PDA

Teljes verzió megtekintése : Mik számodra az év, a hónap dalai, vagy lemezei?

Bongo 0
06-09-18, 19:33
.........................................

zsofika
07-03-11, 03:19
Hát, nem tudom mikopri a lemez, de csak salsa van rajta : Marc Anthony-Valio la pena:)

chris
07-03-11, 10:28
Nemrég begyűjtöttem egy új Oscar d' León CD-t. Muris hallgatni, ahogy reggaeton-t is énekel 1-2 számban, de salsában is, reggaetonban is hozza a szokásos magas színvonalat... szerintem.
S neked mi tetszett mostanában?

Jimmy Bosch szerint a salsa-t ket fo kategoriaba lehet sorolni: a tradicionalis, dzseszesebb "salsa dura" (vagy "salsa gorda" azaz "kemeny salsa") illetve a popularisabb egyszerustiett hangzasvilagu "salsa monga".

Azota ezt a ketagorizalast atvettek masok is, bar az vilagos, hogy a hatarvonal kisse folyekony, nem joldefinialt (kb. ugyanugy mint a komoly es a konnyuzene kozott), de azert a salsa zene jo resze vilagosan besorolhato.

Egyebkent errol csak par hete olvastam, de magam szamara mar korabban is vilagos volt, hogy en a romantikusabb, popslager jellegu salsa-t mint pl. a Marc Anthonyt kifejezetten unom, mig egy izgalmas Eddie Palmieri vagy Tito Puente szamot akar minden tanctol fuggetlenul is szivesen hallgatok.

A kedvenc salsa zeneim pont ilyenek, amiket onmagukban is szivesen hallgatok:

Eddie Palmieri, Tito Puente, Poncho Sanchez, Ray Barretto, Oscar'd Leon,...

Bar mondjuk bulizashoz nagyon bejon nekem a purgos Columbia salsa is, pl. Sonora Carrusseles. Ez utobbi nem annyira suru zene, de jol lehet ra nyomatni...

callado
07-03-11, 12:27
Eddie Palmieri, Tito Puente, Poncho Sanchez, Ray Barretto, Oscar'd Leon,...
Bar mondjuk bulizashoz nagyon bejon nekem a purgos Columbia salsa is, pl. Sonora Carrusseles. Ez utobbi nem annyira suru zene, de jol lehet ra nyomatni...

Eddie Palmieri, Tito Puente, Ray Barretto és Oscar d'Leon az év felfedezettjei?:). A Sonora Carruseles meg 90%-ban boogaloo-t (bugalu-t) játszik (és ők sem tavaly kezdték), elég kényelmetlen rá salsázni.

De, hogy konstruktív legyek:
CD:
Frankie Negron: Mejor que Nunca című albuma (2006. augusztus).

Webrádió:
1.
Shoutcast Radio(winamp/vlc player)-n a salsa és latin adók mellett az afrikaiak, pl. tanzániai adókon a legjobb "reggaeton" (bongo flava) megy (www.bongotrax.com, www.bongoradio.com). Miről is jutott ez eszembe?
2.
A www.live365.com-on 15 "timba" adó jön be (üsd be a keresőbe, hogy timba), persze sokkal több salsa állomás is.
Sajnos az ingyenes regisztrációval csak 16-128 kbps a minőség, időnként reklám is van, és még E-maileket is küldenek, hogy válaszd a fizetőst. De pl. a http://www.live365.com/stations/timbacubana-t érdemes meghallgatni (Maraca, Pachito Alonso, Conexion Salsera, Jose Luis Cortez,Paulito FG, Manolito, Boni & Kelly, Bamboleo, Charanga Habanera és mások) A dallamosabb zenéket részesítik előnyben - valószínűleg üzleti okokból is.

chris
07-03-19, 23:27
Eddie Palmieri, Tito Puente, Ray Barretto és Oscar d'Leon az év felfedezettjei?:). A Sonora Carruseles meg 90%-ban boogaloo-t (bugalu-t) játszik (és ők sem tavaly kezdték), elég kényelmetlen rá salsázni.

Igazad van. Igazabol rossz topicba postaztam.

Ettol fuggetlenul Brian Lynch es Eddie Palmieri megnyertek a 2007 legjobb latin jazz albumaert jaro Grammy dijat a Sympatico albumert.

Poncho Sanchez "Do it" albuma 2005-ben jott ki, es jonehany szam nagyon bulis, es jol lehet rajuk salsazni (valamint chachazni). Mult szombat este voltam San Franciscoban egy Poncho Sanchez koncerten, ami nagyon vicces volt, mert egy mult szazadi stilusu szinhazepuletben volt, magas falakkal, csillarokkal es barsonyulesekkel, de valahogy az hallgatosag egy resze egy ido utan nem birt magaval, es elkezdtek tancolni a szeksorok kozott. Aztan az utolso szamnal, Poncho beszolt, hogy most mindenki alljon fel vegre es nyomassa, aminek aztan mar tenyleg nehez lett volna ellenallni...

Sonora Carusselesre en szemely szerint kifejezetten szeretek salsazni, es ezzel valoszinu nem vagyok egyedul, mivel a tavaly oszi San Franciscoi Salsa Konresszus legtomottebb szombat esti bulijan is ok jatszottak ahol peldaul Francisco Vasquez, Jessica Ortiz, Al Espinoza, stb, stb... par szaz salser@ tarsasagaban egesz jol ellotyogtek ra...

callado
07-03-20, 23:42
A bugalu a 60-as éves latin zenéje volt (Kolumbiában ma is népszerű) és a 70-es években induló salsaláznak az egyik előkészítője. Ezért a boogaloo is salsa. Bulizni nagyon jól lehet rá. Ami miatt nekem jobb érzés jive-ot táncolni rá és kényelmetlen rá "salsázni" az a boogaloo/pachanga lóverseny-galopp ("con el ritmo del galope de un caballo") alapritmusa (caballo/horse gallop) amit például a Sonora Carruseles nagy slágereiben jól lehet hallani (Micaela, La Comay, stb.). Itt a ritmus kottázva: http://congaplace.com/instrument/congas/rhythms/caballo.php
Ha valakit érdekelnek a latin ritmushangszerek, akkor érdemes megnézni ezt az oldalt: http://congaplace.com/instrument/ Nemcsak speciális latin ütőhangszeres kották vannak, hanem szemléltető hang- és videóanyagok is.
Ja, és így táncolják Kolumbiában a boogaloo-t: http://www.youtube.com/watch?v=4B170Bq6yiw

chris
07-03-21, 08:52
A bugalu a 60-as éves latin zenéje volt. (Kolumbiában ma is népszerű) és a 70-es években induló salsaláznak az egyik előkészítője. Ezért a boogaloo is salsa. Bulizni nagyon jól lehet rá. Ami miatt nekem jobb érzés jive-ot táncolni rá és kényelmetlen rá "salsázni"...

Most nem akarok terminologia vitakba bonyolodni. Tito Puente a "salsa" egyik osapja mondta, hogy a salsa-t eszik, a mambot tancoljak. Hogy mennyi koze van a 60-as evek vegi "boogaloo"-nak, a columbiai salsahoz, arrol kb. ugyanannyi ertelme lenne vitatkozni.

Javaslatod alapjan viszont kiprobaltam, hogy milyen erzes a Sonora Carruselesre jive-ozni, es bar persze sikerult, de harom szambol talan a Frederico Boogaloo-ra lehett valamelyest rafogni, de meg erre sem ereztem (bar nem tudom tudomanyosan kianalizalni, hogy miert) sem ritimikailag, sem dallamilag igazi indittatast. Kb. olyan erzesem volt, mint amikor tavaly nyaron Budapestan a Buddha Beach-en baraktak szamba szamokat es arra probaltunk salsa-zni (mondjuk en gyorsan leleceltem, de a tarsasag zomet lathatoan nem zavarta)

Egyebkent koszi a nagyszeru linkeket. Igaz a columbiai salsa-rol vannak lenyegesen jobbak is youtube-on, igaz nincsenek boogaloonak cimkezve, de hasnloan neznek ki, mint az altalad linkelt video. Eleg a "colombian salsa dance" kulcsszavakra rakeresni.

callado
07-03-21, 22:16
Na most jó alaposan sikerült meglepned:).
Ha megnézed a Sonora Carruseles internetes oldalát http://www.sonoracarruseles.net/biography.htm ,
akkor látni fogod, hogy több albumuk borítóján ott van a "boogaloo" ("Heavy salsa & sweet boogaloo", "Boogaloo is here")
Persze vannak salsa számaik is, arra jól lehet salsázni, és rosszul lehet jive-ot táncolni.
A boogaloo nagyon népszerű Kolumbiában. Az az ugrálós videó, amit betettem az boogaloo, nem kolumbiai salsa, lehet, hogy nagyon szaggatott volt éppen a Youtube-on, és rosszul látszott, de hasonlít is a jive-ra.
Ha megnézed a http://www.dancethenightaway.org.uk/reading/history/jive.shtm oldalt (A jive története), akkor láthatod, hogy a boogaloo a jive egyik formája:"There are currently just over 50 registered (or ‘official’) forms of Jive in the world, and these include Modern, Social, Le Roc, Ceroc, Swing, Jitterbug, Rock n Roll, West Coast Swing, East Coast Swing, Lindy Hop, Lindy, Boogaloo, and ‘Jive’."
A második Salsa Viva verseny sztárvendégei Anuar y Larissa Budapesten is bemutatták a legnépszerűbb kolumbiai stílusokat a "kolumbiai salsát", a boogaloo-t és a cumbia-t.
A többi kolumbiai előadó, akik a Sonora Carruseles mellett Magyarországon is népszerűek (Grupo Niche, Los Niches, Fruko y sus Tesos, Los Titanes, Orquesta Guayacan, La Misma Gente, Joe Arroyo, Los Nemus del Pacifico, stb.) azok kevesebbet játszanak boogaloot, inkább dallamos, "dögös" salsát és persze cumbiát.

chris
07-03-22, 02:12
Ha megnézed a http://www.dancethenightaway.org.uk/reading/history/jive.shtm oldalt (A jive története), akkor láthatod, hogy a boogaloo a jive egyik formája.

OK beismerem, korantsem vagyok tajekozott a tanc-rendszertanbol.

En jive alatt egy bizonyos konkret format ertettem, amit annakidejen tanciskolaban tanultam. Eddig lenyeges kulonbseget ereztem a swing, a rock'n roll es (az altalam tanult) jive kozott. (Nem mintha jol ismernem oket, mar nagyreszt elfelejtettem azt a keveset is amit tudtam.)

Masreszt ha megnezed a kolumbiai salsa videokat a youtube-on, akkor lathatod, hogy tobben nagyon sok szempontbol hasonlitanak az altalad postazott boogaloo videohoz, bar az is lehet, hogy tobb viszonylag nagyvonaluan van cimkezve. Peldaul a gyorsabb szamoknal gyakran hasznalnak rock'n roll jellegu rugasokat, ugralast ami alapvetoen num tul jellemzo a salsara, masreszt viszont az altalad postazott boogaloo videoban a tancosok alapritmusa nekem meglehetosen salsasnak tunik. (Nem, nem szaggat nalam a youtube ) Monduk en jobb hijan viszonylag intuitiven tancolok, es osztonesen ilyen unortodox elemeket hasznalok a pattogosabb (nem csak kolumbiai) szamoknal, de nem erzem ugy hogy ez a salsa alapveto lenyeget feltetlen megtorne.

Utolagos szerkesztes: Itt van par konkret link a kolombiai salsarol. Magyar legyen a talpan, aki megmondja a kulonbseget az altalad linkelt video stilusa, es ezek kozott:

http://www.youtube.com/watch?v=VgkdjB4cy1k
http://www.youtube.com/watch?v=S5oQXg2Ehbw&NR
http://www.youtube.com/watch?v=RejUgu1MBGs
http://www.youtube.com/watch?v=hN6Jg83o0ds

Masreszt jive alatt valami ilyesmit ertek, aminek mind ritmikailag mind hangulatilag szamomra elkulonul a salsatol:

http://www.youtube.com/watch?v=wq-1NvNGsxE
http://www.youtube.com/watch?v=DsucTDb3_RQ

callado
07-03-22, 22:29
A zenében nagy a különbség, ezeken a videókon gyors salsa van. Ami a táncot illeti, a négy videón, amikre hivatkoztál (és még sok hasonlóan látványos videón a YouTube-on) látható stílust hívják "Salsa Cali Style"-nak (vagy egyszerűen Colombian style salsa-nak is). A következő stílusok keveréke: African-Colombian, Swing, Rock n’ roll, Mambo, Pachanga, Boogaloo, Descargas. A lábak gyorsasága, az erotikus testmozdulatok és a látványos akrobatikus figurák jellemzik ("it is characterized by the speed of the feet, the sexy body movements and spectacular acrobatic figures"). Az oldalon, ahonnan az idézet származik van egy oktató videó is, ha valaki meg akarja tanulni: http://www.steps4salsa.com/videoshop/product_info.php?products_id=298

Ez pedig a nagy testvérünkön egy kis eszmecsere erről a stílusról: http://www.salsaforums.com/viewtopic.php?p=34141&sid=d45b4b392d3840acd1b9b09165c95bdd

A http://www.dirac.org/salsa/archive/dance_styles/ -on a következőket írják a kolumbiai salsáról:
"Miután sok kolumbiaival beszélgettünk és sok videót megnéztünk, arra a következtetésre jutottunk, hogy a salsát nagyon különböző módon táncolják Kolumbia egyes részein. Cali-ban sok benne a show elem, vidéken sokkal inkább egymáshoz közel, sokszor a fejeket összeérintve táncolják. (...) Nincs sok látványos trükk, figura vagy forgás a kolumbiai stílusban, kivéve a profi táncosokat, akik zenekarokkal lépnek fel vagy versenyeznek Láttam profi kolumbiai táncosok videóit, akik hihetetlen emeléseket mutatnak be és a fiú a lányt a nyaka körül forgatja, stb. de nem ez a jellemző. Ez csak a show kedvéért van. A kolumbiai stílusú élő társastánc sokkal nyugodtabb, közelebb vannak egymáshoz a táncosok, a két táncos teste csaknem mindenhol összeér, a fejtől a lábujjakig."

chris
07-03-23, 00:04
A zenében nagy a különbség, ezeken a videókon gyors salsa van.

Lehet, hogy botfulu vagyok de nem igazan erzek lenyegi a stilusbeli kulonbseget az altalad belinkelt "boogaloo" es az altalam linkelt salsa videok zeneje kozott. Nem tudom, hogy ott volt e a linkjeim kozott de hatarozottan emlekszam olyan videora, is amelyik leirasa a youtube-on egyszerre cali style salsa es boogaloo is volt, valamint olyan is ahol a bemondono a boogaloo-t a cali style salsa-val egy lelekzetben emliti, vagy ahol a cimke salsa, de a zeneben allandoan "boogaloo"-t rikkantanak...

Velemenyem szerint ezek a zenek es tancok tenyleg olyanok mint az allatvilag: nyilvanvalo kulonbseg van a farkas es a kutya kozott, de biztos hogy voltak olyan allatok, amelyek valahol a ket kategoria hataran mozognak. A "faj" egyaltalan nem egy matematikai ertelemben joldefinialt fogalom.

Ugyanigy van ez a zenebe es tancban: egy zenesz elkialtja magat egy mambo szam kozban, hogy "boogaloo!" vagy "salsa!", aztan jonnek az emberek, hogy megint szeretnek hallani azt a szamot, amiben a "boogaloo" volt, aztan roviden csak kerik a "boogaloo-t", aztan valaki megirigyli a sikert, es ir egy hasonlo szamot, amit aztan az elozohoz hasonlitanak. Aztan paran eldontik maguknak, hogy csak az olyan zene az igazi, amiben van valami "boogaloo"-s. Par ev mulva pedig egyesek elkezdik redszerezni a zeneket, de igazabol nincsenek ilyen merev kategoriak: Egyesek zenelnek, tancolnak, ahogy epp kedvuk tartja, masok (vagy ugyanazok) meg okoskodnak, de valojaban lehetetlen vilagos hatarokat huzni. Es ha ez meg tul egyszeru lenne, jonnek azok, akik pl. a hip-hop-ot osszekeverik a salsaval, vagy az X-et az Y-nal, stb... Nem mintha panaszkodni akarnek: ettol szep az elet. Pusztan ezert akartam elkerulni az ilyen terminolgiai jellegu vitat, hiszen kicsit unalmas, de azert azt sem allitom, hogy nem tanultam belole semmit.

callado
07-03-23, 20:40
Teljesen igazad van: Az egyik számon tényleg a Sonora Carruseles játszik. A "Colombian Style salsa" az valóban a boogaloonak a mai, modern változata. És a salsába is beépült a boogaloo.
Azzal együtt például amit Budapesten gyakran játszanak, például a Sonora Carruseles-től a Micaela (La reina del Boogaloo) és a La comay (Se botó, se botó) vagy Frankie Negrón-tól a Mi mulata, stb. az "tisztán" boogaloo.
Ez nem terminológiai kérdés, annyit írtam személyes véleményként az ajánlódra, hogy a Sonora Carruseles nagyon jó buli zene, de kényelmetlen rá "salsát" táncolni, utána csak védekeztem. Teljesen gyakorlati dolog, fölkérek egy lányt, és érzem, hogy nem találja a ritmust, és akkor rájövök, hogy jó a zenei érzéke, mert éppen egy boogaloo megy és azt nem tanult a tánciskolában.

chris
07-03-24, 00:39
Ez nem terminológiai kérdés, annyit írtam személyes véleményként...

En szemelyes velemenykent (nem kotekedesbol, egesz konkretan) annyit azert hozzatennek, hogy szemely szerint kifejezetten szivesen salsazok a Micaelara vagy a La Comay-ra is, sot meg merem kockaztatni azt is, hogy meg joparan igy vannak evvel, ugy is, hogy 9X szazalekuk sosem tanult boogaloot.

(Persze vegsosoron ez is terminolgiai vitaba torkollhat, mert egy kubai, venezuelai, vagy a szomszed srac esetleg eleve nem tartja salsa-nak amit tancolok. ;) )

callado
07-03-26, 20:19
Ricardo Lemvo-nak (Kongó) a Mama Kivelele című számát a pesti bulikon is hallani időnként.
Nagyon jó a Babacar Y Sabor Internacional (Szenegál) és sok más afrikai banda is az Africando-n kívül.
Tele van humorral, nyugalommal, lazasággal az afrikai salsa, mindenfajta erőlködés nélkül.

callado
07-03-27, 21:50
három évvel ezelőtti lemeze leginkább Istenről szólt (és nem lett sláger).
2004-ben megjelent egy válogatáslemeze is (Grandes Exitos de Juan Luis Guerra 4.40), a 16 legnagyobb bachata és merengue slágerével, mint a Bachata Rosa, Burbujas de Amor, Carta de Amor, Visa para un Sueno, A pedir su mano, Senorita, La Cosquillita és természetesen a Woman del Callao :).

chris
07-04-21, 01:12
Hello, azoknak akik szeretik a jazz-esebb latin zenet, tudom ajanlani az ehavi kedvencemet:

Jazz On The Latin Side All-Star: The Last Bullfighter

(Szamomra) tancolhato szamok is akad rajta, bar biztos, hogy nem az atlagos tingli-tangli.

zsofika
07-04-23, 21:37
Hát, amúgy itt Szlovákiában ebbol a mufajból igencsak lehetetlen bármit beszerezni. A Marc Anthony-k is olaszországból vannak, vagy nehezen lehúzva netrol... Nálunk nem csak a zene miatt reménytelen, hanem a tánc miatt is. Nincs egy klubb, ahol salsa menne, vagy bachata stb. Volt egy, de már az sem a régi, már rendes diszkózene megy ott is. Én kb 1 évig jártam Pestre, mert az kozel van (50 km - Párkánytól, Esztergommal határváros), de megunta a párom... Nekem még nincs kocsim, hogy elmenjek :( Szóval reménytelen ebben Szlovákia... Ha lenne épp rá pénzem, én már csináltam volna tánciskolástól, klubbostól mindent itthon, igény szerintem még lenne is rá messze mindenhonnan Szlovákiából, még lehet, h Magyarországról is... Csak az épuletek bére vagy telkek nagyon drágák itt és a másik dolog, nincsenek is.... REMÉNYTELEN!

Hát olyat találni, amin csak salsa van, még lehet - bár egyre nehezebb, majdnem mindegyiken van újabban legalább 1-2 reggaeton-szám -, de olyat, amelyet elejétől a végéig érdemes is meghallgatni, már annál nehezebb.

Marc Anthony a saját romantikus műfajában nagyon jó, nem ad ki selejtet a keze közül, de egyébként egyre nehezebben találok egészében jó színvonalú új lemezt. Még talán mindig a legutóbbi Africando (2006) tetszik a legjobban.

zsofika
07-04-26, 12:30
Pozsonyban 1 helyrol tudok, a Flamenco-az valamikor jó volt, de ma már egy lebuj diszkó lett, amikor utoljára ott voltam, csak diszkózene ment ott, semmi latin...
A klub, na, Párkányban nem nagyon van étterem, ami jó menne, az itteni bárok még inkább kocsmák... A kocsmák igen csak jól mennek, ami a bevételt illeti, egyenlore még senkit nem lehetett rávenni, hogy csináljon latin bulit, vagy egy kis latin zenét engedjen ( a kommerciós helyett). Volt párkányban egy tánciskola, de aki csinálta, azt már nem érdeki, az már csak a kurzusokból szedi be a pénzt és így a klubbal nem torodott. Kb 1-2 éve a klub szétesett. Na, én nekem az az elképzelésem, hogy osszeszedem a klubbot (valamikor én is tagja voltam), edzot csak találok és szépen lassan tánkurzusokkal jon a latin bár, vagy ilyesmi. Nem úgy képzeltem el, hogy veszek egy épuletet, átcsinálom, kinyitom és gyertek táncolni..... Itt Párkányban nem táncolna így senki, mert nem tudnak.... Messze kornyékben soha nem volt semilyen latin tanfolyam, semmi hasonló. Szerintem az embereket eloszor is kéne, hogy érdekelje a tánc.... és akkor, ha majd az a kérdés lenne 100x, hogy "és hol lehet táncolni" akkor majd esetleg van értelme a bárnak is. Mert nem tudom, mennyire menne egy bár, ahol latin zene megy. Nálunk más a tánc kultúrája mint nálatok..... Szóval, ha mennének oda az emberek, akkor csak esetleg meghallgatni egy jó latin zenét... de nem táncolni, mert még alaplépést se tudtak soha hol tanulni... Szerintem eloszor is termet találni és valami kurzusokat csinálni, hogy megtudjuk, mennyire érdekli az embereket... Salsa az nálunk nem nagyon van elterjedve (esetleg csak a híre)... egyszer eljon hozzánk is :p

Esztergomban tudtommal van salsa-tánciskola vagy valamelyiknek kihelyezett tanfolyama. Meg Pécsett is, és mintha Szegedről is olvastam volna ilyet. Itt az ideje a vidéki salsa-élet fellendítésének, talán. Esztergom és Párkány együtt talán el tudna tartani egy jó helyet.
(Megjegyzem, Pozsonyban is jókat táncoltam már, persze az Pestnél is messzebb van tőled.)

zsofika
07-04-26, 20:13
Egyenlőre mindig elértem, amit akartam....:cool: úgyhogy nem adom fel.... a legrosszabb esetben egyszer úgyis lesz autóm... és cca fél óra alatt bármikor Pesten vagyok :D

Tíz éve Budapesten se nagyon lehetett pár tucatnál, 100-200-nál több ember, aki tudott táncolni, most meg lassan a csapból is ez folyik. Ne add fel... :)

zsofika
07-04-27, 21:34
Nem fenyegetésnek, inkább biztos ténynek :)
Ha itthon nem lesz semmi, akkor irány Pest, csak legyen kocsim.... Még táncpartnerem;)

Ezt vehetjük fenyegetésnek? :):)

zsofika
07-05-02, 20:29
Na, a Nové Zámky az esetleg elérjeto távolság. Tobbi tobb száz km... Pestre sincs mivel elmennem.... Es amúgy azok a latino partyk az nem oylanok, hogy az emberek táncolnak is ott, azért szeretek Pestre járni, mert ott tudnak az emberek táncolni, nálunk még nem tudnak, mert nincs is hol megtanulni

sonero
07-05-23, 00:19
E szerint a kritikus szerint minden idők egyik legjobb timba lemeze volt Paulito FG: Con la conciencia tranquila (1997). Hajlok rá, hogy egyetértsek vele. Alapmű. Ha biztosra akarok menni, csak ezt szoktam betenni. (Na jó, meg a Van Vant...)

http://www.latinpulsemusic.com/albums/show/75

Érdekes egyébként végigolvasni, amit a timbáról ír, persze erről máshol is sokat lehet olvasni. Egy dolgot azért kiemelnék ide.

"Perhaps the most striking difference between Timba and its predecessors is the way the rhythm section keeps changing gears. Some complain that this makes it harder to dance, but those who learn to change their moves along with the band quickly become addicted and find it impossible to return to the monotony of "ballroom" salsa dancing."

sonero
07-05-23, 19:19
Jó kérdés, bár én nem akadtam fenn rajta. A báltermi salsatánccal talán olyan valamit akart a szerző egy kalap alá venni, amely a hagyományos, esetleg versenyeken is előadott salsa stílusokat tartalmazza. Legalábbis az értelme ez, de ha valaki tud jobbat, mondja.

Egyébként illetlenség lenne kirekeszteni az angolul nem tudókat egy magyar fórumon, tehát a szövegrészlet fordítása:

"Talán a legszembetűnőbb különbség a timba és elődei között az a mód, ahogy ritmusszekció folyamatosan sebességet (ritmusképletet, fokozatot) vált. Néhányan arra panaszkodnak, hogy ez megnehezíti a táncolást rá, de azok, akik megtanulják mozdulataikat az együtessel együtt változtatni, gyorsan függővé válnak tőle, és lehetetlen lesz számukra , hogy visszatérjenek a "báltermi" salsa tánc monotonságához."

callado
07-05-27, 10:58
Mi az a ballroom salsa dancing? :D
Az eredeti szövegben a ballroom idézőjelben van. Szerintem a tánciskolában betanult koreográfiát jelenti. Aki azt akarja táncolni a timbára, az a folyamatos "gear change" vagyis ritmusváltások - akár négy alaplépésenként - miatt egyszerűen beleőrül. Nem tud egy kétperces koreográfiát végigtáncolni, mert a zenekar tízmásodpercenként meggondolja magát, hogy tulajdonképpen mit is akar játszani. Kicsit mint egy humorista, aki nem egy szorosan összefüggő történetet mond el, hanem sok viccet, amik esetleg csak lazán kötődnek egymáshoz.

Néhányan arra panaszkodnak, hogy ez megnehezíti a táncolást rá, de azok, akik megtanulják mozdulataikat az együtessel együtt változtatni, gyorsan függővé válnak tőle, és lehetetlen lesz számukra , hogy visszatérjenek a "báltermi" salsa tánc monotonságához."
Ez személyiségfüggő: van aki a kötött, szabályozott dolgokat kedveli, és van aki a szabadságot, az "összevisszaságot". Szerintem ezt megtanulni nem lehet. Ráadásul a koncerteken sok az improvizáció, mások a váltások, mint a lemezen.

Egyébként a hivatkozáson, amit Sonero betett ( http://www.latinpulsemusic.com/albums/show/75 ) részleteket is meg lehet hallgatni a "Con La Conciencia Tranquila" összes számából, meg lehet rá próbálni táncolni így is ("ballroom"), úgy is (szabadon, érzésre).

sonero
07-05-27, 19:32
Az eredeti szövegben a ballroom idézőjelben van. Szerintem a tánciskolában betanult koreográfiát jelenti. Aki azt akarja táncolni a timbára, az a folyamatos "gear change" vagyis ritmusváltások - akár négy alaplépésenként - miatt egyszerűen beleőrül. Nem tud egy kétperces koreográfiát végigtáncolni, mert a zenekar tízmásodpercenként meggondolja magát, hogy tulajdonképpen mit is akar játszani. Kicsit mint egy humorista, aki nem egy szorosan összefüggő történetet mond el, hanem sok viccet, amik esetleg csak lazán kötődnek egymáshoz.
Igazad lehet. Ez is a magyarázata, hogy a magyar klubokban nem kockáztatnak, nem játszanak ilyesmit. Bár én ezeket a ritmusváltásokat nem misztfikálnám túl, vagyis úgy gondolom, semmiképpen sem kell ezekbe "beleőrülni". Aki elsőre nem találja izgalmasnak, az is átvészelheti ezeket részeket valamilyen alibi mozgással addig, amíg jön egy jobban táncolható rész, mert szerintem megéri. A végére úgyis mindig hatalmas bulizene lesz belőle. (Megint hozzá kell tennem: én nem vagyok képzett táncos.)

Ez személyiségfüggő: van aki a kötött, szabályozott dolgokat kedveli, és van aki a szabadságot, az "összevisszaságot". Szerintem ezt megtanulni nem lehet. Ráadásul a koncerteken sok az improvizáció, mások a váltások, mint a lemezen.
Én nem "összevisszaságnak" nevezném, hanem zeneileg izgalmasnak. Amit írt a kritikus is Paulito lemezéről, hogy rengetgeszer meghallgatod, és még mindig találsz benne új réteget. A színpadon meg egy csoda. Persze, sok "szemét", cd-kitöltő szám születik a kubai zenében is, de összességében mégis itt bukkan fel a legtöbb eredeti "drágakő". Jó, tudom, elfogult vagyok (bár igyekszem tiszteletben tartani mások ízlését). De azt hiszem, én már tényleg nem fogom megtalálni az utat vissza a "báltermi" salsához. Igaz, jó ideje nem is keresem.:)

callado
07-05-27, 21:38
Én nem "összevisszaságnak" nevezném, hanem zeneileg izgalmasnak.
Nem a zenére írtam, hanem a táncra. A zenészek zeneakadémiát végeztek és időnként azzal fűszerezik a timbát, hogy komolyzene részleteket is kevernek bele.

Fec
07-09-01, 15:34
Andy Montañez lemezét hallottam.
Hát.. nem egy nagy durranás. Főleg a tavalyi album után.

Phoenix1987
08-11-05, 19:03
Sziasztok!

Szeretnék ajánlani az oldalunkat www.salsasopron.lapunk.hu ,ahol a fórum menüponton belül találtok egy Zeneajánló fórumot,ahol salsa klippeket próbáltam összeválogatni...

Remélem sikerül ezzel pár kellemes percet okozni a salsakedvelőknek...

Üdv! Bence :)

CArlos
08-11-06, 09:20
Gratulálok nektek Soproniak! Ajánlom minden salsásnak nézze meg válogatásotokat.Igazi gyöngyszemek vannak közte.Valamint a magyar fiuknak és lányoknak akik még nem salsáznak vagy most kezdik nézzék meg hogy mozognak és buliznak a latin fiúk és lányok.Azt nem lehet rájuk mondani hogy nagyon nyálasak vagy tornából felmentettek.Na Sziasztok.

sonero
08-11-15, 21:16
Tirso Duarte: Timba con reggaeton (2008)

A "fekete angyal" itt már csak szerényen "őfelségének" szólítja magát.