hiszem, hogy a forumozok patyolgatasra szorulna. ;)
Fiúk, szuper, ahogy igy kielemezitek a tánc mélységeit, de figyelem, mi lányok is olvassuk, és néha az az érzésem, mi csak holmi tárgyak vagyunk a ti fejetekben. Feltételezem ez igazából nem igy van, de nekem fura érzés, amikor olvasok egy egy ilyen eszmefuttatást. Igazából melegfront van, lehet, hogy csak ezért ez az érzékenység. Tudjátok be ennek.
Szerintem is a melegfront...
Bar ha jobban belegondolok, esetleg lehet tortenelmi alapja: ezer eve meg az "asszonyi allatokat" is a joszagok kozott tartottak szamon. ;)
Hadd fogalmazzak igy: soneroval szinte teljesen egyetertek, egeszen addig a pontig, hogy volt e ertelme a hozzaszolasat elkuldeni.
Annyi erdekesebb tema van X, Y, Z es stb. egojanal. Es nem veszem rossz neven ha a valtozokba konkret neveket (pl. az enyemet) helyettesititek.
Es hogy Bogit se hagyjam ki, ot kicsit sajnalom: lelkesen megosztotta az oromet, aztan mi lett belole... :( Masreszt kotve hiszem, hogy a forumozok patyolgatasra szorulna. ;)
Persze, de annyira amúgy sem pörög itt az élet annyira, hogy ne fért volna bele.
Meg a csoportfejlődés szakaszain át kell esni minden közösségben. ;)
Chris, imádlak! :)
Mikor jössz haza Amerikából??
A múltkor összefutottam a tesóddal a Kaméleonban.. :) mint kiderült, csak rövid időt volt Mo.-n, én meg ritkán járok oda, úh. tiszta mázli volt.. :)
Mikor jössz haza Amerikából??
A múltkor összefutottam a tesóddal a Kaméleonban.. :) mint kiderült, csak rövid időt volt Mo.-n, én meg ritkán járok oda, úh. tiszta mázli volt.. :)
Hu, van itt purges hajnali kettokor... ;) Csak nem buli volt az este?
Nagyon vagyom Budapestre: irigylem Balut, hogy o legalabb par hetet volt, remelem ide is elnez tavasszal. Mar tervezgetjuk, hogy hova menjunk bulizni: remelem kicsit szolidabb lesz mint tavaly nyaron, amikor San Franciscoban ket egymas utan partirol is kirugtak minket, persze szerintunk ok nelkul, de estleg az italfogyasztasunkat nem artott volna az amerikai mercehez igazitani.
Mivel szeptemberre varjuk a masodik gyerkocot, ezert ketseges, hogy belathato idon belul Europaba latogatok, de azert probalkozok, hatha sikerul valahogy megis megoldani. Ha megyek, semmikepp nem bizom a veletlenre, hogy osszefussunk!
Sonero, köszönöm, amit a buliról meg a saborról írtál.:)
Talán a zenében is lehet kicsit lazábban venni a dolgokat és nem egyedül a kedvenc stílusra táncolni.
Bea, minden fiúnak írtad, hogy tárgyként kezelik a lányokat? Nekem is?:scared: Most mindjárt sírok...:redface:
A melegfrontot én is érzem, ráadásul én még bizonyos dolgokra allergiás is vagyok. Meg ráadásul "hiperérzékeny, sérült, gyenge kommunikációjú, pszichésen nem teljesen okés ember".
Én is ismerem a Bogi! :cool:
...és én is gondolom, hogy jól tancol a csajzi! A ella le gusta la gasolinaaaaa :)
Drága Alan,
Köszönöm.:) Én meg imádom az Alan bulijait!;) :)
(És nem fizetett nekem semmit a reklámért.:D )
vBulletin v3.5.5, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.